Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Νορβηγούς πολίτες: Ο πλήρης οδηγός σας

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια ταξιδιωτική άδεια για επισκέπτες από χώρες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης και ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια είναι μια ταξιδιωτική άδεια μίας εισόδου που επιτρέπει στους Νορβηγούς πολίτες να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για έξι μήνες. Όλοι οι ταξιδιώτες από τη Νορβηγία που εισέρχονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο με διαβατήριο θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την άδεια πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο. Ακολουθεί ένας οδηγός σχετικά με τον αντίκτυπο της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου στους Νορβηγούς ταξιδιώτες, τη διαδικασία υποβολής αίτησης και τις απαιτήσεις για την απόκτηση της ταξιδιωτικής άδειας:

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Νορβηγούς πολίτες;

Η νέα ηλεκτρονική άδεια ταξιδιού (ETA) θα τεθεί σε εφαρμογή το 2024 στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της μετανάστευσης. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι η ταχύτερη μέθοδος εισόδου στο βρετανικό έδαφος χωρίς θεώρηση. Ωστόσο, η άδεια θα είναι διαθέσιμη μόνο για υπηκόους που δεν έχουν βίζα. Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, θα χρησιμοποιούν το ETA για να εισέλθουν στη χώρα. Άλλες χώρες με συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν επίσης να λάβουν την άδεια ταξιδιού. Οι Νορβηγοί πολίτες που έχουν επισκεφθεί τον Καναδά και τις ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ήδη εξοικειωμένοι με τα προγράμματα ESTA και ETA, και η ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιεί την ίδια αρχή.

Το πρόγραμμα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου εισάγεται στο πλαίσιο ενός συστήματος μετασχηματισμού των συνόρων και της μετανάστευσης. Η καθολική άδεια ταξιδιού απαιτεί από όλους τους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητούν εκ των προτέρων άδεια ταξιδιού. Αυτό σημαίνει ότι οι συνοριακές αρχές θα έχουν πρόσθετες πληροφορίες για τους Νορβηγούς ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με το σημερινό σύστημα μετανάστευσης, οι Νορβηγοί πολίτες μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση, καθιστώντας αδύνατη τη συλλογή πληροφοριών για τους επισκέπτες που εισέρχονται ή εξέρχονται από τα σύνορα από τις συνοριακές αρχές. Είναι επίσης δύσκολο για τις συνοριακές αρχές να αξιολογήσουν τους κινδύνους ασφάλειας των ταξιδιωτών χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Με την εκ των προτέρων ταξιδιωτική άδεια, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων και θα μπορούν να εμποδίζουν την είσοδο απειλών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ταξιδιωτική άδεια θα διασφαλίζει στους Νορβηγούς πολίτες ότι μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο πριν ταξιδέψουν.

Η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια προορίζεται για επιβάτες που διέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν χρειάζονται βίζα για σύντομη διαμονή. Ισχύει μόνο για έξι μήνες και οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν αίτηση πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο. Οι μεταφορείς θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι οι ταξιδιώτες διαθέτουν ETA ή κάποια μορφή άδειας που τους επιτρέπει να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως βίζα ή καθεστώς μετανάστευσης.

Πώς οι Νορβηγοί πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν το UK ETA

Η Νορβηγία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πριν από το Brexit, οι Νορβηγοί πολίτες μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Επί του παρόντος, οι Νορβηγοί πολίτες χρειάζονται διαβατήριο μόνο για να εισέλθουν στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 2024, οι Νορβηγοί πολίτες θα χρειάζονται ETA για να εισέλθουν στη χώρα. Με έγκυρη ταξιδιωτική άδεια, οι ταξιδιώτες από τη Νορβηγία μπορούν να παραμείνουν έως και έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν μπορούν να εργαστούν ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση ή άδεια εργασίας.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Νορβηγούς πολίτες είναι κατάλληλη για ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως η συμμετοχή σε συνέδρια ή η διαπραγμάτευση συμφωνιών με μια βρετανική εταιρεία. Οι Νορβηγοί πολίτες μπορούν επίσης να εγγραφούν σε σύντομο πρόγραμμα σπουδών εντός έξι μηνών. Οι επισκέπτες που σκοπεύουν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα.

Εκτός από την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις, η ETA είναι χρήσιμη για τους Νορβηγούς τουρίστες που εξερευνούν κορυφαία αξιοθέατα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή επισκέπτονται την οικογένεια και τους φίλους τους. Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την άδεια για να ζητήσουν ιατρική περίθαλψη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υποβολή αίτησης για τη βρετανική ETA έχει διάφορα προνόμια για τους ταξιδιώτες. Η είσοδος των επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο στα σύνορα είναι εγγυημένη, δεδομένου ότι η άδεια χορηγείται εκ των προτέρων. Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να διασχίσουν οποιαδήποτε χώρα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου με μια ενιαία ταξιδιωτική άδεια. Οι πολίτες της Νορβηγίας που ταξιδεύουν στη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία, την Ουαλία ή την Αγγλία δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα στα σύνορα. Η ΕΤΑ εγγυάται επίσης την ασφάλεια των ξένων υπηκόων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων.

Οι απαιτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Νορβηγούς πολίτες

Δεδομένου ότι το ETA δεν έχει ξεκινήσει, η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Εκτός από την επιλεξιμότητα για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να βρουν πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις και τη διαδικασία υποβολής αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, οι απαιτήσεις ενδέχεται να αλλάξουν, δεδομένου ότι το σύστημα ETA δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Οι πολίτες της Νορβηγίας που υποβάλλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά. Τα ψηφιακά συστήματα θα απαιτούν από τους ταξιδιώτες να παρέχουν τις ακόλουθες πληροφορίες στο έντυπο αίτησης:

– Προσωπικές πληροφορίες: Ο αιτών πρέπει να δηλώσει το ονοματεπώνυμό του και την ημερομηνία γέννησής του. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες είναι ακριβείς και ότι το όνομα ταιριάζει με αυτό που αναγράφεται στο διαβατήριο, ώστε να αποφύγετε την άρνηση της ETA.
– Στοιχεία επικοινωνίας: Οι ταξιδιώτες πρέπει να παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής της αίτησης, ώστε να διευκολύνουν τις συνοριακές αρχές να επικοινωνούν με αυτές για περαιτέρω ερωτήσεις. Μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι υποχρεωτική, δεδομένου ότι οι αιτούντες θα λάβουν την επιβεβαίωση ETA μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ενδέχεται επίσης να απαιτείται ένας αριθμός τηλεφώνου και μια φυσική διεύθυνση. Όταν υποβάλλεται αίτηση για ETA για ανήλικο, ο αιτών πρέπει να παρέχει στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου κηδεμόνα ή γονέα. Οι Νορβηγοί πολίτες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους θα παρέχουν πληροφορίες για τον εργοδότη και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
– Στοιχεία διαβατηρίου: Για να υποβάλουν αίτηση για ETA απαιτείται βιομετρικό διαβατήριο. Οι αιτούντες πρέπει να αναφέρουν τον αριθμό διαβατηρίου τους, την εθνικότητά τους, την ημερομηνία έκδοσης και την ημερομηνία λήξης. Είναι σημαντικό να παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τη διπλή ιθαγένεια ή άλλους αριθμούς διαβατηρίων που έχει στην κατοχή του ο αιτών, αλλά μόνο ένας θα χρησιμοποιηθεί για την αίτηση. Το διαβατήριο πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
– Ερωτήσεις επιλεξιμότητας: Οι αιτούντες πρέπει επίσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις ασφαλείας για να προσδιοριστεί η επιλεξιμότητά τους για το ETA. Ορισμένες ερωτήσεις ασφαλείας που θα συναντήσουν οι ταξιδιώτες αφορούν το ποινικό ιστορικό και την κατοχή ναρκωτικών. Οι υποψήφιοι με ποινικό μητρώο πρέπει να γνωστοποιούν τα στοιχεία των αδικημάτων. Ο ταξιδιώτης θα πρέπει να αναφέρει τυχόν ιστορικό κατηγοριών κατοχής ή διανομής ναρκωτικών. Οι αιτούντες θα απαντήσουν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές ομάδες και τις κατηγορίες για τρομοκρατία στο παρελθόν. Στις ερωτήσεις σχετικά με την υγεία, οι ταξιδιώτες αναμένεται να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τους εμβολιασμούς ή τις ανοσοποιήσεις και το ιστορικό λοιμώξεων.

Αφού συμπληρώσουν το έντυπο αίτησης, οι ταξιδιώτες πρέπει να καταβάλουν το τέλος ETA πριν υποβάλουν τα στοιχεία τους. Ως εκ τούτου, οι πολίτες της Νορβηγίας πρέπει να χρησιμοποιούν έγκυρη πιστωτική/χρεωστική κάρτα για τη συναλλαγή. Η αίτηση ETA θα διεκπεραιωθεί μόνο μετά την πληρωμή. Όταν εγκριθεί η ETA για Νορβηγούς πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αιτών θα λάβει μήνυμα επιβεβαίωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Νορβηγία με ETA

Από το 2024, όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζονται ETA, ανεξάρτητα από το μέσο ταξιδιού. Οι πολίτες της Νορβηγίας με έγκυρο ETA δεν χρειάζεται να εκτυπώσουν το email επιβεβαίωσης. Μπορούν να σαρώσουν τα διαβατήριά τους στα σύνορα για να επαληθεύσουν την ταξιδιωτική τους άδεια. Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιταχύνει τη διαδικασία στα σύνορα και θα μειώσει τις ουρές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Νορβηγούς πολίτες, ανατρέξτε στη σελίδα Συχνές ερωτήσεις.