Πληροφορίες σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ισλανδούς πολίτες

Από το 2024 και μετά, κάθε ταξιδιώτης που επιθυμεί να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζεται ETA. Αυτό το άρθρο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους Ισλανδούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα επηρεαστούν από την ETA και οδηγίες για τον τρόπο υποβολής αίτησης για ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια.

Τι είναι το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Μετά από σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την ιθαγένεια και τα σύνορα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισαγάγει ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA), το οποίο πρόκειται να αναπτυχθεί πλήρως έως το τέλος του 2024. Θα είναι παρόμοιο με τα υφιστάμενα συστήματα που λειτουργούν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με τους όρους της νέας νομοθεσίας, όλα τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ψηφιοποιηθούν πλήρως, με το ETA να λειτουργεί ως ψηφιακό πάσο για τους ξένους επισκέπτες. Η πρόσβαση που παρέχεται με ενιαία άδεια ETA του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Επί του παρόντος, υπάρχουν συνολικά 92 χώρες που περιλαμβάνονται στον κυβερνητικό κατάλογο των εθνών που θα πρέπει οι πολίτες τους να υποβάλουν αίτηση για ETA (η Ισλανδία είναι ένα από αυτά τα κράτη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο). Κάθε ταξιδιώτης από την Ισλανδία που θέλει να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομη διαμονή πρέπει να υποβάλει αίτηση για ETA.

Η ΕΤΑ ισχύει για όλους τους λόγους ταξιδιού: επαγγελματικά ταξίδια, σπουδές, τουρισμός και αναψυχή, επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς και ιατρική περίθαλψη. Θα εφαρμόζεται επίσης σε όλα τα μέσα μεταφοράς και όλα τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα σιδηροδρομικά λιμάνια Eurostar θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα τους Ισλανδούς πολίτες;

Πριν από την προτεινόμενη αλλαγή της διαδικασίας, εφόσον πληρούνται οι συνήθεις απαιτήσεις για τους επισκέπτες, οποιοσδήποτε Ισλανδός πολίτης ήθελε να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίοδο μικρότερη των έξι μηνών μπορούσε να το κάνει χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει αίτηση για οποιοδήποτε είδος θεώρησης. Από το 2024 και μετά, θα απαιτείται η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ισλανδούς πολίτες. Δεν αντικαθιστά την τυπική θεώρηση που χρειάζεται κάθε μη Βρετανός πολίτης αν θέλει να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αν επιθυμεί να παραμείνει περισσότερο από έξι μήνες.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης για ETA;

Αν και υπόκειται σε τελικές αλλαγές, υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες του νέου συστήματος ΕΤΑ ώστε να μπορούν οι Ισλανδοί πολίτες να έχουν σαφή εικόνα για το τι πρέπει να κάνουν και τι απαιτείται κατά την υποβολή αίτησης ΕΤΑ.

Για την υποβολή αίτησης απαιτούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Ισλανδικό διαβατήριο σε ισχύ (έγκυρο σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε ισχύ κατά τη στιγμή του προβλεπόμενου ταξιδιού).
– Μια πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου σε ψηφιακή μορφή.

Η εφαρμογή θα ζητήσει τις ακόλουθες πληροφορίες:

– Προσωπικά στοιχεία – ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και τρέχουσα διεύθυνση κατοικίας.
– Στοιχεία διαβατηρίου – αριθμός, ημερομηνία έκδοσης και χώρα έκδοσης.
– Στοιχεία απασχόλησης – όνομα, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας του εργοδότη τους.
– Λεπτομέρειες ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένου του σκοπού της επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο και της διεύθυνσης που θα χρησιμοποιηθεί κατά την παραμονή στη χώρα.

Οι αιτούντες την ΕΤΑ θα κληθούν επίσης να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με την εθνικότητα (όπως διπλή υπηκοότητα), το προηγούμενο μεταναστευτικό ιστορικό, τις σχέσεις με απαγορευμένες ομάδες τώρα ή στο παρελθόν και το ποινικό ιστορικό τους.

Οι πληροφορίες αυτές θα ελέγχονται σε εθνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τις συνοριακές δυνάμεις και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε κάθε υποψήφιο ταξιδιώτη που θεωρείται ότι προκαλεί ανησυχία για την εθνική ασφάλεια δεν θα χορηγείται ETA.

Πώς γίνεται η επεξεργασία της αίτησης;

Η αίτηση ETA υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Δεν υπάρχει σύστημα που να βασίζεται σε χαρτί ή σε πρόσωπο. Κάθε αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από μια μη επιστρεπτέα πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Κάθε αίτηση που υποβάλλεται χωρίς πληρωμή θα ακυρώνεται και θα παραμένει ανεπεξέργαστη.

Η επεξεργασία αναμένεται να διαρκέσει από 48 έως 72 ώρες, αλλά συνιστάται να υποβάλετε την αίτησή σας αρκετά νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία του ταξιδιού σας. Εάν η ETA απορριφθεί, ο ταξιδιώτης μπορεί να υποβάλει αίτηση για βίζα, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα εκδοθεί.

Πώς θα επηρεάσει η ETA τη διαδικασία εισόδου;

Μόλις γίνει δεκτή η αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, χορηγείται στον ταξιδιώτη μια ψηφιακή άδεια που συνδέεται με το διαβατήριό του.

Όλες οι εγκεκριμένες ETA κατατίθενται σε παγκόσμιες βάσεις δεδομένων προηγμένων πληροφοριών επιβατών. Αυτό επιτρέπει στους διεθνείς ταξιδιωτικούς φορείς να συνεχίσουν να είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση ότι οι επιβάτες τους διαθέτουν τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα και άδειες για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στους Ισλανδούς ταξιδιώτες που δεν μπορούν να προσκομίσουν έγκυρες άδειες ΕΤΑ θα απαγορεύεται η πρόσβαση σε τρένα, πλοία και αεροπλάνα που πηγαίνουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ισλανδούς πολίτες δεν εγγυάται την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν ο έλεγχος των συνόρων θεωρεί ότι κάποιος δεν είναι παραδεκτός σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, θα του απαγορευτεί η είσοδος.

Ποια είναι η χρονική περίοδος που καλύπτει μια ETA;

Η ETA ισχύει για έξι μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται λήγει πριν λήξει η περίοδος των 180 ημερών.

Κανένας επισκέπτης από την Ισλανδία ή οποιαδήποτε άλλη από τις 92 χώρες που αναφέρονται στον κατάλογο δεν θα μπορεί να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερο από την ημερομηνία ισχύος του τρέχοντος διαβατηρίου του, ανεξάρτητα από το πόσο περισσότερο ισχύει η ETA.

Εάν η ETA λήξει ενώ ο επισκέπτης βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να υποβληθεί αίτηση για νέα ETA. Η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ισλανδούς πολίτες θα έχει νέα εξάμηνη περίοδο ισχύος.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 180 ημερών της έγκυρης ETA, οι Ισλανδοί πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, όσες φορές επιθυμούν. Η άδεια ουσιαστικά παρέχει 180 ημέρες απεριόριστης κυκλοφορίας εντός των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι θα εξακολουθείτε να υποχρεούστε να επιδεικνύετε ταυτότητα με φωτογραφία εάν ταξιδεύετε στη Βόρεια Ιρλανδία από την ηπειρωτική χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όσοι αναζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και την αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για Ισλανδούς πολίτες μπορούν να το κάνουν επισκεπτόμενοι την ενότητα με τις συχνές ερωτήσεις.