Ο πλήρης οδηγός σας για το νέο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Τόνγκαν

Επί του παρόντος, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός νέου προγράμματος ψηφιακών ταξιδιωτικών αδειών, του ETA. Το σύστημα αυτό, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή έως το 2024, θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Οι επισκέπτες από το Τόνγκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των ταξιδιωτών που θα επηρεαστούν από την εισαγωγή της ETA. Διαβάστε αυτόν τον οδηγό για να μάθετε τα πάντα σχετικά με το πώς θα λειτουργεί το νέο ταξιδιωτικό πρόγραμμα και να ανακαλύψετε πώς να υποβάλετε αίτηση για ETA.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Τόνγκαν;

Τα τελευταία χρόνια, πολλές διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει ψηφιακές ταξιδιωτικές άδειες για τους επισκέπτες. Οι συχνοί ταξιδιώτες μπορεί να είναι ήδη εξοικειωμένοι με ορισμένα από αυτά τα προγράμματα, στα οποία περιλαμβάνονται το ESTA στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ETA στον Καναδά. Όπως αυτές, η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, ή Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια, θα επιτρέπει στους επισκέπτες να εισέρχονται στη χώρα χωρίς να υποβάλλουν αίτηση για βίζα. Αντ’ αυτού, θα μπορούν να εισέρχονται με ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια.

Το ETA αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος της βρετανικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας. Όταν εισαχθεί, θα δώσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα, επιτρέποντας αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων και διευκολύνοντας τον εντοπισμό πιθανών απειλών για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πώς θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες από την Τόνγκα;

Η Τόνγκα είναι μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Όπως και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 92 χωρών με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνάψει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες του Τόνγκα δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση προκειμένου να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι κάτοχοι διαβατηρίων Τόνγκα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσουν άλλα έγγραφα. Αυτό θα αλλάξει όταν τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα ETA, καθώς οι κάτοικοι του Τόνγκ θα πρέπει πλέον να υποβάλλουν αίτηση για ETA πριν ταξιδέψουν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί εδώ και καιρό δημοφιλή προορισμό για τους Τονγκάνους. Οι δύο χώρες έχουν ιστορικούς δεσμούς και η Τόνγκα παραμένει μέλος της Κοινοπολιτείας. Οι επισκέπτες από το Τόνγκα έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάφορους λόγους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Μαθήματα σπουδών
– Επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Ανεξάρτητα από τον λόγο της επίσκεψης ενός μεμονωμένου ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους πολίτες του Τόνγκαν. Το έντυπο αίτησης είναι “ενιαίο”, οπότε κάθε αιτών θα χρησιμοποιεί το ίδιο έντυπο, ανεξάρτητα από τον λόγο που ταξιδεύει. Όταν εγκριθεί η χορήγηση ΕΤΑ, μπορούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες.

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες οι ταξιδιώτες από την Τόνγκα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εισαγωγή του προγράμματος ETA δεν θα αλλάξει αυτό το γεγονός και το σύστημα υποβολής αιτήσεων θεώρησης δεν θα μεταβληθεί με κανένα τρόπο από το νέο ETA. Οι κάτοικοι του Τόνγκα που θέλουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να ζήσουν μόνιμα εκεί ή να παραμείνουν στη χώρα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα, τόσο στο πλαίσιο της υφιστάμενης κατάστασης όσο και μετά την έναρξη ισχύος του συστήματος ETA.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Τόνγκαν

Οι ταξιδιώτες από το Τόνγκαν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την ETA χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό έντυπο που θα εκδοθεί από τη βρετανική κυβέρνηση. Καθώς η ΕΤΑ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος αποκλειστικά ψηφιακού χαρακτήρα, δεν θα είναι διαθέσιμα εναλλακτικά έντυπα σε χαρτί. Το τέλος αίτησης ETA πρέπει επίσης να καταβληθεί ηλεκτρονικά.

Το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης απαιτεί από τους ταξιδιώτες να συμπληρώσουν ορισμένα πεδία με πληροφορίες σχετικά με τους ίδιους, το ιστορικό τους και τα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις απαιτήσεις αυτές για την ΕΤΑ έχουν ανακοινωθεί, αλλά η ακριβής μορφή του εντύπου αίτησης και η διατύπωση των ερωτήσεων μπορεί ακόμη να αλλάξει. Το σύστημα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, οπότε ορισμένες πληροφορίες δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η ETA θα έχει τέλος εφαρμογής, αλλά η τιμή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Παρόλο που οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αλλάξουν, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά σε αυτές, καθώς θα τους δώσουν μια γενική ιδέα για το πώς θα είναι η εφαρμογή. Ορισμένες από τις απαιτήσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο σκοπός της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μια διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
– Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και ιδιότητας μέλους (παρελθόντων ή παρόντων) απαγορευμένων ομάδων ή οργανώσεων.

Ένας από τους κύριους λόγους για την εφαρμογή του νέου συστήματος ETA είναι η ασφάλεια. Οι ταξιδιώτες καλούνται να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν τους, ώστε οι βρετανικές αρχές να μπορούν να εντοπίζουν εύκολα πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια. Η αίτηση ενός αιτούντος με δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες και οργανωμένο έγκλημα ή συμμορίες μπορεί να απορριφθεί.

Οι αιτούντες θα πρέπει να προσέχουν κατά τη συμπλήρωση των εντύπων τους ώστε να διασφαλίζουν ότι το κάνουν σωστά. Όταν συμπληρωθεί πλήρως και καταβληθεί το τέλος αίτησης, η αίτηση μπορεί να περάσει στο στάδιο της επεξεργασίας. Ελλιπείς ή απλήρωτες αιτήσεις δεν θα διεκπεραιώνονται.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Τόνγκαν

Αναμένεται ότι ο χρόνος επεξεργασίας του ETA θα διαρκέσει έως και 72 ώρες. Εάν είναι επιτυχής, ο ταξιδιώτης δεν θα χρειαστεί να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες. Έχουν πλέον άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορούν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να επιδείξουν την εγκεκριμένη ETA για τους πολίτες του Τόνγκα στην πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου αναχώρησης και πάλι κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εάν μια αίτηση ETA απορριφθεί, ο αιτών μπορεί να προσφύγει στο σύστημα προσφυγής, εάν το επιθυμεί. Οι αιτούντες των οποίων οι προσφυγές αποτυγχάνουν μπορεί να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο χρονοβόρα.

Η ΕΤΑ αναμένεται να αποτελέσει όρο της μεταφοράς. Ως εκ τούτου, εάν ένας επιβάτης δεν προσκομίσει εγκεκριμένο ETA στο αεροδρόμιο αναχώρησης, ενδέχεται να του απαγορευτεί η επιβίβαση. Με αυτό κατά νου, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ταξιδιώτες να οργανώνονται καλά. Θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αίτησή τους νωρίς, ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για την επεξεργασία.

Ταξίδια με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Τόνγκαν

Με εγκεκριμένη ETA, ένας ταξιδιώτης από το Τόνγκα μπορεί να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνει εκεί έως και έξι μήνες. Μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των τεσσάρων συστατικών χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Η ανεξάρτητη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζεται τα μοναδικά χερσαία σύνορά του, δεν καλύπτεται από την ΕΤΑ.

Οι κάτοικοι του Τόνγκ που επιθυμούν να επισκεφθούν άλλες χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν τις σχετικές προϋποθέσεις εισόδου. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της ζώνης Σένγκεν και η ΕΤΑ δεν έχει νομική ισχύ σε άλλα μέρη της Ευρώπης.