Πλήρης οδηγός για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Γουατεμάλας

Το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα μετατραπεί σύντομα σε νέο πρόγραμμα ETA. Το σύστημα αυτό, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί έως το 2024, θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες της Γουατεμάλας. Διαβάστε παρακάτω έναν πλήρη οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Γουατεμάλας πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Γουατεμάλας;

Το ETA, που σημαίνει Electronic Travel Authorisation, είναι ένα νέο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το ισχύον βρετανικό σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Βασίζεται σε συστήματα που έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες χώρες, όπως το αμερικανικό ESTA ή το καναδικό ETA. Όπως και αυτά τα προγράμματα, η ΕΤΑ παρέχει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη εποπτεία επί των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα και παρέχει έναν ισχυρότερο τρόπο ελέγχου των πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια.

Το ETA είναι εντελώς ξεχωριστό από το πρόγραμμα θεωρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν πρόκειται για θεώρηση και η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι πολύ απλούστερη από ό,τι η θεώρηση. Αντίθετα, λειτουργεί ως ένα είδος ψηφιακής ταξιδιωτικής άδειας, δίνοντας στους κατόχους της άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν τεθεί σε ισχύ, οι πολίτες της Γουατεμάλας θα είναι μία από τις ομάδες που θα επηρεαστούν. Θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς επηρεάζει η ETA τους ταξιδιώτες της Γουατεμάλας;

Η Γουατεμάλα είναι μία από τις 92 χώρες που έχουν συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες μπορούν, σύμφωνα με το σημερινό σύστημα, να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώσουν οποιαδήποτε γραφειοκρατία. Αυτό θα αλλάξει με το νέο πρόγραμμα, καθώς οι ταξιδιώτες αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Γουατεμάλας παρέχει στους ταξιδιώτες άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο για έως και έξι μήνες. Μπορεί να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάφορους λόγους, όπως αυτοί που περιγράφονται παρακάτω:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Βραχυπρόθεσμα μαθήματα ή προγράμματα σπουδών
– Επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Ανεξάρτητα από τον λόγο επίσκεψής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Γουατεμάλα θα περάσουν από την ίδια διαδικασία αίτησης ETA. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, όπως ακριβώς υπάρχουν εξαιρέσεις στο τρέχον πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Οι κάτοικοι της Γουατεμάλας που ελπίζουν να ζήσουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, να μείνουν εκεί για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών ή να εργαστούν εκεί θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Η διαδικασία αίτησης θεώρησης παραμένει εντελώς ξεχωριστή από την ΕΤΑ.

Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες της Γουατεμάλας

Οι πολίτες της Γουατεμάλας που σχεδιάζουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξετάσουν τον δημοσιευμένο κατάλογο των απαιτήσεων για την ETA. Ορισμένες από αυτές τις απαιτήσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο από χώρα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορα δεδομένα, όπως ημερομηνία γέννησης, στοιχεία απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο λόγος της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Ορισμένα βασικά στοιχεία σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση του ταξιδιώτη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα.
– Πληρωμή του τέλους αίτησης ETA.

Οι πληροφορίες αυτές ενδέχεται να αλλάξουν. Το σύστημα ETA δεν έχει ακόμη εισαχθεί και ορισμένες λεπτομέρειες ενδέχεται να αλλάξουν καθώς οριστικοποιείται. Ωστόσο, οι παραπάνω πληροφορίες παρέχουν μια γενική επισκόπηση του τι μπορούν να περιμένουν οι ταξιδιώτες από το νέο πρόγραμμα.

Εκτός από τις απαιτήσεις που αναφέρονται παραπάνω, οι αιτούντες θα πρέπει να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν τους, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και τυχόν συμμετοχής (στο παρελθόν ή στο παρόν) σε απαγορευμένη ομάδα ή οργάνωση. Το ETA έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην επισήμανση των ταξιδιωτών που ενδέχεται να αποτελούν πιθανή απειλή για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου ή των πολιτών του. Οι αιτούντες ΕΤΑ με σοβαρά αδικήματα στο παρελθόν μπορεί να θεωρηθούν επικίνδυνοι και η αίτησή τους θα απορριφθεί.

Οι αιτούντες ETA θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση ηλεκτρονικά. Πρόκειται για ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ταχυδρομικής αίτησης.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Γουατεμάλας

Η εγκεκριμένη ETA μπορεί να θεωρηθεί όρος μεταφοράς από τους ταξιδιωτικούς φορείς. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ξεκινήσουν την αίτησή τους με αρκετό χρόνο. Εάν φτάσουν στην πύλη αναχώρησης του αεροδρομίου χωρίς να έχουν να επιδείξουν στο προσωπικό την ETA, ενδέχεται να τους απαγορευτεί η επιβίβαση.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αίτησης, οι αιτούντες πρέπει να καταβάλουν ένα μη επιστρεπτέο τέλος. Μόλις ολοκληρωθεί η αίτησή τους και καταβληθεί πλήρως το τέλος, η αίτηση θεωρείται πλήρης και μπορεί πλέον να διεκπεραιωθεί.

Η επεξεργασία μιας αίτησης ETA μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες, οπότε οι αιτούντες θα πρέπει να το έχουν αυτό κατά νου. Θα πρέπει να επιδείξουν το ETA τους στο αεροδρόμιο αναχώρησης και ξανά κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αίτηση ETA θα απορριφθεί. Εάν συμβεί αυτό, ο αιτών έχει κάποιες εναλλακτικές λύσεις να ακολουθήσει. Πρώτον, μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Εάν αυτό αποτύχει, μπορεί να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Πρόκειται για μια πιο περίπλοκη διαδικασία και συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερο χρόνο επεξεργασίας. Οι ταξιδιώτες με σοβαρό ποινικό μητρώο στους οποίους δεν χορηγείται ΕΤΑ ενδέχεται να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση.

Ταξίδι με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Γουατεμάλας

Μια εγκεκριμένη ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Γουατεμάλας δίνει στον ταξιδιώτη την άδεια να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνει εκεί έως και έξι μήνες. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερις χώρες: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Δεν υπάρχει συνοριακός έλεγχος μεταξύ των τεσσάρων χωρών, οπότε ένας ταξιδιώτης με ETA μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα μεταξύ τους. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ανεξάρτητη και το ETA δεν είναι έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο εκεί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν και δεν είναι πλέον κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι η ETA επιτρέπει στους πολίτες της Γουατεμάλας να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν τους δίνει άδεια εισόδου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι κάτοικοι της Γουατεμάλας που επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους επισκεπτόμενοι άλλες χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να εξετάσουν τις σχετικές προϋποθέσεις εισόδου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία θέσπισης της δικής της ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας, που αναφέρεται ως ETIAS.