Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Μονακάνης: Μacanac: Οδηγός για το νέο σύστημα

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το σύστημα ETA θα επηρεάσει όσους σχεδιάζουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2023/2024 και μετά. Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες που υπάγονται σήμερα στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης θα πρέπει να λάβουν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) πριν εισέλθουν στη χώρα. Αυτός ο οδηγός παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις και τη διαδικασία για την απόκτηση της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Μονακάνας, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τους χρόνους επεξεργασίας της αίτησης και άλλες χρήσιμες λεπτομέρειες για την επιτυχή υποβολή της αίτησης.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Monacan;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Μονακάνης είναι μια νέα ψηφιακή άδεια ταξιδιού που θα συνδέεται με τα βιομετρικά διαβατήρια των ταξιδιωτών. Το σύστημα δεν αντικαθιστά την ισχύουσα θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επηρεάζει τους πολίτες των χωρών που επί του παρόντος απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης, όπως το Μονακό. Όλοι οι πολίτες του Μονακό που σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο από το τέλος του 2023 και μετά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA. Το σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως έως το τέλος του 2024, οπότε όλοι οι πολίτες της Μονακάνα που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διαθέτουν έγκυρο ETA.

Το κύριο πλεονέκτημα της ΕΤΑ έναντι της θεώρησης είναι ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά, γεγονός που θα καταστήσει τη διαδικασία ταχύτερη και απλούστερη. Προγράμματα παρόμοια με το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνουν το ETA της Αυστραλίας και το ESTA της Αμερικής. Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει σε επιλέξιμους ταξιδιώτες από 92 χώρες να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουρισμό, επαγγελματική ιατρική περίθαλψη και οικογενειακούς σκοπούς.

Οι κάτοχοι ETA μπορούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες και να απολαύσουν όλα όσα έχει να προσφέρει η χώρα, από τις πολυσύχναστες πόλεις και τις ιστορικές κωμοπόλεις της μέχρι τη γραφική ύπαιθρο. Ωστόσο, για όσους ταξιδιώτες σχεδιάζουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για λόγους εργασίας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απαιτείται θεώρηση. Οι θεωρήσεις εργασίας εκδίδονται συνήθως για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και επιτρέπουν στους κατόχους τους να ασκούν αμειβόμενη εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα τους πολίτες της Μονακάνας;

Το Μονακό θεωρείται ανεπτυγμένη χώρα με αυστηρούς κανόνες και πολιτικές μετανάστευσης. Το διαβατήριο των Μονεγάσκων κατατάσσεται σήμερα στην 15η θέση μεταξύ των παγκόσμιων διαβατηρίων. Οι πολίτες της Μονακάνα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 177 χώρες χωρίς βίζα. Η Συμφωνία Σένγκεν, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1995, κατήργησε τα διαβατήρια και τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ 26 ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό καθιστά τα ταξίδια στις γειτονικές χώρες του Μονακό πολύ πιο εύκολα για τους πολίτες του Μονακό, καθώς δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν εντός της ζώνης Σένγκεν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν, αλλά διαθέτει πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, το οποίο επιτρέπει στους πολίτες της Μονακό να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα. Ωστόσο, με την κατάργηση του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και την αντικατάστασή του από το σύστημα ETA, όλα αυτά θα αλλάξουν. Οι πολίτες της Μονακάνας θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ΕΤΑ πριν αναχωρήσουν για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Μονακάνης

Η υποβολή αίτησης για θεώρηση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι μια χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία. Υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών αιτήσεων που πρέπει να συμπληρωθούν και ένα ευρύ φάσμα δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν. Σε πολλές περιπτώσεις, ο αιτών θα πρέπει επίσης να παραστεί σε συνέντευξη. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και συχνά υπάρχει μεγάλη αναμονή για την έκδοση της απόφασης. Αυτό μπορεί να απογοητεύσει όσους προσπαθούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για εργασία ή ιατρική περίθαλψη.

Ευτυχώς, η υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους πολίτες της Μονακάνας είναι πολύ πιο απλή διαδικασία από την υποβολή αίτησης για θεώρηση. Αρχικά, οι αιτούντες θα πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα με τα προσωπικά τους στοιχεία. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υποβάλουν το έντυπο για έγκριση. Η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά και δεν χρειάζεται να προσκομίσετε εκτενή έγγραφα ή να υποβληθείτε σε συνέντευξη.

Επιλεξιμότητα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Για να είναι επιλέξιμοι για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, οι αιτούντες πρέπει να προέρχονται από μία από τις 92 χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιλέξιμων χωρών. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις ως προς το ποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση για την ETA. Αυτά τα άτομα που απαλλάσσονται από την ΕΤΑ περιλαμβάνουν κατόχους βρετανικών διαβατηρίων, πολίτες βρετανικών υπερπόντιων περιοχών, Βρετανούς υπηκόους, πολίτες βρετανικών υπερπόντιων περιοχών και κατόχους ιρλανδικών διαβατηρίων.

Η εξαίρεση για τους κατόχους ιρλανδικών διαβατηρίων οφείλεται στη συμφωνία κοινού ταξιδιωτικού χώρου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας. Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στους πολίτες και των δύο χωρών να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν, να ζουν και να εργάζονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες, χωρίς να απαιτείται θεώρηση. Διαβάστε περισσότερα για τα κριτήρια επιλεξιμότητας εδώ.

Απαιτήσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι ταξιδιώτες Monacan πρέπει να έχουν έγκυρο ηλεκτρονικό διαβατήριο για να υποβάλουν αίτηση για την ΕΤΑ τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν δεν έχουν έγκυρο διαβατήριο, θα πρέπει να το αποκτήσουν από την τοπική κυβερνητική υπηρεσία. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι το διαβατήριό τους έχει τουλάχιστον έξι μήνες εναπομένουσα ισχύ. Επιπλέον, οι αιτούντες πρέπει να αποδείξουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για λιγότερο από έξι μήνες.

Ο σκοπός της διαμονής τους πρέπει να είναι επαγγελματικός, τουριστικός ή διαμετακομιστικός. Τέλος, οι αιτούντες δεν πρέπει να θεωρούνται απειλή για τη δημόσια ασφάλεια ή την εθνική ασφάλεια. Όσοι έχουν παραβιάσει στο παρελθόν οποιαδήποτε μεταναστευτική πολιτική σε οποιαδήποτε χώρα μπορεί να μην είναι επιλέξιμοι για την ΕΤΑ. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις απαιτήσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ.

Αίτηση ETA για το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπάρχουν διάφορες απαιτήσεις που οι αιτούντες πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους πριν από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αίτησης. Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν:

Προσωπικές πληροφορίες

Οι Μοναχοί θα πρέπει να παρέχουν ορισμένα προσωπικά στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και το φύλο τους. Θα πρέπει επίσης να δώσουν τα στοιχεία του διαβατηρίου τους, όπως τον αριθμό διαβατηρίου, την ημερομηνία έκδοσης και την ημερομηνία λήξης. Τέλος, οι αιτούντες θα πρέπει να παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας, όπως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμό τηλεφώνου.

Πληροφορίες εργασίας

Οι αιτούντες θα πρέπει επίσης να παρέχουν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την εργασία τους, όπως το όνομα και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εργοδότη τους. Εάν ο αιτών είναι αυτοαπασχολούμενος, θα πρέπει να παράσχει παρόμοιες πληροφορίες για την επιχείρησή του.

Ερωτήσεις επιλεξιμότητας

Οι αιτούντες θα κληθούν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων για να καθορίσουν την επιλεξιμότητά τους για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα, θα ερωτηθούν αν έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα, για τρομοκρατία, για κατοχή και χρήση ναρκωτικών ή αν τους έχει ποτέ απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αιτούντες θα πρέπει να απαντούν στις ερωτήσεις αυτές με ειλικρίνεια- εάν μια αίτηση απορριφθεί επειδή ο αιτών έδωσε ψευδή στοιχεία, μπορεί να του απαγορευτεί να υποβάλει αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον.

Πληρωμή

Μετά τη συμπλήρωση του εντύπου αίτησης, οι αιτούντες θα πρέπει να καταβάλουν το τέλος αίτησης χρησιμοποιώντας πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το τέλος αίτησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Μετά την επεξεργασία της πληρωμής, η αίτηση θεωρείται πλήρης και εισέρχεται στην ουρά επεξεργασίας.

Χρόνος επεξεργασίας

Οι αιτήσεις συνήθως διεκπεραιώνονται εντός λίγων ημερών- ωστόσο, οι χρόνοι διεκπεραίωσης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή του έτους και τον φόρτο εργασίας της Υπηρεσίας Θεωρήσεων και Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν η αίτηση για ETA απορριφθεί, οι αιτούντες μπορούν πάντα να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση, εφόσον είναι επιλέξιμοι. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Μονακάνας, οι ταξιδιώτες μπορούν να ανατρέξουν στη σελίδα Συχνές ερωτήσεις.