Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Παλαουάν: Ο οδηγός του ταξιδιώτη σας

Το τρέχον πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα διακοπεί σύντομα και θα αντικατασταθεί από το νέο σύστημα ETA έως το 2024. Αυτό θα επηρεάσει τους πολίτες του Παλάου που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτόν τον οδηγό, θα μάθετε πώς λειτουργεί το νέο σύστημα, τι να περιμένετε από αυτό και πώς οι ταξιδιώτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το ETA τους.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Παλάου;

Το ETA ή Electronic Travel Authorisation (Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια) είναι μια νέα πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που αποσκοπεί στην ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας. Η ETA βασίζεται σε συστήματα που έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες χώρες, με παραδείγματα όπως η ESTA στις Ηνωμένες Πολιτείες ή η ETA στον Καναδά. Εξυπηρετεί διττό σκοπό: παρέχει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη παρακολούθησή τους, και διευκολύνει τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια.

Η ETA έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ταξιδιώτες που χρειάζονται βίζα αυτή τη στιγμή θα εξακολουθούν να χρειάζονται βίζα όταν εισαχθεί η ETA, αλλά θα επηρεαστούν και όσοι μπορούν σήμερα να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα. Η ETA δεν είναι βίζα – δίνει στους ταξιδιώτες την άδεια να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνουν εκεί έως έξι μήνες.

Πώς επηρεάζει η ETA τους ταξιδιώτες του Παλάου;

Το Παλάου περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 92 χωρών των οποίων οι πολίτες επιτρέπεται να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να υποβάλουν πρώτα αίτηση για θεώρηση. Όπως και οι ταξιδιώτες από τις άλλες χώρες του παρόντος καταλόγου, οι κάτοικοι του Παλάου δεν χρειάζεται επί του παρόντος να συμπληρώσουν καμία γραφειοκρατική διαδικασία για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαιτώντας μόνο ένα έγκυρο διαβατήριο. Όταν εισαχθεί το νέο σύστημα, αυτό θα αλλάξει, καθώς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Παλάου.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι κάτοικοι του Παλάου επιλέγουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτοί οι λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Παρόλο που οι κάτοικοι του Παλαουά μπορεί να έχουν διαφορετικούς λόγους για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι θα πρέπει να περάσουν από την ίδια διαδικασία αίτησης ETA. Υπάρχει μόνο ένα ETA, οπότε η διαδικασία δεν αλλάζει ανάλογα με τον σκοπό της επίσκεψης του ατόμου. Όλοι οι ταξιδιώτες από το Παλάου που σκοπεύουν να μείνουν λιγότερο από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και όσοι δεν θα εργαστούν στη χώρα, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA.

Ορισμένοι κάτοικοι του Παλάου θα χρειαστούν βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επί του παρόντος, όσοι θέλουν να ζήσουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εργαστούν εκεί (έστω και προσωρινά) ή να περάσουν πάνω από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται βίζα. Αυτό δεν θα αλλάξει όταν εισαχθεί το νέο πρόγραμμα. Το σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου για τις αιτήσεις θεώρησης είναι εντελώς ξεχωριστό από το σύστημα ETA.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Παλαουάν

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το έντυπο αίτησης ETA. Θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν το τέλος της αίτησης ηλεκτρονικά με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Καθώς το σύστημα αυτό είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό, δεν θα διατίθενται στους ταξιδιώτες εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί.

Επί του παρόντος, μπορείτε να δείτε έναν κατάλογο των απαιτήσεων για την ETA. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι πληροφορίες αυτές ενδέχεται να αλλάξουν. Το σύστημα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί πλήρως και ορισμένες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Για παράδειγμα, η τιμή του τέλους αίτησης για την ΕΤΑ δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να δείτε τον κατάλογο των απαιτήσεων που δημοσιεύθηκε, καθώς θα δώσει στους ταξιδιώτες μια ιδέα για το τι θα πρέπει να δηλώσουν στο έντυπο της αίτησής τους. Ορισμένες από τις απαιτήσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο από χώρα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες – περιλαμβάνουν διάφορα δεδομένα, όπως ημερομηνία γέννησης, στοιχεία απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο λόγος της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μια διεύθυνση κατά την παραμονή σας στη χώρα.
– Πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και ιδιότητας μέλους (παρελθόντων ή παρόντων) απαγορευμένων ομάδων ή οργανώσεων.

Ένας από τους βασικούς στόχους του συστήματος ETA είναι η ενίσχυση της ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Για το λόγο αυτό, οι ταξιδιώτες πρέπει να αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες για το παρελθόν τους. Οι αιτήσεις ETA θα απορρίπτονται εάν ο αιτών θεωρείται απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Το μη επιστρεπτέο τέλος πρέπει να καταβληθεί και το έντυπο πρέπει να συμπληρωθεί πλήρως πριν από τη διεκπεραίωση της αίτησης ETA.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Παλαουάν

Οι μεταφορείς αναμένεται να θέτουν την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ως όρο της μεταφοράς. Υπάρχει ήδη προηγούμενο με παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες. Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι έχουν υποβάλει αίτηση για την ΕΤΑ τους αρκετά νωρίτερα από την ημερομηνία του ταξιδιού τους. Οι επιβάτες που δεν μπορούν να επιδείξουν εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Παλάου ενδέχεται να μην επιβιβαστούν όταν φτάσουν στην πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου αναχώρησης.

Η επεξεργασία μιας αίτησης ETA αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες πριν εγκριθεί ή απορριφθεί. Εάν εγκριθεί, ο ταξιδιώτης θα πρέπει να είναι έτοιμος να επιδείξει το ETA του στο αεροδρόμιο αναχώρησης και ξανά όταν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ETA, οι ταξιδιώτες έχουν μερικές επιλογές. Μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόρριψης. Ακόμα και αν η προσφυγή αποτύχει, ο ταξιδιώτης μπορεί να προσπαθήσει να ζητήσει βίζα για να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι πρόκειται για μια μακρύτερη και πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία από ό,τι μια αίτηση ETA.

Ταξίδι με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Παλαουάν

Μόλις εγκριθεί η έκδοση ETA για έναν κάτοικο του Παλάου, μπορεί να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνει στη χώρα για διάστημα έως και έξι μηνών. Ωστόσο, οι υπήκοοι του Παλάου δεν μπορούν να εργαστούν όσο βρίσκονται στη χώρα, αλλά τους επιτρέπεται να εγγραφούν σε σύντομους κύκλους σπουδών. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερις χώρες: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία. Δεν υπάρχει κανένας συνοριακός έλεγχος μεταξύ αυτών των τεσσάρων εθνών, οπότε ένας πολίτης του Παλάου με ETA μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα. Ωστόσο, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ανεξάρτητη χώρα και η βρετανική ETA δεν θα έχει καμία ισχύ εκεί.

Καθώς το Παλάου απέχει τόσο πολύ από την Ευρώπη, πολλοί κάτοικοι του Παλάου επιλέγουν να επισκεφθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του ταξιδιού τους. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ερευνήσουν τις απαιτήσεις εισόδου για τις διάφορες χώρες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της κοινής ταξιδιωτικής ζώνης Σένγκεν ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ETA ισχύει μόνο για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχει καμία νομική σημασία σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Οι ταξιδιώτες από το Παλάου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία εφαρμογής του δικού της νέου συστήματος έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών, το οποίο αναφέρεται ως πρόγραμμα ETIAS.