Πλήρης οδηγός για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Κίτιος και της Νέβις

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία εισαγωγής του νέου του συστήματος ETA, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή έως το 2024. Το πρόγραμμα αυτό θα αντικαταστήσει το ισχύον καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Κιτς και Νέβις. Διαβάστε παρακάτω έναν πλήρη οδηγό για τη νέα ΕΤΑ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με το τι να περιμένετε από το πρόγραμμα και πώς μπορείτε να υποβάλετε αίτηση.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Κίτιδας και της Νέβις;

Οι έμπειροι ταξιδιώτες μπορεί να είναι ήδη εξοικειωμένοι με το ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών ή το καναδικό ETA, συστήματα που ενέπνευσαν το νέο πρόγραμμα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα συστήματα αυτά εισάγουν ψηφιακές ταξιδιωτικές άδειες, παρέχοντας στην κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο και εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα και συμβάλλοντας στην παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας στα σύνορα. Το βρετανικό ETA, το οποίο σημαίνει Electronic Travel Authorisation, αποτελεί μέρος ενός κυβερνητικού σχεδίου για την ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας. Σύντομα θα αντικαταστήσει το ισχύον βρετανικό σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Η ETA είναι ψηφιακή άδεια, όχι θεώρηση. Οι κάτοχοι της ETA έχουν άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορούν να παραμείνουν στη χώρα έως και έξι μήνες. Δεν αντικαθιστά ούτε επηρεάζει το σύστημα θεωρήσεων και οι ταξιδιώτες που χρειάζονται σήμερα θεώρηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθούν να χρειάζονται θεώρηση όταν τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα ETA.

Πώς θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες της Κίτιος και της Νέβις;

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Ως χώρα της Κοινοπολιτείας, ο Άγιος Κίτς και Νέβις βρίσκεται στον κατάλογο. Επί του παρόντος, οι ταξιδιώτες από τον Άγιο Κιτς και Νέβις χρειάζονται μόνο το διαβατήριό τους για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για περαιτέρω έγγραφα. Αυτό θα αλλάξει όταν τεθεί σε ισχύ το σύστημα ETA. Στο μέλλον, οι πολίτες του Αγίου Κιτς και Νέβις θα χρειάζονται ETA, καθώς και το διαβατήριό τους, αν θέλουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τον Άγιο Κιτς και Νέβις και αποτελεί δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό. Οι ταξιδιώτες από τον Άγιο Κίτς και Νέβις έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μερικά από αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα εξής:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Μαθήματα σπουδών
– Επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Κιττίθια και της Νέβις θα εκδίδεται για τους ταξιδιώτες που έρχονται για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους. Υπάρχει μόνο ένα έντυπο αίτησης, το οποίο πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι ταξιδιώτες. Μια εγκεκριμένη ETA επιτρέπει στους Κίτιους και τους Νεβιανούς να περάσουν έως και έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σύστημα θεωρήσεων δεν θα αλλάξει με την εισαγωγή της ETA. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες από την Κίτιθ και τη Νέβις που χρειάζονται σήμερα θεώρηση θα εξακολουθούν να χρειάζονται θεώρηση. Για παράδειγμα, όσοι θέλουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να ζήσουν μόνιμα εκεί ή να περάσουν μεγάλο χρονικό διάστημα (που ορίζεται ως άνω των έξι μηνών) εκεί, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση, καθώς η ETA δεν καλύπτει τις περιστάσεις τους.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Κίτιος και της Νέβις

Το έντυπο αίτησης ETA θα είναι διαθέσιμο μόνο ηλεκτρονικά. Ο βασικός σκοπός του συστήματος ETA είναι η ψηφιοποίηση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε το έντυπο της αίτησης είναι μόνο ψηφιακό.

Προτού καταστρώσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, συνιστάται στους επισκέπτες να ρίξουν μια ματιά στον δημοσιευμένο κατάλογο των απαιτήσεων για την αίτηση ETA. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξουν πριν από την εισαγωγή του συστήματος. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί όλες οι λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, το κόστος του τέλους αίτησης ETA δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Παρά ταύτα, οι ταξιδιώτες καλό είναι να εξετάσουν αυτές τις απαιτήσεις, καθώς θα δουν τι να περιμένουν από το πρόγραμμα. Ορισμένες απαιτήσεις για την ETA περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο σκοπός της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
– Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και συμμετοχής (στο παρελθόν ή στο παρόν) σε απαγορευμένες ομάδες ή οργανώσεις.

Η ETA έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, και αυτό περιλαμβάνει μια πιο αποτελεσματική διαδικασία ελέγχου ασφαλείας. Οι αιτήσεις των ταξιδιωτών που έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, συμμορίες ή οργανωμένο έγκλημα μπορεί να απορριφθούν, εάν θεωρηθεί ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι αιτούντες πρέπει να συμπληρώσουν σωστά τα έντυπά τους και να καταβάλουν πλήρως το τέλος αίτησης πριν από τη διεκπεραίωση της αίτησής τους. Το τέλος μπορεί να καταβληθεί ηλεκτρονικά με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Διεκπεραίωση της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Κίτιδας και της Νέβις

Αναμένεται ότι οι αερομεταφορείς θα θέσουν ως όρο μεταφοράς για το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο την εγκεκριμένη ETA. Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώνουν το έντυπο της αίτησής τους αρκετά νωρίτερα, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την πλήρη επεξεργασία του πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Θα πρέπει να επιδεικνύουν την εγκεκριμένη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Κιττίθια και της Νέβις δύο φορές – πρώτα στο αεροδρόμιο αναχώρησης και ξανά στον συνοριακό έλεγχο κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιβάτης που δεν είναι σε θέση να προσκομίσει ETA μπορεί να μην επιβιβαστεί.

Η επεξεργασία μιας αίτησης ETA μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες προτού εγκριθεί ή απορριφθεί. Οι απορριφθείσες αιτήσεις ETA μπορούν να προσβληθούν. Εάν η προσφυγή αποτύχει, οι ταξιδιώτες ενδέχεται να έχουν ακόμη τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για μια πολύ μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη διαδικασία.

Ταξίδι με το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Κίτιθια και της Νέβις

Μόλις εκδοθεί ETA για έναν πολίτη της Κίτιθια και της Νέβις, έχει άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και παραμονής εκεί έως και έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν μπορούν να εργαστούν νόμιμα, αλλά μπορούν να εγγραφούν σε πρόγραμμα σπουδών. Εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχουν τέσσερις συνιστώσες χώρες: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Δεν υπάρχει κανένας συνοριακός έλεγχος μεταξύ τους, επιτρέποντας την ελεύθερη κυκλοφορία. Ωστόσο, η ETA δεν έχει καμία ισχύ στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι ανεξάρτητη χώρα.

Εάν ένας ταξιδιώτης από τον Άγιο Κίτς και Νέβις επιθυμεί να επισκεφθεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του ταξιδιού του, θα πρέπει να εξετάσει τις σχετικές προϋποθέσεις εισόδου. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ETA δεν ισχύει για την είσοδο σε καμία από τις άλλες χώρες. Το ETIAS, το ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται υπό ανάπτυξη.