Ο πλήρης οδηγός σας για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Αγίας Λουκίας

Μέχρι το 2024, το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό το πρόγραμμα ταξιδιωτικής άδειας πρόκειται να αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και θα επηρεάσει ταξιδιώτες από πολλές διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Λουκίας. Συνεχίστε να διαβάζετε για έναν πλήρη οδηγό σχετικά με τη νέα ETA, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου υποβολής αίτησης, του τι να περιμένετε από το νέο σύστημα και όλων όσων πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Αγίας Λουκίας;

Οι έμπειροι ταξιδιώτες μπορεί να είναι ήδη εξοικειωμένοι με το ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών ή το καναδικό ETA, προγράμματα που ενέπνευσαν το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα συστήματα αυτά δημιουργούν ψηφιακές ταξιδιωτικές άδειες, οι οποίες παρέχουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο και εποπτεία σχετικά με το ποιος εισέρχεται στη χώρα. Με τη σειρά του, αυτό συμβάλλει στην παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας στα σύνορα. Το βρετανικό ETA, που σημαίνει Electronic Travel Authorisation, είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για την ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας. Πρόκειται να αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ETA χρησιμεύει ως ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια και όχι ως θεώρηση. Οι κάτοχοι ETA έχουν άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορούν να παραμείνουν στη χώρα έως και έξι μήνες. Η ETA δεν αντικαθιστά τη βίζα. Οι ταξιδιώτες που χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο – για παράδειγμα, όσοι έρχονται στη χώρα για να εργαστούν – θα εξακολουθούν να χρειάζονται βίζα και μετά την έναρξη ισχύος του νέου συστήματος ETA. Η αίτηση ETA είναι πολύ πιο απλή από την αίτηση θεώρησης και μπορεί να συμπληρωθεί ηλεκτρονικά.

Πώς θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες της Αγίας Λουκίας;

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνάψει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με 92 χώρες. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει τα μέλη της Κοινοπολιτείας των Εθνών, όπως η Αγία Λουκία. Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες από την Αγία Λουκία δεν χρειάζονται επί του παρόντος τίποτε περισσότερο από το διαβατήριό τους για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν απαιτείται να υποβάλουν αίτηση για πρόσθετα έγγραφα. Το πρόγραμμα ETA θα το αλλάξει αυτό. Στο μέλλον, οι πολίτες της Αγίας Λουκίας θα πρέπει να διαθέτουν ETA, καθώς και το διαβατήριό τους, εάν θέλουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως μέλος της Κοινοπολιτείας, η Αγία Λουκία συνδέεται στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο και τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών είναι συνηθισμένα. Οι ταξιδιώτες από την Αγία Λουκία έχουν διάφορους λόγους να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι λόγοι αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Μαθήματα σπουδών
– Επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Αγίας Λουκίας καλύπτει όλους τους λόγους του παρόντος καταλόγου. Υπάρχει ένα ενιαίο έντυπο αίτησης που πρέπει να συμπληρώσουν οι ταξιδιώτες. Όλοι θα συμπληρώσουν το ίδιο έντυπο αίτησης, ανεξάρτητα από τον λόγο του ταξιδιού τους. Με εγκεκριμένη ETA, οι κάτοικοι του Αγίου Λουκίου μπορούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες.

Η εισαγωγή της ETA δεν θα επηρεάσει το σύστημα θεωρήσεων. Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες από την Αγία Λουκία που χρειάζονται επί του παρόντος θεώρηση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση. Για παράδειγμα, όσοι επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, να περάσουν εκεί πάνω από έξι μήνες ή να εργαστούν εκεί (είτε για μακρά είτε για βραχυπρόθεσμη περίοδο) δεν καλύπτονται από την ETA και θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση. Αυτή είναι μια εντελώς ξεχωριστή διαδικασία από την αίτηση ETA.

Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες της Αγίας Λουκίας

Το έντυπο αίτησης ETA θα είναι διαθέσιμο για ηλεκτρονική συμπλήρωση. Καθώς ο απώτερος στόχος του προγράμματος ETA είναι η ψηφιοποίηση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα υπάρχουν offline εκδόσεις του εντύπου.

Πριν από την κατάρτιση των ταξιδιωτικών τους σχεδίων, υπενθυμίζεται στους επισκέπτες να συμβουλεύονται τον δημοσιευμένο κατάλογο των απαιτήσεων για την αίτηση ETA. Οι πληροφορίες αυτές ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς το σύστημα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ορισμένες λεπτομέρειες, όπως το κόστος του τέλους της αίτησης ETA, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Αν και οι απαιτήσεις αυτές μπορεί να αλλάξουν ελαφρώς, εξακολουθούν να δίνουν στους ταξιδιώτες από την Αγία Λουκία μια γενική εικόνα του τι μπορούν να περιμένουν από το σύστημα ETA. Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο σκοπός της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
– Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και συμμετοχής (στο παρελθόν ή στο παρόν) σε απαγορευμένες ομάδες ή οργανώσεις.

Το τελευταίο σημείο είναι σημαντικό από την άποψη της ασφάλειας. Ένας από τους στόχους του συστήματος ETA είναι η βελτίωση της προστασίας των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως εκ τούτου, ο έλεγχος ασφαλείας αποτελεί μέρος της διαδικασίας υποβολής αίτησης. Οι αιτήσεις των ταξιδιωτών από την Αγία Λουκία που έχουν στο παρελθόν ή στο παρόν δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις, συμμορίες ή το οργανωμένο έγκλημα θα απορρίπτονται, εάν θεωρείται ότι απειλούν την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και των πολιτών του.

Για να ξεκινήσει η επεξεργασία μιας αίτησης, πρέπει να είναι σωστά συμπληρωμένη και να έχει καταβληθεί πλήρως το τέλος αίτησης. Το τέλος αυτό μπορεί να καταβληθεί ηλεκτρονικά με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Αγίου Λουκίου

Οι αεροπορικές εταιρείες και άλλοι μεταφορείς αναμένεται να θέσουν ως όρο μεταφοράς για τα ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο την εγκεκριμένη ETA. Έχοντας αυτό κατά νου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα συμπληρώσουν την αίτησή τους αρκετά νωρίτερα, ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για την επεξεργασία της πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Θα πρέπει να προσκομίσουν εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Αγίου Λουκίου δύο φορές – πρώτα στο αεροδρόμιο αναχώρησης και μία ακόμη φορά όταν περάσουν από συνοριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιβάτης που δεν έχει ETA για να επιδείξει στους υπαλλήλους μπορεί να μην έχει δικαίωμα επιβίβασης.

Η επεξεργασία μιας αίτησης ETA μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Θα τεθεί σε εφαρμογή σύστημα προσφυγής για τις απορριφθείσες αιτήσεις. Εάν η προσφυγή αποτύχει, ο αιτών μπορεί να έχει μια επιπλέον ευκαιρία, καθώς μπορεί να υποβάλει αίτηση για βίζα για να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για μια πολύ μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη διαδικασία.

Ταξίδι με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Αγίας Λουκίας

Με ένα ETA, ένας πολίτης της Αγίας Λουκίας μπορεί να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούν να εγγραφούν σε ένα πρόγραμμα σπουδών, αλλά δεν μπορούν να εργαστούν. Μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας, των τεσσάρων συστατικών χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, η ΕΤΑ δεν δίνει άδεια εισόδου στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι ανεξάρτητη χώρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στον κοινό ταξιδιωτικό χώρο Σένγκεν και η ETA δεν έχει ισχύ σε καμία άλλη χώρα. Οι κάτοικοι της Αγίας Λουκίας που επιθυμούν να επισκεφθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συμβουλευτούν τις σχετικές προϋποθέσεις εισόδου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει επί του παρόντος το δικό της σύστημα ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών αδειών, γνωστό ως ETIAS.