ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Δομινικανής Δημοκρατίας: Ο πλήρης οδηγός σας

Μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2020, η βρετανική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την ψηφιοποίηση των συνόρων της και την εισαγωγή νέων συστημάτων για την επεξεργασία των ταξιδιωτικών θεωρήσεων. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισαγάγει σύντομα ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) για τους πολίτες ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Δομινικανής Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Δομινικανού κράτους θα αντικαταστήσει το ισχύον πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και θα τεθεί σε πλήρη ισχύ στο τέλος του 2024.

Το ETA θα είναι παρόμοιο με τα προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, όπως το eTA του Καναδά και το ESTA των ΗΠΑ. Οι ταξιδιώτες από επιλέξιμες χώρες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ETA θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για 6 μήνες και θα ισχύει για πολλαπλές εισόδους.

Οι πολίτες της Δομινικανής Δημοκρατίας που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα ETA. Αυτός ο οδηγός καλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Δομινικανής Δημοκρατίας σχετικά με την αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων επιλεξιμότητας, του τρόπου υποβολής της αίτησης και των εγγράφων που πρέπει να υποβάλουν. Είτε σχεδιάζετε διακοπές είτε επαγγελματικό ταξίδι, φροντίστε να διαβάσετε αυτόν τον οδηγό πριν αναχωρήσετε για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες Δομινικανής Δημοκρατίας;

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει απαιτήσεις θεώρησης για τους πολίτες πολλών χωρών. Η απόκτηση βίζας για το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή και μήνες, ανάλογα με τη χώρα καταγωγής του αιτούντος. Υπάρχουν μερικές χώρες που εξαιρούνται από αυτή την απαίτηση και δεν χρειάζεται να υποβάλλετε αίτηση για θεώρηση. Οι χώρες αυτές περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Ηνωμένου Βασιλείου με τις χώρες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης.

Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι μία από αυτές τις χώρες. Από το 2023, το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της Δομινικανής Δημοκρατίας που σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν από την αναχώρησή τους από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας;

Επί του παρόντος, υπάρχουν 92 επιλέξιμες χώρες, οι οποίες απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης. Οι κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για την ETA, καθώς είναι ήδη πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και έχουν το απόλυτο δικαίωμα να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Άλλες ομάδες Βρετανών υπηκόων που δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για την ΕΤΑ περιλαμβάνουν τους Βρετανούς υπερπόντιους πολίτες, τους Βρετανούς υπηκόους και τα βρετανικά προστατευόμενα πρόσωπα. Οι κάτοχοι ιρλανδικών διαβατηρίων δεν θα πρέπει επίσης να έχουν ETA, καθώς είναι ήδη επιλέξιμοι για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον Κοινό Ταξιδιωτικό Χώρο. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας που θα καθοδηγήσουν την απόφαση σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη βρετανική ETA δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Οι πολίτες της Δομινικανής Δημοκρατίας θα πρέπει, ωστόσο, να αρχίσουν να κάνουν σχέδια για να υποβάλουν αίτηση για την ETA το 2023.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες Δομινικανής Δημοκρατίας;

Για να είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Δομινικανής Δημοκρατίας, οι αιτούντες πρέπει να διαθέτουν βιομετρικό διαβατήριο, δηλαδή διαβατήριο που περιέχει ηλεκτρονικό τσιπ με πληροφορίες σχετικά με τον κάτοχό του. Οι ETA ισχύουν μόνο για βραχυπρόθεσμες επισκέψεις και οι αιτούντες πρέπει να δηλώνουν τον σκοπό της επίσκεψής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν υποβάλλουν αίτηση για ETA. Οι τρεις κύριοι σκοποί επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ETA είναι ο τουρισμός, οι επιχειρήσεις και η διαμετακόμιση.

Οι αιτούντες πρέπει να έχουν καθαρό ή σχεδόν άψογο ποινικό μητρώο για να τους επιτραπεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια και θέλει να προστατεύσει τους πολίτες της από άτομα με ιστορικό βίας ή εγκληματικότητας. Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τον πλήρη κατάλογο των απαιτήσεων της ETA σε αυτή τη σελίδα.

Οι αιτούντες που επιθυμούν να εργαστούν ή να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των 180 ημερών θα πρέπει επίσης να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση. Οι απαιτήσεις για μια τυπική θεώρηση είναι αυστηρότερες από εκείνες για μια ETA και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 6 εβδομάδες. Υπάρχουν και άλλες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι αιτούντες όταν υποβάλλουν αίτηση για κανονική βίζα, όπως η απόδειξη ότι διαθέτουν αρκετά χρήματα για να συντηρηθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA;

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι απλή για τους περισσότερους αιτούντες. Το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθείτε την επίσημη κυβερνητική πύλη. Από εκεί, οι αιτούντες θα πρέπει να βρουν το έντυπο αίτησης ETA. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες θα μπορούν να αρχίσουν να συμπληρώνουν τη φόρμα ανά τμήμα. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 10 λεπτά από την αρχή έως το τέλος.

Η συμπλήρωση μιας αίτησης μπορεί να είναι χρονοβόρα αν οι αιτούντες δεν είναι προετοιμασμένοι με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και λεπτομέρειες. Για να αποφύγετε να ξοδέψετε περιττό χρόνο για τη διαδικασία υποβολής αίτησης, θα πρέπει να έχετε τα ακόλουθα στοιχεία σε ετοιμότητα:

1. Πιστωτική ή χρεωστική κάρτα με επαρκή κεφάλαια για την κάλυψη του τέλους αίτησης (το ποσό του τέλους δεν έχει ακόμη καθοριστεί).
2. Ενημερωμένα στοιχεία επικοινωνίας (συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης κατοικίας, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του αριθμού κινητού τηλεφώνου).
3. Προσωπικά στοιχεία (όπως όνομα και ημερομηνία γέννησης).
4. Κρίσιμες πληροφορίες διαβατηρίου.
5. Στοιχεία εργασίας (συμπεριλαμβανομένου του ονόματος, της διεύθυνσης και του αριθμού τηλεφώνου του εργοδότη).
6. Διαφάνεια και ειλικρίνεια κατά την απάντηση των ερωτήσεων επιλεξιμότητας.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης;

Η απόφαση σχετικά με μια αίτηση ETA αναμένεται να μην υπερβαίνει τις 5 εργάσιμες ημέρες, οπότε αν η διαδικασία διαρκεί περισσότερο, ενδέχεται να υπάρχει καθυστέρηση στην επεξεργασία της αίτησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απόφαση θα κοινοποιηθεί εντός 72 ωρών. Εάν ο λόγος της απόρριψης δεν είναι άμεσα σαφής, ο αιτών μπορεί να επικοινωνήσει με την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών για περισσότερες πληροφορίες.

Μια αίτηση μπορεί να απορριφθεί λόγω σφαλμάτων ή παραλείψεων στην τεκμηρίωση. Σε αυτή την περίπτωση, ο αιτών μπορεί να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές και να υποβάλει εκ νέου την αίτησή του. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μια αναθεωρημένη αίτηση θα γίνει δεκτή, οπότε οι αιτούντες μπορεί επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτηση για κανονική θεώρηση. Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως πιο χρονοβόρα και περίπλοκη, αλλά μπορεί να είναι η μόνη επιλογή εάν δεν είναι δυνατή η αποστολή ETA.

Γιατί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισάγει το σύστημα ETA;

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επωφελείται σημαντικά από τα εισερχόμενα ταξίδια και τον τουρισμό, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Το 2021, εκτιμάται ότι οι διεθνείς επισκέπτες και τουρίστες συνεισέφεραν 131,5 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εισαγωγή του συστήματος ETA αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την αύξηση της αξίας του εισερχόμενου τουρισμού. Τα πρόσθετα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από το τέλος αίτησης θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την εμπειρία των επισκεπτών και θα τονώσουν την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι πολίτες της Δομινικανής Δημοκρατίας που σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να ανατρέξουν στις Συχνές Ερωτήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δομινικανοί που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο με ETA

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα γεμάτη ιστορία, πολιτισμό και φυσική ομορφιά. Από την πολυσύχναστη πόλη του Λονδίνου μέχρι τους λόφους των σκωτσέζικων Highlands, υπάρχει κάτι για όλους να απολαύσουν. Οι επισκέπτες από τη Δομινίκα μπορούν να εξερευνήσουν παγκοσμίως γνωστά αξιοθέατα, όπως το παλάτι του Μπάκιγχαμ, ή να απολαύσουν το τοπίο της Lake District και της Κορνουάλης. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Δομινικανής Δημοκρατίας διευκολύνει την προσθήκη του Ηνωμένου Βασιλείου στον κατάλογο των προορισμών που πρέπει να επισκεφθείτε.