ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ETA ΤΟΥ ΗΝΩΜΈΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ

Γενικές συχνές ερωτήσεις ETA

Ποια είναι η ETA για το Ηνωμένο Βασίλειο;

Η Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ ΕΤΑ) είναι ένα νέο ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών που επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μεγαλύτερο έλεγχο και εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα, διευκολύνοντας τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια. Η ETA αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την ψηφιοποίηση των συνόρων, καθώς αντικαθιστά το σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ETA δεν αποτελεί τύπο θεώρησης. Είναι ένα ηλεκτρονικό έγγραφο για αλλοδαπούς που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για βραχυπρόθεσμη διαμονή, όπως για τουρισμό, επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, επιχειρήσεις και σπουδές μικρής διάρκειας. Οι υπήκοοι χωρίς βίζα που διέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να λάβουν ΕΤΑ, ανεξάρτητα από το αν περνούν από τον συνοριακό έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γιατί η κυβέρνηση εγκαινιάζει το σύστημα ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών αδειών του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η ΕΤΑ είναι μια σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του νόμου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την ιθαγένεια και τα σύνορα του 2022. Η νομοθεσία ορίζει ότι τα άτομα που επί του παρόντος απολαμβάνουν πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα πρέπει να λάβουν ταξιδιωτική άδεια πριν τους επιτραπεί να έρθουν στη χώρα. Ακολουθούν τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης του συστήματος:

  • Για την ακριβή καταγραφή και παρακολούθηση των ταξιδιωτών που εισέρχονται και εξέρχονται από την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία σε οποιοδήποτε θαλάσσιο λιμένα ή αεροδρόμιο.
  • Προληπτικός έλεγχος των ταξιδιωτών που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια πριν από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Συλλογή και διατήρηση πληροφοριών και ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των επισκεπτών του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Να παρέχει μια πρόσθετη ροή εσόδων για την κυβέρνηση με την επιβολή τέλους αίτησης στους ταξιδιώτες

Πότε θα κυκλοφορήσει το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το σύστημα ETA είναι πλέον λειτουργικό για τους πολίτες του Κατάρ. Πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 15 Νοεμβρίου 2023 ή αργότερα.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2024, οι υπήκοοι της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Ομάν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ETA θα είναι υποχρεωτική για τα ταξίδια τους στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 22 Φεβρουαρίου 2024 και μετά.

Πότε οι υπήκοοι της ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του συστήματος ETA;

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανακοινώσει σύντομα ποιες εθνικότητες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της ΕΕ, θα επωφεληθούν στη συνέχεια από το σύστημα ETA. Θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι χρειάζονται ETA θα ενημερωθούν για τις αλλαγές εγκαίρως.

Πότε θα πρέπει να περιμένουμε την πλήρη ανάπτυξη του ETA;

Το σύστημα ETA θα συνεχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά, με βάση την εθνικότητα, το 2024. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με το ποια εθνικότητα θα είναι σε θέση να υποβάλει αίτηση για ETA και πότε θα εφαρμοστεί.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι όλοι οι ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για σύντομες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν τη βρετανική ETA μέχρι το τέλος του 2024.

Πόσοι ταξιδιώτες θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι πάνω από 30 εκατομμύρια ταξιδιώτες θα χρησιμοποιούν το βρετανικό σύστημα ETA ετησίως. Οι επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες έχουν τον υψηλότερο αριθμό ατόμων που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποιος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Η βρετανική ETA απευθύνεται σε ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για σύντομη παραμονή, ή λιγότερο από έξι μήνες, για σκοπούς όπως τουρισμός, επίσκεψη σε οικογένεια και φίλους, επιχειρήσεις, σπουδές ή διαμετακόμιση.

Ποιοι κάτοχοι διαβατηρίων μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα;

Οι αλλοδαποί χωρίς βίζα, ή οι ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πολίτες χωρών της ΕΕ (εκτός της Ιρλανδίας), των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και άλλων. Οι υπήκοοι των ακόλουθων χωρών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο:

Ποιος δεν χρειάζεται να υποβάλει αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Ένα άτομο δεν χρειάζεται ETA εάν ισχύει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Είστε Βρετανός πολίτης ή υπήκοος και έχετε βρετανικό διαβατήριο ή διαβατήριο πολίτη βρετανικής υπερπόντιας επικράτειας.
  • Είστε ιρλανδός πολίτης και έχετε ιρλανδικό διαβατήριο.
  • Είστε νόμιμος κάτοικος Ιρλανδίας, δεν απαιτείται βίζα για την είσοδό σας στο Ηνωμένο Βασίλειο και εισέρχεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ιρλανδία, το Γκέρνσεϊ, το Τζέρσεϊ ή τη Νήσο Μαν. Πρέπει να πληροίτε και τις τρεις προϋποθέσεις για να μην χρειάζεστε ETA.
  • Έχετε μεταναστευτικό καθεστώς για το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Είστε κάτοχος θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου που ισχύει για επίσκεψη, εργασία, σπουδές ή άλλους σκοπούς.

Χρειάζονται βρέφη, παιδιά ή έφηβοι ETA;

Ναι. Όλοι οι ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έχουν ξεχωριστή και εγκεκριμένη ETA για να εισέλθουν στη χώρα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τα άτομα που έχουν καθεστώς προεγκατάστασης ή εγκατάστασης στην ΕΕ δεν χρειάζονται ETA για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι αυτό σωστό;

Ναι. Οι ταξιδιώτες με έγκυρο μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν εγκατασταθεί ή προεγκατασταθεί στο πλαίσιο του συστήματος διευθέτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSS), δεν θα απαιτείται να προσκομίσουν ETA όταν ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ποιες τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτείται ETA για επίσκεψη;

Η ETA ισχύει για ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Αφού φτάσει σε οποιοδήποτε σημείο εισόδου και περάσει από τον συνοριακό έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κάτοχος μπορεί να μετακινείται ελεύθερα μεταξύ των χωρών που το απαρτίζουν: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Ωστόσο, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιτρέπει στον ταξιδιώτη την είσοδο στην Ιρλανδία, μια ξεχωριστή και ανεξάρτητη χώρα. Επίσης, δεν ισχύει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Θα χρειάζομαι νέο ETA κάθε φορά που επισκέπτομαι το Ηνωμένο Βασίλειο;

Όχι. Το ETA ισχύει για δύο έτη από την ημερομηνία έκδοσής του ή μέχρι να λήξει το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο. Οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για νέο ETA εάν το διαβατήριό τους λήξει πριν από δύο χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου ισχύος της ΕΤΑ σας, μπορείτε να εισέλθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, αρκεί να το επισκεφθείτε για διάστημα μικρότερο των έξι μηνών κάθε φορά.

Θα μου απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς εγκεκριμένο ETA;

Χωρίς την απαιτούμενη ETA, δεν μπορείτε να επιβιβαστείτε στο μεταφορικό σας μέσο (π.χ. αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο) και να ταξιδέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα άτομα που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά περιμένουν ακόμη απόφαση σχετικά με την αίτησή τους για ETA θα απορρίπτονται επίσης.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιεί την υπηρεσία Advance Passenger Information (API) για να ελέγχει και να ενημερώνει τους αερομεταφορείς σχετικά με τις άδειες ταξιδιού ενός ατόμου. Οι μεταφορείς μπορούν να επαληθεύσουν εάν ένα άτομο διαθέτει τα κατάλληλα έγγραφα άδειας ταξιδιού πριν το μεταφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις μπορούν να επιτρέψουν την επιβίβαση μόνο σε ταξιδιώτες με ETA, αλλιώς μπορεί να τους επιβληθεί ποινή. Ομοίως, ένας ταξιδιώτης που ταξιδεύει εν γνώσει του στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς την απαιτούμενη ETA μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις.

Μπορώ να σπουδάσω στο Ηνωμένο Βασίλειο αν έχω βρετανικό ETA;

Ναι. Οι υπήκοοι χωρίς βίζα με ETA μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα σπουδών μικρής διάρκειας για 180 ημέρες ή έξι μήνες. Για πιο εκτεταμένα προγράμματα σπουδών, πρέπει να αποκτήσετε φοιτητική βίζα.

Μπορώ να εργαστώ στο Ηνωμένο Βασίλειο αν έχω ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Όχι. Πρέπει να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση εργασίας για να εργαστείτε σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις συνιστώσες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ETA σας για να συμμετάσχετε σε επιχειρηματικά συνέδρια ή συναντήσεις και να κάνετε άλλες επιτρεπόμενες δραστηριότητες στο πλαίσιο της θεώρησης επιχειρηματικής επίσκεψης.

Χρειάζομαι επίσης ETA αν έχω βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο;

Όχι. Δεν χρειάζεστε ETA εάν έχετε ήδη βίζα ή καθεστώς μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι παρόμοια με θεώρηση ή άδεια παραμονής;

Όχι. Η βρετανική θεώρηση επιτρέπει στους αλλοδαπούς να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα για διαμετακόμιση, τουρισμό, σπουδές, εργασία και άλλους σκοπούς εντός συγκεκριμένης περιόδου ισχύος, συνήθως έξι μηνών ή περισσότερο. Η άδεια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει στους πολίτες άλλων χωρών να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο επ’ αόριστον.

Η ETA επιτρέπει στα άτομα να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιτρέπει την είσοδο ατόμων στη χώρα. Τα άτομα με ETA θα εξακολουθούν να υπόκεινται σε ελέγχους μετανάστευσης και ταυτότητας στα σύνορα. Θα εξακολουθήσουν να χρειάζεται να περάσουν από ηλεκτρονική πύλη διαβατηρίων (eGate), εάν υπάρχει, ή να επισκεφθούν έναν αξιωματικό των Συνοριακών Δυνάμεων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ETA και της βίζας επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η ETA χορηγεί άδεια μόνο για να ταξιδέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν παρέχει στον κάτοχό της το δικαίωμα εισόδου στη χώρα. Δεν εγγυάται την είσοδο στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι ταξιδιώτες με ETA εξακολουθούν να πρέπει να ζητούν άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο στα σύνορα. Αυτό γίνεται περνώντας από μια ηλεκτρονική πύλη διαβατηρίου (eGate), εάν υπάρχει, ή βλέποντας έναν υπάλληλο της βρετανικής συνοριοφυλακής.

Απαιτείται ETA για τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα και δεν έχουν άλλο μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών διέλευσης.

Από την άλλη πλευρά, η τυπική βίζα επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει σε άτομα να εισέλθουν και να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξι μήνες ή λιγότερο για τουρισμό, επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, βραχυπρόθεσμες σπουδές, επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες και διαμετακόμιση.

Είναι το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου το ίδιο με την ηλεκτρονική απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης (EVW);

Το UK ETA είναι ένα νέο ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικής άδειας που απευθύνεται σε όλους τους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα αντικαταστήσει την ηλεκτρονική απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης (EVW), την οποία πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες ορισμένων αραβικών χωρών πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα ETA είναι φθηνότερο από ένα EVW.

Οι υπήκοοι του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Ομάν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας χρειάζονται EVW για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τις 22 Φεβρουαρίου 2024.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2024, οι πολίτες του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Ομάν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA για ταξίδια από τις 22 Φεβρουαρίου 2024 και μετά.

Για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει η ETA;

Η εγκεκριμένη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για δύο έτη από την ημερομηνία έκδοσής της ή μέχρι την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου, όποια από τις δύο ημερομηνίες προηγείται. Εάν το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται η ETA σας στο Ηνωμένο Βασίλειο λήξει πριν από δύο χρόνια, πρέπει να υποβάλετε εκ νέου αίτηση για νέα ETA.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ETA και ETIAS;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ξεχωριστή από την ETIAS της ΕΕ.

Η ETA είναι το νέο ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών του Ηνωμένου Βασιλείου για υπηκόους που δεν χρειάζονται βίζα και επισκέπτονται τη χώρα για λιγότερο από έξι μήνες για τουρισμό, επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, επαγγελματικούς λόγους, σπουδές ή διέλευση.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών (ETIAS) είναι ένα ηλεκτρονικό έγγραφο παρόμοιο με το βρετανικό ETA. Μέχρι τα μέσα του 2025, οι ξένοι υπήκοοι που δεν χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν θα πρέπει να αποκτήσουν ETIAS. Αυτό περιλαμβάνει τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την επεξεργασία αιτήσεων ETA

Πώς υποβάλλω αίτηση για το ETIAS;

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο ηλεκτρονικά. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι σε χαρτί. Οι αιτούντες δεν χρειάζεται να προσέλθουν αυτοπροσώπως στα γραφεία θεωρήσεων.

Μπορώ να υποβάλω αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για κάποιον άλλον;

Ναι. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ETA για κάποιον άλλον. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια για λογαριασμό των παιδιών τους. Ένας φίλος ή τρίτος μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για λογαριασμό κάποιου άλλου.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA;

Η διαδικασία είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακή. Οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο αίτησης, να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με την ασφάλεια και να πληρώσουν την αίτηση ηλεκτρονικά. Θα λάβουν email επιβεβαίωσης ότι η αίτησή τους έχει υποβληθεί.

Στη συνέχεια, το σύστημα θα διασταυρώσει τα στοιχεία που υποβάλλονται στο έντυπο αίτησης ETA με τις βάσεις δεδομένων ασφαλείας και μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και των διεθνών χωρών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το άτομο είναι επιλέξιμο για ETA και ταξίδι στη χώρα.

Συνήθως απαιτούνται 72 ώρες ή τρεις ημέρες για την επεξεργασία μιας αίτησης και τη λήψη απόφασης, είτε πρόκειται για εγκεκριμένη είτε για απορριπτική ETA. Πολλοί μπορεί να λάβουν την εγκεκριμένη ETA τους μέσα σε λίγα λεπτά μετά την υποβολή της αίτησής τους. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από 72 ώρες για να ληφθεί απόφαση.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Για να υποβάλει αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ταξιδιώτης χρειάζεται ένα έγκυρο, βιομετρικό εθνικό διαβατήριο από επιλέξιμη χώρα που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης, μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου υψηλής ποιότητας, μια ενεργή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μια ηλεκτρονική μέθοδο πληρωμής, όπως μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Ποιες πληροφορίες πρέπει να παράσχω στην αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Θα πρέπει να δώσετε τα προσωπικά και εργασιακά σας στοιχεία, τη διεύθυνση κατοικίας, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα στοιχεία επικοινωνίας και τις πληροφορίες ηλεκτρονικής πληρωμής. Θα πρέπει επίσης να απαντήσετε ειλικρινά σε ερωτήσεις σχετικές με την ασφάλεια σχετικά με το προηγούμενο ποινικό και μεταναστευτικό ιστορικό και οποιαδήποτε σχέση με παράνομες ομάδες.

Η αίτηση ETA δεν ζητά τα ταξιδιωτικά στοιχεία του ατόμου ή την απόδειξη της οικονομικής του ικανότητας να συντηρεί τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να απαντούν σε ερωτήσεις ή να επιδεικνύουν αποδεικτικά στοιχεία όταν περνούν από τον συνοριακό έλεγχο.

Πότε πρέπει να υποβάλω αίτηση για την ETA;

Συνιστάται στους ταξιδιώτες να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν αγοράσουν εισιτήρια ή κλείσουν καταλύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια αίτηση ETA διαρκεί συνήθως τρεις ημέρες για να διεκπεραιωθεί και να εκδοθεί απόφαση. Ενώ η επεξεργασία πολλών αιτήσεων διαρκεί λίγα λεπτά, ορισμένες μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Μπορώ να υποβάλω αίτηση για ETA τώρα αλλά να ταξιδέψω σε ένα ή δύο μήνες;

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν από την κράτηση του ταξιδιού. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν θα περιορίσει πόσο νωρίτερα μπορούν οι ταξιδιώτες να υποβάλουν αίτηση για ETA. Οι ταξιδιώτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA όποτε επιθυμούν, αρκεί να το κάνουν τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ταξιδιού τους.

Το ETA θα ισχύει για δύο χρόνια ή για όσο διάστημα παραμένει έγκυρο το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται.

Μπορώ να υποβάλω αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν τα ταξιδιωτικά μου σχέδια δεν έχουν επιβεβαιωθεί;

Ναι. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και όταν τα ταξιδιωτικά σας σχέδια δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι το διαβατήριο που χρησιμοποιήθηκε στην αίτηση ETA εξακολουθεί να ισχύει για τη διάρκεια του ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να παραμείνει έγκυρο το ETA.

Εάν υποβάλλω αίτηση για ETA σήμερα και αυτή εφαρμόζεται μόνο από τον Ιούνιο του 2024, η διετής ισχύς αρχίζει από τότε που την έλαβα ή από τότε που εφαρμόζεται;

Η ισχύς της ETA αρχίζει από την ημερομηνία χορήγησής της ή από την ημερομηνία παραλαβής της εγκεκριμένης ETA.

Τι θα συμβεί στην ETA μου εάν το διαβατήριό μου έχει λιγότερο από δύο χρόνια πριν από τη λήξη του;

Η ETA σας για το Ηνωμένο Βασίλειο λήγει την ίδια ημερομηνία που λήγει και το διαβατήριό σας.

Το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για δύο έτη από την ημερομηνία έκδοσής του ή μέχρι να λήξει το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα. Πρέπει να υποβάλετε αίτηση για νέα ΕΤΑ εάν το διαβατήριό σας λήξει πριν από τη διετή περίοδο ισχύος της ΕΤΑ.

Πόσο διαρκεί η υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θα διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά. Αφού πληρώσετε την αίτησή σας ηλεκτρονικά και την υποβάλετε, θα λάβετε επιβεβαίωση μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώσατε.

Πόσος χρόνος απαιτείται για τη διεκπεραίωση μιας αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Η επεξεργασία μιας αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο διαρκεί συνήθως τρεις ημέρες για την επεξεργασία και την έκδοση απόφασης, ενώ πολλοί αιτούντες λαμβάνουν την απόφαση μέσα σε λίγα λεπτά. Ορισμένες αιτήσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από τρεις ημέρες για να λάβουν απόφαση.

Διαθέτει η εφαρμογή ETA λειτουργία “αποθήκευσης”;

Όχι. Ο δικτυακός τόπος ηλεκτρονικής αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποθηκεύει δεδομένα που έχουν εισαχθεί ή υποβληθεί προηγουμένως κατά τη διάρκεια μιας ακυρωμένης ή ληγμένης συνεδρίας.

Μόλις κάνετε κλικ στον σύνδεσμο, ολοκληρώστε την αίτησή σας το συντομότερο δυνατό. Η συνεδρία σας θα λήξει αν παραμείνετε ανενεργός στον ιστότοπο για 20 λεπτά και θα πρέπει να επανεκκινήσετε τη διαδικασία και να συμπληρώσετε ξανά τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Υπάρχει τρόπος να επισπευσθεί η έγκριση ETA σε επείγουσες περιπτώσεις;

Η πλειονότητα των αιτήσεων ΕΤΑ θα διεκπεραιωθεί ταχέως. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να λαμβάνουν γρήγορα το ETA τους, ακόμη και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα έντυπο αίτησης για περισσότερα από ένα άτομα;

Όχι. Κάθε αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου αφορά ένα μόνο άτομο, καθώς η εγκεκριμένη ταξιδιωτική άδεια συνδέεται με το διαβατήριο του ατόμου. Όλα τα άλλα επιλέξιμα άτομα που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συμπληρώσουν ένα έντυπο αίτησης, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και από το αν ταξιδεύουν μαζί. Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA των παιδιών τους χρησιμοποιώντας ξεχωριστό έντυπο αίτησης.

Πώς θα λάβω το εγκεκριμένο μου ETA για το Ηνωμένο Βασίλειο;

Θα λάβετε την απόφαση σχετικά με την αίτησή σας ETA, είτε πρόκειται για έγκριση είτε για απόρριψη, μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώσατε στο έντυπο αίτησης. Δεν χρειάζεται να εκτυπώσετε το email. Το ETA σας θα συνδεθεί ψηφιακά με το διαβατήριο με το οποίο κάνατε την αίτηση.

Χρειάζεται να υποβάλω ξεχωριστή αίτηση για ETA όταν ταξιδεύω μεταξύ Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας και Βόρειας Ιρλανδίας;

Όχι. Η κατοχή εγκεκριμένου ETA σημαίνει ότι έχετε άδεια να ταξιδέψετε σε οποιαδήποτε από τις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Αφού περάσουν από συνοριακό έλεγχο, μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα μεταξύ Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Ωστόσο, η ETA δεν επιτρέπει στους ταξιδιώτες να εισέλθουν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μια ξεχωριστή και ανεξάρτητη χώρα, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έχω διπλή υπηκοότητα. Χρειάζομαι ETA για το Ηνωμένο Βασίλειο και για τα δύο διαβατήριά μου;

Όχι. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο για ένα από τα διαβατήριά σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι αυτό που θα έχετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ πρέπει να γνωστοποιήσετε οποιαδήποτε άλλα στοιχεία ιθαγένειας ή διαβατηρίου στην ηλεκτρονική αίτηση ETA, η εγκεκριμένη ψηφιακή άδεια θα συνδέεται με το διαβατήριο με το οποίο κάνατε την αίτηση.

Ωστόσο, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τα δύο διαβατήριά σας. Πρέπει να συμπληρώσετε το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης και να πληρώσετε δύο φορές για να το πράξετε.

Μπορείτε να ταξιδέψετε στην ΕΕ με διαβατήριο της ΕΕ και να επιστρέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο με βρετανικό διαβατήριο;

Ναι, αυτό είναι δυνατόν. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά στους Βρετανούς πολίτες με διπλή υπηκοότητα να ταξιδεύουν με το βρετανικό τους διαβατήριο. Οι διπλοί υπήκοοι μπορούν να επιδείξουν το βρετανικό διαβατήριό τους στον αερομεταφορέα για να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται ETA για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχω διπλή υπηκοότητα στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορώ να έρθω στο Ηνωμένο Βασίλειο με το βρετανικό μου διαβατήριο και να επιστρέψω στις ΗΠΑ με το αμερικανικό μου διαβατήριο;

Συνιστάται στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου με διπλή υπηκοότητα να ταξιδεύουν με το βρετανικό διαβατήριό τους. Το βρετανικό διαβατήριο είναι αρκετή απόδειξη για τους αερομεταφορείς ότι δεν χρειάζονται ETA για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνωρίζει ότι οι Αμερικανοί υπήκοοι πρέπει να ταξιδεύουν από και προς τις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το αμερικανικό διαβατήριό τους. Οι ταξιδιώτες με αμερικανική και βρετανική υπηκοότητα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αμερικανικά διαβατήριά τους για τον έλεγχο εισιτηρίων, αλλά θα πρέπει να προσκομίσουν τα βρετανικά διαβατήριά τους στον αερομεταφορέα για την επιβίβαση, ώστε να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται ETA για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι μπορώ να κάνω αν χρειαστεί να διορθώσω τα στοιχεία της αίτησής μου για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Η συμπλήρωση ενός νέου εντύπου αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο ευκολότερος και ταχύτερος τρόπος διόρθωσης τυχόν λαθών μετά την υποβολή. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά όλες τις πληροφορίες τους πριν υποβάλουν την αίτησή τους για ETA. Μόλις υποβληθεί, δεν μπορείτε να την τροποποιήσετε. Εάν υποπέσει κάποιο λάθος στην υποβληθείσα αίτησή σας, θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία και να καταβάλλετε εκ νέου το τέλος αίτησης.

Μπορεί κάποιος τρίτος να υποβάλει αίτηση για ETA εκ μέρους μου ή πρέπει να προχωρήσω μόνος μου στη διαδικασία υποβολής της αίτησης;

Ο αιτών μπορεί να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια τρίτου για να ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για την αλλαγή αυτής της προσέγγισης.

Έχω ποινικό μητρώο. Μπορώ ακόμα να υποβάλω αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μπορεί να σας αρνηθούν. Οι αιτούντες ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου με ποινικό μητρώο στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού μπορεί να μην λάβουν ΕΤΑ εάν καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 12 μηνών ή περισσότερο ή καταδικάστηκαν εντός των τελευταίων 12 μηνών.

Θα πρέπει να υποβάλω εκ νέου αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν τα στοιχεία μου έχουν αλλάξει;

Ναι. Η ETA σας στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέεται με το διαβατήριό σας. Εάν χρειαστεί να αλλάξετε οποιαδήποτε ζωτικής σημασίας πληροφορία στο διαβατήριό σας, όπως το όνομα, το επώνυμο, το φύλο ή την εθνικότητά σας, πρέπει να ενημερώσετε το διαβατήριό σας και να υποβάλετε αίτηση για νέο ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι συμβαίνει με την ETA μου στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν αποκτήσω νέο διαβατήριο;

Η ETA που συνδέεται με το διαβατήριό σας θα ακυρωθεί όταν αποκτήσετε νέο διαβατήριο. Κάθε διαβατήριο είναι ένα μοναδικό ταξιδιωτικό έγγραφο με διακριτικά στοιχεία, όπως ο αριθμός διαβατηρίου. Θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για νέο ETA με τα στοιχεία του νέου σας διαβατηρίου.

Θα χρειαστεί να υποβάλω αίτηση για νέο ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν το διαβατήριό μου κλαπεί ή χαθεί;

Ναι. Πρέπει να αναφέρετε αμέσως εάν το διαβατήριό σας έχει χαθεί ή κλαπεί και να φροντίσετε να πάρετε νέο. Μόλις αποκτήσετε νέο διαβατήριο, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για νέο ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας το νέο ταξιδιωτικό σας έγγραφο.

Μέθοδοι πληρωμής και τέλη FAQs

Πόσο κοστίζει μια ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Κάθε αίτηση ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζει 10 λίρες Αγγλίας. Πρέπει να καταβληθεί ηλεκτρονικά για να μπορέσει να υποβληθεί η αίτηση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πώς μπορώ να πληρώσω για την αίτησή μου ETA;

Για να πληρώσετε την αίτησή σας για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να δώσετε τον αριθμό της πιστωτικής ή χρεωστικής σας κάρτας, το όνομα της κάρτας, την ημερομηνία λήξης και τον κωδικό CVV. Το Apply Pay και το Google Pay είναι επίσης αποδεκτές μέθοδοι πληρωμής.

Εάν η αίτησή μου απορριφθεί, μπορώ να πάρω πίσω τα χρήματά μου;

Όχι. Οι πληρωμές για αιτήσεις ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιστρέφονται.

Ταξιδεύοντας με ETA του Ηνωμένου Βασιλείου Συχνές ερωτήσεις

Πόσο καιρό μπορώ να παραμείνω στο Ηνωμένο Βασίλειο με εγκεκριμένο ETA;

Οι ταξιδιώτες με εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες ανά επίσκεψη. Μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Η έγκυρη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγγυάται την είσοδό μου;

Όχι. Η εγκεκριμένη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εγγυάται την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA σας επιτρέπει να επιβιβαστείτε στο μεταφορικό σας μέσο (π.χ. αεροπλάνο, πλοίο, τρένο) και να ταξιδέψετε στη χώρα. Κατά την άφιξή σας, θα πρέπει να προσκομίσετε τα έγγραφα ταυτότητάς σας στη βρετανική συνοριοφυλακή ή να περάσετε από την ηλεκτρονική πύλη διαβατηρίων (eGate), εάν υπάρχει.

Η υπηρεσία συνόρων θα αξιολογήσει κατά πόσον πληροίτε τις απαιτήσεις ασφαλείας. Ακόμα και αν έχετε ETA, μπορεί να σας αρνηθούν την είσοδο, αν δεν περάσετε συνοριακό έλεγχο ή αν πληρείτε άλλες προϋποθέσεις εισόδου.

Πώς θα γνωρίζουν στα σύνορα αν κάποιος έχει καθεστώς εγκατάστασης ή προεγκατάστασης; Το καθεστώς ορισμένων ανθρώπων είναι συνδεδεμένο με τα παλιά τους διαβατήρια.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια ψηφιακή άδεια ρυμουλκούμενου που συνδέεται με το διαβατήριό σας. Με τη σάρωση του διαβατηρίου σας, οι αερομεταφορείς, η βρετανική συνοριοφυλακή και άλλες αρμόδιες αρχές μπορούν να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα του ETA σας και άλλες ταξιδιωτικές άδειες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιεί την υπηρεσία Advance Passenger Information (API), η οποία επιτρέπει στους μεταφορείς να επιβεβαιώνουν τις άδειες των ταξιδιωτών. Αυτό θα μπορούσε να είναι η άδεια να επιτραπεί η μεταφορά επιβατών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η άρνηση της άδειας μεταφοράς του επιβάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο ή ότι η άδειά τους πρέπει να καθοριστεί από τον μεταφορέα.

Οι ταξιδιώτες με βρετανικά, ιρλανδικά, BOTC διαβατήρια, βίζες του Ηνωμένου Βασιλείου και καθεστώς μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μόνο να επιδείξουν το διαβατήριο ή το καθεστώς μετανάστευσης για να αποδείξουν ότι δεν απαιτείται να έχουν ETA για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει άδεια επ’ αόριστον παραμονής (ILR) στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία όμως εκδόθηκε πριν από 15 χρόνια. Πρέπει να μετατραπεί σε ψηφιακή μορφή;

Προς το παρόν, όχι. Ένα άτομο με μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζεται να το μετατρέψει σε ψηφιακή μορφή.

Όταν το σύστημα Advance Passenger Information (API) δείχνει ότι ένας ταξιδιώτης έχει άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αερομεταφορείς υποχρεούνται να ελέγχουν αν υπάρχει φυσική απόδειξη.

Τα φυσικά έγγραφα θεώρησης που αποδεικνύουν τη μεταναστευτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν βιομετρική άδεια διαμονής (BRP), βιομετρική κάρτα διαμονής (BRC) και ενδείξεις διαβατηρίου, όπως σφραγίδες υγρής μελάνης και αυτοκόλλητα βινιέτας.

Το UK Visas and Immigration (UKVI) αναπτύσσει επί του παρόντος ένα ψηφιακό σύστημα μετανάστευσης. Θα αντικαταστήσει τα φυσικά έγγραφα θεωρήσεων με μια ηλεκτρονική καταγραφή των καταστάσεων μετανάστευσης ή ηλεκτρονικές θεωρήσεις (eVisa).

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, το UKVI θα επικοινωνήσει με τα άτομα που εξακολουθούν να έχουν φυσικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη μετανάστευσή τους για να εγγραφούν σε λογαριασμό UKVI. Στη συνέχεια, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λογαριασμό τους στο UKVI για να αποκτήσουν πρόσβαση και να αποδείξουν το μεταναστευτικό τους καθεστώς.

Εάν δεν λάβω εγκαίρως το ETA μου, μπορώ να εισέλθω στο Ηνωμένο Βασίλειο ούτως ή άλλως, εάν μου το επιτρέψει ο συνοριοφύλακας;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμοστεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2024. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να λάβουν ΕΤΑ πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις η χώρα τους προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που υπόκεινται στην απαίτηση ΕΤΑ. Συνήθως, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοινώνει πότε μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA και πότε θα αρχίσει να την εφαρμόζει.

Η βρετανική κυβέρνηση υιοθετεί μια ρεαλιστική προσέγγιση για την επιβολή της νέας απαίτησης ΕΤΑ, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή που μπορεί να πάρει χρόνο για να την κατανοήσουν οι πολίτες.

Ωστόσο, μόλις τεθεί σε ισχύ η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, θα εναπόκειται στους αερομεταφορείς να αρνηθούν την επιβίβαση επιβάτη που δεν διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες. Για το λόγο αυτό συνιστάται στους ταξιδιώτες να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν την ETA τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από το ταξίδι τους, ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε ταλαιπωρία ή αναστάτωση στα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Χρειάζεται να φέρω ένα φυσικό αντίγραφο του ETA μου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε χαρτί;

Όχι. Δεν χρειάζεστε ψηφιακό αντίγραφο ή φυσική εκτύπωση του ETA σας. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια που συνδέεται με το διαβατήριό σας. Με τη σάρωση του διαβατηρίου σας, οι μεταφορείς, η βρετανική συνοριοφυλακή και άλλες αρμόδιες αρχές μπορούν να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητά του μέσω των συστημάτων τους.

Παρόλα αυτά, κρατήστε το ETA στο email σας ή εκτυπώστε το σε περίπτωση που ξαφνικά απαιτηθεί χειροκίνητος έλεγχος.

Πρόκειται για έξι μήνες συνολικής παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός της περιόδου ισχύος της ETA ή ανά ημερολογιακό έτος ή άλλο;

Με μια ETA, μπορείτε να επισκεφθείτε το Ηνωμένο Βασίλειο ως τυπικός επισκέπτης για έως και έξι μήνες με ένα μόνο ταξίδι για τουρισμό, βραχυπρόθεσμες σπουδές, επιχειρήσεις και άλλες επιτρεπόμενες δραστηριότητες για σύντομες επισκέψεις. Η ETA ισχύει για πολλαπλές σύντομες επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός της διετούς ισχύος της.

Τι συμβαίνει μετά τη λήξη της διετούς περιόδου ισχύος; Θα πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση για ETA; Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σε αυτό;

Όταν μια ETA λήξει μετά τη λήξη της διετούς περιόδου ισχύος της, οι ταξιδιώτες που εξακολουθούν να σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υποβάλουν αίτηση για νέα ETA και να καταβάλουν εκ νέου το τέλος αίτησης. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των επαναλαμβανόμενων αιτήσεων.

Θα επηρεάσει η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου τα δικαιώματα των ταξιδιωτών που χρησιμοποιούν την αεροπορική ή την χερσαία διέλευση;

Όχι. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα επηρεάσει τους υφιστάμενους κανόνες αεροπορικής και χερσαίας διαμετακόμισης.

Μπορώ να αλλάξω σε βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την άφιξή μου με ETA;

Όχι. Δεν μπορείτε να ανταλλάξετε την ETA σας στο Ηνωμένο Βασίλειο με θεώρηση ενώ βρίσκεστε ακόμη στο Ηνωμένο Βασίλειο και για οποιονδήποτε λόγο. Η άφιξη με ETA επιτρέπει στον ταξιδιώτη να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξι μήνες το πολύ κάθε φορά, και μπορείτε να επιλέξετε να φύγετε και να ξαναμπείτε στη χώρα με την έγκυρη ETA σας.

Ας υποθέσουμε ότι πρέπει ξαφνικά να μείνετε περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές, εργασία ή για άλλους λόγους. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει πρώτα να επιστρέψετε στη χώρα σας και να υποβάλετε από εκεί αίτηση για την κατάλληλη θεώρηση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπορώ να επισκεφθώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες με εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Όχι. Μια εγκεκριμένη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιτρέπει στους ταξιδιώτες να εισέλθουν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μια ανεξάρτητη χώρα, και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του κοινού ταξιδιωτικού χώρου Σένγκεν.

Για να επισκεφθείτε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις απαιτήσεις εισόδου της χώρας, αν χρειάζεστε βίζα ή όχι, πριν κάνετε κράτηση για το ταξίδι σας.

Η ΕΕ αναπτύσσει ένα παρόμοιο σύστημα που ονομάζεται Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου (ETIAS). Μέχρι τα μέσα του 2025, οι ξένοι υπήκοοι που δεν χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν θα πρέπει να αποκτήσουν ETIAS. Αυτό περιλαμβάνει τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απορρίψεις, ακυρώσεις και προσφυγές Συχνές ερωτήσεις

Γιατί να απορριφθεί η αίτησή μου για ETA;

Η αίτηση για ETA του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να απορριφθεί για τους ακόλουθους λόγους:

  • Παροχή ψευδών, ανακριβών ή ελλιπών πληροφοριών
  • Έχετε διαβατήριο που έχει εκδοθεί από χώρα της οποίας οι πολίτες χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών ή εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Παραβάσεις της νομοθεσίας περί μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού
  • Έχετε ποινικό μητρώο στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού
  • Έχοντας οποιαδήποτε ανάμειξη ή σύνδεση με παράνομες ομάδες

Ποιες είναι οι επιλογές μου σε περίπτωση απόρριψης της αίτησής μου για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Εάν η αίτησή σας για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο απορριφθεί, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο ως εναλλακτική άδεια ταξιδιωτικής άδειας. Οι ακόλουθες βίζες του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να αφορούν ταξιδιώτες στους οποίους δεν χορηγείται ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο:

  • Τυπική βίζα επισκέπτη
  • Προσωρινή βίζα εργασίας
  • Βίζα διέλευσης

Μπορώ να υποβάλω εκ νέου αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο αν η προηγούμενη αίτησή μου απορρίφθηκε;

Ναι. Τα άτομα στα οποία δεν χορηγήθηκε ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν νέα αίτηση και να καταβάλουν εκ νέου το τέλος αίτησης. Παρόλα αυτά, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί η αιτία της αρχικής απόρριψης.

Είναι δυνατόν να ακυρωθεί ή να ανακληθεί μια εγκεκριμένη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Μια εγκεκριμένη ETA μπορεί να ακυρωθεί ή να ανακληθεί για τους ακόλουθους λόγους:

  • Ο κάτοχος αποκλείεται ή απελαύνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ο κάτοχος καταδικάζεται για έγκλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού και καταδικάζεται σε φυλάκιση 12 ή περισσότερων μηνών.
  • Ο κάτοχος αποδεδειγμένα παραβιάζει τους νόμους περί μετανάστευσης (π.χ. παραμονή ή εργασία).
  • Επαληθεύεται ότι ο κάτοχος έχει αποκρύψει ή υποβάλει ψευδή έγγραφα, εν γνώσει του ή όχι.
  • Ο κάτοχος έχει συσσωρευμένες απλήρωτες οφειλές ή δικαστικά έξοδα.
  • Ο κάτοχος κρίνεται επιζήμιος για το βρετανικό κοινό λόγω της συμπεριφοράς, του χαρακτήρα, των συναναστροφών του ή άλλων λόγων, ανεξάρτητα από το αν αυτό καταλήγει σε καταδίκη.

Η ETA μου ακυρώθηκε ενώ βρίσκομαι ακόμη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τι να κάνω;

Δεν μπορείτε να παραμείνετε νόμιμα στη χώρα εάν η ETA σας έχει ανακληθεί. Εάν το διαβατήριό σας έχει χαθεί ή κλαπεί, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για νέο ETA αφού εγκαταλείψετε το Ηνωμένο Βασίλειο και επιστρέψετε στην πατρίδα σας.

Ποια είναι η διαδικασία ακύρωσης μιας εγκεκριμένης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Οι μεταναστευτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου συνήθως ξεκινούν τη διαδικασία ακύρωσης μιας εγκεκριμένης ETA όταν συντρέχουν λόγοι ακύρωσης.

Μπορώ να ασκήσω έφεση στην υπόθεσή μου εάν η ETA μου απορρίφθηκε ή ακυρώθηκε;

Όχι. Δεν υπάρχει δικαίωμα διοικητικής επανεξέτασης ή προσφυγής κατά της απόφασης που λαμβάνεται επί αίτησης ΕΤΑ.

Εάν απορριφθεί η ETA, ο ταξιδιώτης μπορεί να υποβάλει αίτηση για θεώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η διαδικασία υποβολής αίτησης επιτρέπει μια πιο ενδελεχή εξέταση.

Ωστόσο, η διαδικασία δικαστικής επανεξέτασης επιτρέπει στους αιτούντες να προσβάλουν μια απόφαση που θεωρούν παράνομη.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων της ETA

Θα κοινοποιηθούν τα δεδομένα των αιτούντων ETA του Ηνωμένου Βασιλείου στους αερομεταφορείς;

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα συστήματα προκαταβολικής πληροφόρησης επιβατών (API) για να αποστέλλει στους μεταφορείς (χερσαίους, θαλάσσιους και αεροπορικούς) πληροφορίες σχετικά με τους ταξιδιώτες και τις άδειες εισόδου τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μεταφορείς πρέπει να ελέγχουν αν οι ταξιδιώτες διαθέτουν έγκυρα και επιλέξιμα έγγραφα ταυτοποίησης (π.χ. διαβατήριο) και άδειες (π.χ. ETA, θεώρηση) πριν τους επιβιβάσουν και τους μεταφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς θα επεξεργάζεται τα δεδομένα μου το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η διαχείριση των δεδομένων των ταξιδιωτών θα γίνεται σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου στο έντυπο αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Το σύστημα θα ελέγχει τα δεδομένα των αιτούντων με πολυάριθμες βρετανικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων ασφαλείας και μετανάστευσης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κατάλογοι που αναζητούν εκκρεμή εντάλματα σύλληψης, κατάλογοι παρακολούθησης τρομοκρατίας, κατάλογοι παρακολούθησης μετανάστευσης και οποιεσδήποτε άλλες αναζητήσεις που βοηθούν τις βρετανικές συνοριακές δυνάμεις και το Υπουργείο Εσωτερικών να προσδιορίσουν πιθανές απειλές για την ασφάλεια.

Πόσο καιρό το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει τα δεδομένα μου;

Το σύστημα συνήθως αποθηκεύει βιομετρικά δεδομένα προσώπου για τρία χρόνια, εκτός εάν υπάρχει λόγος να τα διατηρήσει περισσότερο. Οι προσωπικές πληροφορίες και τα βιογραφικά στοιχεία διατηρούνται για 15 έτη μετά την τελευταία ενέργεια για την υπόθεση σύμφωνα με τις περιόδους διατήρησης των θεωρήσεων.