Ο πλήρης οδηγός σας για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Ναουρού

Όταν εισαχθεί το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πολίτες από το Ναουρού θα πρέπει να εξοικειωθούν με αυτό πριν ταξιδέψουν. Η ETA, η οποία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή έως το 2024, αντικαθιστά το ισχύον πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Σε αυτόν τον οδηγό για ταξιδιώτες από το Ναουρού, θα μάθετε πώς λειτουργεί η ETA, πώς να την αιτηθείτε και τι να περιμένετε όταν ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Ναουρού;

Το ETA, που σημαίνει Electronic Travel Authorisation, είναι ένα νέο σύστημα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι έμπειροι ταξιδιώτες μπορεί να γνωρίζουν ήδη παρόμοια προγράμματα. Το ETA βασίζεται σε άλλα συστήματα που σχετίζονται με ταξίδια, όπως το ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών ή το καναδικό ETA. Όπως και τα άλλα προγράμματα, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο της ψηφιοποίησης των συνόρων της χώρας, παρέχοντας μεγαλύτερη εποπτεία, έλεγχο και ασφάλεια.

Η ETA είναι ταξιδιωτική άδεια και όχι βίζα. Η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι πολύ πιο απλή και εύκολη από την αίτηση θεώρησης και μπορεί να ολοκληρωθεί εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά. Μόλις εισαχθεί η ETA, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Πώς επηρεάζει η ETA τους ταξιδιώτες από τη Ναουρούη;

Όπως και άλλα μέλη της Κοινοπολιτείας, το Ναουρού περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 92 χωρών με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνάψει συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Εξαιτίας αυτού, οι ταξιδιώτες από το Ναούρου δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επί του παρόντος, μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία, απαιτώντας μόνο το διαβατήριό τους. Αυτό θα αλλάξει όταν τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα, καθώς θα απαιτείται ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Ναουρού πριν εισέλθουν στη χώρα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι κάτοικοι του Ναουρού έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι οι επισκέπτες από το Ναουρού θα πρέπει να περάσουν από την ίδια διαδικασία υποβολής αίτησης, ανεξάρτητα από τον λόγο του ταξιδιού τους. Αυτοί οι λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Όλοι οι κάτοικοι του Ναουρού που πρόκειται να μείνουν για λιγότερο από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν σκοπεύουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA. Όσοι επιθυμούν να εργαστούν, να παραμείνουν για περισσότερο από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να ζήσουν μόνιμα εκεί, θα χρειαστούν βίζα. Αυτή η πτυχή του συστήματος παραμένει αμετάβλητη. Οι αιτήσεις θεωρήσεων δεν θα επηρεαστούν από την εισαγωγή του συστήματος ETA.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Ναουρού

Πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο αίτησης ETA. Αυτό πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά, καθώς το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να είναι πλήρως ψηφιακό. Δεν θα διατεθούν επιλογές σε χαρτί. Οι αιτούντες θα πρέπει επίσης να καταβάλουν ένα τέλος αίτησης, το οποίο θα γίνεται επίσης ηλεκτρονικά.

Έχει δημοσιευθεί ένας κατάλογος απαιτήσεων για την ETA, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ορισμένα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν πριν από την εισαγωγή του συστήματος, ενώ άλλες πληροφορίες, όπως το κόστος του τέλους υποβολής αίτησης ETA, δεν είναι ακόμη διαθέσιμες. Παρόλα αυτά, οι ταξιδιώτες καλό είναι να συμβουλεύονται τον κατάλογο των απαιτήσεων για να αποκτήσουν μια γενική εικόνα του πώς θα είναι η εφαρμογή. Ορισμένες απαιτήσεις της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο από χώρα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες – περιλαμβάνουν δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, στοιχεία απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο λόγος της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Βασικές λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
– Πληρωμή του τέλους αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και ιδιότητας μέλους (παρελθούσας ή παρούσας) απαγορευμένων ομάδων ή οργανώσεων.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους εισάγεται το σύστημα ETA είναι η βελτίωση των συστημάτων διασφάλισης του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνοντας τις απειλές για την ασφάλεια που μπορεί να συνιστούν οι ταξιδιώτες. Το τελευταίο σημείο του παραπάνω καταλόγου έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει αυτό. Η αίτηση ETA των αιτούντων που θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο θα απορριφθεί.

Το έντυπο αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να συμπληρωθεί και να πληρωθεί πλήρως πριν από τη διεκπεραίωση της αίτησης.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Ναουρού

Σε άλλες χώρες με παρόμοια συστήματα, οι μεταφορείς έχουν καταστήσει τις ηλεκτρονικές ταξιδιωτικές άδειες όρο της μεταφοράς. Αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο που είναι πιθανό να ακολουθηθεί στην περίπτωση του συστήματος ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επιβάτες θα πρέπει να προσκομίσουν στην πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου αναχώρησης εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες των Ναουρούων. Εάν δεν είναι σε θέση να το πράξουν αυτό, ενδέχεται να τους απαγορευτεί η επιβίβαση.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι ταξιδιώτες να υποβάλλουν αίτηση για την ΕΤΑ τους με αρκετό χρόνο για να διεκπεραιωθεί πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Η επεξεργασία της αίτησης μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Στη συνέχεια θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί. Με εγκεκριμένο ETA, οι κάτοικοι του Ναουρού μπορούν τώρα να ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Θα πρέπει να επιδείξουν το ETA τους στο αεροδρόμιο αναχώρησης και ξανά κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αιτήσεις ETA που απορρίπτονται μπορούν να προσβληθούν. Εάν η προσφυγή δεν ευδοκιμήσει, οι ταξιδιώτες ενδέχεται να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για μια μακρύτερη και πιο περίπλοκη διαδικασία.

Ταξίδι με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Ναουρού

Με εγκεκριμένη ETA, οι πολίτες του Ναουρού μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνουν στη χώρα για περίοδο έως έξι μηνών. Μπορούν να εγγραφούν σε σύντομους κύκλους σπουδών, αλλά δεν μπορούν να εργαστούν όσο βρίσκονται στη χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερις χώρες, την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Καθώς δεν υπάρχει συνοριακός έλεγχος μεταξύ των χωρών αυτών, οι κάτοικοι του Ναουρού μπορούν να μετακινούνται όπως θέλουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζεται ένα χερσαίο σύνορο με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία όμως είναι ανεξάρτητη χώρα, οπότε η ETA δεν ισχύει εκεί.

Δεδομένου ότι το Ναουρού απέχει τόσο πολύ από το Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί Ναουρουανοί που κάνουν το ταξίδι θα επωφεληθούν επίσης από την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσουν τις προϋποθέσεις εισόδου για τις άλλες χώρες που θα ήθελαν να επισκεφθούν. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του κοινού ταξιδιωτικού χώρου Σένγκεν, και οι ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν αυτόματη άδεια εισόδου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ταξιδιώτες από το Ναουρού θα πρέπει να ενημερωθούν για τις απαιτήσεις του ETIAS, της ηλεκτρονικής άδειας ταξιδιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πρόκειται να εισαχθεί σύντομα.