ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Σαμαρίνου: Τι πρέπει να ξέρετε

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει το νέο του σύστημα ETA, θα επηρεαστούν ταξιδιώτες από πολλές διαφορετικές χώρες. Το πρόγραμμα, το οποίο φέρνει ψηφιακές ταξιδιωτικές άδειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ έως το 2024. Θα αντικαταστήσει το ισχύον καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επισκέπτες από τη Σαμαρίνα είναι μεταξύ εκείνων που θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν από την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για το νέο σύστημα, πώς λειτουργεί και πώς να υποβάλετε αίτηση για ETA.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Σαμαρίνας;

Τα ψηφιακά συστήματα ταξιδιωτικών αδειών χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι έμπειροι ταξιδιώτες μπορεί να έχουν ήδη κάποια εμπειρία με αυτά τα προγράμματα, τα οποία περιλαμβάνουν το ETA στον Καναδά και το ESTA στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νέο σύστημα ETA θα εισαγάγει μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια για το Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδιάστηκε στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού σχεδίου για την ψηφιοποίηση των συνόρων και έχει ως στόχο να επιφέρει μεγαλύτερη εποπτεία και έλεγχο των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα. Θα επιτρέψει επίσης τη βελτίωση της φύλαξης των συνόρων.

Η ETA έχει σχεδιαστεί για να χρησιμεύσει ως αντικαταστάτης του τρέχοντος προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν πρόκειται για βίζα. Αντίθετα, πρόκειται για μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια. Ένας επισκέπτης από τον Άγιο Μαρίνο που κατέχει ETA θα έχει την άδεια να παραμείνει έως και έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες της Σαμαρίνας;

Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με 92 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Μαρίνου. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι ταξιδιώτες από τη Σαμαρίνα μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο με το διαβατήριό τους, χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσουν άλλα έγγραφα. Αυτό θα αλλάξει όταν τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα ETA. Στο εξής, οι ταξιδιώτες από τον Άγιο Μαρίνο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ταξιδιώτες από τον Άγιο Μαρίνο μπορεί να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάφορους λόγους. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διάφορες δραστηριότητες, όπως:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Μαθήματα σπουδών
– Επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Σαμαρίνας έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι “ενιαίο μέγεθος για όλους”, με ένα ενιαίο έντυπο αίτησης που καλύπτει όλους τους διαφορετικούς λόγους για τους οποίους ένας ταξιδιώτης μπορεί να έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα άτομα που πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA είναι εκείνα που σχεδιάζουν να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για λιγότερο από έξι μήνες και δεν θα εργαστούν στη χώρα.

Είναι αρκετά σύνηθες για τους πολίτες της Σαμαρίνας να έχουν διπλή ιθαγένεια με την Ιταλία. Οι κάτοχοι ιταλικού διαβατηρίου θα πρέπει επίσης να περάσουν από τη διαδικασία υποβολής αίτησης ETA με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι κάτοχοι σαμαρινέζικου διαβατηρίου.

Το σύστημα ETA δεν θα έχει καμία επίπτωση στο πρόγραμμα θεωρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ορισμένοι πολίτες της Σαμαρίνας χρειάζονται επί του παρόντος θεώρηση για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξακολουθούν να χρειάζονται θεώρηση όταν τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα. Οι άνθρωποι που πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν εκείνους που θέλουν να ζήσουν μόνιμα στη χώρα, εκείνους που σκοπεύουν να μείνουν εκεί περισσότερο από έξι μήνες και εκείνους που θα ήθελαν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Σαμαρίνου

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ETA συμπληρώνοντας ένα έντυπο που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Πρέπει επίσης να καταβληθεί τέλος αίτησης. Καθώς η ETA αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου, πλήρως ψηφιακού προγράμματος, δεν θα προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις για τους αιτούντες.

Ανακοινώθηκαν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις της ETA. Αυτό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και δεν έχει επιβεβαιωθεί κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, η ETA θα έχει τέλος εφαρμογής, αλλά η τιμή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Οι απαιτήσεις ενδέχεται να τροποποιηθούν ελαφρώς καθώς το πρόγραμμα εισάγεται.

Αν και οι πληροφορίες αυτές ενδέχεται να αλλάξουν, δίνουν στους ταξιδιώτες κάποιες ιδέες για το τι να περιμένουν όταν τεθεί σε ισχύ το σύστημα ETA. Ορισμένες απαιτήσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο σκοπός της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
– Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και συμμετοχής (στο παρελθόν ή στο παρόν) σε απαγορευμένες ομάδες ή οργανώσεις.

Ένας από τους στόχους του προγράμματος ETA είναι η βελτίωση της διασφάλισης στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου. Για το λόγο αυτό, οι ταξιδιώτες θα κληθούν να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με το ποινικό μητρώο κ.λπ. Εάν ένας αιτών φαίνεται να έχει διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατικές οργανώσεις ή συμμορίες, θα θεωρηθεί ότι αποτελεί δυνητική απειλή για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και η αίτησή του είναι πιθανό να απορριφθεί.

Μια αίτηση θα διεκπεραιωθεί μόνο όταν έχει συμπληρωθεί πλήρως και έχει καταβληθεί το τέλος.

Διεκπεραίωση της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Σαμαρίνου

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αποτελέσει όρο της μεταφοράς. Αυτό έχει ήδη συμβεί σε άλλες χώρες με τις δικές τους ψηφιακές ταξιδιωτικές άδειες. Στις χώρες αυτές, οι αερομεταφορείς μπορούν να αρνηθούν την επιβίβαση σε επιβάτες που δεν είναι σε θέση να επιδείξουν άδεια. Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες από τη Σαμαρίνα θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτησή τους για ETA με αρκετό χρόνο ώστε να υποβληθεί σε πλήρη επεξεργασία και να εγκριθεί πριν φτάσουν στην πύλη επιβίβασης.

Η επεξεργασία του ETA ενδέχεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παρουσιάσουν το εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Σαμαρίνας στην πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου αναχώρησης και πάλι όταν περάσουν από τον συνοριακό έλεγχο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ οι περισσότεροι ταξιδιώτες από τη Σαμαρίνα έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με αεροπλάνο, ορισμένοι ταξιδεύουν διά θαλάσσης ή εισέρχονται μέσω της σήραγγας της Μάγχης που συνδέει τη Μεγάλη Βρετανία με τη Γαλλία. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι ταξιδιώτες θα χρειαστούν μια ETA.

Για τις απορριφθείσες αιτήσεις ΕΤΑ θα προβλεφθεί σύστημα προσφυγών. Εάν η προσφυγή απορριφθεί, ο ταξιδιώτης μπορεί να επιλέξει να υποβάλει αίτηση για θεώρηση.

Ταξίδια με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Σαμαρίνας

Μόλις εγκριθεί η ETA για έναν σαμαρινέζο πολίτη, μπορεί να παραμείνει έως και έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εργαστεί εκεί. Οι τέσσερις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αγγλία, η Ουαλία, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία, δεν έχουν κανέναν συνοριακό έλεγχο που να τις χωρίζει. Αυτό σημαίνει ότι ένας ταξιδιώτης από τη Σαμαρίνα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσει περαιτέρω έγγραφα.