ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Μαυρικίου: Μαυριτανίας: Πλήρης οδηγός

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) για τους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα. Το σύστημα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα τέλη του 2024, θα απαιτεί από όλους τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα να λαμβάνουν ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και οι πλήρεις λεπτομέρειες του νέου συστήματος δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αναμένεται ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης θα είναι σχετικά απλή και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να λαμβάνουν το ETA τους ηλεκτρονικά. Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Μαυρικίου και πώς θα επηρεάσει τα ταξίδια.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Μαυρικίου;

Από το 2023, όλοι οι επισκέπτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Μαυρίκιο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια. Το ETA είναι ένα ηλεκτρονικά αποθηκευμένο αρχείο της άδειας εισόδου ενός ταξιδιώτη που συνδέεται με το διαβατήριό του. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε ένα ETA περιλαμβάνουν βιογραφικά στοιχεία, όπως το όνομα του ταξιδιώτη, την ημερομηνία γέννησης, την εθνικότητα και τα στοιχεία του διαβατηρίου.

Υπάρχουν ήδη μερικές χώρες που έχουν εφαρμόσει παρόμοια συστήματα αδειοδότησης, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το διαβατήριο του Μαυρικίου κατατάσσεται στην 32η θέση όσον αφορά την παγκόσμια κινητικότητα – αυτό σημαίνει ότι οι Μαυριτανοί μπορούν να εισέλθουν σε 145 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς βίζα ή με βίζα κατά την άφιξη. Ωστόσο, μόλις το νέο σύστημα ETA τεθεί πλήρως σε εφαρμογή, κανένας ταξιδιώτης από το Μαυρίκιο δεν θα επιτρέπεται να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς έγκυρο ETA – είτε μέσω θαλάσσης, είτε μέσω ξηράς, είτε μέσω αέρα.

Πόσο καιρό θα παραμείνει σε ισχύ η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Μαυρικίου;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Μαυρικίου ισχύει για έξι μήνες. Η ισχύς αρχίζει να μετρά από την ημέρα έκδοσης της ETA. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μειονέκτημα για όσους δεν σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες ημέρες, καθώς η παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συντομευτεί, ανάλογα με το πόσες ημέρες απομένουν για την ETA τους.

Η αμερικανική ESTA ισχύει για δύο έτη, η αυστραλιανή ETA ισχύει για ένα έτος και η καναδική eTA ισχύει για πέντε έτη. Οι ταξιδιώτες από το Μαυρίκιο που επισκέπτονται συχνά αυτές τις χώρες θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη ETA πριν από το ταξίδι τους. Οι διαφορετικές περίοδοι ισχύος μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι Μαυριτανοί να ελέγχουν τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού ή διέλευσης πριν από το ταξίδι.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες του Μαυρικίου στο Ηνωμένο Βασίλειο με ETA;

Οι πολίτες του Μαυρικίου που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς λόγους, αναψυχή ή διέλευση μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA. Οι βραχυπρόθεσμες σπουδές διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών επιτρέπονται με την ETA, αλλά η εργασία δεν επιτρέπεται. Όσοι επιθυμούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη σωστή θεώρηση εργασίας. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που επιτρέπονται με ΕΕΤΑ περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε επιχειρηματικές συναντήσεις και συνέδρια, τη διαπραγμάτευση συμβάσεων και τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις ή εκθέσεις.

Στους σκοπούς αναψυχής περιλαμβάνονται ο τουρισμός, η επίσκεψη σε φίλους και οικογένεια και η συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι πολίτες του Μαυρικίου που ταξιδεύουν με ETA θα πρέπει να έχουν έγκυρο διαβατήριο με ημερομηνία λήξης τουλάχιστον έξι μηνών. Πρέπει επίσης να έχουν αρκετά χρήματα για να συντηρηθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς ενδέχεται να χρειαστεί να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Απαιτήσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Μαυρικίου

Εκτός από την κατοχή έγκυρου ηλεκτρονικού διαβατηρίου, οι πολίτες του Μαυρικίου δεν πρέπει να έχουν ποινικό μητρώο ή κατηγορίες για τρομοκρατία. Επιπλέον, οι ταξιδιώτες από τον Μαυρίκιο δεν πρέπει να έχουν παραβιάσει στο παρελθόν τη μεταναστευτική πολιτική, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες που έχουν επισκεφθεί. Οι αιτούντες ETA πρέπει επίσης να προτίθενται να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μικρότερο των έξι μηνών και να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση. Πριν από την επιβίβαση στην πτήση τους, οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν εγκεκριμένο ETA.

Ωστόσο, η εκπλήρωση όλων αυτών των απαιτήσεων δεν εγγυάται την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας συνοριοφύλακας μπορεί να ερευνήσει περαιτέρω εάν έχει ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις ενός ταξιδιώτη ή εάν πιστεύει ότι ο επισκέπτης αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια ή προστασία. Πρόσθετοι έλεγχοι ή έρευνες ενδέχεται να επιβραδύνουν τη διαδικασία εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, γι’ αυτό συνιστάται στους ταξιδιώτες να συνεργάζονται και να διαθέτουν επιπλέον χρόνο στα σύνορα.

Επιλεξιμότητα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Μαυρικίου

Ο Μαυρίκιος συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των 92 χωρών που είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα ETA. Ωστόσο, οι πολίτες του Μαυρικίου που έχουν περισσότερες από μία ιθαγένειες θα πρέπει να δηλώσουν τις άλλες ιθαγένειές τους. Επιπλέον, θα πρέπει να προσκομίσουν το διαβατήριο και τους αριθμούς ταυτότητας που έχουν εκδοθεί από τις εν λόγω εθνικότητες, καθώς οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να έχουν ένα πλήρες αρχείο της ταυτότητας και της εθνικότητας του ταξιδιώτη.

Διαδικασία αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η αίτηση ETA για το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, καθιστώντας εύκολη την υποβολή αίτησης για είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, και μόλις υποβληθεί η αίτηση, η απόφαση κοινοποιείται συνήθως εντός λίγων εργάσιμων ημερών. Για να ολοκληρώσουν την αίτηση, οι ταξιδιώτες από τον Μαυρίκιο θα πρέπει να παράσχουν ορισμένα βασικά προσωπικά στοιχεία και στοιχεία διαβατηρίου. Όσοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παραδοσιακό διαβατήριο θα πρέπει να υποβάλουν πρώτα αίτηση για βιομετρικό διαβατήριο στην αρμόδια υπηρεσία του Μαυρικίου.

Οι αιτούντες θα πρέπει επίσης να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα εργασιακή τους κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του εργοδότη τους. Επιπλέον, οι αιτούντες θα υποβληθούν σε μια σειρά ερωτήσεων για να προσδιοριστεί η επιλεξιμότητά τους για το ETA. Παραδείγματα αυτών των ερωτήσεων περιλαμβάνουν εάν έχουν καταδικαστεί ποτέ για κάποιο έγκλημα ή εάν έχουν οποιεσδήποτε ιατρικές παθήσεις που μπορεί να απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Η ειλικρινής και ακριβής απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας επιτυχημένης διαδικασίας υποβολής αίτησης.

Πόσο είναι το τέλος αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Το κόστος του τέλους αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν θα υποβληθούν αιτήσεις χωρίς την καταβολή του κατάλληλου τέλους, θα απαιτείται πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Μόλις η πληρωμή είναι επιτυχής, η αίτηση θα εισέλθει στη φάση εξέτασης. Εάν τα στοιχεία λείπουν ή είναι ανακριβή, η αίτηση θα απορριφθεί. Οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση ή να ζητήσουν βίζα.

Πόσοι ταξιδιώτες θα επηρεαστούν από το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται ότι επηρεάζει 30 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως. Ωστόσο, ο αντίκτυπος θα είναι ήπιος, δεδομένου ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται εντός λίγων ημερών. Με ένα ETA, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές εντός έξι μηνών. Οι τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου που μπορούν να εξερευνήσουν οι επισκέπτες με το ETA είναι η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία.

Μπορούν οι ταξιδιώτες να μεταβούν σε βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο με ETA;

Όχι, δεν είναι δυνατόν. Οι ταξιδιώτες από τον Μαυρίκιο που επιθυμούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη σχετική θεώρηση πριν επιβιβαστούν στην πτήση τους. Μόλις εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταξιδιώτες δεν θα μπορούν να ανανεώσουν μια ληγμένη ETA. Όσοι παραβαίνουν την ΕΤΑ τους μπορεί να υπόκεινται σε πρόστιμα και απέλαση. Οι ταξιδιώτες από τον Μαυρίκιο ενθαρρύνονται να ανατρέξουν στις Συχνές ερωτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πρόσθετες πληροφορίες.