Οδηγός για το νέο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Μπελίζε που ταξιδεύουν

Το Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει τους ταξιδιωτικούς του κανόνες για όσους εισέρχονται στη χώρα μετά το 2024. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες του Μπελίζε που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει σύντομα να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν αναχωρήσουν. Αυτό το νέο σύστημα αδειών περιλαμβάνει μια σύντομη ηλεκτρονική αίτηση που μπορεί να συμπληρωθεί τις εβδομάδες ή τις ημέρες πριν από το ταξίδι. Αυτός ο οδηγός εξηγεί πώς η νέα βρετανική ETA θα επηρεάσει τους πολίτες από το Μπελίζ που θέλουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και πώς να αποκτήσουν αυτή τη νέα ταξιδιωτική άδεια.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Μπελίζε

Το νέο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα αδειών που ελέγχει τους ταξιδιώτες πριν φτάσουν στη χώρα. Η ETA δεν είναι θεώρηση και οι υπήκοοι του Μπελίζ δεν χρειάζεται να υποβάλουν κανονική αίτηση θεώρησης. Καθορίζοντας την επιλεξιμότητα ενός ατόμου να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρόγραμμα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργεί παρόμοια με την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης. Για όσους είναι εξοικειωμένοι με τα ταξίδια από το Μπελίζ προς τις ΗΠΑ, σκοπεύει να αντικατοπτρίζει το σύστημα ESTA (Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας).

Η ΕΤΑ ανακοινώθηκε στο πλαίσιο μιας ευρείας αλλαγής των μεταναστευτικών κανόνων του Ηνωμένου Βασιλείου. Για την απλουστευμένη πρόσβαση κατά την προσγείωση, στόχος είναι η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας εισόδου με ηλεκτρονικές πύλες. Για τους κατοίκους του Μπελίζ, αυτό δημιουργεί μια πρόσθετη ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων που δεν υπήρχε προηγουμένως. Θα γίνει κανόνας μετά το 2024, όταν όλοι οι κάτοικοι του Μπελίζ θα πρέπει να ακολουθούν αυτούς τους κανόνες.

Οι κάτοικοι του Μπελίζ δεν είναι οι μόνοι που υποβάλλουν αίτηση για ETA. Παγκοσμίως, υπάρχουν 92 χώρες που δεν απαιτούν επί του παρόντος θεώρηση για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλες πρέπει πλέον να υποβάλουν αίτηση για ETA. Σε αυτούς περιλαμβάνονται άλλα κράτη της Κοινοπολιτείας, όπως οι Μπαχάμες και ο Καναδάς, καθώς και η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Η ETA ισχύει ειδικά για όσους επισκέπτονται τη χώρα ως τουρίστες ή για άλλες σύντομες διαμονές, όπως επαγγελματικά ταξίδια, ιατρικές επισκέψεις και οικογενειακές επανενώσεις. Για παραμονή άνω των 180 ημερών ή για όσους αρχίζουν να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για κανονική θεώρηση και όχι για ETA.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα ETA τους πολίτες του Μπελίζε;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Μπελίζε θα προσθέσει ένα επιπλέον βήμα στη διαδικασία ταξιδιού. Όπως και άλλα κράτη της Κοινοπολιτείας, οι πολίτες του Μπελίζε μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εφόσον δεν σκοπεύουν να αναλάβουν εργασία και μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, υπάρχουν ελάχιστοι περιορισμοί εισόδου για τους τουρίστες από το Μπελίζ (ή άλλους επισκέπτες αναψυχής). Ωστόσο, ενώ προηγουμένως αυτό σήμαινε ότι αρκούσε ένα διαβατήριο, οι πολίτες πρέπει τώρα να υποβάλουν αίτηση για βρετανική ETA πριν αναχωρήσουν από το Μπελίζ για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα βρετανική ETA για τους πολίτες του Μπελίζε είναι υποχρεωτική. Η μη υποβολή αίτησης για ETA θα έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση εισόδου του ατόμου στη χώρα και, ενδεχομένως, την επιβολή σημαίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα ζητήματα μετανάστευσης σε μελλοντικές επισκέψεις. Για να εξασφαλίσετε τη νόμιμη είσοδο στη χώρα, υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες του Μπελίζε

Το σύστημα ETA βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, αλλά έχουν ανακοινωθεί τα βασικά στοιχεία για το ποιος, πού και πώς μπορεί να υποβάλει αίτηση. Στις χώρες που είναι επιλέξιμες για ETA περιλαμβάνονται και οι 92 χώρες χωρίς θεώρηση, συμπεριλαμβανομένου του Μπελίζ. Επίσης, δημοσιεύτηκε ένας κατάλογος απαιτήσεων. Αυτό μπορεί να αλλάξει μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η ETA, αλλά παρέχει τα βασικά στοιχεία για το τι μπορεί να αναμένεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αίτησης.

Για να ξεκινήσουν, οι υπήκοοι του Μπελίζε θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για ETA. Το σύστημα αυτό είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό, χωρίς να απαιτούνται έγγραφα σε χαρτί ή ταχυδρομικά έγγραφα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε προξενείο, πρεσβεία ή κέντρο έκδοσης θεωρήσεων. Για να ολοκληρωθεί η αίτηση, ο αιτών πρέπει να υποβάλει τα ακόλουθα:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από επιλέξιμη χώρα, όπως το Μπελίζ.
– Πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικά στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο(-α), ημερομηνία γέννησης, επάγγελμα και στοιχεία επικοινωνίας.
– Ο σκοπός και οι λεπτομέρειες του ταξιδιού εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών πτήσης και διαμονής.
– Πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την πληρωμή του τέλους αίτησης ETA.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης αναμένεται να διαρκέσει το πολύ δέκα λεπτά. Οι αιτούντες από το Μπελίζε θα κληθούν επίσης να συμπληρώσουν ένα ηλεκτρονικό έντυπο. Αυτό περιλαμβάνει ένα έντυπο αποκάλυψης σχετικά με το ποινικό ιστορικό και τα μεταναστευτικά αδικήματα. Ο αιτών πρέπει επίσης να επιβεβαιώσει εάν είναι – ή υπήρξε ποτέ – μέλος απαγορευμένης ομάδας ή οργάνωσης. Αυτές οι βασικές ερωτήσεις ασφαλείας πρέπει να απαντηθούν με ειλικρίνεια για τον κίνδυνο ποινικής δίωξης. Οι αιτούντες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας δεν θα γίνονται δεκτοί.

Πώς διεκπεραιώνεται μια βρετανική ETA για τους κατοίκους του Μπελίζε

Η αίτηση ETA θα υποβληθεί για επεξεργασία μετά την καταβολή ενός μη επιστρεπτέου τέλους. Μετά την πληρωμή, ο αιτών θα λάβει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιβεβαίωσης σχετικά με την υποβολή. Στη συνέχεια, αρχίζει ο χρόνος επεξεργασίας, με αναμενόμενη προθεσμία εντός 72 ωρών. Θα αποσταλεί άλλο ένα email επιβεβαίωσης για να επαληθευτεί ότι ο αιτών έχει ETA για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθώς η εγκεκριμένη ETA είναι υποχρεωτική για το ταξίδι, οι κάτοικοι του Μπελίζ πρέπει να υποβάλουν αίτηση αρκετά νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία του ταξιδιού τους. Αυτό γίνεται για να μπορέσει να διεκπεραιωθεί και να εγκριθεί η αίτησή τους. Εάν η αίτηση ETA απορριφθεί, ο αιτών μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης ή να υποβάλει αίτηση για κανονική θεώρηση. Οι επισκέπτες με ποινικό μητρώο, για παράδειγμα, πρέπει να περάσουν από την κανονική διαδικασία θεώρησης.

Όλοι οι επιλέξιμοι ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστούν ETA, ανεξάρτητα από τον τόπο από τον οποίο ταξιδεύουν. Οι κάτοικοι του Μπελίζ που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Ιρλανδίας ή Γαλλίας, για παράδειγμα, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA. Καθώς η διαδικασία είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακή, αυτό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο πριν από την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον υπάρχει αρκετός χρόνος.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο εισέρχονται στη χώρα οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει να προσκομίζεται στα σύνορα και, συχνά, από τη χώρα αναχώρησης εγκεκριμένο ETA. Οι αερομεταφορείς θα πρέπει να ελέγχουν τους επιβάτες για ETA κατά την επιβίβαση ως προϋπόθεση της μεταφοράς. Η μη προσκόμιση έγκυρου ETA σε αεροδρόμιο, θαλάσσιο λιμένα ή άλλο σταθμό μπορεί να οδηγήσει στην άρνηση επιβίβασης του επιβάτη. Κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο επιβάτης πρέπει και πάλι να προσκομίσει απόδειξη έγκυρου ETA που συνδέεται με το βιομετρικό του διαβατήριο.

Ταξίδια με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Μπελίζε

Η βρετανική ETA ισχύει για όλες τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, επιτρέποντας στους πολίτες του Μπελίζ να ταξιδέψουν στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη γραφειοκρατία ή άδειες για να ταξιδέψετε σε αυτά τα βρετανικά νησιά. Για όσους διασχίζουν τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και όχι τη Βόρεια Ιρλανδία, απαιτείται έγκυρη θεώρηση της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα Συχνές ερωτήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπελιζέζοι στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι κάτοικοι του Μπελίζ ταξιδεύουν χωρίς βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέλη της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Με πληθυσμό πάνω από 400.000 κατο ίκους , όλοι οι δικαιούχοι κάτοικοι του Μπελίζ έχουν το δικαίωμα να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για τουρισμό και άλλους μη επαγγελματικούς λόγους. Αν και δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις, οι συνδέσεις στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν πρόσβαση σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.