Ποιος είναι ο αντίκτυπος της νέας βρετανικής ETA για τους Ιταλούς πολίτες;

Οι Ιταλοί που σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο το 2024 θα χρειαστούν νέα άδεια εισόδου για να περάσουν τα σύνορα. Οι ευρωπαϊκές συμφωνίες πριν από το Brexit εξακολουθούν να ισχύουν για τους Ιταλούς και δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, με την εισαγωγή του συστήματος ETA, οι ταξιδιώτες χρειάζονται άδεια πριν επιβιβαστούν σε αεροπλάνο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός σχετικά με τη νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ιταλούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων και της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων κατά τη διάρκειά της:

Ποια είναι η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ιταλούς πολίτες;

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία ένα νέο σύστημα ελέγχου των συνόρων που θα καταγράφει τον αριθμό των ατόμων που φεύγουν ή εισέρχονται στη χώρα. Η Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA ) είναι ένα ψηφιακό σύστημα που επιτρέπει στους επισκέπτες από την Ιταλία να υποβάλουν αίτηση για άδεια πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νέο σύστημα θα είναι παρόμοιο με το σύστημα ψηφιακών θεωρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και θα επιτρέπει στις αρχές να διενεργούν ελέγχους ασφαλείας πριν από την είσοδο των επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι το πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ από το 2024 και αναμένεται να επεξεργάζεται πάνω από 30 εκατομμύρια αιτήσεις ετησίως. Η νέα ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει μόνο για χώρες με συμφωνίες θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα, επί του παρόντος, οι Ιταλοί πολίτες δεν χρειάζονται βίζα για μια βραχυπρόθεσμη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να παρακολουθεί τους Ιταλούς πολίτες που εισέρχονται ή εξέρχονται από τη χώρα.

Ο πρωταρχικός ρόλος του συστήματος ETA είναι η αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων. Με ένα ETA, οι συνοριακές αρχές μπορούν να υπολογίζουν τον αριθμό των Ιταλών πολιτών που εισέρχονται ή εξέρχονται από τη χώρα. Είναι επίσης ευκολότερο να ελέγξετε για απειλές ασφαλείας πριν ο ταξιδιώτης αναχωρήσει από την Ιταλία. Οι πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια της αίτησης ETA επιτρέπουν στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να προσδιορίσουν εάν ο επισκέπτης αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου ή εάν έχει προηγούμενα ζητήματα μετανάστευσης.

Εκτός του ότι εμποδίζει τους ταξιδιώτες που θεωρούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια, η νέα βρετανική ETA επιτρέπει στους Ιταλούς να προγραμματίσουν το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο αντί να τους γυρίζουν πίσω στα σύνορα. Οι ταξιδιώτες υποβάλλουν αίτηση για το ETA πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο και είναι σίγουροι ότι θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα. Οι μεταφορείς έχουν επίσης την εγγύηση ότι οι επιβάτες θα έχουν άδεια εισόδου στη χώρα αντί να τους γυρίσουν πίσω στα σύνορα.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτύχει την ETA μέσω του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και τα σύνορα. Το νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για την επιβολή του συστήματος ETA, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων, της διαδικασίας υποβολής αίτησης και της εγκυρότητας του ETA. Παρέχει επίσης τους λόγους για την άρνηση ή την ακύρωση μιας ETA.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ETA στους Ιταλούς πολίτες;

Η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ιταλούς επηρεάζει τις απαιτήσεις διέλευσης των συνόρων. Για παράδειγμα, οι Ιταλοί πολίτες προέρχονται από χώρα χωρίς βίζα και δεν χρειάζονται κανένα έγγραφο για να διασχίσουν τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου ή να διασχίσουν τις χώρες που βρίσκονται στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, με την εισαγωγή της ETA, οι Ιταλοί πολίτες θα χρειάζονται νέα άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αερομεταφορέας θα ελέγχει τις ατομικές ταξιδιωτικές άδειες των Ιταλών πολιτών πριν από το ταξίδι για την αποφυγή επιβαρύνσεων.

Η ETA θα επιτρέπει στους Ιταλούς να ταξιδεύουν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ως τουρίστες για βραχυπρόθεσμες διαμονές. Για παράδειγμα, οι επισκέπτες μπορούν να παραμείνουν στη βρετανική επικράτεια για έξι μήνες με το ETA. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιούν την ETA για τουριστικούς και επαγγελματικούς σκοπούς, λόγω του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα των δεσμεύσεων. Οι Ιταλοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το ETA για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για ιατρικές θεραπείες ή για βραχυπρόθεσμες σπουδές σε βρετανικά ιδρύματα. Ενώ οι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς επιτρέπονται για τους κατόχους ETA, οι ταξιδιώτες δεν μπορούν να εργαστούν ή να ασκήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα που αποφέρει εισόδημα στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να αποκτήσουν την απαραίτητη θεώρηση και άδεια εργασίας.

Διαδικασία υποβολής αίτησης για την ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για Ιταλούς υπηκόους

Η αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά και οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να επισκεφθούν το βρετανικό προξενείο ή την πρεσβεία για να λάβουν την ταξιδιωτική άδεια. Προτού ο επισκέπτης ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης, θα πρέπει να είναι έτοιμος να παράσχει τις ακόλουθες πληροφορίες:

– Προσωπικές πληροφορίες: Ο ταξιδιώτης πρέπει να δώσει το όνομά του και άλλα προσωπικά στοιχεία. Επισκέπτες με ένα όνομα θα πρέπει να χρησιμοποιούν τους χαρακτήρες LNU “Last Name Unknown” (Άγνωστο επώνυμο) ή FNU “First Name Unknown” (Άγνωστο όνομα), καθώς το όνομα και το επώνυμο είναι υποχρεωτικά. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρετε την ημερομηνία γέννησης και το φύλο.
– Διαβατήριο: Το βιομετρικό διαβατήριο θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη χώρα υπηκοότητας, την ημερομηνία έκδοσης, την ημερομηνία λήξης, τον αριθμό διαβατηρίου και άλλες υπηκοότητες του αιτούντος. Ο επισκέπτης θα πρέπει να ταξιδεύει με το διαβατήριο που χρησιμοποιήθηκε για την αίτηση, δεδομένου ότι η ETA θα συνδέεται με τον αριθμό διαβατηρίου και ένας διαφορετικός αριθμός διαβατηρίου δεν θα λειτουργεί.
– Στοιχεία επικοινωνίας: Ταχυδρομικός κώδικας, πόλη και χώρα διαμονής. Θα πρέπει επίσης να δοθεί μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επικοινωνία με τον αιτούντα σχετικά με την επιτυχία ή την απόρριψη της αίτησης ETA. Ορισμένες φορές απαιτείται αριθμός τηλεφώνου ή κινητού τηλεφώνου.
– Ταξιδιωτικές πληροφορίες: Ο ταξιδιώτης πρέπει να παράσχει πληροφορίες για το ταξίδι, συμπεριλαμβανομένων του σκοπού του ταξιδιού και του τόπου διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επισκέπτες που διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο θα πρέπει να παρέχουν τα στοιχεία κράτησης του ξενοδοχείου, ενώ οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται διάφορες πόλεις θα πρέπει να παρέχουν το δρομολόγιό τους.
– Ερωτήσεις επιλεξιμότητας: Μερικά ερωτήματα επιλεξιμότητας που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ένας ταξιδιώτης είναι θέματα μετανάστευσης, όπως η άρνηση έκδοσης βίζας στα σύνορα, το ποινικό ιστορικό, το ιστορικό κατοχής ή χρήσης ναρκωτικών και οι τρομοκρατικές δραστηριότητες ή κατηγορίες. Οι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με την υγεία, όπως εμβολιασμοί, υπάρχουσες λοιμώξεις και εμβολιασμοί.
– Στοιχεία χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας: Για την ηλεκτρονική διεκπεραίωση της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ιταλούς πολίτες, πρέπει να υποβληθούν οι μέθοδοι πληρωμής. Με την πληρωμή, η αίτηση μπορεί να εγκριθεί και να διεκπεραιωθεί.

Η συμπλήρωση της αίτησης ETA διαρκεί 10 έως 15 λεπτά, αλλά η επεξεργασία διαρκεί 48 έως 72 ώρες. Όταν η αίτηση εγκριθεί, ο ταξιδιώτης θα λάβει email επιβεβαίωσης. Ως εκ τούτου, οι αιτούντες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση αρκετές ημέρες πριν από το ταξίδι για να αποφύγουν καθυστερήσεις λόγω του χρόνου επεξεργασίας. Οι Ιταλοί πολίτες δεν χρειάζεται να εκτυπώσουν το email επιβεβαίωσης. Κατά τη σάρωση, ο αριθμός διαβατηρίου που χρησιμοποιήθηκε για την αίτηση θα εμφανίζει εγκεκριμένο ETA στα σύνορα.

Τα οφέλη της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ιταλούς πολίτες

Η νέα ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου προορίζεται να ωφελήσει τους Ιταλούς και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Για παράδειγμα, η ETA επιτρέπει ταχύτερο έλεγχο και επεξεργασία στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου. Με προηγούμενες πληροφορίες για όλους τους ταξιδιώτες, ο έλεγχος των βρετανικών συνόρων θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος για την καταπολέμηση των εγκλημάτων και για να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ασφαλές για τους ξένους υπηκόους και τους Βρετανούς πολίτες. Δεδομένου ότι το σύστημα ETA είναι αυτοματοποιημένο, οι Ιταλοί θα απολαμβάνουν ταχύτερους συνοριακούς ελέγχους. Η συνοριακή αρχή εξετάζει τις πληροφορίες του επισκέπτη πριν χορηγήσει ETA. Στα σύνορα, οι αρχές θα ελέγχουν μόνο την εγκυρότητα της ETA αντί να ελέγχουν για άλλους κινδύνους.

Το νέο σύστημα ETA επιτρέπει στους Ιταλούς να υποβάλλουν αίτηση για ταξιδιωτική άδεια από οποιαδήποτε χώρα παγκοσμίως, αντί να επισκέπτονται την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ιταλία. Ο χρόνος διεκπεραίωσης είναι επίσης σύντομος και επιτρέπει στους επισκέπτες να προγραμματίσουν το δρομολόγιό τους. Για περισσότερες πληροφορίες, οι Ιταλοί ταξιδιώτες μπορούν να ανατρέξουν στην ενότητα Συχνές ερωτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.