Ο πλήρης οδηγός σας για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Βικεντίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εφαρμόσει το νέο του πρόγραμμα ETA έως το 2024. Αυτό το σύστημα ψηφιακών ταξιδιωτικών αδειών θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, το οποίο επηρεάζει ταξιδιώτες από πολλές διαφορετικές χώρες. Οι πολίτες του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων είναι μεταξύ εκείνων που θα καλύπτονται από τη νέα ΕΤΑ. Διαβάστε παρακάτω έναν οδηγό για το πώς λειτουργεί η ETA, πώς θα επηρεάσει την ταξιδιωτική εμπειρία και πώς να υποβάλλετε αίτηση.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Βενσέντιος;

Τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες έχουν εισαγάγει συστήματα ψηφιακών ταξιδιωτικών αδειών. Οι έμπειροι ταξιδιώτες μπορεί να έχουν ήδη εμπειρία με την ETA στον Καναδά ή την ESTA στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σύστημα ETA είναι η εκδοχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως και αυτά τα άλλα συστήματα, δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων, επιτρέποντας μεγαλύτερη εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα και αποτελεσματικότερους ελέγχους ασφαλείας. Το ETA, που σημαίνει Electronic Travel Authorisation, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για την ψηφιοποίηση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ETA αντικαθιστά το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν πρόκειται για βίζα. Αντίθετα, πρόκειται για μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια που δίνει στους κατόχους της την άδεια να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνουν εκεί έως και έξι μήνες.

Πώς θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες του Βικεντίου;

Όπως και άλλα μέλη της Κοινοπολιτείας, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 92 χωρών με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνάψει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Επί του παρόντος, οι ταξιδιώτες από τη Βενσέντιος χρειάζονται μόνο διαβατήριο για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το επερχόμενο σύστημα θα το αλλάξει αυτό, υποχρεώνοντάς τους να αποκτήσουν πρόσθετη τεκμηρίωση με τη μορφή της νέας ETA.

Οι Βενσεντινοί ταξιδιώτες έχουν πολλούς λόγους να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως μέλος της Κοινοπολιτείας, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες έχουν ισχυρούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλοί Βινσεντιανοί έχουν οικογένεια ή φίλους που ζουν εκεί. Οι λόγοι που ταξιδεύουν μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Μαθήματα σπουδών
– Επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Ανεξάρτητα από τον λόγο επίσκεψής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη βρετανική ETA για πολίτες του Βικεντίου. Η διαδικασία είναι η ίδια για όλους τους ταξιδιώτες, με τη συμπλήρωση ενός μόνο εντύπου αίτησης, ανεξάρτητα από τον λόγο του ταξιδιού.

Η εισαγωγή της ETA δεν θα έχει καμία επίπτωση στο σύστημα θεωρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι οι Βινσεντιανοί που χρειάζονται σήμερα βίζα για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθούν να χρειάζονται βίζα και μετά την εισαγωγή του νέου προγράμματος. Οι Βινσεντεσιανοί που χρειάζονται βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν όσους σκοπεύουν να εργαστούν εκεί (προσωρινά ή μόνιμα), όσους θέλουν να ζήσουν στη χώρα και όσους σκοπεύουν να περάσουν πάνω από έξι μήνες εκεί. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θεώρησης είναι εντελώς χωριστό από το σύστημα ETA και δεν θα αλλάξει από το νέο σύστημα.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Βικεντίας

Για να υποβάλουν αίτηση για ETA, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα. Η ETA αποτελεί μέρος ενός ψηφιακού προγράμματος, επομένως δεν θα διατίθενται εναλλακτικές λύσεις εκτός σύνδεσης. Το τέλος αίτησης ETA μπορεί επίσης να καταβληθεί ηλεκτρονικά.

Πριν ξεκινήσουν την αίτησή τους, οι ταξιδιώτες μπορούν να προετοιμαστούν συμβουλευόμενοι τον κατάλογο των απαιτήσεων της ETA που έχει δημοσιευθεί. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αυτές ενδέχεται να αλλάξουν. Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και ορισμένες λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες. Για παράδειγμα, το κόστος του τέλους αίτησης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Παρόλα αυτά, οι απαιτήσεις αυτές δίνουν στους ταξιδιώτες μια ιδέα για το τι να περιμένουν. Περιλαμβάνουν:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο σκοπός της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
– Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και συμμετοχής (στο παρελθόν ή στο παρόν) σε απαγορευμένες ομάδες ή οργανώσεις.

Ένας από τους στόχους του συστήματος ETA είναι η βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ταξιδιώτες καλούνται να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες για το παρελθόν τους. Εάν ένας ταξιδιώτης έχει διασυνδέσεις με συμμορίες, την τρομοκρατία ή το οργανωμένο έγκλημα, μπορεί να θεωρηθεί κίνδυνος για την ασφάλεια. Στην περίπτωση αυτή, η αίτησή τους για ETA δεν θα εγκριθεί.

Η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί προσεκτικά και σωστά και το τέλος της αίτησης πρέπει να καταβληθεί πλήρως πριν αρχίσει η επεξεργασία της.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Βικεντίας

Σε άλλες χώρες που έχουν εισαγάγει τις δικές τους ψηφιακές άδειες ταξιδιού, η εγκεκριμένη άδεια θεωρείται προϋπόθεση για τη μεταφορά. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, οι πολίτες του Βικεντίου που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ΕΤΑ τους αρκετά νωρίτερα, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την επεξεργασία της πριν από την άφιξή τους στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Η επεξεργασία του ETA αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Εάν εγκριθεί, ο ταξιδιώτης δεν χρειάζεται περαιτέρω γραφειοκρατία. Έχουν πλέον άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει να επιδείξουν το εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Βικεντίου στην πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου αναχώρησης και ξανά στον συνοριακό έλεγχο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στους επιβάτες που δεν είναι σε θέση να προσκομίσουν ETA ενδέχεται να μην επιτραπεί η επιβίβαση.

Εάν η αίτηση ETA απορριφθεί, οι ταξιδιώτες έχουν ακόμη κάποιες επιλογές. Θα υπάρχει σύστημα προσφυγής. Σε περίπτωση απόρριψης της προσφυγής, ο ταξιδιώτης μπορεί να υποβάλει αίτηση για θεώρηση. Πρόκειται για μια σημαντικά μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη διαδικασία από την ETA.

Ταξίδι με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Βικεντίας

Αφού εγκριθεί η αίτηση ETA ενός πολίτη του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων, έχει την άδεια να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνει εκεί έως και έξι μήνες. Δεν μπορούν να εργαστούν στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι οι τέσσερις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΤΑ δεν έχει νομική ισχύ στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι ανεξάρτητη χώρα.

Εάν ένας Βινσεντεσιανός ταξιδιώτης επιθυμεί να επισκεφθεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του ίδιου ταξιδιού, θα πρέπει να αναζητήσει τις σχετικές προϋποθέσεις εισόδου. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της κοινής ταξιδιωτικής ζώνης Σένγκεν, οπότε η άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει καμία επίπτωση σε άλλες χώρες. Το σύστημα ψηφιακών ταξιδιωτικών αδειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ETIAS, βρίσκεται υπό ανάπτυξη.