ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Πολωνούς πολίτες: Πολωνίας: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πρόσφατα την εισαγωγή ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών αδειών, γνωστού ως ETA, το οποίο θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (VWP). Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την ασφάλεια των συνόρων και να διευκολύνει τα ταξίδια των πολιτών από χώρες χωρίς βίζα. Ο παρών οδηγός παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των απαιτήσεων για την απόκτηση ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο για Πολωνούς πολίτες και τι πρέπει να περιμένουν όταν ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με αυτή την άδεια.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Πολωνούς πολίτες;

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να εισαγάγει το δικό του σύστημα ETA από το 2024 και μετά. Το σύστημα αυτό θα συμβάλει στον εξορθολογισμό της διαδικασίας μετανάστευσης και θα διευκολύνει τους ταξιδιώτες από την Πολωνία, καθώς και από άλλες χώρες, να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς λόγους, αναψυχή ή διέλευση χωρίς θεώρηση. Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι παρόμοιο με το αμερικανικό ESTA ή το eTA του Καναδά. Επίσης, δανείζεται σε μεγάλο βαθμό από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών, το ETIAS.

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα λειτουργεί με ηλεκτρονική σύνδεση με το διαβατήριο του ταξιδιώτη κατά τη στιγμή της έγκρισης. Όταν ένας ταξιδιώτης φτάνει σε λιμάνι εισόδου στην Αγγλία, θα του ζητηθεί να προσκομίσει το διαβατήριό του για επαλήθευση. Όλοι οι Πολωνοί ταξιδιώτες πρέπει να έχουν εγκεκριμένη αίτηση ETA πριν επιβιβαστούν σε οποιαδήποτε πτήση ή πλοίο για να εισέλθουν στην Αγγλία. Η απόκτηση εγκεκριμένου ETA είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση επιτυχούς πρόσβασης στην Αγγλία, καθώς χωρίς αυτό, η είσοδος θα αρνηθεί.

Πόσο καιρό ισχύει η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Πολωνούς πολίτες;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Πολωνούς πολίτες ισχύει για περίοδο έξι μηνών ή 180 ημερών, αρχής γενομένης από την ημερομηνία έκδοσής της. Αυτό σημαίνει ότι για να αξιοποιήσουν στο έπακρο την επίσκεψή τους, οι ταξιδιώτες πρέπει να προγραμματίσουν το ταξίδι τους αναλόγως, ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκετά νωρίς και να φύγουν πριν λήξει η ETA τους. Σημειώστε ότι η ETA δεν μπορεί να ανανεωθεί εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, επομένως είναι σημαντικό οι επισκέπτες να διασφαλίσουν ότι η διαμονή τους δεν θα υπερβεί το όριο των 180 ημερών.

Οι Πολωνοί πολίτες που σκοπεύουν να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση, καθώς αυτό θα τους παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία κατά το ταξίδι τους. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η επεξεργασία των θεωρήσεων διαρκεί περισσότερο από ό,τι η επεξεργασία μιας αίτησης ETA. Επιπλέον, οι θεωρήσεις μπορεί να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς ή όρους, όπως η απαίτηση ελάχιστου μισθού ή η απόδειξη των ταξιδιωτικών ρυθμίσεων επιστροφής.

Όσοι παραβαίνουν την επίσκεψή τους με ETA μπορεί να τους απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μελλοντικά ταξίδια και να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με απέλαση. Για το λόγο αυτό, οι επισκέπτες θα πρέπει πάντα να βεβαιώνονται ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και να γνωρίζουν πόσο χρόνο μπορούν να παραμείνουν στη χώρα πριν αναχωρήσουν.

Ποιες ομάδες επισκεπτών είναι επιλέξιμες για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Επισκέπτες επιχειρήσεων

Οι επιχειρηματικοί επισκέπτες μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συναντηθούν με δυνητικούς πελάτες ή προμηθευτές, να διεξάγουν έρευνα αγοράς, να συμμετάσχουν σε συνέδρια ή εμπορικές εκθέσεις, να παρακολουθήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις και συνεντεύξεις, να διενεργήσουν επιθεωρήσεις ή να δώσουν συμβουλές για λογαριασμό μιας ξένης εταιρείας. Οι επαγγελματικοί επισκέπτες δεν επιτρέπεται να απασχολούνται με οποιαδήποτε μορφή αμειβόμενης εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Επισκέπτες ευχαρίστησης

Αυτό περιλαμβάνει τους τουρίστες και όσους ταξιδεύουν για δραστηριότητες αναψυχής, όπως περιήγηση σε αξιοθέατα, παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων ή πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ταξίδια για ψώνια και βραχυπρόθεσμες σπουδές (κάτω των έξι μηνών). Οι επισκέπτες αναψυχής πρέπει να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν όλα τα έξοδα που συνδέονται με την επίσκεψή τους και δεν πρέπει να αναλάβουν καμία αμειβόμενη εργασία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επισκέπτες διαμετακόμισης

Πολωνοί πολίτες που ταξιδεύουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου με προορισμό άλλον προορισμό μπορούν επίσης να τύχουν ΕΤΑ υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η αεροπορική διαμετακόμιση εφαρμόζεται όταν ένας επιβάτης διέρχεται από τον διεθνή χώρο ενός βρετανικού αερολιμένα την ίδια ημέρα και αναχωρεί από τον ίδιο αερολιμένα. Αυτό σημαίνει ότι ο ταξιδιώτης δεν θα χρειαστεί να περάσει από τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Η χερσαία διαμετακόμιση εφαρμόζεται όταν ένας επιβάτης πρέπει να περάσει από τον έλεγχο της μετανάστευσης σε λιμένα εισόδου προκειμένου να ταξιδέψει εκτός της Βρετανίας. Οι κανόνες σχετικά με την εναέρια και την επίγεια διαμετακόμιση δεν θα επηρεαστούν από την εισαγωγή του συστήματος ETA και οι επιβάτες θα μπορούν να ταξιδεύουν κανονικά – εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Επιλεξιμότητα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι ταξιδιώτες από την Πολωνία και τις άλλες 91 χώρες που αναφέρονται στον κατάλογο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA προκειμένου να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το γεγονός ότι είστε πολίτης μιας από αυτές τις χώρες δεν εγγυάται την έγκριση της αίτησης ΕΤΑ. Το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να απορρίψει τις αιτήσεις εάν θεωρεί ότι ο ταξιδιώτης αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απαιτήσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Ένα έγκυρο ηλεκτρονικό διαβατήριο είναι απαραίτητο για όποιον επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για ETA. Το κύριο πλεονέκτημα του ηλεκτρονικού διαβατηρίου είναι ότι καθιστά τα διεθνή ταξίδια πολύ πιο ομαλά και ταχύτερα, επιτρέποντας στους κατόχους του να αναγνωρίζονται γρήγορα ηλεκτρονικά στα σημεία συνοριακού ελέγχου. Αυτό επιτρέπει ταχύτερους χρόνους διεκπεραίωσης, καθώς και την εξάλειψη της ανάγκης για έντυπα έγγραφα όταν ταξιδεύετε μεταξύ χωρών που δέχονται ηλεκτρονικά διαβατήρια.

Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που ενσωματώνονται στα ηλεκτρονικά διαβατήρια μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο κλοπής ταυτότητας και δόλιας χρήσης μέσω της ψηφιακής πιστοποίησης ταυτότητας και των βιομετρικών στοιχείων, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα και η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που αποθηκεύονται σε αυτά. Η Πολωνία άρχισε να εκδίδει βιομετρικά διαβατήρια ήδη από τον Αύγουστο του 2006. Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες με παραδοσιακά διαβατήρια πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για βιομετρικό διαβατήριο στο πολωνικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Εκτός από την κατοχή έγκυρου βιομετρικού διαβατηρίου, οι αιτούντες πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν πρόθεση να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις, τη διαμετακόμιση ή την ιατρική περίθαλψη. Ο αιτών πρέπει επίσης να αποδείξει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει βραχυπρόθεσμη διαμονή έξι μηνών ή λιγότερο και ότι δεν έχει ποινικό μητρώο ούτε έχει διαπράξει παραβιάσεις της νομοθεσίας περί μετανάστευσης σε άλλες χώρες. Ακολουθεί πλήρης κατάλογος όλων των απαιτήσεων της ETA.

Διαδικασία αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA περιλαμβάνει την υποβολή λεπτομερούς ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης. Οι αιτούντες πρέπει να επισκεφθούν τον επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για ETA. Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου αίτησης, οι αιτούντες πρέπει να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες, στοιχεία διαβατηρίου, στοιχεία εθνικότητας, στοιχεία επικοινωνίας και ιστορικό εργασίας. Επιπλέον, πρέπει να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων επιλεξιμότητας που αποσκοπούν στην αξιολόγηση του κατά πόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφού καταχωρηθούν όλες αυτές οι πληροφορίες στο έντυπο, οι αιτούντες θα πρέπει να καταβάλουν το τέλος αίτησης. Το τέλος αυτό δεν επιστρέφεται. Μετά την καταβολή του τέλους και την επιβεβαίωση της υποβολής της αίτησής τους, οι αιτούντες πρέπει να περιμένουν την περίοδο επεξεργασίας, η οποία συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες. Το χρονικό πλαίσιο εξαρτάται από το πόσο γρήγορα οι υπάλληλοι μπορούν να επεξεργαστούν την αίτηση και να επαληθεύσουν όλες τις υποβληθείσες πληροφορίες. Μόλις εγκριθεί από τους υπαλλήλους και χορηγηθεί ETA, οι αιτούντες μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της ETA.

Τι συμβαίνει αν δεν χορηγηθεί ETA σε Πολωνούς πολίτες;

Εάν οι Πολωνοί πολίτες δεν λάβουν άδεια ETA για επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές θεώρησης. Ανάλογα με τον λόγο του ταξιδιού τους, μπορεί να είναι επιλέξιμοι για να υποβάλουν αίτηση για κανονική θεώρηση επισκέπτη, για θεώρηση επισκέπτη γάμου ή για θεώρηση επισκέπτη σπουδαστή.