ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Κιριμπάτι

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να εφαρμόσει το νέο του πρόγραμμα ETA, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ενημερωθούν για το τι αλλάζει. Το παλαιό καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης αντικαθίσταται, γεγονός που θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες από το Κιριμπάτι που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτόν τον οδηγό θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για το νέο σύστημα και θα μάθετε τι πρέπει να κάνουν οι ταξιδιώτες του Κιριμπάτι πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Κιριμπάτι;

Η ETA, ή Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια, είναι η αντικατάσταση του σημερινού συστήματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και είναι νέο στο Ηνωμένο Βασίλειο, μοιάζει πολύ με τα υφιστάμενα συστήματα σε άλλες χώρες. Οι ταξιδιώτες που είναι εξοικειωμένοι με το πρόγραμμα ESTA στις Ηνωμένες Πολιτείες ή το ETA στον Καναδά θα έχουν ήδη μια ιδέα για το τι να περιμένουν από το βρετανικό ETA.

Η ΕΤΑ παρέχει στη βρετανική κυβέρνηση περισσότερες πληροφορίες, και συνεπώς μεγαλύτερη εποπτεία, σχετικά με το ποιος εισέρχεται στη χώρα. Με το νέο αυτό σύστημα, θα είναι ευκολότερο να εντοπίζονται οι κίνδυνοι ασφαλείας και να αποκλείονται οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες πριν από την είσοδο. Δεν πρόκειται για βίζα και η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι πολύ πιο απλή από την αίτηση για βίζα.

Πώς επηρεάζει η ETA τους ταξιδιώτες του Κιριμπάτι;

Καθώς το Κιριμπάτι είναι χώρα της Κοινοπολιτείας και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 92 χωρών που έχουν συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταξιδιώτες του Κιριμπάτι δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση πριν ταξιδέψουν. Το νέο σύστημα δεν θα εισάγει την υποχρέωση θεώρησης, αλλά θα σημαίνει ότι οι πολίτες του Κιριμπάτι θα πρέπει να συμπληρώνουν το έντυπο αίτησης ETA πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Κιριμπάτι θα εκδίδεται για ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάφορους λόγους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Υπάρχει μια ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης ETA για τους επισκέπτες, η οποία δεν αλλάζει ανάλογα με τον λόγο του ταξιδιού.

Επί του παρόντος, ορισμένοι πολίτες του Κιριμπάτι χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ισχύει για τους ταξιδιώτες που σκοπεύουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να περάσουν εκεί πάνω από έξι μήνες ή να εγκατασταθούν μόνιμα. Αυτό δεν θα αλλάξει με το νέο σύστημα και οι ταξιδιώτες αυτοί θα συνεχίσουν να χρειάζονται θεώρηση. Η διαδικασία αίτησης θεώρησης παραμένει αμετάβλητη, εντελώς ξεχωριστή από το νέο πρόγραμμα ETA.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Κιριμπάτι

Συνιστάται στους ταξιδιώτες από το Κιριμπάτι να συμβουλεύονται τον κατάλογο των απαιτήσεων για την ETA πριν από την κατάρτιση των ταξιδιωτικών τους σχεδίων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες του προγράμματος ETA μπορούν να αλλάξουν. Μέχρι την πλήρη εισαγωγή του συστήματος, η οποία αναμένεται να γίνει πριν από το 2024, οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ωστόσο, οι παρακάτω απαιτήσεις δίνουν στους ταξιδιώτες μια ιδέα για το τι να περιμένουν:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο από χώρα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο λόγος της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Ορισμένα βασικά στοιχεία σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση του ταξιδιώτη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα.
– Πληρωμή του τέλους αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη οποιουδήποτε ποινικού μητρώου στο παρελθόν, μεταναστευτικών αδικημάτων και συμμετοχής (στο παρελθόν ή στο παρόν) σε απαγορευμένη ομάδα ή οργάνωση

Το τελευταίο στοιχείο του καταλόγου περιλαμβάνεται για να βοηθήσει στον έλεγχο των κινδύνων ασφαλείας. Εάν ένας ταξιδιώτης θεωρηθεί ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και των πολιτών του, η αίτησή του θα απορριφθεί.

Το έντυπο αίτησης ETA θα είναι διαθέσιμο μόνο ηλεκτρονικά. Πρόκειται για ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα, επομένως δεν θα προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Κιριμπάτι

Είναι πιθανό ότι οι ταξιδιωτικοί φορείς θα θέσουν ως όρο μεταφοράς την εγκεκριμένη ETA, όπως κάνουν ήδη πολλοί με την ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών και την καναδική ETA. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες που δεν μπορούν να επιδείξουν στο προσωπικό στην πύλη αναχώρησης την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Κιριμπάτι μπορεί να μην επιβιβαστούν.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ΕΤΑ τους, αφήνοντας αρκετό χρόνο για την επεξεργασία της. Συμπληρώνοντας το έντυπο αίτησης, πρέπει να καταβάλουν ένα μη επιστρεπτέο τέλος. Έως ότου καταβληθεί πλήρως το παράβολο, η αίτηση θα θεωρείται ελλιπής και δεν θα διεκπεραιώνεται.

Ο χρόνος επεξεργασίας της αίτησης ETA αναμένεται να διαρκέσει το πολύ 72 ώρες. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα υποβάλουν αίτηση με αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους. Θα πρέπει να επιδείξουν εγκεκριμένο ETA στο αεροδρόμιο αναχώρησης και ξανά κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν περάσουν από τον συνοριακό έλεγχο.

Οι αιτήσεις ETA μπορεί να απορριφθούν για διάφορους λόγους. Εάν συμβεί αυτό, ο αιτών μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες μπορεί να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Πρόκειται για μια μακρύτερη και πιο περίπλοκη διαδικασία.

Ταξίδια με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Κιριμπάτι

Μόλις εγκριθεί η αίτησή τους για ETA, οι ταξιδιώτες έχουν άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορούν να παραμείνουν εκεί έως και έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη τη χώρα. Μεταξύ των τεσσάρων συστατικών χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία) δεν υπάρχει συνοριακός έλεγχος, οπότε οι ταξιδιώτες μπορούν να διασχίζουν τις τέσσερις χώρες όπως επιθυμούν. Ωστόσο, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ανεξάρτητη. Η ETA δεν έχει καμία ισχύ εκεί.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει μόνο για ταξίδια προς και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της κοινής ταξιδιωτικής ζώνης Σένγκεν, η ETA δεν έχει ισχύ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ταξιδιώτες από το Κιριμπάτι που θα ήθελαν να επισκεφθούν περισσότερες περιοχές της Ευρώπης θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τα σωστά έγγραφα και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις εισόδου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία εφαρμογής του δικού της συστήματος ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών αδειών, του ETIAS.

Το Κιριμπάτι και το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Κιριμπάτι είναι μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών, έχοντας αποκτήσει την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1979. Οι δύο χώρες έχουν φιλικές σχέσεις λόγω των δεσμών τους στο παρελθόν. Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ του Κιριμπάτι και οποιουδήποτε αεροδρομίου του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε οι ταξιδιώτες πρέπει να αναζητήσουν δρομολόγια με ανταπόκριση.

Το μικρό μέγεθος του Κιριμπάτι σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη κοινότητα Κιριμπάτι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες από το Κιριμπάτι εξακολουθούν να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς λόγους και για λόγους αναψυχής.