Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες των Σεϋχελλών: Τι πρέπει να ξέρετε

Το σύστημα ETA, το νέο πρόγραμμα ψηφιακών ταξιδιωτικών αδειών του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ έως το 2024, αντικαθιστώντας το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Μόλις τεθεί σε εφαρμογή, οι πολίτες των Σεϋχελλών θα πρέπει να διαθέτουν ETA πριν εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός ο οδηγός θα σας εξηγήσει τι είναι το ETA, πώς λειτουργεί το σύστημα και πώς μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για το ETA σας.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες των Σεϋχελλών;

Τα τελευταία χρόνια, οι ψηφιακές ταξιδιωτικές άδειες έχουν εισαχθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι έμπειροι ταξιδιώτες μπορεί να έχουν ήδη εμπειρία με αυτά τα συστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν το ESTA στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ETA στον Καναδά. Το ETA, ή Electronic Travel Authorisation, είναι η εκδοχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας. Το πρόγραμμα θα παρέχει μεγαλύτερη εποπτεία των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα και θα διευκολύνει την επισήμανση των κινδύνων για την ασφάλεια.

Η ETA δεν είναι βίζα. Αντίθετα, θα αντικαταστήσει το ισχύον καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αίτηση ETA είναι πολύ απλούστερη από την αίτηση θεώρησης και μπορεί να συμπληρωθεί εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά. Μόλις εγκριθεί η αίτηση ενός ταξιδιώτη για ETA, έχει την άδεια να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνει εκεί έως και έξι μήνες.

Πώς θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες του Seychelloin;

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνάψει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με 92 χώρες. Ως μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών, οι Σεϋχέλλες βρίσκονται σε αυτόν τον κατάλογο. Όπως και οι πολίτες άλλων χωρών της Κοινοπολιτείας, προς το παρόν, οι ταξιδιώτες από τις Σεϋχέλλες δεν χρειάζονται άλλα έγγραφα εκτός από το διαβατήριό τους για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν εισαχθεί το νέο σύστημα, αυτό θα αλλάξει. Οι επισκέπτες από τις Σεϋχέλλες δεν θα χρειαστούν βρετανική βίζα, αλλά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βρετανική ETA.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι ταξιδιώτες των Σεϋχελλών επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Μαθήματα σπουδών
– Επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες των Σεϋχελλών θα παραμείνει η ίδια, ανεξάρτητα από τον λόγο του ταξιδιού τους. Υπάρχει ένα έντυπο αίτησης που πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι ταξιδιώτες.

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, και συγκεκριμένα οι ταξιδιώτες των Σεϋχελλών που χρειάζονται βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν ένας πολίτης των Σεϋχελλών θέλει να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο (προσωρινά ή μακροπρόθεσμα), να ζήσει μόνιμα εκεί ή να περάσει πάνω από έξι μήνες εκεί, θα χρειαστεί κατάλληλη θεώρηση. Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης θεώρησης για το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει εντελώς αμετάβλητη από την εισαγωγή του συστήματος ETA και θα παραμείνει ξεχωριστή.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες των Σεϋχελλών

Οι ταξιδιώτες των Σεϋχελλών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για το ETA χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό έντυπο. Καθώς το σύστημα ETA είναι ψηφιακό, δεν θα διατίθενται εναλλακτικές λύσεις χωρίς σύνδεση. Οι αιτούντες πρέπει να καταβάλουν τέλος στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αίτησης. Η χρέωση δεν επιστρέφεται και μπορεί να καταβληθεί ηλεκτρονικά με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Κατά την προετοιμασία του ταξιδιού τους, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμβουλεύονται τον δημοσιευμένο κατάλογο των απαιτήσεων ΕΤΑ. Ορισμένες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, όπως η τελική τιμή της εφαρμογής ETA. Οι υπόλοιπες πληροφορίες ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς το σύστημα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, ο κατάλογος των απαιτήσεων θα δώσει στους ταξιδιώτες μια ιδέα για το τι να περιμένουν και πώς να προετοιμάσουν την αίτησή τους για ETA. Ορισμένες απαιτήσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο σκοπός της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μια διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
– Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και ιδιότητας μέλους (παρελθόντων ή παρόντων) απαγορευμένων ομάδων ή οργανώσεων.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους εισάγεται το σύστημα ETA είναι η ασφάλεια. Οι ταξιδιώτες θα κληθούν να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες για το παρελθόν τους σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν τα σύνορα. Εάν ένας αιτών θεωρείται ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, η αίτησή του θα απορριφθεί.

Το έντυπο αίτησης πρέπει να είναι σωστά συμπληρωμένο και το τέλος πρέπει να έχει καταβληθεί πλήρως πριν από τη διεκπεραίωση της αίτησης.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες των Σεϋχελλών

Δεδομένου ότι οι ψηφιακές άδειες ταξιδιού έχουν εισαχθεί σε άλλες χώρες, έχουν συχνά καταστεί προϋπόθεση για τη μεταφορά. Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώσουν έγκαιρα την αίτησή τους για ETA, ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για την επεξεργασία και την έγκρισή της πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Ο χρόνος διεκπεραίωσης της ETA αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Εάν η αίτηση εγκριθεί, ο ταξιδιώτης έχει πλέον άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει να προσκομίσουν την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες των Σεϋχελλών στην πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου αναχώρησης και ξανά στον συνοριακό έλεγχο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αιτήσεις μπορεί να απορριφθούν. Σε αυτή την περίπτωση, ο αιτών έχει κάποιες επιλογές στη διάθεσή του. Θα υπάρχει σύστημα προσφυγών για τις απορριφθείσες αιτήσεις. Εάν και η προσφυγή απορριφθεί, ο ταξιδιώτης μπορεί να μπορέσει να υποβάλει αίτηση για βίζα. Αυτή είναι μια πολύ μεγαλύτερη διαδικασία και δεν είναι τόσο απλή όσο η ETA.

Ταξίδια με το Ηνωμένο Βασίλειο ETA για πολίτες των Σεϋχελλών

Μόλις ένας ταξιδιώτης από τις Σεϋχέλλες αποκτήσει ETA, έχει την άδεια να παραμείνει έως και έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν μπορούν να εργαστούν, αλλά μπορούν να εγγραφούν σε ένα πρόγραμμα σπουδών, αν το επιθυμούν. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερις χώρες, την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Οι κάτοχοι ETA μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των περιοχών αυτών. Ωστόσο, δεν έχουν άδεια εισόδου στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι ανεξάρτητη χώρα.

Η ETA ισχύει μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε μέρος της ζώνης ελεύθερων ταξιδιών Σένγκεν, η ETA δεν έχει νομικό καθεστώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ταξιδιώτες των Σεϋχελλών που επιθυμούν να επισκεφθούν άλλα μέρη της Ευρώπης θα πρέπει να ενημερωθούν για τις σχετικές προϋποθέσεις εισόδου πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει επί του παρόντος τη δική της ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια, την ETIAS, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ περίπου την ίδια στιγμή με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.