Ο οδηγός σας για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει ένα νέο πρόγραμμα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών που θα επηρεάσει πολλούς επισκέπτες. Η ETA, η οποία αντικαθιστά το σημερινό σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, θα τεθεί σε εφαρμογή έως το 2024. Οι ταξιδιώτες από την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα που σχεδιάζουν επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξοικειωθούν με αυτό το νέο σύστημα. Διαβάστε παρακάτω έναν οδηγό για το νέο σύστημα ETA και μάθετε πώς θα επηρεάσει τους πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Ποια είναι η βρετανική ETA για τους πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα;

Το σύστημα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας, ή ETA, είναι μια προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να ψηφιοποιήσει τα σύνορα της χώρας. Οι συχνοί ταξιδιώτες μπορεί να είναι ήδη εξοικειωμένοι με τέτοια προγράμματα, όπως το ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών ή το καναδικό ETA. Αυτά τα συστήματα αποτελούν έμπνευση για το ETA, το οποίο θα λειτουργεί με πολύ παρόμοιο τρόπο.

Ουσιαστικά, η ETA λειτουργεί ως ψηφιακή άδεια, η οποία παρέχει στον κάτοχό της την άδεια να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ETA δεν είναι βίζα. Αντίθετα, αντικαθιστά το ισχύον πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Μόλις τεθεί σε ισχύ το σύστημα ETA, η βρετανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να έχει μεγαλύτερη εποπτεία όσον αφορά τους ανθρώπους που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα. Δημιουργεί μια αυστηρότερη διαδικασία ελέγχου για όσους έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς επηρεάζει η ETA τους πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα;

Επί του παρόντος, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σε ισχύ απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες 92 χωρών. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει τις χώρες της Κοινοπολιτείας, όπως η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα ETA, θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες. Θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν από την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το παλαιό σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης δεν θα ισχύει πλέον.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα εκδίδεται για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάφορους λόγους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ETA δεν καλύπτει τους επισκέπτες που επιθυμούν να εργαστούν κατά την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόλις εκδοθεί ETA σε έναν πολίτη της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, μπορεί να παραμείνει στη χώρα για περίοδο έως και έξι μηνών. Εάν θέλουν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή σκοπεύουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ξεχωριστή βίζα.

Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Δόθηκαν στη δημοσιότητα ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα ETA. Αυτό μπορεί να αλλάξει, και μια πιο ακριβής επισκόπηση του προγράμματος θα δημοσιευθεί πιο κοντά στην ημερομηνία έναρξης. Ωστόσο, οι διαθέσιμες σήμερα πληροφορίες δίνουν στους ταξιδιώτες μια ιδέα για το τι να περιμένουν.

Δημοσιεύθηκε ο κατάλογος των απαιτήσεων για την ETA. Επί του παρόντος, περιλαμβάνει:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο από χώρα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες – περιλαμβάνουν διάφορα δεδομένα, όπως ημερομηνία γέννησης, στοιχεία απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο λόγος της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση κατά τη διάρκεια της παραμονής στη χώρα.
– Το τέλος αίτησης ETA.

Εκτός από αυτές τις πληροφορίες, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποκαλύψουν ορισμένες βασικές λεπτομέρειες για το παρελθόν τους. Οι υποψήφιοι θα ερωτηθούν αν έχουν ποινικό μητρώο, αν έχουν διαπράξει ποτέ μεταναστευτικά αδικήματα και αν είναι ή υπήρξαν ποτέ μέλος απαγορευμένης οργάνωσης. Οι ερωτήσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί για να αποκλείουν τους ταξιδιώτες που ενδέχεται να αποτελούν πιθανή απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο- εάν ένας αιτών θεωρείται ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια, η αίτησή του για ETA θα απορρίπτεται.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για ETA. Το ETA είναι ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα, επομένως δεν θα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Πριν ταξιδέψουν, οι επισκέπτες θα πρέπει να συμπληρώσουν πλήρως το έντυπο αίτησης ETA. Θα πρέπει επίσης να καταβάλουν ένα μη επιστρεπτέο τέλος. Μέχρι να καταβληθεί το τέλος, η αίτηση δεν θεωρείται πλήρης. Το τέλος πρέπει να καταβληθεί εξ ολοκλήρου πριν από την επεξεργασία της αίτησης.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να διαθέσουν αρκετό χρόνο για την επεξεργασία της αίτησής τους για ETA. Ο χρόνος επεξεργασίας της ETA αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Είναι επιτακτική ανάγκη οι επισκέπτες να έχουν συμπληρώσει την ETA πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αίτησή τους αρκετά νωρίτερα.

Αναμένεται ότι οι μεταφορείς θα θέσουν ως όρο της μεταφοράς τη συμπληρωμένη ETA. Χωρίς ETA, οι επιβάτες ενδέχεται να μην επιβιβαστούν και να μην μπορούν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Θα πρέπει να επιδείξουν την εγκεκριμένη ETA τους όταν βρίσκονται στο αεροδρόμιο αναχώρησης και ξανά κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ταξίδια με το Ηνωμένο Βασίλειο ETA για τους πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Όταν σε έναν ταξιδιώτη χορηγείται ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, μπορεί να παραμείνει έως και έξι μήνες στο εσωτερικό της χώρας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερις χώρες που το απαρτίζουν, δεν υπάρχει έλεγχος στα εσωτερικά σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να μετακινούνται μεταξύ Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους ή πρόσθετα έντυπα προς συμπλήρωση. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ανεξάρτητη χώρα, επομένως δεν καλύπτεται από την ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ETA ισχύει μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα που σκοπεύουν να επισκεφθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενημερωθούν για τις επιμέρους απαιτήσεις εισόδου πριν ταξιδέψουν.

Πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Καθώς η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα είναι χώρα της Κοινοπολιτείας, έχει ισχυρούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν περίπου 4.000 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που γεννήθηκαν στην Αντίγκουα και τη Μπαρμπούντα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται μικρός, αλλά η ίδια η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έχει πληθυσμό λιγότερο από 100.000 κατοίκους.

Οι πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έρχονται συχνά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επισκεφθούν τους φίλους και την οικογένειά τους, να σπουδάσουν, να κάνουν επαγγελματικά ταξίδια ή να κάνουν διακοπές. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, και υπάρχουν καθημερινές απευθείας πτήσεις μεταξύ Λονδίνου και Αντίγκουα.