Πλήρης οδηγός για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Γρενάδας

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου τους ταξιδιώτες από τη Γρενάδα; Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί πριν από το 2024, έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το ισχύον καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Οι κάτοικοι της Γρενάδας που σχεδιάζουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ταξίδι τους μαθαίνοντας για την ETA. Ο παρών οδηγός περιέχει πληροφορίες σχετικά με την ETA, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας υποβολής αίτησης.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Γρενάδας;

Η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή ως ETA, εισάγεται από τη βρετανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια ψηφιοποίησης των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και πρόκειται για ένα νέο σύστημα για τη Βρετανία, ορισμένοι ταξιδιώτες θα είναι εξοικειωμένοι με παρόμοια προγράμματα που χρησιμοποιούνται ήδη σε άλλες χώρες. Ειδικότερα, είναι εμπνευσμένο από το σύστημα ESTA στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ETA στον Καναδά. Παρέχει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα και διευκολύνει τον εντοπισμό πιθανών απειλών και κινδύνων για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πολίτες της Γρενάδας δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με το νέο σύστημα, αυτό δεν θα αλλάξει. Ωστόσο, όταν εισαχθεί το σύστημα ETA, οι ταξιδιώτες από τη Γρενάδα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν από την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ουσιαστικά, η ETA χρησιμεύει ως ψηφιακή άδεια. Ο κάτοχος ETA από τη Γρενάδα έχει άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και επίσκεψης για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Δεν πρόκειται για βίζα. Η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι πολύ απλούστερη και ταχύτερη από την αίτηση θεώρησης, ενώ η ETA δεν παρέχει τα πλεονεκτήματα της θεώρησης.

Πώς επηρεάζει η ETA τους ταξιδιώτες της Γρενάδας;

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνάψει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με 92 χώρες. Έθνη της Κοινοπολιτείας, όπως η Γρενάδα, περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της Γρενάδας δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση πριν από την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA θα ισχύει για τους πολίτες της Γρενάδας που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για περίοδο μικρότερη των έξι μηνών. Ανεξάρτητα από τον λόγο του ταξιδιού τους, όλοι οι επισκέπτες των Γρεναδών θα περάσουν από την ίδια διαδικασία υποβολής αίτησης. Ο σκοπός της επίσκεψής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Επί του παρόντος, οι πολίτες της Γρενάδας που θέλουν να ζήσουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εργαστούν εκεί ή να περάσουν πάνω από έξι μήνες εκεί πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση. Αυτό δεν θα αλλάξει με το νέο σύστημα ETA. Εάν ένας ταξιδιώτης από τη Γρενάδα χρειάζεται βίζα, θα πρέπει να το εξετάσει ξεχωριστά. Η ETA έχει σχεδιαστεί για να είναι εντελώς ανεξάρτητη από τη διαδικασία αίτησης θεώρησης.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Γρενάδας

Πριν ταξιδέψουν, συνιστάται στους επισκέπτες από τη Γρενάδα να μελετήσουν τον δημοσιευμένο κατάλογο των απαιτήσεων για την ETA. Αυτά περιλαμβάνουν:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο από χώρα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο λόγος της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Βασικές λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση του επισκέπτη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα
– Πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Πληροφορίες για το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών ποινικού μητρώου, μεταναστευτικών αδικημάτων και συμμετοχής σε απαγορευμένες ομάδες ή οργανώσεις.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους εφαρμόζεται το σύστημα ETA είναι η παροχή ενός καλύτερου τρόπου επισήμανσης πιθανών κινδύνων και απειλών για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και των πολιτών του. Εξαιτίας αυτού, οι αιτούντες ΕΤΑ από τη Γρενάδα πρέπει να παρέχουν στοιχεία σχετικά με το ποινικό τους μητρώο και άλλα ιστορικά αδικήματα. Η αίτηση ενός αιτούντος που θεωρείται ότι αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο θα απορριφθεί.

Οι πληροφορίες αυτές ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς το σύστημα δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως. Συνιστάται στους ταξιδιώτες από τη Γρενάδα να βεβαιωθούν ότι έχουν κατανοήσει πλήρως τις απαιτήσεις της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου πριν ξεκινήσουν την αίτησή τους.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA είναι διαθέσιμη μόνο ηλεκτρονικά. Ολόκληρο το σύστημα ETA είναι ψηφιακό, οπότε δεν θα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι υποβολής αιτήσεων.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Γρενάδας

Η αίτηση ETA συνοδεύεται από ένα τέλος. Το τέλος αυτό πρέπει να καταβληθεί ηλεκτρονικά και πλήρως πριν από την επεξεργασία της αίτησης. Δεν επιστρέφεται. Μόλις ο αιτών συμπληρώσει πλήρως το έντυπό του και καταβάλει το τέλος, θα αρχίσει η επεξεργασία.

Η επεξεργασία μιας αίτησης ETA διαρκεί πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι μιας θεώρησης και αναμένεται να διαρκέσει το πολύ 72 ώρες πριν εγκριθεί ή απορριφθεί. Είναι πολύ σημαντικό οι αιτούντες να λαμβάνουν υπόψη τους τον χρόνο αυτό όταν κάνουν τα σχέδια ταξιδιού τους. Θα πρέπει να έχουν έτοιμο ένα εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες των Γρεναδών, το οποίο θα μπορούν να επιδείξουν στο προσωπικό του αεροδρομίου όταν φτάσουν στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Οι μεταφορείς αναμένεται να θέτουν ως όρο μεταφοράς την εγκεκριμένη ETA. Σε επιβάτη που δεν έχει τέτοιο εισιτήριο μπορεί να του απαγορευτεί η επιβίβαση. Κατά τη διέλευσή τους από τον έλεγχο των βρετανικών συνόρων, οι ταξιδιώτες από τη Γρενάδα θα πρέπει να επιδείξουν και πάλι το ETA τους κατά την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ETA, ο αιτών έχει μερικές επιλογές. Πρώτον, μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Εναλλακτικά, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα, αλλά η διαδικασία αυτή είναι μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη.

Ταξίδι με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Γρενάδας

Με εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Γρενάδας, ένας ταξιδιώτης μπορεί να παραμείνει έως και έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν υπάρχει εσωτερικός συνοριακός έλεγχος που να χωρίζει την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοχος ΕΤΑ μπορεί να μετακινείται μεταξύ των τεσσάρων κρατών όπως επιθυμεί. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ανεξάρτητη χώρα και η ETA δεν ισχύει εκεί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πολίτες της Γρενάδας που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του ταξιδιού τους θα πρέπει να εξετάσουν τις ξεχωριστές προϋποθέσεις εισόδου και να βεβαιωθούν ότι τις πληρούν. Η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία εισαγωγής του δικού της συστήματος ηλεκτρονικής αδειοδότησης, του ETIAS.

Γρεναδιανοί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Υπάρχουν περίπου 10.000 άτομα που έχουν γεννηθεί στη Γρενάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς η Γρενάδα είναι μέλος της Κοινοπολιτείας, υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Πολλοί κάτοικοι της Γρενάδας έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς που έχουν εγκατασταθεί εκεί, ενώ άλλοι ταξιδεύουν για λόγους τουρισμού ή για σπουδές.

Υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ του αεροδρομίου της Γρενάδας και του Gatwick του Λονδίνου. Οι ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν άλλα μέρη της χώρας πρέπει να αναζητήσουν πτήση με ανταπόκριση ή να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Λονδίνου. Στη συνέχεια, μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν με κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς.