Ο πλήρης οδηγός σας για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Μάλτας

Πριν από το 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόσει το νέο του σύστημα ETA. Αυτό αντικαθιστά το τρέχον πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και θα επηρεάσει τους Μαλτέζους ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ETA, τι πρέπει να κάνουν οι ταξιδιώτες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους και πώς να υποβάλουν αίτηση για το ETA τους.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Μάλτας;

Το πρόγραμμα ETA σημαίνει Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια. Πρόκειται για ένα νέο κυβερνητικό σύστημα εμπνευσμένο από παρόμοια συστήματα που έχουν εισαχθεί σε άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια, όπως το ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών ή το καναδικό ETA. Στο πλαίσιο του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των συνόρων, δίνει στις αρχές μεγαλύτερη εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα και καθιστά δυνατή την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση πιθανών απειλών για την ασφάλεια.

Η ETA δεν είναι βίζα. Αντίθετα, αντικαθιστά το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Η διαδικασία αίτησης μπορεί να ολοκληρωθεί εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και είναι πολύ πιο απλή και γρήγορη από την αίτηση θεώρησης. Οι ταξιδιώτες που είναι κάτοχοι ETA έχουν άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και παραμένουν στη χώρα έως και έξι μήνες.

Πώς επηρεάζει η ETA τους Μαλτέζους ταξιδιώτες;

Ως μέλος της Κοινοπολιτείας, η Μάλτα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 92 χωρών που έχουν συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της Μάλτας δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν κανένα έντυπο ή χαρτί πριν ταξιδέψουν. Αυτό θα αλλάξει όταν εισαχθεί η ETA, καθώς οι Μαλτέζοι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Πολλοί Μαλτέζοι ταξιδιώτες επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για διάφορους λόγους, καθώς οι δύο χώρες έχουν ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς. Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Ανεξάρτητα από τον λόγο επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να αποκτήσει ένα ETA για τους πολίτες της Μάλτας. Το έντυπο ETA δεν αλλάζει ανάλογα με τον σκοπό του ταξιδιού. Είναι το ίδιο για όλους τους ταξιδιώτες.

Υπάρχουν ορισμένοι πολίτες της Μάλτας που θα πρέπει να αποκτήσουν βίζα πριν έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό περιλαμβάνει άτομα που θέλουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να περάσουν εκεί πάνω από έξι μήνες ή να ζήσουν μόνιμα στη χώρα. Η εισαγωγή του συστήματος ETA δεν μεταβάλλει το πρόγραμμα θεωρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αίτηση για θεώρηση είναι εντελώς ανεξάρτητη από την αίτηση για ETA.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Μαλτέζους πολίτες

Το έντυπο αίτησης ETA πρέπει να συμπληρωθεί ηλεκτρονικά. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί, καθώς το σύστημα αυτό είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό.

Οι Μαλτέζοι ταξιδιώτες καλούνται να συμβουλευτούν τον κατάλογο των απαιτήσεων για την ETA πριν από την κατάρτιση των ταξιδιωτικών τους σχεδίων, ώστε να είναι σίγουροι ότι έχουν όλα όσα χρειάζονται. Ορισμένες από τις απαιτήσεις για την υποβολή αίτησης ETA περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο από χώρα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες – περιλαμβάνουν διάφορα δεδομένα, όπως ημερομηνία γέννησης, στοιχεία απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο λόγος της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μια διεύθυνση κατά την παραμονή σας στη χώρα.
– Πληρωμή του τέλους αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη οποιουδήποτε ποινικού μητρώου στο παρελθόν, μεταναστευτικών αδικημάτων ή συμμετοχής (στο παρελθόν ή στο παρόν) σε απαγορευμένη ομάδα ή οργάνωση.

Το τελευταίο στοιχείο αυτού του καταλόγου περιλαμβάνεται επειδή το ETA έχει σχεδιαστεί εν μέρει ως σύστημα ασφαλείας. Οι αιτήσεις των ταξιδιωτών που χαρακτηρίζονται ως πιθανοί κίνδυνοι για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου θα απορρίπτονται.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξουν μέχρι την εισαγωγή του συστήματος ETA. Ωστόσο, αν και ορισμένες μικρές λεπτομέρειες μπορεί να τροποποιηθούν, παρέχει στους ταξιδιώτες μια γενική επισκόπηση του τι να περιμένουν από το έντυπο αίτησης.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αίτησης, οι αιτούντες πρέπει να καταβάλουν ένα τέλος. Η τιμή δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά το τέλος αυτό δεν επιστρέφεται και πρέπει να καταβληθεί εξ ολοκλήρου πριν από την επεξεργασία της αίτησης.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Μάλτας

Οι ταξιδιωτικοί φορείς έχουν την ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών και την καναδική ETA ως προϋπόθεση μεταφοράς, οπότε αναμένεται να κάνουν το ίδιο και με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτησή τους πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Εάν ένας επιβάτης δεν μπορεί να επιδείξει ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Μάλτας στο αεροδρόμιο αναχώρησης, μπορεί να του απαγορευτεί η επιβίβαση.

Η επεξεργασία μιας αίτησης ETA αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να το έχουν αυτό κατά νου όταν υποβάλλουν την αίτησή τους και να διασφαλίσουν ότι έχουν αρκετό χρόνο για την επεξεργασία της αίτησής τους πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Εάν η αίτηση ETA ενός ταξιδιώτη απορριφθεί, δεν θα μπορέσει να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουν όμως μερικές επιλογές. Πρώτον, μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Οι προσφυγές μπορεί να απορριφθούν. Σε αυτή την περίπτωση, οι αιτούντες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση. Πρόκειται για μια μακρύτερη και πιο σύνθετη διαδικασία.

Ταξιδεύοντας με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Μάλτας

Μετά την έγκριση της αίτησής τους για ETA, οι πολίτες της Μάλτας μπορούν να περάσουν έως και έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν μπορούν να εργαστούν εκεί, αλλά μπορούν να εγγραφούν σε προγράμματα σπουδών και να μετακινούνται ελεύθερα στη χώρα. Δεν υπάρχει συνοριακός έλεγχος μεταξύ των τεσσάρων εθνών της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι Μαλτέζοι ταξιδιώτες με ETA μπορούν να μετακινούνται μεταξύ αυτών των περιοχών όπως επιθυμούν.

Πολίτες της Μάλτας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Μάλτα ήταν βρετανική αποικία μέχρι το 1974 και παραμένει μέλος της Κοινοπολιτείας. Μέχρι το 1962, υπήρχαν πολύ λίγοι περιορισμοί στη μετανάστευση των Μαλτέζων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά από κύματα μεταναστών, και σήμερα παραμένει μια μεγάλη μαλτέζικη διασπορά στη χώρα. Παρόλο που πολλοί Μαλτέζοι μετανάστες επέστρεψαν αργότερα στην πατρίδα τους, εξακολουθεί να υπάρχει έντονη παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2001, η απογραφή βρήκε πάνω από 30.000 άτομα που γεννήθηκαν στη Μάλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπάρχουν επίσης πολλοί Βρετανοί πολίτες μαλτέζικης καταγωγής.

Λόγω των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, χιλιάδες πολίτες της Μάλτας επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Το 2019, υπήρξαν πάνω από 190.000 επισκέπτες από τη Μάλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από τον τουρισμό, πολλοί Μαλτέζοι επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για να δουν φίλους ή συγγενείς που ζουν εκεί. Καθώς οι Μαλτέζοι πολίτες μιλούν αγγλικά, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης δημοφιλής προορισμός για τους φοιτητές πανεπιστημίων. Η αμοιβαία συμφωνία υγείας της Μάλτας με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία παρέμεινε σε ισχύ ακόμη και μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαίνει ότι ορισμένοι Μαλτέζοι ταξιδεύουν για ιατρική περίθαλψη. Όλοι αυτοί οι ταξιδιώτες θα χρειαστούν βρετανικό ETA όταν τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα.