ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Πορτογάλους πολίτες: Πλήρης οδηγός

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πρόσφατα την εισαγωγή του συστήματος ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA) για όλους τους επισκέπτες χωρίς βίζα. Οι Πορτογάλοι πολίτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται ηλεκτρονική άδεια ταξιδιού, την οποία μπορούν να αποκτήσουν ηλεκτρονικά. Μάθετε τα πάντα σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Πορτογάλους πολίτες, από τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, τα τέλη αίτησης και τους χρόνους διεκπεραίωσης, μέχρι τα έγγραφα που απαιτούνται και τον τρόπο με τον οποίο η ETA θα επηρεάσει το ταξίδι του ταξιδιώτη κατά την είσοδό του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Πορτογάλους πολίτες;

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών που θα καταστεί υποχρεωτικό έως το τέλος του 2024. Το σύστημα αυτό θα απαιτεί από όλους τους ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα να υποβάλλουν αίτηση για ηλεκτρονική άδεια ταξιδιού πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομες επισκέψεις. Η ETA προορίζεται για επισκέπτες που επιθυμούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς λόγους, για αναψυχή ή για λόγους διέλευσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σύστημα αυτό ισχύει μόνο για όσους προέρχονται από χώρες των οποίων οι πολίτες απαλλάσσονται επί του παρόντος από την υποχρέωση θεώρησης όταν ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Πορτογαλία.

Όταν τεθεί σε πλήρη ισχύ, όλοι οι Πορτογάλοι πολίτες που σχεδιάζουν σύντομη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν από το ταξίδι τους. Τα καλά νέα είναι ότι η διαδικασία αυτή αναμένεται να είναι γρήγορη και σχετικά εύκολη. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης μπορεί να ολοκληρωθεί εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και αναμένεται να διαρκέσει μόλις λίγα λεπτά. Οι αιτούντες πρέπει να παρέχουν βασικές πληροφορίες καθώς και να απαντούν σε ορισμένες ερωτήσεις ασφαλείας. Όλες οι αιτήσεις ελέγχονται με βάση τους καταλόγους παρακολούθησης και άλλες σχετικές βάσεις δεδομένων πριν εγκριθούν ή απορριφθούν.

Μόλις εγκριθεί, η ETA θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με το διαβατήριο του αιτούντος και θα παραμείνει σε ισχύ για έξι μήνες (180 ημέρες) από την ημερομηνία έκδοσής της. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ETA που εκδίδεται από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εγγυάται την είσοδο στη χώρα- οι υπάλληλοι μετανάστευσης ενδέχεται να ζητήσουν πρόσθετα έγγραφα όταν οι ταξιδιώτες φτάνουν στο λιμάνι εισόδου.

Επιπλέον, όσοι διαθέτουν ETA πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων η ύπαρξη επαρκών κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, ώστε να μπορούν να συντηρηθούν οικονομικά. Επιπλέον, οι αιτούντες πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι έχουν βάσιμο λόγο για την επίσκεψή τους, όπως δραστηριότητες αναψυχής ή επαγγελματικές δραστηριότητες ή ότι διέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο καθ’ οδόν προς άλλα μέρη. Το πρόγραμμα ETA έχει ως στόχο να διευκολύνει όσο ποτέ άλλοτε την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους πολίτες χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης, όπως η Πορτογαλία, χωρίς επιπλέον γραφειοκρατία.

Επιλεξιμότητα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια πολύ ευκολότερη και απλούστερη διαδικασία από εκείνη της αίτησης για θεώρηση, καθώς απαιτεί μόνο τα βασικά έγγραφα και διεκπεραιώνεται πολύ ταχύτερα. Για να είναι επιλέξιμοι για ETA, οι αιτούντες πρέπει να προέρχονται από μία από τις 92 χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε αυτόν τον κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει και άλλους προορισμούς, όπως οι Μπαχάμες, οι Μαλδίβες, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Η ETA παρέχει στους Πορτογάλους ταξιδιώτες ελευθερία μετακίνησης σε όλη την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία – εφόσον η επίσκεψή τους είναι εντός της επιτρεπόμενης διάρκειας παραμονής.

Απαιτήσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι Πορτογάλοι πολίτες δεν είναι αυτομάτως επιλέξιμοι για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για να πληρούν τις προϋποθέσεις, πρέπει να πληρούν ορισμένες ειδικές απαιτήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν:

Βιομετρικό διαβατήριο

Αυτός ο τύπος διαβατηρίου είναι πιο ασφαλής από τα παραδοσιακά διαβατήρια, καθώς συλλέγει προσωπικά δεδομένα από τον κάτοχο, όπως δακτυλικά αποτυπώματα, χαρακτηριστικά προσώπου και σαρώσεις ίριδας. Η συλλογή αυτών των βιομετρικών δεδομένων συμβάλλει στην ακριβέστερη επαλήθευση του διαβατηρίου, συμβάλλοντας στη μείωση της απάτης ταυτότητας. Οι Πορτογάλοι πολίτες που διαθέτουν παραδοσιακό διαβατήριο πρέπει πρώτα να αποκτήσουν βιομετρικό διαβατήριο προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για τη διαδικασία υποβολής αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βραχυπρόθεσμη επίσκεψη

Εκτός από την κατοχή βιομετρικού διαβατηρίου, η πρόθεση παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μικρότερο των 180 ημερών πρέπει επίσης να αποδεικνύεται κατά την υποβολή αίτησης για ETA. Οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι 180 ημέρες τους αρχίζουν μόλις εκδοθεί η ETA και όχι όταν εισέλθουν στη χώρα, οπότε θα πρέπει να προγραμματίσουν αναλόγως. Εάν οι ταξιδιώτες παρατείνουν την επίσκεψή τους με ΕΕΤΑ, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ή ακόμη και απέλαση, ανάλογα με παράγοντες όπως το πόσο καιρό βρίσκονται στη χώρα χωρίς άδεια.

Ποινικό μητρώο

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτεί επίσης από τους αιτούντες να μην έχουν ποινικό μητρώο πριν εισέλθουν στη χώρα. Παραδείγματα εγκληματικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής: βίαια εγκλήματα, τρομοκρατία, απάτη και παράνομη διακίνηση. Όλες αυτές οι εγκληματικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές νομικές συνέπειες εάν κάποιος τις διαπράξει ενώ βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Απαιτώντας από τους αιτούντες να μην έχουν ποινικό μητρώο πριν από την είσοδο στη χώρα, συμβάλλει στη διασφάλιση ότι οι επισκέπτες θα τηρούν τους τοπικούς νόμους κατά την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, συμβάλλει στην προστασία αθώων πολιτών από ενδεχόμενη βλάβη σε περίπτωση που ένα άτομο με ποινικό μητρώο εισέλθει στη χώρα.

Παραβάσεις της νομοθεσίας περί μετανάστευσης

Οι αιτούντες δεν πρέπει να έχουν παραβιάσει ποτέ στο παρελθόν τους μεταναστευτικούς νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν πρέπει να τους έχει απαγορευτεί στο παρελθόν η είσοδος σε άλλες χώρες λόγω τέτοιων παραβιάσεων. Οι μεταναστευτικές παραβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την παράταση της παραμονής της βίζας χωρίς ανανέωση ή άλλες σχετικές παραβάσεις, όπως η παράνομη εργασία με τουριστική βίζα.

Είναι κρίσιμο για τους αιτούντες στους οποίους έχει ποτέ στο παρελθόν απαγορευτεί η είσοδος λόγω παραβίασης της νομοθεσίας περί μετανάστευσης να αποκαλύψουν αυτές τις πληροφορίες. Αυτό γίνεται για να μπορεί να αξιολογηθεί σωστά η αίτησή τους – και να απορριφθεί, εάν είναι απαραίτητο – με βάση αυτές και μόνο τις πληροφορίες, αντί να κινδυνεύουν με απέλαση κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω ψευδών ισχυρισμών που διατυπώνουν στην αίτησή τους. Ακολουθεί μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά στις απαιτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Πορτογάλους πολίτες.

Διαδικασία αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει με τη δημιουργία λογαριασμού στον κυβερνητικό ιστότοπο. Οι αιτούντες πρέπει να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες, όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης και διεύθυνση. Απαιτούνται επίσης πληροφορίες για το διαβατήριο, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού διαβατηρίου και της ημερομηνίας λήξης. Οι πολίτες με διπλή ιθαγένεια ή άλλη ιθαγένεια θα πρέπει να γνωστοποιούν τις πληροφορίες αυτές όταν υποβάλλουν αίτηση για ETA. Θα πρέπει επίσης να παρέχονται στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του αριθμού τηλεφώνου. Οι αιτούντες θα πρέπει επίσης να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες, όπως τον τόπο εργασίας τους.

Αφού εισαχθούν όλες αυτές οι πληροφορίες στο σύστημα, οι αιτούντες θα κληθούν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την επιλεξιμότητά τους για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόλις οι αιτούντες απαντήσουν ικανοποιητικά σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, θα οδηγηθούν στο τμήμα πληρωμής της διαδικασίας υποβολής αίτησης, όπου θα εισάγουν τα στοιχεία πληρωμής τους, όπως τον αριθμό της πιστωτικής ή χρεωστικής τους κάρτας. Το κόστος απόκτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Μετά την επιτυχή επεξεργασία της πληρωμής, οι αιτούντες μπορούν να προχωρήσουν σε πρόσθετα στάδια επεξεργασίας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν την υποβολή τυχόν πρόσθετων εντύπων που απαιτούνται από τους υπαλλήλους μετανάστευσης. Μετά από αυτό το σημείο, οι χρόνοι έγκρισης θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα παραληφθούν τα έγγραφα από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας μετανάστευσης και θα εγκριθούν αφού εξεταστούν σωστά σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν καθοριστεί από αυτούς. Ωστόσο, η διαδικασία έγκρισης αναμένεται να διαρκέσει λίγες ημέρες.

Υπάρχουν εξαιρέσεις σχετικά με το ποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

– Κάτοχοι ιρλανδικού διαβατηρίου
– Πολίτες των Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών
– Βρετανικά προστατευόμενα πρόσωπα
– Βρετανοί υπήκοοι
– Βρετανοί υπερπόντιοι υπήκοοι
– Πολίτες των Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών
– Κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου

Για περισσότερες πληροφορίες, οι Πορτογάλοι πολίτες ενθαρρύνονται να ανατρέξουν στη σελίδα Συχνές ερωτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.