Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Ναμίμπια: Για τους ταξιδιώτες

Η εμπειρία του ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αλλάξει σύντομα για πολλούς ανθρώπους, καθώς η χώρα εισάγει το νέο της πρόγραμμα ETA. Η ETA αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως το 2024 και θα επηρεάσει τους πολίτες της Ναμίμπια που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο. Διαβάστε παρακάτω όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε, καθώς και τον τρόπο υποβολής αίτησης για τη νέα ETA.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Ναμίμπια;

Το ETA, ή Electronic Travel Authorisation, αναπτύχθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος που αποσκοπεί στην ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας. Οι δύο κύριοι στόχοι του συστήματος είναι η εποπτεία και η ασφάλεια. Όταν τεθεί σε εφαρμογή η ETA, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να παρακολουθεί αποτελεσματικότερα τους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα και, με τη σειρά της, να εντοπίζει πιθανές απειλές για την ασφάλεια. Το ETA είναι ένα νέο πρόγραμμα για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ορισμένοι ταξιδιώτες μπορεί να έχουν ήδη εμπειρία με παρόμοια συστήματα. Προγράμματα όπως το καναδικό ETA ή το ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία εφαρμόζονται εδώ και μερικά χρόνια, μοιάζουν πολύ με το βρετανικό ETA.

Το ETA αντικαθιστά το σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν πρόκειται για βίζα και η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι πολύ ταχύτερη και απλούστερη. Σε αντίθεση με τη βίζα, η ETA μπορεί να αποκτηθεί μέσω μιας εντελώς ηλεκτρονικής διαδικασίας. Ένας ταξιδιώτης με ETA μπορεί να παραμείνει έως και έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς επηρεάζει η ETA τους ταξιδιώτες της Ναμίμπια;

Ως μέλος της Κοινοπολιτείας, η Ναμίμπια περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 92 χωρών των οποίων οι πολίτες μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση. Προς το παρόν, οι Ναμίμπιανς μπορούν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να συμπληρώσουν επιπλέον έντυπα ή χαρτιά. Το μόνο που χρειάζονται είναι το διαβατήριό τους. Αυτό θα αλλάξει με το νέο σύστημα, καθώς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν τους επιτραπεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ναμίμπια θα εκδίδεται για ταξιδιώτες που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάφορους λόγους. Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι η ίδια για όλους αυτούς τους ταξιδιώτες. Όποιος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών και όσοι δεν σκοπεύουν να εργαστούν στη χώρα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA με τον ίδιο τρόπο.

Οι Ναμίμπιανς που θέλουν να περάσουν περισσότερους από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουν να ζήσουν μόνιμα εκεί ή επιθυμούν να εργαστούν εκεί (είτε προσωρινά είτε μακροπρόθεσμα) θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ισχύον σύστημα. Η ETA αντικαθιστά το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και δεν θα επηρεάσει καθόλου τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων θεώρησης. Οι αιτήσεις θεωρήσεων θα παραμείνουν εντελώς χωριστές από το πρόγραμμα ETA.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ναμίμπια

Το έντυπο αίτησης ETA θα είναι διαθέσιμο μόνο ηλεκτρονικά. Δεν θα παρέχονται εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί για τους ταξιδιώτες, καθώς πρόκειται για μέρος ενός ψηφιακού προγράμματος. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν ηλεκτρονικά το τέλος της αίτησης ETA.

Δημοσιεύθηκε ο κατάλογος των απαιτήσεων για την ETA. Οι πληροφορίες αυτές ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς το σύστημα δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως. Ορισμένες λεπτομέρειες είναι επίσης άγνωστες προς το παρόν. Για παράδειγμα, η ETA θα έχει τέλος εφαρμογής, αλλά η τιμή δεν έχει επιβεβαιωθεί. Παρόλο που οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αλλάξουν κατά κάποιο τρόπο, αξίζει να τις εξετάσετε, καθώς παρέχουν μια γενική ιδέα για το τι μπορούν να περιμένουν οι υποψήφιοι από τη Ναμίμπια. Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο από χώρα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες – περιλαμβάνουν διάφορα δεδομένα, όπως ημερομηνία γέννησης, στοιχεία απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο λόγος της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση του επισκέπτη κατά την παραμονή του στη χώρα.
– Πληρωμή του τέλους αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και ιδιότητας μέλους (παρελθούσας ή παρούσας) απαγορευμένων ομάδων ή οργανώσεων.

Το τελευταίο σημείο του καταλόγου περιλαμβάνεται για λόγους ασφαλείας. Ένας από τους κύριους στόχους της ΕΤΑ είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ταξιδιώτες με διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία ή τις συμμορίες μπορεί να θεωρηθούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η αίτησή τους για ΕΤΑ.

Το έντυπο αίτησης πρέπει να συμπληρωθεί και το τέλος αίτησης να καταβληθεί πλήρως πριν από τη διεκπεραίωση της αίτησης. Το τέλος δεν επιστρέφεται.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ναμίμπια

Οι μεταφορείς αναμένεται να καταστήσουν την ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου όρο μεταφοράς, όπως κάνουν με παρόμοιες πρωτοβουλίες σε άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ΕΤΑ τους με αρκετό χρόνο πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Οι επιβάτες που φτάνουν στην πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου αναχώρησης χωρίς εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Ναμίμπια ενδέχεται να μην έχουν δικαίωμα επιβίβασης στην πτήση τους.

Η επεξεργασία της ETA αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Εάν εγκριθεί η αίτηση ενός ταξιδιώτη για την ETA, θα πρέπει να την επιδείξει στο αεροδρόμιο αναχώρησης – και άλλη μια φορά κατά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο – καθώς περνάει από τον συνοριακό έλεγχο της χώρας.

Εάν η αίτηση απορριφθεί, ο ταξιδιώτης έχει κάποιες επιλογές. Μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόρριψης. Εάν η προσφυγή αποτύχει, τότε ο ταξιδιώτης μπορεί να επιλέξει να υποβάλει αίτηση για θεώρηση. Η διαδικασία αίτησης θεώρησης είναι μεγαλύτερη και πιο σύνθετη από την αίτηση ETA.

Ταξίδια με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ναμίμπια

Με ένα ETA, οι ταξιδιώτες από τη Ναμίμπια μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνουν εκεί έως και έξι μήνες. Δεν μπορούν να εργαστούν όσο βρίσκονται στη χώρα, αλλά μπορούν να μετακινούνται στη χώρα όπως επιθυμούν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν τέσσερις συνιστώσες χώρες: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία. Οι Ναμίμπιανς που είναι κάτοχοι έγκυρης ETA μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ τους. Η ETA δεν ισχύει στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι ανεξάρτητη χώρα και δεν αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πολλοί Ναμίμπιοι που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύουν επίσης να επισκεφθούν άλλες χώρες της Ευρώπης. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της κοινής ταξιδιωτικής ζώνης Σένγκεν, η ETA ισχύει μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Ναμίμπιανς που επιθυμούν να επισκεφθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις εισόδου τους πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Ειδικότερα, θα πρέπει να δώσουν προσοχή στην ανάπτυξη του συστήματος ETIAS, το οποίο είναι η εκδοχή της ηλεκτρονικής άδειας ταξιδιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.