UK ETA για πολίτες του Βατικανού: Βατικανό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ως έναν αποτελεσματικό τρόπο για να ταξιδεύουν στη χώρα οι χώρες χωρίς βίζα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πρόσφατα την εισαγωγή του συστήματος ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA). Αυτός ο οδηγός διερευνά τις απαιτήσεις και τα οφέλη της απόκτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους πολίτες του Βατικανού, καλύπτοντας τα πάντα, από τις διαδικασίες αίτησης θεώρησης έως τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Βατικανού;

Το UK ETA είναι ένα σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης που επιτρέπει σε επισκέπτες από 92 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πόλης του Βατικανού, να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση. Οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και να παρέχουν τα προσωπικά τους στοιχεία στο πλαίσιο της αίτησής τους. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές επαληθεύονται σε κυβερνητικές βάσεις δεδομένων και, εάν όλα είναι εντάξει, δημιουργείται ηλεκτρονικά ένα ETA και συνδέεται με το διαβατήριο του αιτούντος.

Κατά την είσοδό τους στη χώρα, όλοι οι επισκέπτες με έγκυρη ETA πρέπει να επιδεικνύουν τα διαβατήριά τους στον έλεγχο μετανάστευσης, προκειμένου τα διαπιστευτήριά τους να διασταυρωθούν με τις κυβερνητικές βάσεις δεδομένων. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στους συνοριακούς υπαλλήλους να επιβεβαιώνουν ότι οι αιτούντες πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το ταξίδι και ότι δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου ή δεν έχουν δικαίωμα εισόδου λόγω προηγουμένως μη δημοσιοποιημένων πληροφοριών ή ποινικού ιστορικού.

Πόσο καιρό ισχύει η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για την Πόλη του Βατικανού;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Βατικανού ισχύει για περίοδο έξι μηνών από την ημερομηνία έκδοσής της. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες πρέπει να προγραμματίζουν προσεκτικά τα ταξίδια τους για να εξασφαλίσουν ότι θα αξιοποιήσουν πλήρως τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον αριθμό των ημερών που απαιτούνται για δραστηριότητες που σχετίζονται με το σκοπό του ταξιδιού τους, καθώς και τυχόν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Εάν οι επισκέπτες από την Πόλη του Βατικανού υπερβούν την εξάμηνη περίοδο ισχύος, δεν θα μπορούν να ανανεώσουν την ETA τους ενώ βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αυτό δεν επιτρέπεται. Εάν διαπιστωθεί ότι ένας επισκέπτης έχει υπερβεί το όριο, μπορεί να αντιμετωπίσει απέλαση και επ’ αόριστον απαγόρευση επανεισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί επίσης να τους επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο ή ακόμη και ποινική δίωξη, ανάλογα με το πόσο καιρό παρέμειναν στη χώρα χωρίς την κατάλληλη άδεια. Επιπλέον, όποιος έχει υπερβεί την ETA του μπορεί να δυσκολευτεί να λάβει βίζα στο μέλλον όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό. Τελικά, οι πολίτες του Βατικανού θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπολογίζουν με ακρίβεια τον χρόνο που χρειάζονται για να κάνουν πλήρη χρήση των ETA τους και να αποφύγουν ατυχείς επιπτώσεις.

Πώς θα επηρεάσει η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου τους πολίτες του Βατικανού;

Το διαβατήριο του Βατικανού κατέχει σήμερα την 27η θέση στον κόσμο από το 2022, επιτρέποντας στους πολίτες να εισέρχονται σε 154 χώρες με σχετική ευκολία. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από αυτές τις χώρες, έχοντας θεσπίσει ένα πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (VWP) τον Ιούλιο του 1988. Το πρόγραμμα VWP επιτρέπει στους πολίτες επιλεγμένων χωρών να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση. Η βασική προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια και να διαθέτουν έγκυρο διαβατήριο με ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως εισιτήρια ή δρομολόγια.

Ο κύριος σκοπός του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης είναι να ενθαρρύνει τον τουρισμό και να διευκολύνει τους πολίτες να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, αποδεικνύεται όλο και πιο δύσκολο να διαχειριστεί και να διατηρηθεί το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως εκ τούτου, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει το πρόγραμμα VWP το 2024 και να το αντικαταστήσει με το σύστημα ETA. Σύμφωνα με αυτό το νέο σύστημα, οι πολίτες του Βατικανού θα χρειάζονται έγκυρη ETA εάν επιθυμούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2024 και μετά.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ενδέχεται να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί ή απαιτήσεις στους πολίτες του Βατικανού που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες. Συνεπώς, θα πρέπει να διεξάγεται προσεκτική έρευνα πριν από οποιαδήποτε διεθνή ταξίδια. Για παράδειγμα, οι πολίτες του Βατικανού που σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ιαπωνία θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για κατάλληλη θεώρηση πριν από το ταξίδι τους.

Ποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Βατικανού;

Άνθρωποι των επιχειρήσεων

Πρόκειται για άτομα που ταξιδεύουν από την πόλη του Βατικανού στο Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως συναντήσεις, συνέδρια και σεμινάρια, υπογραφή συμβάσεων, απόκτηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών ή εκπαίδευση. Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες δεν επιτρέπεται να ασκούν οποιαδήποτε μορφή αμειβόμενης εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει εργασία πλήρους και μερικής απασχόλησης, καθώς και πρακτική άσκηση και άλλες μορφές προσωρινής απασχόλησης.

Ευχαρίστηση

Όσοι επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για αναψυχή μπορεί επίσης να χρειαστούν ETA. Ενώ βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν κορυφαία αξιοθέατα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Κάστρο του Ουίνδσορ και το Στόουνχεντζ. Ορισμένα έγγραφα, όπως η άδεια οδήγησης, μπορεί να είναι απαραίτητα για να μετακινηθείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε είναι σημαντικό οι επισκέπτες να τα παίρνουν μαζί τους στον προορισμό τους.

Βραχυπρόθεσμες μελέτες

Οι βραχυπρόθεσμες σπουδές περιλαμβάνουν μαθήματα διάρκειας έως 6 μηνών, όπως γλωσσικά μαθήματα ή προγράμματα ανταλλαγής σε πανεπιστήμια. Οι αιτούντες ενδέχεται επίσης να χρειαστούν πρόσθετα έγγραφα, ανάλογα με τον κύκλο σπουδών τους, όπως ακαδημαϊκά πιστοποιητικά ή απόδειξη εγγραφής σε αναγνωρισμένο ίδρυμα.

Διαμετακόμιση

Οι πολίτες του Βατικανού που σκοπεύουν να περάσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο καθ’ οδόν προς άλλον προορισμό ενδέχεται να χρειαστούν ETA. Τα transit ETA καλύπτουν τους ταξιδιώτες που θέλουν να κάνουν χρήση των αεροδρομίων εντός της Βρετανίας, είτε με ενδιάμεση στάση είτε με αλλαγή πτήσης, αλλά χωρίς να εγκαταλείψουν την εν λόγω περιοχή. Σημειώστε ότι το σύστημα ETA δεν θα επηρεάσει τους ισχύοντες κανόνες διέλευσης στην ξηρά και στην αέρα.

Απαιτήσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Για να είναι επιλέξιμοι για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πολίτες του Βατικανού, οι αιτούντες πρέπει να έχουν έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο και να σχεδιάζουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για λιγότερο από 180 ημέρες. Θα πρέπει να επισκέπτονται για επαγγελματικούς λόγους, διέλευση, βραχυπρόθεσμες σπουδές, αναψυχή ή ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, όλοι οι αιτούντες δεν πρέπει να έχουν παραβιάσει στο παρελθόν τη μεταναστευτική πολιτική ή να έχουν ποινικό μητρώο. Πρέπει επίσης να διαθέτουν χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για την πληρωμή του τέλους της αίτησης και να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο προκειμένου να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση.

Διαδικασία αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να είναι μια απλουστευμένη ηλεκτρονική διαδικασία χωρίς να απαιτείται γραφειοκρατία. Οι πολίτες του Βατικανού που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση μέσα σε λίγα λεπτά. Ο χρόνος διεκπεραίωσης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πόσο γρήγορα λαμβάνουν οι πράκτορες το έντυπο αίτησης. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες αιτήσεις εγκρίνονται εντός λίγων ημερών. Εάν η ETA απορριφθεί, οι πολίτες του Βατικανού μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για βίζα και να προγραμματίσουν συνέντευξη στην πρεσβεία ή το προξενείο του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα τους. Μάθετε περισσότερα για το σύστημα ETA εδώ.

Ποιος δεν χρειάζεται να υποβάλει αίτηση για το ETA;

Υπάρχουν διάφορες ομάδες ατόμων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι πολίτες των Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών, τα βρετανικά προστατευόμενα πρόσωπα, οι Βρετανοί Υπερπόντιοι Πολίτες, οι κάτοχοι ιρλανδικού διαβατηρίου, οι κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου και οι Βρετανοί Υπερπόντιοι Πολίτες. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες έχει τις δικές της απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται για να θεωρηθεί ότι απαλλάσσεται από την ETA. Για παράδειγμα, οι πολίτες των Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών πρέπει να έχουν έγκυρο διαβατήριο από ένα από τα εδάφη που αποτελούν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Γιβραλτάρ ή οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι.