Η βρετανική ETA για πολίτες του Σαλβαδόρ: Σαλβαδόρ: Τι πρέπει να ξέρετε

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα τεθεί σύντομα σε ισχύ, αλλάζοντας την ταξιδιωτική εμπειρία για πολλούς επισκέπτες. Οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ είναι μεταξύ εκείνων που θα επηρεαστούν από το νέο πρόγραμμα. Αυτός ο οδηγός εξηγεί πώς να υποβάλετε αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα και τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Σαλβαδόρ;

Παρόλο που το ETA, που σημαίνει Electronic Travel Authorisation, είναι νέο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταξιδιώτες μπορεί να έχουν ήδη εμπειρία με παρόμοια προγράμματα. Το σύστημα βασίζεται σε υφιστάμενα συστήματα που εφαρμόζονται σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της βρετανικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των συνόρων. Όταν το σύστημα ETA ολοκληρωθεί, θα δώσει στην κυβέρνηση περισσότερες πληροφορίες για τους επισκέπτες που έρχονται στη χώρα. Θα δημιουργήσει επίσης μια ισχυρότερη διαδικασία ασφάλειας, διευκολύνοντας τον εντοπισμό και την επισήμανση πιθανών κινδύνων για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA δεν είναι βίζα και η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι πολύ πιο απλή και εύκολη από ό,τι η βίζα. Αντίθετα, εισάγεται για να αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Πρόκειται για μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια. Οι κάτοχοι της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Σαλβαδόρ έχουν άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς επηρεάζει η ETA τους Σαλβαδοριανούς ταξιδιώτες;

Το Ελ Σαλβαδόρ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 92 χωρών που έχουν πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πολίτες αυτών των χωρών δεν χρειάζεται να περάσουν από χρονοβόρα διαδικασία αίτησης θεώρησης εάν επιθυμούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι πολίτες του Σαλβαδόρ δεν θα εξακολουθούν να χρειάζονται βίζα για ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν ταξιδέψουν.

Ορισμένοι Σαλβαδοριανοί πολίτες πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με την πρόθεση να μείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, να ζήσουν εκεί ή να εργαστούν στη χώρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζονται επί του παρόντος θεώρηση. Αυτό δεν θα αλλάξει με το νέο σύστημα. Οι ταξιδιώτες που χρειάζονται βίζα θα πρέπει να περάσουν από ξεχωριστή διαδικασία αίτησης βίζας, η οποία δεν σχετίζεται με την ETA.

Ωστόσο, οι Σαλβαδοριανοί ταξιδιώτες που δεν σκοπεύουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα παραμείνουν στη χώρα για λιγότερο από έξι μήνες, θα μπορούν να το κάνουν με μια απλή ETA. Πολλοί ταξιδιώτες έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να απολαύσουν τις διακοπές τους, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να ταξιδέψουν. Οι λόγοι αυτοί περιλαμβάνουν τα εξής:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρικές διαδικασίες

Οι ταξιδιώτες που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για οποιονδήποτε από αυτούς τους λόγους μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA. Ορισμένοι πολίτες του Σαλβαδόρ μπορεί να θέλουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ζητήσουν άσυλο. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία υποβολής αίτησης που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Διαδικασία υποβολής αίτησης ETA για πολίτες του Σαλβαδόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μέχρι να οριστικοποιηθεί το σύστημα ETA, οι πληροφορίες σχετικά με αυτό δεν μπορούν να επαληθευτούν πλήρως. Η βρετανική κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα, οι οποίες όμως ενδέχεται να αλλάξουν. Παρόλα αυτά, αξίζει να εξετάσετε αυτές τις πληροφορίες, καθώς δίνουν στους ταξιδιώτες μια ιδέα για το τι να περιμένουν όταν το πρόγραμμα τεθεί σε ισχύ.

Το έντυπο αίτησης ETA θα είναι διαθέσιμο μόνο ηλεκτρονικά. Καθώς η ETA αποτελεί μέρος ενός ψηφιακού συστήματος, δεν θα προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί. Έχουν κυκλοφορήσει ορισμένες απαιτήσεις για την ETA. Αν και αυτά μπορεί να αλλάξουν όταν το σύστημα εισαχθεί, περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο από χώρα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλεξιμότητας. Ανάλογα με τη χώρα έκδοσης, το διαβατήριο αυτό μπορεί να χρειάζεται να είναι σε ισχύ για 3-6 μήνες από την προγραμματισμένη ημερομηνία του ταξιδιού.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο λόγος της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση κατά τη διάρκεια της παραμονής στη χώρα.
– Πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την κάλυψη του τέλους αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, ιστορικών μεταναστευτικών αδικημάτων και συμμετοχής σε απαγορευμένες οργανώσεις ή ομάδες.

Το τελευταίο σημείο αυτού του καταλόγου είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ένας από τους λόγους για τους οποίους εισάγεται η ETA είναι να χρησιμεύσει ως διαδικασία ελέγχου για τους κινδύνους ασφαλείας. Η αίτηση ETA ενός αιτούντος που θεωρείται ότι αποτελεί απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο θα απορριφθεί.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Σαλβαδόρ

Μέρος της αίτησης ETA περιλαμβάνει την καταβολή ενός μη επιστρεπτέου τέλους. Εάν δεν καταβληθεί πλήρως, η αίτηση δεν θα διεκπεραιωθεί. Μόλις ολοκληρωθεί η αίτηση και καταβληθεί το παράβολο, η αίτηση θα εισέλθει στην ουρά διεκπεραίωσης. Αναμένεται χρόνος διεκπεραίωσης έως και 72 ώρες, οπότε οι ταξιδιώτες θα πρέπει να το έχουν κατά νου όταν σχεδιάζουν το ταξίδι τους.

Είναι σημαντικό οι ταξιδιώτες να φτάνουν στο αεροδρόμιο αναχώρησης με την αίτηση ETA συμπληρωμένη και εγκεκριμένη. Οι μεταφορείς αναμένεται να θέτουν ως όρο μεταφοράς την εγκεκριμένη ETA. Εάν ένας ταξιδιώτης δεν έχει ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Σαλβαδοριανούς πολίτες όταν φτάσει στην πύλη επιβίβασης, ενδέχεται να του αρνηθούν το δικαίωμα να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταξιδιώτες θα περάσουν από τον έλεγχο των βρετανικών συνόρων. Εδώ, θα πρέπει και πάλι να παρουσιάσουν το ETA τους. Εάν μια αίτηση ETA απορριφθεί, ο αιτών μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή θα είναι πιο χρονοβόρα από μια τυπική αίτηση. Ο ταξιδιώτης του οποίου η αίτηση ETA έχει απορριφθεί μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για θεώρηση, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερο χρόνο επεξεργασίας.

Ταξίδια με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Σαλβαδόρ

Η ETA δίνει στους Σαλβαδοριανούς ταξιδιώτες την άδεια να περάσουν έως και έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερις χώρες που το απαρτίζουν, οι οποίες είναι η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία. Δεν υπάρχει κανένας συνοριακός έλεγχος μεταξύ των χωρών αυτών, οπότε οι ταξιδιώτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ τους όπως επιθυμούν, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς. Η άδεια αυτή δεν ισχύει για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι ανεξάρτητη χώρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της κοινής ταξιδιωτικής ζώνης Σένγκεν ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ETA επηρεάζει μόνο τη δυνατότητα του ταξιδιώτη να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν έχει ισχύ σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οπότε οι Σαλβαδοριανοί που θέλουν να επισκεφθούν άλλα μέρη της Ευρώπης στο πλαίσιο του ταξιδιού τους θα πρέπει να εξετάσουν τις σχετικές προϋποθέσεις εισόδου. Η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία θέσπισης του δικού της παρόμοιου συστήματος, του ETIAS. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, ανατρέξτε στη σελίδα Συχνές ερωτήσεις.