ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ρουμάνους πολίτες: Πλήρης οδηγός

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αυξήσει την ορατότητα και την ασφάλεια των συνόρων, η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ως μέσο εξορθολογισμού των αφίξεων και βελτίωσης της συνολικής αποτελεσματικότητας για τους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται θεώρηση. Αυτός ο οδηγός θα παρέχει μια λεπτομερή ματιά στο νέο σύστημα ETA και σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να υποβάλετε με επιτυχία αίτηση για έγκριση. Θα καλύψουμε το πότε πρέπει να υποβάλει κανείς αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ρουμάνους πολίτες, πόσος χρόνος χρειάζεται για να λάβει μια απόφαση έγκρισης, ποια έγγραφα απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης και πολλά άλλα.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ρουμάνους πολίτες;

Το UK ETA είναι ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα διευκολύνει τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους επιλέξιμους πολίτες χωρών που επί του παρόντος δεν έχουν βίζα. Οι Ρουμάνοι πολίτες είναι μεταξύ εκείνων που επωφελούνται από το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Το σύστημα ETA δημιουργήθηκε για να ενισχύσει και να εξορθολογήσει τη διαδικασία μετανάστευσης, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια που εγκυμονούν οι ταξιδιώτες από χώρες χωρίς βίζα. Το σύστημα ETA απαιτεί από τους αιτούντες να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες και σχετικά έγγραφα μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής φόρμας.

Μόλις εγκριθεί μια αίτηση, η ETA θα συνδεθεί απευθείας με το διαβατήριο του αιτούντος και θα χρειάζεται να προσκομίσει το διαβατήριό του μόνο κατά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύσσει επί του παρόντος τα σχέδιά της για την εφαρμογή ενός συστήματος ETA σε όλες τις χώρες που δεν έχουν βίζα παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, οι Ρουμάνοι πολίτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2024 και μετά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν από το ταξίδι τους, εάν επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς επιπλοκές.

Πόσο διαρκεί η άδεια ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για περίοδο έξι μηνών ή 180 ημερών. Σημειώστε ότι η αντίστροφη μέτρηση για την περίοδο αυτή αρχίζει με την έκδοση της ETA και όχι από τη στιγμή που ο ταξιδιώτης εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτούντες πρέπει να διαθέτουν έγκυρο διαβατήριο με τουλάχιστον έξι μήνες ισχύ πριν από την ημερομηνία λήξης του, προκειμένου να εγκριθεί η χορήγηση ΕΤΑ. Η απαίτηση αυτή συμβάλλει στη διασφάλιση ότι τα άτομα επιτρέπεται η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μέχρι το τέλος της παραμονής τους χωρίς να ανανεώσουν το διαβατήριό τους.

Με 180 ημέρες, οι ταξιδιώτες έχουν αρκετό χρόνο για να εξερευνήσουν πλήρως την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. Για να διασφαλίσουν ότι θα περάσουν τις περισσότερες από τις 180 ημέρες εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτηση για ETA μία ή δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία αναχώρησής τους. Επιπλέον, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παρακολουθούν πόσος χρόνος τους απομένει για το ETA τους, καθώς η υπέρβαση του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές νομικές συνέπειες.

Όταν ταξιδεύουν με ETA, οι επισκέπτες θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούν ότι πληρούν όλες τις άλλες απαιτήσεις που θέτουν οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των επαρκών κεφαλαίων για το ταξίδι καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους. Εκτός από την εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων κατά την άφιξη στη χώρα, οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να θυμούνται ότι είναι πιθανό να ερωτηθούν σχετικά με τα μελλοντικά ταξιδιωτικά τους σχέδια και τυχόν δραστηριότητες που σχεδιάζουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, όπως προγράμματα εργασίας ή σπουδών.

Πώς θα επηρεάσει η ETA τους Ρουμάνους ταξιδιώτες;

Η Ρουμανία δεν ανήκει επί του παρόντος στη ζώνη Σένγκεν, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων εντός ορισμένων χωρών της ΕΕ χωρίς την ανάγκη θεώρησης. Ωστόσο, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, υπάρχουν αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ρουμανία να ενταχθεί στη Σένγκεν στις αρχές του 2023. Εάν αυτό επιτύχει, θα επιτρέψει στους Ρουμάνους να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των χωρών Σένγκεν χωρίς πρόσθετες θεωρήσεις ή άδειες.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν, οι Ρουμάνοι μπορούν να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα λόγω της υψηλής κατάταξης των διαβατηρίων τους(17η θέση μεταξύ των παγκόσμιων διαβατηρίων). Ωστόσο, αυτό το προνόμιο απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης πρόκειται να αλλάξει με την εφαρμογή του συστήματος ETA από το 2024 και μετά. Οι Ρουμάνοι πρέπει να έχουν έγκυρο ETA πριν από την άφιξή τους στο λιμάνι εισόδου του Ηνωμένου Βασιλείου. Όσοι δεν έχουν, κινδυνεύουν να μην τους επιτραπεί η είσοδος και να ακυρωθεί εντελώς το ταξίδι τους. Επιπλέον, για κάθε άτομο που αιτείται ETA θα πρέπει να καταβάλλεται τέλος ηλεκτρονικής αίτησης.

Ποιες ομάδες επισκεπτών είναι επιλέξιμες για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Ευχαρίστηση

Οι επισκέπτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για λόγους αναψυχής ή αναψυχής είναι επιλέξιμοι για την ETA. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται άτομα που επιθυμούν να εξερευνήσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, να επισκεφθούν την οικογένεια και τους φίλους τους ή απλώς να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά της.

Επιχείρηση

Οι επιχειρηματικοί επισκέπτες που ταξιδεύουν για νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση συνεδρίων, η διεξαγωγή έρευνας ή η συμμετοχή σε μαθήματα κατάρτισης, είναι επίσης επιλέξιμοι για ETA. Οι επιχειρηματικοί επισκέπτες μπορεί να κληθούν να προσκομίσουν επιστολή πρόσκλησης από τη βρετανική εταιρεία που σκοπεύουν να επισκεφθούν.

Βραχυπρόθεσμες μελέτες

Όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μικρότερο των έξι μηνών θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ETA αντί για βίζα. Τα προγράμματα βραχυπρόθεσμων σπουδών περιλαμβάνουν μαθήματα γλώσσας, επαγγελματική κατάρτιση και άλλα παρόμοια προγράμματα που δεν απαιτούν περισσότερο από έξι μήνες σπουδών για την ολοκλήρωσή τους.

Ιατρική περίθαλψη

Σε άτομα που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλειστικά για λόγους ιατρικής περίθαλψης μπορεί επίσης να χορηγηθεί ETA αντί να λάβουν προηγουμένως θεώρηση. Αυτό περιλαμβάνει τους Ρουμάνους πολίτες που χρειάζονται εξωτερικά ραντεβού και διαβουλεύσεις με γιατρούς, καθώς και εκείνους που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση ή άλλες θεραπείες που απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο και χρόνο ανάρρωσης μετά.

Διαμετακόμιση

Οι Ρουμάνοι πολίτες που σκοπεύουν να διέλθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA. Το σύστημα ETA δεν θα επηρεάσει την εναέρια και χερσαία διαμετακόμιση.

Απαιτήσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Προκειμένου να λάβουν ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Ρουμάνοι πολίτες, οι αιτούντες πρέπει να διαθέτουν έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο και να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Πρώτον, πρέπει να έχουν σαφή πρόθεση να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουρισμό, επαγγελματικούς λόγους, ιατρική περίθαλψη ή σκοπούς διέλευσης. Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έχουν ποινικό μητρώο και πρέπει να επιδεικνύουν καλό χαρακτήρα και να τηρούν τις προηγούμενες μεταναστευτικές πολιτικές. Αυτό περιλαμβάνει την απουσία παραβιάσεων ή παραβάσεων που σχετίζονται με προηγούμενα ζητήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Ηνωμένο Βασίλειο (ή αλλού). Ο αιτών πρέπει να αποδείξει την πρόθεσή του να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τη λήξη της ETA του. Η ETA θα εκδίδεται μόνο με περίοδο ισχύος 180 ημερών.

Διαδικασία αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η διαδικασία είναι γενικά αρκετά απλή και περιλαμβάνει τη συλλογή ορισμένων προσωπικών στοιχείων, στοιχείων επικοινωνίας, διαβατηρίου και εργασίας από τους αιτούντες, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αίτησης. Επιπλέον, ενδέχεται να απαιτούνται πληροφορίες πληρωμής, όπως στοιχεία χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Μόλις παρασχεθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, ο χρόνος επεξεργασίας είναι συνήθως λίγες ημέρες. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα επεξεργασίας δεν είναι εγγυημένο, με πιθανές καθυστερήσεις λόγω σφαλμάτων ή ελλιπών πληροφοριών που παρέχονται κατά την αρχική αίτηση.

Εάν η αίτηση ETA απορριφθεί για οποιονδήποτε λόγο, οι Ρουμάνοι ταξιδιώτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση μέσω της παραδοσιακής διαδικασίας υποβολής αίτησης σε χαρτί. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι πιο χρονοβόρα και να διαταράξει τις ταξιδιωτικές ρυθμίσεις, εάν δεν έχει προγραμματιστεί εγκαίρως.