Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Παναμά: Πλήρης οδηγός

Μέχρι το 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το νέο ETA. Αυτό θα επηρεάσει πολλούς επισκέπτες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτών από τον Παναμά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα σχετικά με το νέο πρόγραμμα, τι να περιμένετε όταν ταξιδέψετε και πώς να υποβάλετε αίτηση για ETA.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Παναμά;

Το νέο πρόγραμμα ETA, το οποίο σημαίνει Electronic Travel Authorisation (Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια), εισάγεται ως αντικατάσταση του σημερινού συστήματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Το σύστημα αυτό, το οποίο αποτελεί μέρος του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας, βασίζεται σε παρόμοια συστήματα που χρησιμοποιούνται ήδη σε άλλες χώρες, όπως το ESTA στις Ηνωμένες Πολιτείες ή το ETA στον Καναδά. Παρέχει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη δυνατότητα παρακολούθησης των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα, μεγαλύτερη εποπτεία των ταξιδιωτών και εντοπισμό των κινδύνων για την ασφάλεια.

Η ETA δεν είναι βίζα – είναι μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια. Οι ταξιδιώτες που χρειάζονται σήμερα θεώρηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθούν να χρειάζονται και δεν θα επηρεαστούν από το νέο σύστημα.

Πώς θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες του Παναμά;

Ο Παναμάς περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 92 χωρών με συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πολίτες αυτών των χωρών δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορούν να παραμείνουν εκεί έως και έξι μήνες χωρίς καμία μορφή εγγράφων εκτός από το διαβατήριό τους. Αυτό θα αλλάξει όταν εισαχθεί το νέο πρόγραμμα. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη νέα βρετανική ETA για τους πολίτες του Παναμά, διαφορετικά δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

Πολλοί Παναμέζοι έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για διακοπές. Αυτός δεν είναι όμως ο μόνος λόγος που ταξιδεύουν. Οι λόγοι για τους οποίους επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι οι εξής:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Μαθήματα σπουδών
– Επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Όλοι οι Παναμέζοι που θέλουν να μείνουν για λιγότερο από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξάρτητα από τον λόγο του ταξιδιού τους, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA. Η διαδικασία υποβολής αίτησης δεν αλλάζει ανάλογα με τον λόγο του ταξιδιού. Οι ταξιδιώτες από τον Παναμά που διαθέτουν ETA μπορούν στη συνέχεια να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως έξι μηνών.

Οι Παναμέζοι που χρειάζονται σήμερα θεώρηση για το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθούν να χρειάζονται θεώρηση και με το νέο σύστημα. Αυτό περιλαμβάνει όσους σκοπεύουν να εργαστούν στη χώρα, να ζήσουν μόνιμα εκεί ή να περάσουν πάνω από έξι μήνες εκεί. Το πρόγραμμα ETA είναι εντελώς ξεχωριστό από το σύστημα αιτήσεων θεώρησης και η διαδικασία υποβολής αίτησης θεώρησης δεν θα επηρεαστεί από την εισαγωγή του νέου συστήματος ETA.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Παναμά

Οι Παναμέζοι που θέλουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο αίτησης ETA. Αυτό είναι διαθέσιμο μόνο διαδικτυακά, καθώς το σύστημα ETA έχει σχεδιαστεί για να είναι πλήρως ψηφιακό. Κατά την υποβολή της αίτησης, οι Παναμέζοι θα πρέπει επίσης να καταβάλουν ένα τέλος αίτησης. Και πάλι, η πληρωμή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Επί του παρόντος, υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις για την αίτηση ETA. Οι πληροφορίες αυτές είναι ελλιπείς σε ορισμένες περιοχές. Για παράδειγμα, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η τιμή του τέλους αίτησης για την ΕΤΑ. Ορισμένες λεπτομέρειες ενδέχεται επίσης να αλλάξουν πριν από την οριστικοποίηση του συστήματος. Παρόλα αυτά, οι ταξιδιώτες από τον Παναμά καλό είναι να εξετάσουν τον τρέχοντα κατάλογο των απαιτήσεων, ο οποίος θα τους δώσει μια ιδέα για το πώς θα είναι το σύστημα. Ορισμένες από τις αναμενόμενες απαιτήσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο σκοπός της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
– Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και συμμετοχής (στο παρελθόν ή στο παρόν) σε απαγορευμένες ομάδες ή οργανώσεις.

Το τελευταίο σημείο του καταλόγου είναι ζωτικής σημασίας για το στοιχείο της ασφάλειας της ΕΤΑ. Ένας σημαντικός λόγος για την εισαγωγή του νέου συστήματος είναι η βελτίωση της προστασίας των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και ο εντοπισμός ταξιδιωτών που ενδέχεται να αποτελούν απειλή για τη χώρα ή τους πολίτες της. Οι αιτήσεις των ταξιδιωτών που χαρακτηρίζονται ως πιθανοί κίνδυνοι για την ασφάλεια θα απορρίπτονται.

Οι αιτούντες πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο και να πληρώσουν πλήρως το παράβολο πριν από τη διεκπεραίωση της αίτησής τους.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Παναμά

Σε άλλες χώρες με παρόμοιες ψηφιακές ταξιδιωτικές άδειες, οι μεταφορείς έχουν θέσει ως προϋπόθεση μεταφοράς την εγκεκριμένη άδεια. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προετοιμάζονται για το ταξίδι τους, υποβάλλοντας αίτηση για ETA αρκετά νωρίτερα. Εάν φτάσουν στο αεροδρόμιο αναχώρησης και δεν μπορούν να επιδείξουν στην πύλη επιβίβασης εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Παναμά, είναι πιθανό να τους αρνηθούν την επιβίβαση.

Η επεξεργασία της αίτησης ETA αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Εάν εγκριθεί, οι ταξιδιώτες δεν χρειάζονται άλλη γραφειοκρατία για το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει να επιδεικνύουν το ETA τους στο αεροδρόμιο αναχώρησης και ξανά όταν φτάνουν στη χώρα.

Εάν η αίτηση ETA απορριφθεί, ο αιτών έχει κάποιες επιλογές. Ίσως μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Οι αιτήσεις θεωρήσεων είναι πιο περίπλοκες από τις αιτήσεις ETA και η επεξεργασία τους διαρκεί σημαντικά περισσότερο.

Ταξίδια με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Παναμά

Με εγκεκριμένη ETA, οι Παναμέζοι μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνουν εκεί έως και έξι μήνες. Δεν μπορούν να εργαστούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα, αλλά μπορούν να εγγραφούν σε προγράμματα σπουδών, εάν το επιθυμούν. Οι τέσσερις χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, δεν έχουν κανέναν συνοριακό έλεγχο που να τις χωρίζει. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι ETA από τον Παναμά μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των τεσσάρων χωρών, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο ταξιδιού προτιμούν, χωρίς να χρειάζονται περισσότερη γραφειοκρατία. Ωστόσο, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ανεξάρτητη χώρα και η ETA δεν ισχύει εκεί.

Εάν ένας ταξιδιώτης από τον Παναμά επιθυμεί να επισκεφθεί άλλα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να ενημερωθεί για τις σχετικές προϋποθέσεις εισόδου πριν από το ταξίδι του. Η ETA δίνει άδεια εισόδου μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της ζώνης Σένγκεν για κοινά ταξίδια. Οι ταξιδιώτες του Παναμά συνιστάται να εξετάσουν επίσης το σύστημα ETIAS. Πρόκειται για τη δική της εκδοχή της ψηφιακής ταξιδιωτικής άδειας της ΕΕ, η οποία βρίσκεται υπό ανάπτυξη και πρόκειται να εισαχθεί σύντομα.