Παρουσίαση της νέας ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ολλανδούς πολίτες

Από το 2024, όλοι οι ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση και να λάβουν έγκριση για την είσοδό τους. Η διαδικασία θεώρησης θα παραμείνει σε ισχύ για όσους θέλουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή επιθυμούν να παραμείνουν περισσότερο από έξι μήνες, αλλά για σύντομες διαμονές, εισάγεται μια νέα άδεια.

Η νέα νομοθεσία για τη μετανάστευση έχει περάσει στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να διαθέτουν βρετανική ETA για να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι πληροφορίες που παρατίθενται κατωτέρω θα παράσχουν κατευθυντήριες γραμμές για τους Ολλανδούς πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024 και μετά, καθώς και για το πώς θα επηρεαστούν από την ETA και τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ολλανδούς πολίτες;

Το νέο σύστημα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας είναι παρόμοιο με τα προγράμματα εισόδου που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τα σύνορα, ευθυγραμμισμένο με τις αλλαγές που θα προκύψουν μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκη για ασφαλή και αποτελεσματικό έλεγχο της μετανάστευσης, τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένα έως το τέλος του 2024 και το νέο πρόγραμμα ETA θα αναπτυχθεί πλήρως.

Η ETA είναι μια ψηφιακή άδεια που θα επιτρέπει την είσοδο στους ταξιδιώτες που έχουν υποβάλει επιτυχή αίτηση. Με μια ενιαία άδεια ETA, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέρχονται και στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Όπως έχει δημοσιευθεί μέχρι στιγμής, υπάρχει ένας κατάλογος επιλεξιμότητας 92 χωρών, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι Κάτω Χώρες. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ολλανδούς πολίτες ισχύει για όλους τους επισκέπτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, ανεξάρτητα από τον λόγο του ταξιδιού. Αυτό περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη και την επίσκεψη σε οικογένεια ή φίλους. Απαιτείται για όλες τις μορφές μεταφοράς, είτε η είσοδος γίνεται μέσω αεροδρομίου, θαλάσσιου λιμένα ή λιμένα Eurotunnel.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα τους Ολλανδούς πολίτες;

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι πιθανό να υποβάλλονται κάθε χρόνο έως και 2 εκατομμύρια αιτήσεις ETA για Ολλανδούς πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πριν από την εποχή της Πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένας από τους πιο επισκέψιμους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Στον κατάλογο με τις 10 κορυφαίες χώρες που επισκέφθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, οι ταξιδιώτες από τις Κάτω Χώρες κατέλαβαν την 6η θέση, με 1,95 εκατομμύρια επισκέπτες.

Πριν από την εισαγωγή του νέου συστήματος ETA, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ολλανδοί πολίτες που ήθελαν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίοδο μικρότερη των έξι μηνών μπορούσαν να το κάνουν χωρίς θεώρηση, εφόσον πληρούσαν τις συνήθεις απαιτήσεις για επισκέπτες.

Από το 2024, η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης δεν θα ισχύει πλέον και θα απαιτείται η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ολλανδούς πολίτες. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ηλικιακών εξαιρέσεων.

Κάθε Ολλανδός πολίτης που επιθυμεί να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ή θέλει να παρατείνει την παραμονή του πέραν των έξι μηνών θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για θεώρηση μέσω της υφιστάμενης διαδικασίας.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης για ETA;

Παρόλο που ενδέχεται να υπάρξουν ακόμη μικρές αλλαγές πριν από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, η κυβέρνηση δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ETA.

Με βάση τα όσα είναι γνωστά, μια αίτηση ETA απαιτεί τα εξής:

– Ισχύον ολλανδικό διαβατήριο και πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου σε ψηφιακή μορφή.
– Προσωπικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους ονόματος, της ημερομηνίας γέννησης και της τρέχουσας διεύθυνσης κατοικίας.
– Στοιχεία διαβατηρίου, δηλαδή τον αριθμό, την ημερομηνία έκδοσης και τη χώρα έκδοσης.
– Στοιχεία απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος, της διεύθυνσης και των στοιχείων επικοινωνίας του εργοδότη.
– Λεπτομέρειες ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένου του σκοπού της επίσκεψης και της διεύθυνσης που θα χρησιμοποιηθεί κατά την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε όλους τους αιτούντες θα υποβάλλονται επίσης ερωτήσεις σχετικά με τη μεταναστευτική τους κατάσταση, το ιστορικό τους, την ιθαγένειά τους (για παράδειγμα, εάν έχουν διπλή υπηκοότητα), την κατάσταση της υγείας τους, το μητρώο τους για ναρκωτικά και ποινικό μητρώο, καθώς και οποιαδήποτε δραστηριότητα ή ένταξη σε απαγορευμένες ομάδες.

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα ελεγχθούν σε εθνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τις συνοριακές δυνάμεις και τις κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν οποιαδήποτε λεπτομέρεια έχει επισημανθεί με κόκκινο στίγμα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση χορήγησης ETA.

Πώς γίνεται η επεξεργασία της αίτησης;

Οι αιτήσεις για ETA του Ηνωμένου Βασιλείου υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά για ευκολότερη συμπλήρωση και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτείται η καταβολή μιας μη επιστρεπτέας πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Αιτήσεις χωρίς πληρωμή δεν θα διεκπεραιώνονται.

Αναμένεται ότι ο χρόνος διεκπεραίωσης μιας αίτησης ETA θα είναι 48 έως 72 ώρες, αλλά συνιστάται σε όλους τους αιτούντες να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τα έντυπά τους όσο το δυνατόν νωρίτερα πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία ταξιδιού.

Πώς θα επηρεάσει η ETA τη διαδικασία εισόδου;

Μόλις εγκριθεί επιτυχώς η αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, η ETA καταχωρίζεται με τη μορφή ψηφιακής άδειας στο διαβατήριο του ταξιδιώτη. Θα αναγνωρίζονται στις ηλεκτρονικές πύλες των συνόρων.

Κάθε ETA που εκδίδεται θα καταχωρείται στις παγκόσμιες βάσεις δεδομένων προηγμένων πληροφοριών επιβατών. Αυτό θα επιτρέψει στους ταξιδιωτικούς φορείς να διασφαλίσουν ότι οι επιβάτες τους διαθέτουν τις σωστές άδειες εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα πρέπει να γίνει πριν τους επιτραπεί να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, το πλοίο ή το τρένο Eurostar. Όσοι Ολλανδοί ταξιδιώτες διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ETA θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA δεν εγγυάται αυτόματη είσοδο. Εάν ο συνοριακός έλεγχος αποφασίσει ότι κάποιος δεν είναι παραδεκτός σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και με έγκυρη ETA, μπορεί να του αρνηθεί η είσοδος και να τον γυρίσουν πίσω.

Ποια χρονική περίοδο καλύπτει η ETA;

Η περίοδος ισχύος της ETA είναι 180 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης. Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελεί η περίπτωση που το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται η ETA λήγει πριν από τη λήξη των 180 ημερών.

Σε κανέναν ταξιδιώτη από τις 92 χώρες που αναφέρονται στον κατάλογο, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, δεν θα επιτραπεί να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που επιτρέπει η ημερομηνία ισχύος του διαβατηρίου του, και αυτό ανεξάρτητα από το χρόνο που απομένει στην άδεια ETA.

Εάν ένας Ολλανδός πολίτης εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν λήξει η ETA του, θα πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση για να παραταθεί η παραμονή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο να επιστρέψετε στη χώρα καταγωγής σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής της αίτησης.

Η ενιαία άδεια ETA παρέχει δωρεάν, απεριόριστη πρόσβαση και στις τέσσερις επιμέρους χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου για όσο διάστημα ισχύει.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ολλανδούς πολίτες μπορείτε να βρείτε στην ενότητα συχνές ερωτήσεις.