Πλήρης οδηγός για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ονδούρας

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να εισαγάγει το νέο του σύστημα ETA, οι ταξιδιώτες πρέπει να ενημερωθούν για την αλλαγή αυτή. Το παλαιό καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης πρόκειται να αντικατασταθεί και αυτό θα επηρεάσει τους πολίτες της Ονδούρας που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός ο οδηγός εξηγεί πώς θα αλλάξει το σύστημα και τι πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι της Ονδούρας πριν ταξιδέψουν.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ονδούρας;

Το ETA, που σημαίνει Electronic Travel Authorisation, είναι ένα νέο σύστημα που εισάγεται για να αντικαταστήσει το τρέχον πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μοιάζει πολύ με τα υφιστάμενα προγράμματα που οι έμπειροι ταξιδιώτες μπορεί να γνωρίζουν ήδη. Ειδικότερα, βασίζεται σε προγράμματα όπως το καναδικό ETA και το ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ETA δεν είναι βίζα, αλλά είναι μια μορφή ταξιδιωτικής άδειας. Όταν το σύστημα τεθεί σε ισχύ, θα παρέχει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που θα διευκολύνει τον έλεγχο των πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια. Σε αντίθεση με τη βίζα, η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι απλή και μπορεί να ολοκληρωθεί εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά.

Πώς επηρεάζει η ETA τους ταξιδιώτες από την Ονδούρα;

Η Ονδούρα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 92 χωρών που έχουν συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες δεν χρειάζονται βίζα ή οποιαδήποτε άλλη μορφή εγγράφων για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, θα εξακολουθούν να μπορούν να εισέρχονται χωρίς βίζα, αλλά θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για ETA πριν ταξιδέψουν.

Με ένα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ονδούρας, οι ταξιδιώτες έχουν την άδεια να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι κάτοικοι της Ονδούρας μπορεί να επιλέξουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA παραμένει η ίδια, ανεξάρτητα από τον λόγο επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ορισμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Εάν ένας πολίτης της Ονδούρας σκοπεύει να ζήσει μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εργαστεί εκεί ή να περάσει πάνω από έξι μήνες εκεί, θα χρειαστεί βίζα. Η διαδικασία αίτησης θεώρησης είναι εντελώς ξεχωριστή από την ETA και είναι σημαντικά πιο περίπλοκη.

Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες της Ονδούρας

Πριν από τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, οι κάτοικοι της Ονδούρας καλούνται να συμβουλευτούν τον δημοσιευμένο κατάλογο των απαιτήσεων για την ETA. Ορισμένες από αυτές τις απαιτήσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο από χώρα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορα δεδομένα, όπως ημερομηνία γέννησης, στοιχεία απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο λόγος της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Ορισμένα βασικά στοιχεία σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση του ταξιδιώτη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα.
– Πληρωμή του τέλους αίτησης ETA.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Μέχρι την εισαγωγή του συστήματος ETA, ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξουν ή να αποσαφηνιστούν. Για παράδειγμα, τα διαβατήρια μπορεί να απαιτούν ορισμένη περίοδο ισχύος, πιθανώς 3 ή 6 μήνες. Αν και οι απαιτήσεις μπορεί να έχουν αλλάξει, εξακολουθούν να δίνουν στους ταξιδιώτες μια γενική ιδέα για το τι μπορούν να περιμένουν από το νέο σύστημα.

Εκτός από τις απαιτήσεις που αναφέρονται παραπάνω, οι υποψήφιοι θα κληθούν να αποκαλύψουν ορισμένες ευαίσθητες πληροφορίες για το παρελθόν τους. Αυτό περιλαμβάνει τυχόν ποινικό μητρώο, προηγούμενα μεταναστευτικά αδικήματα ή συμμετοχή (στο παρελθόν ή στο παρόν) σε απαγορευμένη ομάδα ή οργάνωση. Αυτό επιτρέπει στις αρχές να επισημαίνουν τους ταξιδιώτες που μπορεί να θεωρηθούν ως πιθανή απειλή για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν ένας αιτών θεωρείται ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας, η αίτησή του θα απορρίπτεται.

Οι αιτούντες ETA θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση μέσω μιας ηλεκτρονικής φόρμας. Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα. Εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί δεν θα είναι διαθέσιμες.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ονδούρας

Οι ταξιδιωτικοί μεταφορείς αναμένεται να θέτουν ως όρο μεταφοράς την εγκεκριμένη ETA. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να ξεκινήσουν την αίτησή τους με αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους. Επιβάτης που δεν είναι σε θέση να επιδείξει στο προσωπικό του αεροδρομίου του την ETA στην πύλη αναχώρησης μπορεί να μην επιβιβαστεί.

Μέρος της αίτησης περιλαμβάνει την καταβολή ενός μη επιστρεπτέου τέλους. Η πληρωμή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Πρέπει να καταβληθεί πλήρως πριν αρχίσει η επεξεργασία της αίτησης.

Η εξέταση μιας αίτησης ETA διαρκεί πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι η εξέταση μιας αίτησης θεώρησης. Ωστόσο, δεν είναι στιγμιαία. Αναμένεται ότι μια αίτηση θα χρειαστεί έως και 72 ώρες για να εγκριθεί ή να απορριφθεί. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να το έχουν κατά νου όταν σχεδιάζουν το ταξίδι τους. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να επιδείξουν το ETA τους στο σημείο αναχώρησης και πάλι όταν φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και περάσουν από τον συνοριακό έλεγχο.

Εάν μια αίτηση ETA απορριφθεί, ο αιτών έχει μερικές επιλογές να εξετάσει. Μπορούν να ξεκινήσουν με την άσκηση έφεσης κατά της απόφασης. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Η αίτηση θεώρησης είναι πιο χρονοβόρα και πιο περίπλοκη, αλλά μπορεί να είναι απαραίτητη για ορισμένους αιτούντες, όπως για παράδειγμα για όσους έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα στο παρελθόν.

Ταξίδι με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ονδούρας

Με εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Ονδούρας, οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνουν εκεί για περίοδο έως και έξι μηνών. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερις χώρες: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Οι χώρες αυτές δεν έχουν κανέναν συνοριακό έλεγχο που να τις χωρίζει και ο κάτοχος ΕΤΑ έχει την ελευθερία να μετακινείται μεταξύ τους όπως επιθυμεί. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι μια ανεξάρτητη χώρα και η ETA δεν δίνει στον ταξιδιώτη άδεια εισόδου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της κοινής ταξιδιωτικής ζώνης Σένγκεν ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας ταξιδιώτης από την Ονδούρα θέλει να επισκεφθεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του ταξιδιού του, θα πρέπει να εξετάσει τις σχετικές προϋποθέσεις εισόδου. Η ΕΕ βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία εισαγωγής του ETIAS, του δικού της νέου ψηφιακού συστήματος έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών. Η ETA ισχύει μόνο για ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο.