Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες των Νήσων Σολομώντος

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσει επί του παρόντος ένα νέο ψηφιακό πρόγραμμα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών, το ETA. Το σύστημα αυτό, το οποίο θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ έως το 2024. Όταν εισαχθεί, θα επηρεάσει τους κατοίκους των Σολομανικών Νήσων που θέλουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός ο οδηγός εξηγεί πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα και πώς οι κάτοικοι των Νήσων Σολομώντος μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την ETA τους.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες των Νήσων Σολομώντος;

Τα τελευταία χρόνια, χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να εισάγουν συστήματα ψηφιακών ταξιδιωτικών αδειών. Οι έμπειροι ταξιδιώτες μπορεί να είναι ήδη εξοικειωμένοι με ορισμένα από αυτά τα προγράμματα σε άλλες χώρες, όπως το καναδικό ETA και το ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ETA, ή Electronic Travel Authorisation, είναι μια έκδοση που αναπτύσσεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται να εισαχθεί στο πλαίσιο ενός σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας. Θα επιτρέψει ισχυρότερη εποπτεία των εισόδων στη χώρα, διευκολύνοντας τον εντοπισμό πιθανών απειλών για την ασφάλεια.

Όπως και οι ψηφιακές ταξιδιωτικές άδειες σε άλλες χώρες, η ETA δεν αποτελεί βίζα. Αντίθετα, θα αντικαταστήσει το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης που ισχύει σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διαδικασία αίτησης ETA είναι πολύ πιο απλή από την αίτηση θεώρησης και μπορεί να ολοκληρωθεί εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά. Μόλις ένας ταξιδιώτης λάβει έγκριση για ETA, έχει την άδεια να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνει εκεί έως και έξι μήνες.

Πώς θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες της Νήσου Σολομώντος;

Ως μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών, οι Νήσοι Σολομώντος περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 92 χωρών με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνάψει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι διαβατηρίου από τις Νήσους Σολομώντος δεν χρειάζονται επί του παρόντος άλλα έγγραφα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα αλλάξει όταν εισαχθεί το σύστημα ETA. Στο μέλλον, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους πολίτες των Νήσων Σολομώντος πριν λάβουν άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κάτοικοι των Νήσων Σολομώντος έχουν διάφορους λόγους να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Μαθήματα σπουδών
– Επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Όλοι αυτοί οι λόγοι για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτονται από την ΕΤΑ. Υπάρχει μόνο ένα έντυπο αίτησης ETA. Αυτό θα συμπληρώνεται από όλους τους επισκέπτες, ανεξάρτητα από τον προσωπικό λόγο του ταξιδιού τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ταξιδιώτες από τις Νήσους Σολομώντος πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ισχύει προς το παρόν και δεν θα αλλάξει όταν τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα. Οι κάτοικοι των Νήσων Σολομώντος χρειάζονται βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου εάν σκοπεύουν να περάσουν πάνω από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εργαστούν εκεί ή να εγκατασταθούν μόνιμα. Η καθιέρωση της ETA δεν θα επηρεάσει καθόλου τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος θεωρήσεων.

Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες των Νήσων Σολομώντος

Οι ταξιδιώτες από τις Νήσους Σολομώντος θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό έντυπο που εκδίδεται από τη βρετανική κυβέρνηση. Πρόκειται για μέρος ενός εξ ολοκλήρου ψηφιακού συστήματος, οπότε δεν θα υπάρχουν εναλλακτικές μορφές εκτός σύνδεσης. Στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αίτησης, οι αιτούντες πρέπει να καταβάλουν ένα μη επιστρεπτέο τέλος. Και πάλι, αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά.

Ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις ETA είναι διαθέσιμες και καλό είναι οι ταξιδιώτες να τις συμβουλεύονται πριν από την προετοιμασία του ταξιδιού τους. Επισημαίνεται ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί ή ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος, όπως π.χ. το κόστος του τέλους αίτησης ETA. Οι πληροφορίες ενδέχεται να αλλάξουν πριν από την πλήρη εισαγωγή του συστήματος ETA. Ωστόσο, μπορεί να δώσει στους ταξιδιώτες μια γενική εικόνα για το τι να περιμένουν από το σύστημα και τις πληροφορίες που απαιτούνται για να συμπληρώσουν την αίτησή τους για ETA. Ο κατάλογος των απαιτήσεων περιλαμβάνει τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο σκοπός της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
– Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και ιδιότητας μέλους (παρελθόντων ή παρόντων) απαγορευμένων ομάδων ή οργανώσεων.

Το τελευταίο σημείο αφορά την πτυχή της διασφάλισης της ΕΤΑ. Ένας από τους στόχους του νέου συστήματος είναι η βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ορισμένοι ταξιδιώτες με δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία ή συμμορίες μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην περίπτωση αυτή, η αίτησή τους θα απορριφθεί.

Οι αιτούντες πρέπει να συμπληρώσουν πλήρως το έντυπό τους και να καταβάλουν το τέλος αίτησης πριν από τη διεκπεραίωση της αίτησής τους για ETA.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες των Νήσων Σολομώντος

Οι ψηφιακές ταξιδιωτικές άδειες αποτελούν συχνά προϋπόθεση για τη μεταφορά σε χώρες που έχουν εισαγάγει τα δικά τους συστήματα τύπου ETA. Εάν αυτό συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτησή τους για ETA νωρίς, ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για την πλήρη επεξεργασία και έγκρισή της πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Στους ταξιδιώτες που δεν έχουν να επιδείξουν στους υπαλλήλους του αεροδρομίου αναχώρησης ETA, ενδέχεται να τους απαγορευτεί η επιβίβαση.

Η επεξεργασία των αιτήσεων ETA αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, οι αιτούντες θα ενημερωθούν αν η αίτησή τους έχει εγκριθεί ή όχι. Στους επιτυχόντες αιτούντες ETA χορηγείται άδεια ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει να επιδείξουν την εγκεκριμένη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες των Νήσων Σολομώντος στην πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου αναχώρησης και μία ακόμη φορά κατά τη διέλευση από τον συνοριακό έλεγχο κατά την άφιξη.

Για τις απορριφθείσες αιτήσεις θα υπάρχει διαδικασία προσφυγής. Εάν η προσφυγή αποτύχει, ο αιτών μπορεί να έχει άλλες επιλογές. Ίσως μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για μια μακρύτερη και πιο περίπλοκη διαδικασία από την αίτηση ETA.

Ταξίδια με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες των Νήσων Σολομώντος

Όταν ένας επισκέπτης από τις Νήσους Σολομώντος κατέχει ETA, έχει πλέον άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες. Δεν μπορούν να εργαστούν στη χώρα, αλλά μπορούν να εγγραφούν σε κάποιο πρόγραμμα σπουδών, αν το επιθυμούν. Μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας χωρίς να χρειάζονται πρόσθετα έγγραφα. Ωστόσο, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ανεξάρτητη χώρα και η ETA δεν ισχύει εκεί.

Η ETA δεν έχει ισχύ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της κοινής ταξιδιωτικής ζώνης Σένγκεν. Οι κάτοικοι των Νήσων Σολομώντος που θέλουν να επισκεφθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ελέγξουν τις προϋποθέσεις εισόδου πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Το ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών της ΕΕ, το ETIAS, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2023.