ETA για πολίτες της Νικαράγουας

Εάν είστε πολίτης της Νικαράγουας και σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, πρέπει να γνωρίζετε τους νέους ταξιδιωτικούς κανονισμούς.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για τα σύνορα και τη μετανάστευση, από το 2024, όλα τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου θα ψηφιοποιηθούν και όλοι οι επισκέπτες βραχείας διαμονής θα χρειάζονται ψηφιακή άδεια (ETA) για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για όλες τις μορφές ταξιδιού και είναι απαραίτητη, είτε πραγματοποιείτε την 13ωρη πτήση από τη Νικαράγουα προς το Λονδίνο είτε εισέρχεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο με πλοίο ή τρένο Eurostar από την ηπειρωτική Ευρώπη. Όλα τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα λιμάνια Eurostar θα διαθέτουν ηλεκτρονικές πύλες σε λειτουργία για τον έλεγχο των ETA.

Παρακάτω παρατίθενται όλες οι πληροφορίες που μπορεί να χρειαστεί ένας πολίτης της Νικαράγουας προκειμένου να ταξιδέψει με επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2024, καθώς και το πώς θα επηρεαστεί από το νέο σύστημα ETA και τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Τι είναι το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η νέα βρετανική ETA για τους πολίτες της Νικαράγουας είναι παρόμοια με τη διαδικασία που θα ακολουθούσατε αν ταξιδεύατε στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στον Καναδά. Το πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ΗΤΑ) προβλέπεται να αναπτυχθεί πλήρως έως το τέλος του 2024.

Όλα τα μέτρα συνοριακού ελέγχου θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένα, και η ETA είναι μια ψηφιακή άδεια που επιτρέπει την είσοδο σε επισκέπτες που έχουν υποβάλει εγκεκριμένη αίτηση. Η ETA παρέχει πρόσβαση και στα τέσσερα έθνη καταγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκδώσει κατάλογο επιλεξιμότητας στον οποίο εφαρμόζεται η ETA. Στις 92 χώρες περιλαμβάνεται η Νικαράγουα. Το ETA καλύπτει όλους τους λόγους για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, διακοπές ή ταξίδι αναψυχής, επαγγελματικό ταξίδι, βραχυπρόθεσμες σπουδές και ιατρική περίθαλψη.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα τους πολίτες της Νικαράγουας;

Κατά τα έτη που προηγήθηκαν του προτεινόμενου νέου συστήματος ETA, οι ταξιδιώτες από τη Νικαράγουα που ήθελαν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για περίοδο μικρότερη των 6 μηνών μπορούσαν να το κάνουν με ένα μόνο έγκυρο διαβατήριο – εφόσον πληρούσαν τις συνήθεις απαιτήσεις για επισκέπτες.

Για διαμονή μεγαλύτερη των έξι μηνών ή για το δικαίωμα διαμονής και εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαιτείται θεώρηση. Με την εισαγωγή της ETA, δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή τη διαδικασία ή στις προϋποθέσεις για τις αιτήσεις θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Νικαράγουας είναι μια νέα απαίτηση, αλλά η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να είναι απλή και γρήγορη, με εύκολη πρόσβαση, καθώς και για να παρέχει στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου μεγαλύτερη διαφάνεια στη μετανάστευση και έλεγχο των συνόρων τους.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης για ETA;

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για το σύστημα ETA, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Αν και ορισμένα στοιχεία μπορεί να αλλάξουν πριν από την επίσημη αφετηρία του 2024, οι ταξιδιώτες από τη Νικαράγουα μπορούν να περιμένουν να ακολουθήσουν τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ:

Οι αιτήσεις ETA πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Δεν υπάρχουν γραφειοκρατικές ή προσωπικές εναλλακτικές λύσεις. Απαιτούνται τα ακόλουθα:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο της Νικαράγουας.
– Μια πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου σε ψηφιακή μορφή.

Το έντυπο αίτησης θα ζητά την υποβολή των ακόλουθων πληροφοριών:

– Προσωπικά στοιχεία – ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και τρέχουσα διεύθυνση κατοικίας.
– Στοιχεία διαβατηρίου – αριθμός, ημερομηνία έκδοσης και χώρα έκδοσης.
– Στοιχεία εργοδότη – όνομα, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας.
– Ταξιδιωτικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του σκοπού της επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο και της διεύθυνσης (των διευθύνσεων) διαμονής κατά τη διάρκεια της παραμονής στη χώρα.

Όλοι οι αιτούντες ΕΤΑ, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, φύλου ή ηλικίας, θα κληθούν να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με ορισμένα στοιχεία του παρελθόντος και της προσωπικής τους ζωής. Αυτό περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταναστευτική κατάσταση, τις σχέσεις με απαγορευμένες ομάδες, το ιστορικό ναρκωτικών και το ποινικό μητρώο. Θα υπάρξουν επίσης ερωτήσεις με βάση την υγεία.

Οι παρεχόμενες πληροφορίες θα ελέγχονται με βάση εθνικές και παγκόσμιες βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τις συνοριακές δυνάμεις και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Στους αιτούντες που θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια ή απειλή για την υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα χορηγείται ETA.

Πώς διεκπεραιώνεται η αίτηση ETA;

Η πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ζητείται μαζί με την αίτηση. Οποιαδήποτε αίτηση χωρίς πληρωμή δεν θα διεκπεραιώνεται. Ο αναμενόμενος χρόνος διεκπεραίωσης μιας αίτησης ETA είναι μεταξύ 48 και 72 ωρών. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, ανάλογα με τις δραστηριότητες σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Συνιστάται θερμά στους ταξιδιώτες από τη Νικαράγουα να συμπληρώνουν την αίτησή τους για ETA αρκετά πριν από την ημερομηνία που επιθυμούν να ταξιδέψουν.

Πώς θα επηρεάσει η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου τη διαδικασία εισόδου;

Όταν εγκριθεί, η ETA αποδίδεται στον ταξιδιώτη ως ψηφιακή άδεια που συνδέεται με το διαβατήριό του.

Όλες οι εκδοθείσες ETA καταγράφονται στις παγκόσμιες βάσεις δεδομένων προηγμένων πληροφοριών επιβατών, επειδή οι διεθνείς αερομεταφορείς θα συνεχίσουν να είναι υπεύθυνοι να διασφαλίζουν ότι οι επιβάτες τους διαθέτουν τις σωστές άδειες εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε κάθε ταξιδιώτη από τη Νικαράγουα που διαπιστώνεται ότι δεν έχει εγκεκριμένη ETA (ή θεώρηση) θα του απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, ακόμη και στο λιμάνι άφιξης.

Ποια είναι η χρονική περίοδος που καλύπτει μια ETA;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Νικαράγουας ισχύει για 180 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής της. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι εάν το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται η άδεια λήξει πριν από τη λήξη των 180 ημερών.

Οποιοσδήποτε επισκέπτης από τον προαναφερθέντα κατάλογο 92 χωρών (συμπεριλαμβανομένης της Νικαράγουας) δεν επιτρέπεται να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο από την ισχύ του διαβατηρίου του, ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος απομένει για την ETA του.

Εάν ένας πολίτης της Νικαράγουας βρίσκεται ακόμη στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν λήξει η ETA του, η μόνη επιλογή είναι να υποβάλει νέα αίτηση εάν θέλει να παρατείνει την παραμονή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να απαιτήσει ακόμη και την επιστροφή στη Νικαράγουα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

Όσοι αναζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες της Νικαράγουας μπορούν να το κάνουν επισκεπτόμενοι την ενότητα συχνές ερωτήσεις.