ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ανδόρρας: Ο πλήρης οδηγός σας

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2024 και μετά, θα πρέπει να γνωρίζετε το νέο σύστημα ETA. Οι ταξιδιώτες που πληρούν επί του παρόντος τις προϋποθέσεις για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα πρέπει να περάσουν από το νέο πρόγραμμα, υποβάλλοντας αίτηση για ETA πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Αυτός ο οδηγός εξηγεί πώς η ETA θα επηρεάσει τα άτομα από την Ανδόρα που θέλουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και παρέχει συμβουλές για το πώς να αποκτήσουν την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου οι πολίτες της Ανδόρας.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Ανδόρρας;

Το νέο σύστημα ETA θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του 2024. Το ETA, που σημαίνει Electronic Travel Authorisation (ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια), είναι καινούργιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι αρχές που το διέπουν θα είναι οικείες στους ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί τις ΗΠΑ ή τον Καναδά, καθώς το σύστημα βασίζεται στα αμερικανικά προγράμματα ESTA και ETA του Καναδά.

Το ETA εισάγεται στο πλαίσιο του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας. Δεν είναι το ίδιο με τη βίζα και η διαδικασία υποβολής αίτησης για ETA είναι πολύ πιο απλή από την αίτηση για βίζα. Ουσιαστικά, λειτουργεί ως ψηφιακή άδεια, η οποία δίνει στους επισκέπτες την άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA θα χορηγείται σε επισκέπτες από τις 92 χώρες που επί του παρόντος δεν απαιτούν θεώρηση για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ταξιδιώτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA εάν σκοπεύουν να μείνουν λιγότερο από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και εφόσον δεν σκοπεύουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα. Μπορεί να έρχονται ως τουρίστες, σε επαγγελματικό ταξίδι, να εγγράφονται σε προγράμματα σπουδών, να επισκέπτονται φίλους και συγγενείς ή να ταξιδεύουν για ιατρική περίθαλψη. Όλοι αυτοί οι λόγοι θεωρούνται έγκυροι για μια αίτηση ETA.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα τους πολίτες της Ανδόρας;

Αν και η Ανδόρα δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στη ζώνη Σένγκεν, οι γειτονικές της χώρες ανήκουν σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ισπανίας. Η Ανδόρα έχει συνάψει ειδικές συμφωνίες ελεύθερης κυκλοφορίας με τους γείτονές της, οπότε οι ταξιδιώτες μπορούν εύκολα να περάσουν από το πριγκιπάτο σε μια χώρα της ΕΕ. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της ζώνης Σένγκεν, οπότε δεν έχει τις ίδιες συμφωνίες. Ως εκ τούτου, οι πολίτες της Ανδόρας δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο εύκολα όσο μπορούν να εισέλθουν σε χώρα της ΕΕ.

Επί του παρόντος, οι επισκέπτες της Ανδόρρας στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάγονται στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό θα διακοπεί σύντομα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Ανδόρρας θα χρειαστούν βίζα για να εισέλθουν στη χώρα. Θα πρέπει, ωστόσο, να υποβάλουν αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Ανδόρρας. Χωρίς ETA, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με έγκυρο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ανδόρρας, οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνουν έως και έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν θα μπορούν να εργαστούν, αν και μπορούν να εγγραφούν σε κάποιο μάθημα για λόγους σπουδών. Οι κάτοικοι της Ανδόρρας που σκοπεύουν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή όσοι επιθυμούν να εργαστούν στη χώρα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση για θεώρηση.

Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες της Ανδόρρας

Δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη όλες οι πληροφορίες σχετικά με το νέο σύστημα ETA. Ωστόσο, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την επιλεξιμότητα για το ETA. Οι πολίτες 92 χωρών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA, και η Ανδόρα είναι μία από αυτές τις χώρες.

Δημοσιεύθηκε επίσης κατάλογος απαιτήσεων για την ΕΤΑ. Αυτό μπορεί να αλλάξει πριν από την οριστικοποίηση του συστήματος, αλλά παρέχει ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορούν να περιμένουν οι αιτούντες από τη διαδικασία.

Για να υποβάλουν αίτηση για το ETA, οι ταξιδιώτες της Ανδόρρας θα πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα. Πρόκειται για ένα αποκλειστικά ψηφιακό σύστημα, επομένως δεν θα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί. Πριν από τη συμπλήρωση του εντύπου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι με τα στοιχεία που θα χρειαστούν. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
  • Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
  • Προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
  • Ο σκοπός της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
  • Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.

Οι υποψήφιοι από την Ανδόρρα θα κληθούν επίσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το παρελθόν τους. Θα πρέπει να γνωστοποιήσουν εάν έχουν ποινικό μητρώο, εάν έχουν διαπράξει μεταναστευτικά αδικήματα και εάν είναι ή υπήρξαν ποτέ μέλος απαγορευμένης ομάδας ή οργάνωσης. Τα στοιχεία αυτά απαιτούνται για να προσδιοριστεί εάν ο αιτών θεωρείται κίνδυνος για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αίτηση ETA των αιτούντων που θεωρούνται μη ασφαλείς θα απορριφθεί.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ανδόρρας

Πριν από τη διεκπεραίωση μιας αίτησης ETA, όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να καταβάλουν ένα μη επιστρεπτέο τέλος μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Μόλις συμπληρωθεί το έντυπο και καταβληθεί το τέλος, αρχίζει ο χρόνος επεξεργασίας. Η διαδικασία ETA μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες για να ολοκληρωθεί.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν εγκεκριμένο ETA πριν τους επιτραπεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε είναι σημαντικό να το προγραμματίσουν, αφήνοντας αρκετό χρόνο για την πλήρη επεξεργασία της αίτησής τους πριν από το ταξίδι. Εάν απορριφθεί μια ETA, οι ταξιδιώτες μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης ή να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση, αλλά αυτή είναι μια πολύ πιο χρονοβόρα διαδικασία.

Όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστούν ΕΤΑ, ανεξάρτητα από το μέσο μεταφοράς τους. Ορισμένοι πολίτες της Ανδόρρας επιλέγουν να διασχίσουν τη Γαλλία και να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με πλοίο ή μέσω της σήραγγας της Μάγχης. Ανεξάρτητα από αυτό, θα χρειαστούν μια ETA, όπως ακριβώς θα έκαναν αν ταξίδευαν με αεροπλάνο.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν έτοιμο το εγκεκριμένο ETA πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Οι μεταφορείς αναμένεται να θέτουν την ETA ως όρο μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν εγκεκριμένο ETA όταν φτάνουν στο αεροδρόμιο, το λιμάνι ή το σταθμό τους – εάν δεν έχουν, ενδέχεται να τους απαγορευτεί η επιβίβαση. Κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταξιδιώτες θα πρέπει και πάλι να προσκομίσουν απόδειξη έγκυρου ETA που συνδέεται με το βιομετρικό διαβατήριό τους.

Ταξίδι με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ανδόρρας

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερις χώρες: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Μια έγκυρη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Ανδόρρας παρέχει πλήρη ελευθερία κυκλοφορίας μεταξύ των τεσσάρων αυτών χωρών. Δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε άλλα έντυπα ή πρόσθετη γραφειοκρατία.

Ανδοριανοί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Με πληθυσμό μόλις 79.000 κατοίκων, η Ανδόρα είναι μία από τις μικρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, το υψηλό ΑΕΠ της σημαίνει ότι οι πολίτες της ταξιδεύουν συχνά για αναψυχή. Οι περισσότεροι επισκέπτες από την Ανδόρρα στο Ηνωμένο Βασίλειο έρχονται για τουριστικούς σκοπούς, αν και ορισμένοι εισέρχονται στη χώρα για επαγγελματικούς λόγους ή με σκοπό να σπουδάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.