Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ελβετούς πολίτες: Ολοκληρωμένος οδηγός

Το ταξίδι από την Ελβετία στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024 θα απαιτεί ταξιδιωτική άδεια, καθώς η κυβέρνηση θα αναπτύξει ένα σύστημα για την έκδοση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA). Η άδεια ταξιδιού απευθύνεται σε πολίτες από χώρες που δεν έχουν βίζα, όπως η Ελβετία. Η εξασφάλιση ταξιδιωτικής άδειας διαφέρει από την απόκτηση βίζας, δεδομένου ότι η ETA παρέχει άδεια επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο για σύντομη διαμονή έξι μηνών. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τι περιλαμβάνει η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια, τις απαιτήσεις και τη διαδικασία για την απόκτηση μιας ETA πριν από την επίσκεψή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ελβετούς πολίτες;

Η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια βρετανική ταξιδιωτική άδεια που θα είναι σύντομα διαθέσιμη ηλεκτρονικά. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ελβετούς πολίτες αποτελεί μέρος του συστήματος άδειας ταξιδιού που εισήγαγε η βρετανική κυβέρνηση για να βελτιώσει το σύστημα ελέγχου των συνόρων της. Με μια εγκεκριμένη ETA, οι πολίτες από επιλέξιμες χώρες μπορούν να επισκέπτονται τη Μεγάλη Βρετανία για διάφορους σκοπούς χωρίς θεώρηση.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει συνάψει συμφωνίες με διάφορες χώρες που επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να διασχίζουν τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς θεώρηση. Το μειονέκτημα της εισόδου στη χώρα χωρίς βίζα είναι οι ελάχιστες πληροφορίες που καταγράφονται στα σύνορα σχετικά με τους επισκέπτες. Αυτό καθιστά δύσκολο για τις συνοριακές αρχές να παρακολουθούν τον αριθμό των ταξιδιωτών που εισέρχονται ή εξέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και το μεταναστευτικό τους καθεστώς. Είναι επίσης δύσκολο να αποτρέψουμε τους εγκληματίες από το να επωφεληθούν από τη φιλοξενία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η καθιέρωση ενός συστήματος ηλεκτρονικής άδειας ταξιδιού έχει ως στόχο να καλύψει τα κενά του σημερινού συστήματος μετανάστευσης.

Οι ταξιδιώτες από χώρες χωρίς βίζα είναι επιλέξιμοι για την ταξιδιωτική άδεια. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που δεν χρειάζονται θεώρηση και πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας της ETA. Η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ισχύει για τους ταξιδιώτες που πρέπει να λάβουν θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από το ταξίδι. Ωστόσο, η απόκτηση ETA δεν είναι παρόμοια με την απόκτηση βίζας, καθώς η ETA επιτρέπει στους ταξιδιώτες να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η νέα ψηφιακή άδεια χρησιμοποιεί την ίδια αρχή με το πρόγραμμα ETA του Καναδά και το ESTA στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό την ενίσχυση του ελέγχου και της συμμόρφωσης στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πώς η βρετανική ETA θα επηρεάσει τους Ελβετούς πολίτες

Η Ελβετία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ακόμη και με το Brexit, οι Ελβετοί πολίτες έχουν ειδική ελευθερία μετακίνησης εντός και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Ελβετοί ταξιδιώτες εμπίπτουν στη συμφωνία μη έκδοσης βίζας και δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, όταν κυκλοφορήσει η ETA, οι Ελβετοί πολίτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ταξιδιωτική άδεια για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με έγκυρο ETA, οι Ελβετοί πολίτες μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για έως και έξι μήνες. Οι Ελβετοί πολίτες δεν μπορούν να εργαστούν ή να ανοίξουν επιχείρηση με την ETA, αλλά μπορούν να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά του Ηνωμένου Βασιλείου και να περιηγηθούν στα καλύτερα αξιοθέατα της χώρας. Με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ελβετούς πολίτες, οι ταξιδιώτες από την Ελβετία μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρηματικά συνέδρια και εργαστήρια και να συναντώνται με πελάτες.

Οι κάτοχοι ETA μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για βραχυπρόθεσμες σπουδές ή ιατρική περίθαλψη. Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το ETA για να επισκεφθούν συγγενείς και να παραστούν σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στη χώρα. Για όλους τους άλλους λόγους ταξιδιού που απαιτούν μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μακροχρόνιες σπουδές ή εργασία στη Βρετανία, οι Ελβετοί υπήκοοι πρέπει να επισκεφθούν τη βρετανική πρεσβεία ή το προξενείο για να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ελβετούς πολίτες;

Ενώ όλες οι λεπτομέρειες για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, οι ταξιδιώτες μπορούν να βρουν τις απαιτήσεις εισόδου για την απόκτηση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας. Ορισμένες από τις απαιτήσεις ETA για τους Ελβετούς υπηκόους περιλαμβάνουν τα εξής:

– Ένα έγκυρο διαβατήριο: Για να υποβάλουν αίτηση για ETA απαιτείται έγκυρο διαβατήριο με βιομετρικά στοιχεία. Το διαβατήριο πρέπει να είναι έγκυρο και η ημερομηνία λήξης του πρέπει να απέχει τουλάχιστον τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Το διαβατήριο πρέπει να έχει πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία.
– Μια ενεργή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Οι ταξιδιώτες χρειάζονται μια ενεργή και προσβάσιμη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνουν ειδοποιήσεις από τις συνοριακές αρχές της ΕΤΑ. Οι αιτούντες θα λάβουν ένα email επιβεβαίωσης από τις αρχές.
– Λεπτομέρειες πληρωμής: Κατά τη διάρκεια της αίτησης ETA, οι αιτούντες πρέπει να καταβάλουν ένα μη επιστρεπτέο τέλος διεκπεραίωσης. Ως εκ τούτου, απαιτείται πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την πληρωμή του τέλους επεξεργασίας της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για Ελβετούς πολίτες

Οι ταξιδιώτες που πληρούν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση ETA μπορούν να ξεκινήσουν την ηλεκτρονική αίτηση. Όταν η αίτηση είναι ενεργή, οι αιτούντες θα πρέπει να παρέχουν τις ακόλουθες πληροφορίες:

– Προσωπικές πληροφορίες: Οι πληροφορίες που απαιτούνται περιλαμβάνουν το όνομα, το φύλο και την ημερομηνία γέννησης. Οι αιτούντες χωρίς όνομα ή επώνυμο πρέπει να δηλώσουν την απουσία του ονόματος πληκτρολογώντας FNU για άγνωστο όνομα ή LNU για άγνωστο επώνυμο, δεδομένου ότι το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
– Στοιχεία διαβατηρίου: Το ελβετικό διαβατήριο παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ιθαγένεια του αιτούντος. Οι αιτούντες θα συμπληρώσουν τον αριθμό διαβατηρίου που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ημερομηνίες έκδοσης και λήξης του διαβατηρίου. Εάν ένας ταξιδιώτης έχει και άλλες υπηκοότητες, θα πρέπει να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με την υπηκοότητά του. Απαιτείται επίσης η γνωστοποίηση πρόσθετων αριθμών διαβατηρίου και εθνικής ταυτότητας που κατέχει ο αιτών.
– Στοιχεία επικοινωνίας: Ενώ τα υποχρεωτικά στοιχεία επικοινωνίας είναι μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι Ελβετοί πολίτες πρέπει να παρέχουν πρόσθετα στοιχεία επικοινωνίας. Οι αιτούντες θα γνωστοποιήσουν την πόλη, τον ταχυδρομικό κώδικα, τη διεύθυνση κατοικίας και τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων τους. Όταν υποβάλλεται αίτηση για ανήλικο, ο αιτών πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία επικοινωνίας των γονέων και των νόμιμων κηδεμόνων. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς λόγους πρέπει να παρέχουν το όνομα, τη φυσική διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του εργοδότη τους.
– Ερωτήσεις επιλεξιμότητας: Οι αιτούντες αναμένεται να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τίθενται για να προσδιοριστεί η επιλεξιμότητά τους για την ηλεκτρονική άδεια ταξιδιού. Για παράδειγμα, οι ταξιδιώτες θα βρουν ερωτήσεις σχετικά με το προηγούμενο μεταναστευτικό ιστορικό, οι οποίες θα τους ζητούν να αποκαλύψουν προηγούμενα θέματα μετανάστευσης, όπως αρνήσεις θεώρησης. Οι αιτούντες πρέπει επίσης να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με το ποινικό τους ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων και μη βίαιων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Κάθε ιστορικό χρήσης, κατοχής και διανομής ναρκωτικών πρέπει να γνωστοποιείται στην αίτηση. Επιπλέον, οι αιτούντες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις τρομοκρατικές δραστηριότητες και τις κατηγορίες. Οι ερωτήσεις σχετικά με την τρομοκρατία καλύπτουν τη συμμετοχή, τις δραστηριότητες και τις κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατικές ομάδες.
– Ερωτήσεις σχετικές με την υγεία: Οι αιτούντες πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με την υγεία και να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με προηγούμενες και υπάρχουσες λοιμώξεις. Ενδέχεται επίσης να ζητηθούν λεπτομέρειες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις ανοσοποιήσεις.
– Πληροφορίες πληρωμής: Οι αιτούντες θα πρέπει να αναφέρουν τη μέθοδο πληρωμής του τέλους επεξεργασίας. Με την πληρωμή, η αίτηση ETA μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία και να εγκριθεί.

Αφού υποβάλουν αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ελβετούς πολίτες, οι αιτούντες θα περιμένουν την επεξεργασία της αίτησης εντός 72 ωρών. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προγραμματίσουν ανάλογα και να ενημερωθούν για την ETA αρκετές ημέρες πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι αιτούντες με ταξιδιωτικά σχέδια της τελευταίας στιγμής μπορούν επίσης να λάβουν εγκεκριμένο ETA. Οι μεταφορείς που μεταφέρουν Ελβετούς υπηκόους από την Ελβετία στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ελέγχουν ότι οι ταξιδιώτες διαθέτουν εγκεκριμένη ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια πριν από το ταξίδι. Οι ταξιδιώτες από την Ελβετία ενθαρρύνονται να ανατρέξουν στη σελίδα UK ETA FAQ για πρόσθετες πληροφορίες.