Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Σουηδούς πολίτες: Τι πρέπει να ξέρετε

Οι απαιτήσεις στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Σουηδούς πολίτες αλλάζουν με την εισαγωγή του νέου συστήματος ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) θα τεθεί σε ισχύ το 2024 και θα λειτουργεί ως ταξιδιωτική άδεια για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με την ETA, οι επισκέπτες υποχρεούνται να ζητούν εκ των προτέρων άδεια για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο. Το νέο ψηφιακό σύστημα εφαρμόζεται σε χώρες με συμφωνίες μη χορήγησης βίζας με το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας. Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός σχετικά με την επιλεξιμότητα, τις απαιτήσεις και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ETA.

Ποια είναι η νέα βρετανική ETA για τους Σουηδούς πολίτες;

Λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών προβλημάτων και της ανάγκης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων, το Υπουργείο Εσωτερικών εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τα σύνορα. Το νομοσχέδιο δημιούργησε ένα ψηφιακό σύστημα για τους ταξιδιώτες που υποβάλλουν αίτηση για ταξιδιωτική άδεια πριν επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Επί του παρόντος, οι πολίτες από χώρες με συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να διασχίσουν τη χώρα χωρίς περιορισμούς.

Οι Σουηδοί πολίτες μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για εξάμηνη παραμονή μόνο με διαβατήριο. Αυτό καθιστά δύσκολο για τις συνοριακές αρχές να ελέγχουν τους επισκέπτες που εισέρχονται ή εξέρχονται από τη χώρα. Οι συνοριακές αρχές δεν μπορούν να ελέγξουν τους ταξιδιώτες και να διασφαλίσουν ότι δεν έχουν προηγούμενα ποινικά ζητήματα που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια της χώρας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε το ETA για να λύσει τα ζητήματα των συνόρων και να επιτρέψει στην κυβέρνηση να μετρά τον αριθμό των επισκεπτών που επισκέπτονται ή εγκαταλείπουν τη χώρα. Η ETA είναι μια ταξιδιωτική άδεια που επιτρέπει στους Σουηδούς πολίτες να εισέλθουν στη χώρα. Οι 92 χώρες με συμφωνίες μη έκδοσης βίζας με το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επιλέξιμες για ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Σουηδούς πολίτες;

Η νέα βρετανική ETA για τους Σουηδούς πολίτες έχει ως στόχο να καταστήσει τον έλεγχο των συνόρων και το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς προβλήματα. Η διαδικασία είναι πλήρως ηλεκτρονική και μπορεί να ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά. Οι Σουηδοί αιτούντες που επιθυμούν να αποκτήσουν ETA πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου. Η μη προσκόμιση των απαιτούμενων εγγράφων θα οδηγήσει στην απόρριψη της ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας. Οι απαιτήσεις ETA για τους Σουηδούς πολίτες περιλαμβάνουν τα εξής:

– Ένα έγκυρο σουηδικό διαβατήριο: Δεδομένου ότι οι Σουηδοί ταξιδιώτες δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να προσκομίσουν βιομετρικό διαβατήριο ως μέσο ταυτοποίησης. Εκτός από τον αριθμό διαβατηρίου, απαιτείται η ημερομηνία έκδοσης και η περίοδος ισχύος του διαβατηρίου. Το διαβατήριο δείχνει επίσης την εθνικότητα του ταξιδιώτη. Οι Σουηδοί πολίτες με πολλαπλές ιθαγένειες πρέπει να αποκαλύπτουν την ιθαγένειά τους και άλλους αριθμούς διαβατηρίων.
– Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Οι αιτούντες ΕΕΤΑ χρειάζονται έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δεδομένου ότι η κατάσταση της ΕΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου θα κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι σωστή για να αποφύγουν καθυστερήσεις στην παραλαβή της επιβεβαίωσης της άδειας ταξιδιού.
– Λεπτομέρειες πληρωμής: Όταν υποβάλλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για Σουηδούς πολίτες, είναι σημαντικό να αναφέρετε τα στοιχεία πληρωμής. Οι αιτούντες θα πρέπει να προσκομίσουν χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για την πληρωμή της ETA.

Πώς να υποβάλετε αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Δεδομένου ότι η ταξιδιωτική άδεια ETA δεν είναι θεώρηση, οι Σουηδοί πολίτες δεν χρειάζεται να επισκεφθούν το προξενείο ή τη βρετανική πρεσβεία για να την αποκτήσουν. Οι Σουηδοί μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση ηλεκτρονικά. Η αίτηση ETA διαρκεί λίγα λεπτά, ενώ κάθε αιτών πρέπει να συμπληρώσει ατομική αίτηση για άδεια ταξιδιού. Οι Σουηδοί γονείς ή νόμιμοι κηδεμόνες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τα παιδιά τους. Η διαδικασία υποβολής αίτησης περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ενός ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης που απαιτεί την παροχή των ακόλουθων πληροφοριών:

– Στοιχεία διαβατηρίου: Τα στοιχεία διαβατηρίου του αιτούντος δείχνουν τη χώρα υπηκοότητας και τον αριθμό διαβατηρίου που χρησιμοποιήθηκε για την αίτηση για την ETA. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να αναφέρουν την ημερομηνία έκδοσης του διαβατηρίου και την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου. Θα πρέπει να αποκαλυφθούν και άλλες εθνικότητες και υπηκοότητες του αιτούντος, ενώ πιθανότατα θα απαιτηθεί να γνωστοποιήσει τους αριθμούς εθνικών ταυτοτήτων και άλλων διαβατηρίων.
– Προσωπικές πληροφορίες: Ο ταξιδιώτης θα πρέπει να δηλώσει το ονοματεπώνυμό του και την ημερομηνία γέννησής του. Είναι σημαντικό να ελέγχετε δύο φορές την ορθογραφία του ονόματος για να αποφύγετε ασυμφωνίες με άλλα έγγραφα. Εκτός από το όνομα, οι αιτούντες θα πρέπει να αναφέρουν το φύλο και την ημερομηνία γέννησής τους.
– Στοιχεία επικοινωνίας: Ταχυδρομικός κώδικας, πόλη και χώρα. Απαιτούνται επίσης ο αριθμός τηλεφώνου και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του αιτούντος. Για τα παιδιά, ο γονέας ή ο νόμιμος κηδεμόνας πρέπει να προσθέσει τα στοιχεία επικοινωνίας του. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς σκοπούς αναμένεται να προσθέσουν τα στοιχεία επικοινωνίας του εργοδότη τους.
– Βασικά ταξιδιωτικά σχέδια για το Ηνωμένο Βασίλειο: Οι Σουηδοί ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν ένα πρόγραμμα των δραστηριοτήτων τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν έναν κατάλογο με τις πόλεις που σκοπεύουν να επισκεφθούν και τον τόπο διαμονής τους στη χώρα. Μερικές φορές, οι αιτούντες πρέπει να αναφέρουν την ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης.
– Ερωτήσεις επιλεξιμότητας: Οι αιτούντες μπορούν να αναμένουν ερωτήσεις επιλεξιμότητας, όπως λεπτομέρειες για προηγούμενα ζητήματα μετανάστευσης, όπως η άρνηση έκδοσης συνοριακής ή θεώρησης. Οι ταξιδιώτες πρέπει να αποκαλύπτουν το ποινικό τους ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων και μικρών ποινικών αδικημάτων. Οι υποψήφιοι αναμένεται να αποκαλύψουν ιστορικό χρήσης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών. Ορισμένες από τις ερωτήσεις σχετίζονται με το ιστορικό διανομής και κατοχής ναρκωτικών. Αναμένονται ερωτήσεις που καλύπτουν τα μέλη και τις διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες. Οι αιτούντες με προηγούμενες κατηγορίες για τρομοκρατία θα πρέπει να αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες.
– Ερωτήσεις σχετικές με την υγεία: Οι Σουηδοί πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με την υγεία. Για παράδειγμα, οι αιτούντες πρέπει να γνωστοποιούν προηγούμενες ή υπάρχουσες λοιμώξεις και λεπτομέρειες σχετικά με τις ανοσοποιήσεις και τους εμβολιασμούς που απαιτούνται πριν από τη διέλευση των συνόρων.

Ο χρόνος διεκπεραίωσης της ηλεκτρονικής άδειας ταξιδιού είναι ταχύτερος από την παραδοσιακή θεώρηση. Μετά την υποβολή της αίτησης και την καταβολή των τελών ETA, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρειαστούν μερικές εργάσιμες ημέρες για να εξετάσουν την αίτηση και να επικοινωνήσουν με τον ταξιδιώτη. Οι αιτούντες θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο για επιβεβαίωση ή τακτικές ενημερώσεις σχετικά με την αίτησή τους, εάν δεν έχουν ακόμη λάβει ETA. Με τον σύντομο χρόνο επεξεργασίας, οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν ταξιδιωτικά σχέδια της τελευταίας στιγμής και να λάβουν εγκαίρως μια ETA για το ταξίδι τους.

Πώς η βρετανική ETA επηρεάζει τους Σουηδούς ταξιδιώτες

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Σουηδούς πολίτες θα είναι χρήσιμη για βραχυπρόθεσμα ταξίδια. Η ETA ισχύει μόνο για βραχυπρόθεσμα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξι μήνες. Οι Σουηδοί υπήκοοι μπορούν να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια όταν επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς σκοπούς. Ωστόσο, η ταξιδιωτική άδεια δεν επιτρέπει την εργασία στη χώρα ή την έναρξη επιχείρησης. Οι ταξιδιώτες από τη Σουηδία ενθαρρύνονται να ανατρέξουν στη σελίδα UK ETA FAQ για πρόσθετες πληροφορίες,

Οι Σουηδοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το ETA για τουρισμό και να επισκεφθούν διάφορες πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ταξιδιωτική άδεια επιτρέπει στους ταξιδιώτες να επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία, την Ουαλία, τη Σκωτία και την Ιρλανδία χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα έγγραφα στα σύνορα. Εκτός από τις επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, οι Σουηδοί πολίτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το ETA για βραχυπρόθεσμες σπουδές. Οι Σουηδοί υπήκοοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα μικρής διάρκειας στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την άδεια για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για ιατρικούς σκοπούς. Οι Σουηδοί πολίτες που επιθυμούν να παραμείνουν περισσότερο από έξι μήνες ή να ασκήσουν δραστηριότητες που δεν καλύπτονται από την άδεια ταξιδιού θα πρέπει να αποκτήσουν σχετική θεώρηση.