Ταξιδιωτική ενημέρωση για το Ηνωμένο Βασίλειο ETA για τους πολίτες της Σλοβακίας

Μετά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκη μεγαλύτερης προβολής της μετανάστευσης, η νομοθεσία σύμφωνα με τον νόμο περί ιθαγένειας και συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου του 2022 θα εισάγει μια νέα ταξιδιωτική άδεια από το 2024 και μετά.

Η άδεια είναι μια ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) και είναι καθολική για όλους τους ταξιδιώτες από επιλέξιμες χώρες που έχουν προηγουμένως απαλλαγεί από την υποχρέωση θεώρησης.

Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει όλες τις σημαντικές πληροφορίες για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Σλοβακίας που σχεδιάζουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2024 και μετά, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα επηρεαστούν από τους νέους κανόνες και του τρόπου υποβολής αίτησης.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Σλοβάκους πολίτες;

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, όλα τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ψηφιοποιηθούν πλήρως από το 2024, με την ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου να λειτουργεί ως μια μορφή άδειας που επιτρέπει την είσοδο ταξιδιωτών στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Η βρετανική ETA είναι μια ψηφιακή άδεια παρόμοια με την ESTA των ΗΠΑ και την καναδική ETA. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης, το νέο σύστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως το τέλος του 2023.

Η ETA δεν αντικαθιστά το υφιστάμενο σύστημα θεωρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή για όλες τις χώρες των οποίων οι πολίτες χρειάζονταν πάντα θεώρηση για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχει ένας κατάλογος 92 χωρών, οι πολίτες των οποίων έχουν οριστεί ότι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο, και η Σλοβακία είναι μία από αυτές. Ολόκληρος ο κατάλογος των χωρών που είναι επιλέξιμες για ETA μπορεί να προβληθεί εδώ.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Σλοβακίας καλύπτει όλους τους λόγους για βραχυπρόθεσμα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων του τουρισμού, της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων, της ιατρικής περίθαλψης ή της επίσκεψης σε φίλους και συγγενείς. Το ETA θα εφαρμόζεται σε όλες τις μεθόδους νόμιμου ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα αεροδρόμια, οι θαλάσσιοι λιμένες και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Eurostar θα καλύπτονται από το νέο ψηφιοποιημένο σύστημα.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα τους πολίτες της Σλοβακίας;

Σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πολίτες της Σλοβακίας που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση. Αυτό συνέβαινε υπό την προϋπόθεση ότι το χρονικό διάστημα που σκόπευαν να παραμείνουν στη χώρα δεν υπερέβαινε τους 6 μήνες και ότι πληρούσαν τις συνήθεις απαιτήσεις για τους επισκέπτες.

Η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο γινόταν με την απλή επίδειξη του διαβατηρίου ή της εθνικής ταυτότητας. Τώρα που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εισάγει τη δική του κυριαρχία στον έλεγχο των συνόρων με την ΕΤΑ.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης για ETA;

Αν και υπόκειται σε αλλαγές, είναι ήδη γνωστές αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με το νέο σύστημα ETA, δίνοντας στους Σλοβάκους ταξιδιώτες μια καλή ιδέα για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Κάθε ταξιδιώτης που ταξιδεύει με ETA χρειάζεται τα εξής:

– Ισχύον βιομετρικό σλοβακικό διαβατήριο.
– Μια πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου σε ψηφιακή μορφή.
– Μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η αίτηση είναι ψηφιακό έντυπο, που σημαίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί ηλεκτρονικά. Δεν υπάρχει διαδικασία που να επιτρέπει στους ταξιδιώτες να υποβάλουν αίτηση αυτοπροσώπως ή να αποστείλουν έντυπο ταχυδρομικώς.

Η ηλεκτρονική φόρμα απαιτεί τις ακόλουθες πληροφορίες:

– Προσωπικά στοιχεία: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και τρέχουσα διεύθυνση κατοικίας.
– Στοιχεία διαβατηρίου με αριθμό, ημερομηνία έκδοσης και χώρα έκδοσης.
– Στοιχεία απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων του ονόματος, της διεύθυνσης και των στοιχείων επικοινωνίας του εργοδότη τους.
– Λεπτομέρειες ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένου του σκοπού της επίσκεψης και της διεύθυνσης που θα χρησιμοποιηθεί κατά την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα με αυτές τις πληροφορίες, όλοι οι αιτούντες θα κληθούν να αποκαλύψουν ορισμένες προσωπικές πληροφορίες σχετικά με το μεταναστευτικό ιστορικό, τυχόν διπλές υπηκοότητες ή υπηκοότητες, το ποινικό μητρώο, το ιστορικό ναρκωτικών και την κατάσταση της υγείας τους. Πρέπει επίσης να δηλώνεται οποιαδήποτε σχέση ή σύνδεση με ομάδες που έχουν απαγορευτεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι πληροφορίες αυτές θα ελέγχονται σε εθνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τις βρετανικές συνοριακές δυνάμεις, καθώς και από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, για να αξιολογηθεί κατά πόσον οι αιτούντες αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση χορήγησης ETA.

Πώς διεκπεραιώνεται η αίτηση ETA;

Οι αιτήσεις ETA πρέπει να συνοδεύονται από μη επιστρεπτέα πληρωμή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Οι αιτήσεις που υποβάλλονται χωρίς συνοδευτική πληρωμή δεν θα διεκπεραιώνονται.

Ο χρόνος διεκπεραίωσης μιας αίτησης αναμένεται να είναι 48 έως 72 ώρες, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση. Αυτό σημαίνει ότι η αναμονή μπορεί μερικές φορές να είναι μεγαλύτερη, ανάλογα με τα επίπεδα των αιτήσεων.

Για να αποφευχθεί η απογοήτευση, συνιστάται η υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για Σλοβάκους πολίτες να γίνεται αρκετά νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία ταξιδιού.

Συνιστάται να μην κλείνετε εισιτήρια μέχρι να εγκριθεί η αίτηση ETA. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ETA, μπορεί να σας χορηγηθεί θεώρηση μετά από αίτηση που υποβάλλεται με τον συνήθη τρόπο.

Πώς θα επηρεάσει η ETA τη διαδικασία εισόδου;

Η εγκεκριμένη ETA έχει τη μορφή ψηφιακής άδειας που συνδέεται με το διαβατήριο.

Στη συνέχεια, οι λεπτομέρειες καταγράφονται στις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων προηγμένων πληροφοριών επιβατών (API) που χρησιμοποιούνται από όλους τους αερομεταφορείς (αεροπορικούς, θαλάσσιους και χερσαίους), οι οποίοι θα μπορούν να δουν:

– Πρώτο, μεσαίο και επώνυμο
– Αριθμός διαβατηρίου
– Λήξη διαβατηρίου
– Χώρα έκδοσης διαβατηρίου

Οι αερομεταφορείς οφείλουν να διασφαλίζουν ότι κάθε επιβάτης που επιβιβάζεται σε αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο έχει τις σωστές άδειες εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι οι πληροφορίες στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα αντιστοιχούν στα δεδομένα ETA.

Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι, ακόμη και πέραν αυτού του ελέγχου, η ETA δεν εγγυάται την είσοδο. Εάν ένας συνοριακός υπάλληλος πιστεύει ότι ένας ταξιδιώτης, ακόμη και με σχετικό ETA, δεν είναι παραδεκτός σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα του επιτραπεί η είσοδος.

Ποια χρονική περίοδο καλύπτει η ETA;

Υπάρχει μόνο ένας τύπος ETA, ο οποίος ισχύει για 180 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής του και παρέχει στον κάτοχό του ελευθερία ταξιδιού σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παραμένει σε ισχύ για την περίοδο αυτή, εκτός εάν επισυνάπτεται σε διαβατήριο που λήγει πριν από το τέλος των έξι μηνών.

Επισκέπτες από οποιαδήποτε από τις 92 αναφερόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας, δεν θα επιτρέπεται να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη λήξη της ισχύος του διαβατηρίου τους, ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος απομένει στην άδεια ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εάν κάποιος Σλοβάκος πολίτης βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη λήξη της ΕΤΑ του, θα πρέπει να υποβάλει αμέσως νέα αίτηση ΕΤΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή στη Σλοβακία για να περιμένει την επανεισδοχή.

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους για την εισαγωγή, την αίτηση και τη διαδικασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Σλοβακίας, επισκεφθείτε την ενότητα συχνές ερωτήσεις.