Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Παπούα: Παπούα: Οδηγός ταξιδιώτη

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία εισαγωγής του νέου συστήματος ETA. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί πλήρως έως το 2024, θα αντικαταστήσει το ισχύον καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Οι πολίτες της Παπούα Νέας Γουινέας θα είναι μεταξύ εκείνων που θα επηρεαστούν από αυτό το νέο σύστημα ταξιδιωτικών αδειών. Διαβάστε παρακάτω έναν πλήρη οδηγό για την ΕΤΑ, τι να περιμένετε όταν ταξιδεύετε και πώς να την αιτηθείτε.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Παπούα;

Το νέο πρόγραμμα ETA αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας της βρετανικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας. Το ETA, που σημαίνει Electronic Travel Authorisation, αντικαθιστά το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Βασίζεται σε επιτυχημένα συστήματα που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, όπως το ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών ή το καναδικό ETA. Όπως και αυτά τα συστήματα, το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα παρέχει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των συνόρων και τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια.

Η ETA είναι ταξιδιωτική άδεια, όχι βίζα. Θα χορηγείται σε ταξιδιώτες που σκοπεύουν να παραμείνουν λιγότερο από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ταξιδιώτες που χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στη χώρα δεν θα επηρεαστούν από την εισαγωγή του νέου αυτού προγράμματος.

Πώς θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες από την Παπούα;

Ως μέλος της Κοινοπολιτείας, η Παπούα Νέα Γουινέα είναι μία από τις 92 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Επί του παρόντος, οι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο με το διαβατήριό τους και χωρίς καμία άλλη μορφή εγγράφων. Αυτό θα αλλάξει όταν εφαρμοστεί το σύστημα ETA. Οι πολίτες της Παπούα δεν θα εξακολουθούν να χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν ταξιδέψουν.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Παπούα θα είναι διαθέσιμη σε ταξιδιώτες που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάφορους λόγους. Οι λόγοι αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Μαθήματα σπουδών
– Επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για την ΕΤΑ είναι η ίδια για όλους τους επισκέπτες, ανεξάρτητα από τον λόγο του ταξιδιού τους. Με εγκεκριμένο ETA, οι κάτοικοι του Παπούα μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνουν έως και έξι μήνες στη χώρα.

Επί του παρόντος, ορισμένοι κάτοικοι του Παπούα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ισχύει για τους πολίτες της Παπούα που επιθυμούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εγκατασταθούν μόνιμα ή να περάσουν πάνω από έξι μήνες εκεί. Αυτοί οι ταξιδιώτες δεν θα επηρεαστούν από την εισαγωγή του νέου συστήματος. Οι αιτήσεις θεωρήσεων θα παραμείνουν εντελώς χωριστές από την ETA.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες Παπούα

Οι κάτοικοι του Παπούα που θέλουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν το έντυπο αίτησης ETA. Θα πρέπει να το κάνουν αυτό διαδικτυακά. Καθώς το σύστημα ETA προορίζεται να είναι πλήρως ψηφιακό, δεν θα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εκτός σύνδεσης. Η διαδικασία υποβολής αίτησης περιλαμβάνει επίσης ένα τέλος. Η πληρωμή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις για την αίτηση ETA. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ορισμένες λεπτομέρειες είναι ελλιπείς. Για παράδειγμα, η ETA θα έχει τέλος αίτησης, αλλά το ποσό που θα κοστίζει το τέλος αυτό δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Άλλα κριτήρια μπορεί επίσης να αλλάξουν, όπως η περίοδος ισχύος του διαβατηρίου του αιτούντος.

Παρόλο που οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αλλάξουν, αξίζει να τις εξετάσετε. Δίνει στους ταξιδιώτες από την Παπούα μια ιδέα για το τι να περιμένουν όταν συμπληρώσουν το έντυπο αίτησης ETA. Ορισμένες από τις απαιτήσεις είναι πιθανό να περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο σκοπός της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
– Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και συμμετοχής (στο παρελθόν ή στο παρόν) σε απαγορευμένες ομάδες ή οργανώσεις.

Μέρος του συστήματος ETA έχει σχεδιαστεί για την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου από απειλές για την ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, οι ταξιδιώτες καλούνται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το ποινικό τους μητρώο κ.λπ. Οι αιτούντες που αναγνωρίζονται ως πιθανοί κίνδυνοι για την ασφάλεια θα επισημαίνονται στο σύστημα και οι αιτήσεις τους θα απορρίπτονται.

Για να ξεκινήσει η επεξεργασία μιας αίτησης, το έντυπο πρέπει να συμπληρωθεί σωστά και να καταβληθεί πλήρως το τέλος.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες Παπούα

Σε άλλες χώρες με παρόμοια συστήματα ψηφιακών ταξιδιωτικών αδειών, οι μεταφορείς έχουν υιοθετήσει την εγκεκριμένη άδεια ως προϋπόθεση της μεταφοράς. Φαίνεται πιθανό ότι αυτό το προηγούμενο θα ακολουθηθεί στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν την εγκεκριμένη βρετανική ETA για τους πολίτες της Παπούα πριν από την επιβίβασή τους στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Εάν δεν είναι σε θέση να το πράξουν αυτό, ενδέχεται να τους απαγορευτεί η επιβίβαση.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ΕΤΑ τους, αφήνοντας αρκετό χρόνο επεξεργασίας. Η έγκριση ή η απόρριψη μιας αίτησης αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Η εγκεκριμένη ETA πρέπει να επιδεικνύεται στο αεροδρόμιο αναχώρησης και στη συνέχεια και πάλι κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ETA, ο αιτών μπορεί να ασκήσει έφεση. Εάν η έφεσή τους αποτύχει, ενδέχεται να είναι ακόμη σε θέση να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Η διαδικασία αίτησης θεώρησης είναι μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη από την αίτηση ETA.

Ταξίδια με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Παπούα

Μόλις ένας Παπούα λάβει έγκριση για ETA, μπορεί να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνει στη χώρα έως και έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν μπορούν να εργαστούν, αλλά τους επιτρέπεται να εγγραφούν σε μαθήματα σπουδών. Επιτρέπεται επίσης να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατία, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα μεταφοράς. Μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ οποιασδήποτε από τις τέσσερις συνιστώσες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι ανεξάρτητη, δεν καλύπτεται από την ETA και έχει τις δικές της απαιτήσεις εισόδου.

Η ETA δίνει στους Παπούα άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν έχει νομική ισχύ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος του κοινού ταξιδιωτικού χώρου Σένγκεν ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κάτοικοι του Παπούα που θέλουν να επισκεφθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν τις προϋποθέσεις εισόδου πριν ταξιδέψουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία εισαγωγής του δικού της ψηφιακού συστήματος ταξιδιωτικών αδειών, του ETIAS, το οποίο είναι πιθανό να επηρεάσει τους ταξιδιώτες από την Παπούα που θέλουν να την επισκεφθούν.