Οι αιτήσεις για τις βασικές διαδρομές θεωρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν κατά 24% το πρώτο τρίμηνο του 2024

| 9 Μαΐου, 2024
Οι αιτήσεις για τις βασικές διαδρομές θεωρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν κατά 24% το πρώτο τρίμηνο του 2024

Η δέσμη μεταρρυθμίσεων του Υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) για τη νόμιμη μετανάστευση, η οποία αντιμετωπίζει τόσο τη νόμιμη όσο και την παράνομη μετανάστευση, λειτουργεί.

Οι αιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τη χορήγηση βίζας σε όλες τις βασικές διαδρομές μειώθηκαν κατά 24% τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι βασικές διαδρομές που επηρεάζονται από τις αλλαγές περιλαμβάνουν τη βίζα για ειδικευμένους εργαζόμενους, τη βίζα για την υγεία και τη φροντίδα και τη φοιτητική βίζα.

Αυτό συμβαίνει καθώς η βρετανική κυβέρνηση ψήφισε τον ορόσημο αλλά και αμφιλεγόμενο νόμο για την ασφάλεια της Ρουάντα.

Η νέα νομοθεσία έχει ως στόχο να σταματήσει τους μετανάστες να διασχίζουν τη Μάγχη μέσω μικρών σκαφών για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών συνέλαβε την πρώτη ομάδα μεταναστών που πρόκειται να μετεγκατασταθούν στη Ρουάντα μετά από μια σειρά επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Επιπλέον, ο πρώτος μετανάστης μετεγκαταστάθηκε επιτυχώς στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής μέσω ενός εθελοντικού προγράμματος.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες παράδοσης τροφίμων συμφώνησαν να ενισχύσουν τους ελέγχους ασφαλείας στις εφαρμογές τους για να αποτρέψουν την κατάχρηση της αγοράς από παράνομους εργαζόμενους.

“Το σχέδιό μας λειτουργεί σε όλους τους τομείς”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών James Cleverly σε δελτίο τύπου.

Και πρόσθεσε: “Παρέχουμε ένα δικαιότερο και ισχυρότερο σύστημα μετανάστευσης”.

Ο Cleverly δήλωσε ακόμη ότι οι αριθμοί της νόμιμης μετανάστευσης της χώρας “έφτασαν σε εξαιρετικά μη βιώσιμα επίπεδα”.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών εφάρμοσε γρήγορα νέες πολιτικές για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μείωση των αιτήσεων για τις βασικές οδούς θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου

Είναι πρόωρο να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι πλήρεις επιπτώσεις των αλλαγών στη νόμιμη μετανάστευση κατά τους πρώτους μήνες του 2024.

Πολλές από τις νέες αλλαγές πολιτικής τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024.

Ωστόσο, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση δείχνουν ήδη μια αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των βασικών διαδρομών θεωρήσεων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο αριθμός των θεωρήσεων σπουδαστών που εκδόθηκαν μειώθηκε σε 40.700 από 72.800 το προηγούμενο έτος.

Οι αιτήσεις για χορήγηση φοιτητικής βίζας μειώθηκαν κατά σχεδόν 80%, από 32.900 το 2023 σε 6.700 το 2024.

Από την άλλη πλευρά, οι βίζες για τα εξαρτώμενα μέλη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης εξακολουθούν να είναι υψηλές, καθώς οι γιατροί, οι νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες του τομέα της υγείας μπορούν να φέρνουν τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός των αιτούντων θεώρηση υγείας και περίθαλψης από το εξωτερικό μειώθηκε κατά 83% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Οι αιτούντες βίζα υγείας και περίθαλψης μειώθηκαν σε 2.4000 φέτος, έναντι 4.300 την ίδια περίοδο το 2023.

“Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ισχυρή πρόοδο και οι αριθμοί θα συνεχίσουν να μειώνονται”, διαβεβαίωσε ο Cleverly.

Άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την απαίτηση από τις επιχειρήσεις παροχής φροντίδας που σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν μετανάστες να εγγραφούν στην Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (CQC).

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατέστησε τον Κατάλογο Επαγγελματικών Ελλείψεων (Shortage Occupation List) με τον Κατάλογο Μισθοδοσίας Μεταναστών (Immigration Salary List – ISL).

Το ISL είναι σημαντικά συντομότερο, αλλά εξακολουθεί να προσφέρει έκπτωση 20 τοις εκατό επί των γενικών ορίων μισθών, τα οποία είναι πλέον υψηλότερα.

Το γενικό όριο μισθού για τους αιτούντες θεώρηση για ειδικευμένους εργαζομένους αυξήθηκε επίσης στις 38.700 λίρες Αγγλίας από τις 4 Απριλίου 2024.

Το ελάχιστο απαιτούμενο εισόδημα για την οικογενειακή θεώρηση αυξήθηκε επίσης από 18.600 σε 29.000 λίρες.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης επανεξετάζει επίσης τη θεώρηση μεταπτυχιακών σπουδών για να διασφαλίσει ότι εκπληρώνει το σκοπό της και ότι δεν γίνεται κατάχρηση.

Προώθηση του νόμου της Ρουάντα

Μετά την ψήφιση του νόμου για την ασφάλεια της Ρουάντα και της συνθήκης με τη Ρουάντα, το Υπουργείο Εσωτερικών κράτησε γρήγορα και με ασφάλεια τους μετανάστες για μετεγκατάσταση.

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους μετεγκαταστήσει στη Ρουάντα, “όπου μπορούν να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τη ζωή τους”.

Οι πτήσεις που μεταφέρουν μετανάστες από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής θα ξεκινήσουν σε εννέα έως 11 εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, το πρώτο άτομο μετεγκαταστάθηκε επιτυχώς στη Ρουάντα με τη μέθοδο της εθελοντικής απομάκρυνσης.

“Πρέπει να αποτρέψουμε αυτούς που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στο κανάλι”, δήλωσε ο Cleverly.

Και πρόσθεσε: “Αυτή την εβδομάδα δείξαμε ότι το εννοούμε όταν λέμε ότι θα σας κρατήσουμε και θα σας απομακρύνουμε αν έρχεστε εδώ παράνομα”.

“Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης, και το αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπο”, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

“Με στιβαρή, καινοτόμο και αδιάκοπη δράση, υλοποιούμε όσα υποσχεθήκαμε”, δήλωσε ο Cleverly.

Καταπολέμηση της παράνομης εργασίας

Ο Michael Tomlinson, υπουργός για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, και ο Kevin Hollinrake, υπουργός επιχειρήσεων και εμπορίου, συναντήθηκαν επίσης με εκπροσώπους των εταιρειών Deliveroo, Just Eat και Uber Eats.

Και οι τρεις εταιρείες παράδοσης συμφώνησαν να προσθέσουν ενισχυμένους ελέγχους ασφαλείας στην εφαρμογή τους. Αυτό αποσκοπεί στην αποτροπή της μη εξουσιοδοτημένης κοινής χρήσης λογαριασμού από μη επιλέξιμους αιτούντες εργασία.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι αναβάτες αντικατάστασης εργάζονται νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι διενεργούνται έλεγχοι για το δικαίωμα στην εργασία.

Αυτό θα συμβάλει επίσης στην προστασία της οικονομίας και των νόμιμων εργαζομένων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πάταξη της παράνομης εργασίας, ο νόμος της Ρουάντα και η αντιμετώπιση της κατάχρησης και της εκμετάλλευσης στις βασικές οδούς θεωρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου αποδεικνύουν καλή πρόοδο.