Ενημερωθείτε για το νέο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Λουξεμβούργου

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που θεσπίστηκε με τον νόμο περί ιθαγένειας και συνόρων του 2022, απαιτείται νέα ταξιδιωτική άδεια για όλους τους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2024.

Το πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ETA ) περιλαμβάνει μια ψηφιακή άδεια και θα εφαρμοστεί καθολικά, ακόμη και στις χώρες των οποίων οι πολίτες απολάμβαναν προηγουμένως απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης.

Αυτό το άρθρο θα περιγράφει λεπτομερώς όλες τις σημαντικές και σχετικές πληροφορίες για τους πολίτες του Λουξεμβούργου που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το 2023. Αυτός ο οδηγός εξετάζει πώς θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες από το Λουξεμβούργο η έναρξη του συστήματος ETA, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για τη συμπλήρωση της αίτησης ETA.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Λουξεμβούργου;

Το πρόγραμμα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή έως το τέλος του 2024 και είναι πολύ παρόμοιο με τα συστήματα μετανάστευσης που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, καθώς και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, όλα τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ψηφιοποιηθούν πλήρως, με την ETA να λαμβάνει τη μορφή ψηφιακής άδειας που επιτρέπει την είσοδο σε όλους τους εγκεκριμένους επισκέπτες. Η πρόσβαση που παρέχεται με την άδεια ισχύει για καθεμία από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Όλες οι πύλες εισόδου θα υπόκεινται στη νέα άδεια, συμπεριλαμβανομένων των αερολιμένων, των θαλάσσιων λιμένων και των σιδηροδρομικών σταθμών που χρησιμεύουν ως πύλες εισόδου του Eurostar. Όλες οι τρέχουσες ηλεκτρονικές πύλες θα συμπεριληφθούν επίσης στο νέο σύστημα.

Η άδεια ισχύει για όλους τους λόγους για ταξίδια μικρής διάρκειας (μικρότερα των έξι μηνών), συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών ταξιδιών, των διακοπών ή των ταξιδιών αναψυχής, της επίσκεψης σε φίλους ή συγγενείς, των σπουδών ή της ιατρικής περίθαλψης.

Ως μέλος της ΕΕ, το Λουξεμβούργο περιλαμβάνεται αυτομάτως στον κατάλογο των 92 χωρών που είναι επιλέξιμες για την ΕΤΑ. Τα κριτήρια για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Λουξεμβούργου είναι τα ίδια που έχουν τυποποιηθεί για όλες τις άλλες χώρες.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα τους πολίτες του Λουξεμβούργου;

Οι πολίτες του Λουξεμβούργου είναι ενθουσιώδεις ταξιδιώτες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 83% των Λουξεμβούργιων πραγματοποίησαν ένα ταξίδι εκτός της πατρίδας τους το 2019, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εξερχόμενων ταξιδιών στην ΕΕ.

Πριν από την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένα απλό πέρασμα από τη Μάγχη με την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας, εφόσον πληρούσατε τις τυπικές απαιτήσεις για επισκέπτες και δεν σκοπεύατε να μείνετε για περισσότερο από έξι μήνες.

Από το 2024 και μετά, ανεξάρτητα από τους λόγους του ταξιδιού ή τη μέθοδο μεταφοράς, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Λουξεμβούργου είναι υποχρεωτική. Όποιος ταξιδεύει χωρίς έγκυρη ETA θα του απαγορεύεται η είσοδος.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA;

Αν και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές καθώς η νομοθεσία οριστικοποιείται, υπάρχουν ακόμη μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να οριστικοποιηθούν. Ωστόσο, η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA είναι γνωστή. Για να υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα χρειαστείτε τα εξής:

– Ένα έγκυρο διαβατήριο.
– Μια πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου σε ψηφιακή μορφή.
– Μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Υπάρχει ένα έντυπο που πρέπει να συμπληρωθεί με τα ακόλουθα στοιχεία:

– Προσωπικά στοιχεία ταυτοποίησης – όνομα και επώνυμο γέννησης, ημερομηνία γέννησης και διεύθυνση κατοικίας.
– Στοιχεία διαβατηρίου – αριθμός, ημερομηνία έκδοσης και χώρα έκδοσης.
– Στοιχεία απασχόλησης – όνομα, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας του εργοδότη.
– Λεπτομέρειες ταξιδιού – ο σκοπός της επίσκεψης και η διεύθυνση επικοινωνίας κατά την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάθε υποψήφιος θα κληθεί επίσης να αποκαλύψει ορισμένα στοιχεία ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών:

– Ιστορικό μετανάστευσης και λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν διπλές ιθαγένειες ή υπηκοότητες
– Ποινικό ιστορικό
– Ιστορικό φαρμάκων
– Ερωτήσεις υγείας
– Συνδέσεις ή ενώσεις με απαγορευμένες ομάδες

Οι πληροφορίες αυτές θα ελέγχονται σε εθνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τις συνοριακές δυνάμεις και άλλες υπηρεσίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, και σε όσους αιτούντες υπάρχει κόκκινη σημαία μπορεί να μην χορηγηθεί ETA.

Πώς γίνεται η επεξεργασία της αίτησης;

Η αίτηση για ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Λουξεμβούργου πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Δεν υπάρχει διαδικασία γραφειοκρατίας, ούτε προσωπική διαδικασία όπως για τις συνήθεις αιτήσεις θεώρησης.

Ο αναμενόμενος χρόνος διεκπεραίωσης είναι 48 έως 72 ώρες, αλλά συνιστάται να υποβάλλετε την αίτηση εγκαίρως και είναι λογικό να μην κάνετε σταθερά σχέδια ταξιδιού μέχρι να εγκριθεί η αίτηση.

Το έντυπο αίτησης πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Αιτήσεις χωρίς στοιχεία πληρωμής δεν θα διεκπεραιώνονται.

Πώς θα επηρεάσει η ETA τη διαδικασία εισόδου;

Μόλις εγκριθεί η αίτηση ETA, οι ταξιδιώτες θα λάβουν την ETA με τη μορφή ψηφιακής άδειας που συνδέεται με το διαβατήριό τους.

Τα στοιχεία κάθε ταξιδιώτη που έχει εγκριθεί για ETA θα καταγράφονται στις προηγμένες βάσεις δεδομένων πληροφοριών επιβατών. Αυτό θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους ταξιδιωτικούς μεταφορείς, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι επιβάτες που μεταφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες για να μπορούν να εισέλθουν νόμιμα.

Η ETA δεν εγγυάται την είσοδο. Οι συνοριακές δυνάμεις μπορούν να αρνηθούν την είσοδο και να επιστρέψουν πίσω κάθε ταξιδιώτη που θεωρείται μη αποδεκτός στη χώρα σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις περιπτώσεις που απαιτούνταν πάντοτε πριν από την εισαγωγή του νέου αυτού συστήματος, η ETA δεν καλύπτει ούτε αντικαθιστά την ανάγκη θεώρησης. Εάν επιθυμείτε να μείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών ή εάν θέλετε να ζήσετε και να εργαστείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρειάζεστε βίζα.

Ποια είναι η χρονική περίοδος που καλύπτει μια ETA;

Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα ισχύει για περίοδο 180 ημερών από την ημερομηνία έκδοσής της και επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία και στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι η περίπτωση που το συνδεδεμένο διαβατήριο λήγει πριν από την παρέλευση των 180 ημερών.

Σε κανέναν ταξιδιώτη από οποιαδήποτε από τις 92 χώρες που αναφέρονται στον κατάλογο, συμπεριλαμβανομένου του Λουξεμβούργου, δεν θα επιτραπεί να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο πέραν της ημερομηνίας λήξης του διαβατηρίου του, ανεξάρτητα από το αν η ETA του ισχύει ή όχι πέραν αυτής της ημερομηνίας.

Σε περίπτωση που ένας πολίτης του Λουξεμβούργου εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν λήξει η ETA του, θα πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση για τη νόμιμη παράταση της παραμονής του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να απαιτήσει την επιστροφή στη χώρα καταγωγής για να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Λουξεμβούργου μπορείτε να βρείτε στην ενότητα συχνές ερωτήσεις.