Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Τρινιντάντ και της Τομπαγκόν: Τριντόιν: Ένας οδηγός

Όταν εισαχθεί το νέο σύστημα ψηφιακών ταξιδιωτικών αδειών ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, θα επηρεάσει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Οι πολίτες του Τρινιντάντ και Τομπάγκο είναι μεταξύ εκείνων που θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει έως το 2024, αντικαθιστά το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Διαβάστε παρακάτω έναν οδηγό για το πώς λειτουργεί το σύστημα ETA, τι να περιμένετε όταν ταξιδεύετε και πώς να υποβάλετε αίτηση για ETA.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Τρινιντάντ και της Τομπαγκόν;

Ορισμένοι έμπειροι ταξιδιώτες θα είναι ήδη εξοικειωμένοι με την έννοια των ψηφιακών ταξιδιωτικών αδειών, οι οποίες έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένες σε χώρες σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Το νέο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, ή Electronic Travel Authorisation, είναι παρόμοιο με άλλα συστήματα, όπως το ESTA στον Καναδά ή το ETA στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιτρέπει στους επισκέπτες να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να περάσουν από χρονοβόρα διαδικασία αίτησης θεώρησης. Οι ταξιδιώτες στους οποίους χορηγείται ETA έχουν άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες.

Η ETA αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εισαγωγή του θα δώσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη εποπτεία σχετικά με το ποιος εισέρχεται στη χώρα, διευκολύνοντας τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια.

Πώς θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες από το Τρινιντάντ και την Τομπάγκον;

Τα μέλη της Κοινοπολιτείας των Εθνών περιλαμβάνονται στις 92 χώρες με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Ως χώρα της Κοινοπολιτείας, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο βρίσκεται στον κατάλογο. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πολίτες του Τρινιντάντ και Τομπάγκο δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση ή οποιαδήποτε πρόσθετη γραφειοκρατία για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα, το διαβατήριό τους είναι το μόνο έγγραφο που χρειάζονται. Όταν ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, αυτό θα αλλάξει, και θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Τρινιντάντ και της Τομπαγκόν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στενές σχέσεις με το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και υπάρχει μεγάλη διασπορά Τρινιντάντ και Τομπάγκο που ζει σε μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο. Οι επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο για διάφορους λόγους, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Μαθήματα σπουδών
– Επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Όλοι οι επισκέπτες από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο που σκοπεύουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για λιγότερο από έξι μήνες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA. Υπάρχει μόνο ένα έντυπο αίτησης που πρέπει να συμπληρωθεί, ανεξάρτητα από το λόγο που ο ταξιδιώτης έρχεται στη χώρα.

Υπό ορισμένες ειδικές συνθήκες, οι πολίτες του Τρινιντάντ και Τομπάγκο πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ισχύει στο πλαίσιο του ισχύοντος συστήματος και δεν θα αλλάξει όταν τεθεί σε ισχύ το σύστημα ETA. Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να εγκατασταθούν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εργαστούν εκεί (τόσο για βραχυπρόθεσμες όσο και για μακροπρόθεσμες περιόδους) ή να παραμείνουν στη χώρα για περισσότερο από έξι μήνες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη σχετική θεώρηση πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Τρινιντάντ και της Τομπαγκόνιας

Οι πολίτες του Τρινιντάντ και Τομπάγκο που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA μέσω μιας ηλεκτρονικής φόρμας. Η ETA έχει σχεδιαστεί για να αποτελεί μέρος ενός πλήρως ψηφιακού προγράμματος, επομένως δεν θα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εκτός σύνδεσης. Το τέλος αίτησης για την ETA μπορεί επίσης να καταβληθεί ηλεκτρονικά.

Το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης περιέχει ορισμένα πεδία προς συμπλήρωση, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών στοιχείων, των ταξιδιωτικών σχεδίων και της αποκάλυψης ευαίσθητων πληροφοριών ιστορικού. Έχουν κυκλοφορήσει ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις για την ETA, και καλό είναι οι ταξιδιώτες να τις συμβουλεύονται για να έχουν μια ιδέα για το τι να περιμένουν. Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο σκοπός της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μια διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
– Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και ιδιότητας μέλους (παρελθόντων ή παρόντων) απαγορευμένων ομάδων ή οργανώσεων.

Το τελευταίο σημείο αυτού του καταλόγου αφορά την πτυχή της ασφάλειας του νέου συστήματος ETA. Οι ταξιδιώτες που έχουν διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατικές ομάδες ή συμμορίες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η αίτησή τους απορρίπτεται, καθώς θεωρούνται ότι αποτελούν δυνητική απειλή για την ασφάλεια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αυτές ενδέχεται να αλλάξουν. Το σύστημα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και ορισμένες λεπτομέρειες θα μπορούσαν να τροποποιηθούν πριν τεθεί σε ισχύ.

Οι αιτούντες θα πρέπει να προσέχουν κατά τη συμπλήρωση του εντύπου να διασφαλίζουν ότι το συμπληρώνουν σωστά, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις ή προβλήματα αργότερα στη διαδικασία. Όταν το έντυπο συμπληρωθεί πλήρως και καταβληθεί το τέλος αίτησης, η αίτηση θα περάσει στο στάδιο της επεξεργασίας. Ελλιπείς ή απλήρωτες αιτήσεις δεν θα διεκπεραιώνονται.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Τρινιντάντ και της Τομπαγκόνιας

Η αίτηση ETA αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες επεξεργασίας. Εάν η αίτησή του είναι επιτυχής, ο ταξιδιώτης έχει πλέον άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν χρειάζεται να συμπληρώσει περαιτέρω έντυπα. Θα πρέπει να έχουν έτοιμο το ETA τους για να το δείξουν στο προσωπικό του αεροδρομίου αναχώρησης και πάλι όταν φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και περάσουν από τον συνοριακό έλεγχο.

Εάν μια αίτηση ETA απορριφθεί, ο αιτών μπορεί να επιλέξει να περάσει από το σύστημα προσφυγών. Οι αιτούντες των οποίων οι προσφυγές αποτυγχάνουν μπορεί να έχουν ακόμη τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο χρονοβόρα.

Η ΕΤΑ αναμένεται να αποτελέσει όρο της μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για την ΕΤΑ τους εκ των προτέρων, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την επεξεργασία της. Οι επιβάτες θα κληθούν να προσκομίσουν την εγκεκριμένη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Τρινιντάντ και της Τομπαγκόν στην πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου αναχώρησης. Εάν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, μπορεί να τους απαγορευτεί η επιβίβαση.

Ταξίδι με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Τρινιντάντ και της Τομπαγκόνιας

Με εγκεκριμένη ETA, ένας ταξιδιώτης από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο έχει άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να παραμείνει εκεί για περίοδο έως έξι μηνών. Μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των τεσσάρων συστατικών χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία). Δεν μπορούν να εργαστούν, αλλά μπορούν να εγγραφούν σε ένα πρόγραμμα σπουδών.

Η ETA ισχύει μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχει καμία νομική σημασία στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της κοινής ταξιδιωτικής ζώνης Σένγκεν ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει τις δικές της προϋποθέσεις εισόδου. Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του ταξιδιού τους, καλό είναι να εξετάσουν τις απαιτήσεις αυτές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν το ETIAS, το ψηφιακό σύστημα αδειών της ΕΕ, που πρόκειται να εισαχθεί στα τέλη του 2023.