Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Τουβαλού: Τι πρέπει να ξέρετε

Όταν τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα ETA, οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο από το Τουβαλού θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα νέο σύστημα. Η ETA, η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή έως το 2024. Οι πολίτες του Τουβαλού είναι μεταξύ αυτών που θα επηρεαστούν. Διαβάστε παρακάτω έναν οδηγό που εξηγεί πώς λειτουργεί το σύστημα ETA και πώς να υποβάλετε αίτηση για ETA.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Τουβαλού;

Η ETA, ή Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια, είναι μια μορφή ψηφιακής ταξιδιωτικής άδειας. Τα συστήματα αυτά έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια και οι έμπειροι ταξιδιώτες μπορεί να είναι ήδη εξοικειωμένοι με προγράμματα όπως το ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών ή το καναδικό ETA. Όπως αυτές, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια άδεια για την οποία οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν αίτηση πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους αντί για βίζα.

Η ETA θα αντικαταστήσει το σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Σχεδιάστηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για την ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας. Όταν τεθεί σε λειτουργία, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να παρακολουθεί αποτελεσματικότερα τα σύνορα. Θα παρέχει μεγαλύτερη εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα και καλύτερες ευκαιρίες για τον εντοπισμό κινδύνων για την ασφάλεια.

Πώς θα επηρεάσει η νέα ETA τους ταξιδιώτες του Τουβαλού;

Το Τουβαλού, όπως και άλλα μέλη της Κοινοπολιτείας των Εθνών, περιλαμβάνεται στις 92 χώρες που είναι επιλέξιμες για την ΕΤΑ. Αυτές είναι οι χώρες με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επί του παρόντος συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Επί του παρόντος, οι επισκέπτες από το Τουβαλού χρειάζονται μόνο το διαβατήριό τους για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα, θα πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Τουβαλού πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

Οι επισκέπτες του Τουβαλού ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάφορους λόγους. Μερικά από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς
– Μαθήματα σύντομης φοίτησης
– Ιατρική περίθαλψη

Όλοι αυτοί οι λόγοι καλύπτονται από την ETA. Υπάρχει ένα ενιαίο έντυπο αίτησης ETA που πρέπει να συμπληρώσουν οι επισκέπτες από το Τουβαλού, ανεξάρτητα από τον λόγο του ταξιδιού τους.

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες οι πολίτες του Τουβαλού θα χρειαστούν θεώρηση για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν θέλουν να εργαστούν στη χώρα, να ζήσουν μόνιμα ή να περάσουν πάνω από έξι μήνες εκεί, χρειάζονται βίζα. Αυτό ισχύει στο πλαίσιο του ισχύοντος συστήματος και θα παραμείνει έτσι όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα ETA. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θεώρησης θα παραμείνει εντελώς αμετάβλητη με την εισαγωγή της ETA.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Τουβαλού

Κατά την προετοιμασία του ταξιδιού τους, οι πολίτες του Τουβαλού ενθαρρύνονται να εξετάσουν τον κατάλογο των απαιτήσεων για την αίτηση ETA. Δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη όλες οι πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Για παράδειγμα, το κόστος του τέλους υποβολής αίτησης ETA δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Οι πληροφορίες του παρόντος καταλόγου υπόκεινται σε αλλαγές και ενδέχεται να βελτιωθούν πριν από την εισαγωγή του συστήματος. Ωστόσο, δίνει στους ταξιδιώτες μια γενική εικόνα για το τι να περιμένουν από τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο σκοπός της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μια διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
– Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και ιδιότητας μέλους (παρελθόντων ή παρόντων) απαγορευμένων ομάδων ή οργανώσεων.

Μέρος του συστήματος ETA έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την ασφάλεια των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Για το λόγο αυτό, οι υποψήφιοι καλούνται να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με το ποινικό τους μητρώο και τυχόν παραβάσεις στο παρελθόν. Εάν ένας αιτών αναγνωριστεί ως δυνητικός κίνδυνος για την ασφάλεια, η αίτησή του θα απορριφθεί.

Η αίτηση ETA πρέπει να συμπληρωθεί ηλεκτρονικά μέσω ψηφιακής φόρμας που έχει δημιουργήσει η βρετανική κυβέρνηση. Το τέλος μπορεί επίσης να καταβληθεί ηλεκτρονικά. Καθώς το σύστημα αυτό είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό, δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Τουβαλού

Η ETA θα διεκπεραιωθεί μόνο όταν το έντυπο έχει συμπληρωθεί σωστά και το τέλος αίτησης έχει καταβληθεί πλήρως. Ο χρόνος επεξεργασίας αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες.

Σε άλλες χώρες με παρόμοια συστήματα, οι μεταφορείς έχουν καταστήσει την ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια όρο μεταφοράς. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτησή τους για ETA με αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους. Θα πρέπει να διαθέτουν αρκετό χρόνο για την πλήρη διεκπεραίωσή του πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Οι επιβάτες θα πρέπει να επιδείξουν εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Τουβαλού στην πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου αναχώρησης. Εάν δεν είναι σε θέση να το πράξουν αυτό, ενδέχεται να τους απαγορευτεί η επιβίβαση. Θα πρέπει επίσης να προσκομίσουν το ETA όταν φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διέλευσή τους από τον συνοριακό έλεγχο.

Εάν μια αίτηση ETA απορριφθεί, ο αιτών μπορεί να προσπαθήσει να ασκήσει έφεση. Εάν και αυτό αποτύχει, μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η διαδικασία αίτησης θεώρησης μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη από την αίτηση ETA.

Ταξίδια με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Τουβαλού

Μετά την έγκριση της αίτησής τους για ETA, οι ταξιδιώτες από το Τουβαλού έχουν άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορούν να παραμείνουν στη χώρα έως και έξι μήνες. Ενώ βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούν να εγγραφούν σε ένα πρόγραμμα σπουδών, αλλά δεν επιτρέπεται να εργαστούν. Μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των συστατικών χωρών της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Ωστόσο, η ΕΤΑ δεν τους δίνει την άδεια να εισέλθουν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι ανεξάρτητη χώρα.

Το Τουβαλού απέχει πολύ από το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε ορισμένοι ταξιδιώτες μπορεί να θελήσουν να παρατείνουν το ταξίδι τους και να επισκεφθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ETA είναι ένα νομικό έγγραφο που ισχύει μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της κοινής ταξιδιωτικής ζώνης Σένγκεν. Οι κάτοικοι του Τουβαλού που επιθυμούν να επισκεφθούν άλλα μέρη της Ευρώπης θα πρέπει να εξετάσουν τις σχετικές προϋποθέσεις εισόδου. Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει τη δική της ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια, το ETIAS, η οποία πρόκειται να τεθεί σε κυκλοφορία στα τέλη του 2023.