ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Μποτσουάνα: Μπότσοβα: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν φύγετε

Προς το παρόν, οι πολίτες της Μποτσουάνα που θέλουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτονται από το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης της χώρας. Ωστόσο, το πρόγραμμα αυτό θα διακοπεί σύντομα και θα αντικατασταθεί από το νέο σύστημα ETA. Αυτό θα επηρεάσει τους υπηκόους της Μποτσουάνα που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και πολίτες από περισσότερες από 90 άλλες χώρες. Διαβάστε αυτόν τον οδηγό για να μάθετε πώς το νέο σύστημα θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες από την Μποτσουάνα και τι πρέπει να περιμένουν πριν και μετά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Μποτσουάνα;

Το ETA, που σημαίνει Electronic Travel Authorisation, είναι ένα νέο ψηφιακό σύστημα ταξιδιών που αναμένεται να εφαρμοστεί από τη βρετανική κυβέρνηση πριν από το τέλος του 2024. Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται σε προγράμματα που εφαρμόζονται ήδη σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Πρόκειται να αντικαταστήσει το ισχύον πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ETA είναι, ουσιαστικά, ένα ψηφιακό έντυπο που θα χορηγεί στους επισκέπτες άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμεύει ως άδεια και θα πρέπει να επιδεικνύεται στο αεροδρόμιο πριν από την αναχώρηση και ξανά κατά την άφιξη. Πολλοί ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA, όχι μόνο τουρίστες – το σύστημα θα καλύπτει επίσης επισκέπτες που έρχονται στη χώρα για επαγγελματικό ταξίδι, όσους επισκέπτονται φίλους ή συγγενείς, φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε μαθήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και άτομα που έρχονται στη χώρα για να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα τους πολίτες της Μποτσουάνα;

Όπως οι περισσότερες χώρες της Κοινοπολιτείας, η Μποτσουάνα απολαμβάνει πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό σημαίνει ότι, επί του παρόντος, οι πολίτες της Μποτσουάνα μπορούν να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για μικρά χρονικά διαστήματα χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση. Η ETA δεν θα το αλλάξει αυτό. Ωστόσο, θα απαιτηθεί από τους πολίτες της Μποτσουάν να διαθέτουν ETA πριν εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ETA δεν είναι θεώρηση. Η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι πολύ απλούστερη και ταχύτερη από ό,τι μια αίτηση θεώρησης.

Μόλις εκδοθεί ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Μποτσουάνα, ο ταξιδιώτης μπορεί να παραμείνει στη χώρα για έως και έξι μήνες. Δεν μπορούν να εργαστούν ενώ βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή εάν σκοπεύουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τότε θα πρέπει να περάσουν από ξεχωριστή διαδικασία αίτησης θεώρησης.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Μποτσουάνα

Πριν ξεκινήσουν την αίτηση ETA, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγξουν ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι πολίτες της Μποτσουάνα περιλαμβάνονται στον κατάλογο ETA. Θα πρέπει επίσης να ρίξουν μια ματιά στον δημοσιευμένο κατάλογο των απαιτήσεων για μια ETA. Αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον καθώς το σύστημα τίθεται σε ισχύ. Ωστόσο, ο τρέχων κατάλογος παρέχει εποπτεία σχετικά με το τι μπορεί να περιμένει κάθε αιτών.

Το έντυπο αίτησης ETA είναι διαθέσιμο μόνο ηλεκτρονικά. Πρόκειται για ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο της ψηφιοποίησης των συνόρων, οπότε δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε χαρτί. Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν ήδη προετοιμάσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία που πληροί τις οδηγίες για τις φωτογραφίες διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες, όπως ημερομηνία γέννησης, στοιχεία απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Σκοπός της επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσής τους κατά την παραμονή τους στη χώρα.
– Πληρωμή του τέλους ETA.

Εκτός από αυτές τις πληροφορίες, οι αιτούντες θα πρέπει να αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με το παρελθόν τους. Οι αιτούντες ETA θα ερωτηθούν αν έχουν ποινικό μητρώο, αν έχουν διαπράξει ποτέ μεταναστευτικά αδικήματα και αν είναι ή υπήρξαν ποτέ μέλος απαγορευμένης ομάδας ή οργάνωσης. Εάν θεωρηθεί ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, η αίτησή τους δεν θα εγκριθεί.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Μποτσουάνα

Η ETA έχει χρόνο επεξεργασίας έως και 72 ώρες. Το έντυπο πρέπει να συμπληρωθεί πλήρως και το μη επιστρεπτέο τέλος πρέπει να καταβληθεί πριν από την έναρξη της περιόδου επεξεργασίας.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες και άλλοι μεταφορείς αναμένεται να θέσουν ως όρο μεταφοράς την εγκεκριμένη ETA. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι ταξιδιώτες να υποβάλλουν αίτηση για την ΕΤΑ τους με αρκετό χρόνο ώστε να διεκπεραιωθεί πλήρως πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο. Οι επιβάτες που φτάνουν στην πύλη επιβίβασης χωρίς εγκεκριμένο ETA για να το επιδείξουν στο προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας ενδέχεται να τους απαγορευτεί η επιβίβαση.

Εάν μια ETA απορριφθεί για οποιονδήποτε λόγο, οι ταξιδιώτες μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης ή να προχωρήσουν σε χωριστή διαδικασία αίτησης θεώρησης. Αυτό θα διαρκέσει σημαντικά περισσότερο χρόνο, οπότε είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου κατά την υποβολή της αίτησης. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία του ETA τους στο αεροδρόμιο αναχώρησης και εκ νέου κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ταξίδια με το Ηνωμένο Βασίλειο ETA για πολίτες της Μποτσουάνα

Αφού εγκριθεί η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Μποτσουάνα, ο ταξιδιώτης μπορεί να παραμείνει έως και έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, μπορούν να απολαμβάνουν ελεύθερη κυκλοφορία. Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερις χώρες που το απαρτίζουν, δεν υπάρχει έλεγχος των εσωτερικών συνόρων. Ως εκ τούτου, ένας ταξιδιώτης με έγκυρο ETA μπορεί να επισκεφθεί την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία όπως επιθυμεί. Μπορούν να ταξιδέψουν εσωτερικά με πτήσεις, τρένα, πλοία ή με αυτοκίνητο.

Η ETA ισχύει μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της ζώνης Σένγκεν, η εγκεκριμένη ETA δεν έχει κανένα όφελος ή ισχύ για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όσοι σκοπεύουν να διασχίσουν τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, να πάρουν το τρένο για τη Γαλλία ή να επισκεφθούν οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο πλαίσιο του ταξιδιού τους, θα πρέπει να εξετάσουν τις σχετικές απαιτήσεις εισόδου και να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση για οποιαδήποτε έγγραφα ή άδειες.

Επισκέπτες από την Μποτσουάνα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Μποτσουάνα αποτελούσε παλαιότερα το βρετανικό προτεκτοράτο της Μπετσουάναλαντ, αλλά απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1966. Συνεχίζει να έχει ισχυρούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, και ο πρώτος πρόεδρός της, ο μεγάλος πατριώτης Seretse Khama, τιμήθηκε με το βραβείο KBE από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Πρόκειται για μια μικρή χώρα με πληθυσμό μόλις 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων και εξαιρετικά χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, χάρη στις αφιλόξενες συνθήκες της ερήμου Καλαχάρι.

Παρά το μικρό μέγεθός της, η Μποτσουάνα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, κυρίως λόγω της ακμάζουσας βιομηχανίας διαμαντιών της. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες της Μποτσουάνα επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς λόγους και για αναψυχή. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μικρή διασπορά από την Μποτσουάνα και η συμμετοχή στην Κοινοπολιτεία σημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι φιλικές, οπότε αυτό δημιουργεί ένα θετικό σκηνικό για τους επισκέπτες.