Ο πλήρης οδηγός σας για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Σαμόα

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόσει το νέο του πρόγραμμα ETA, θα επηρεαστούν εκατομμύρια ταξιδιώτες. Το σύστημα ψηφιακών ταξιδιωτικών αδειών πρόκειται να τεθεί σε ισχύ έως το 2024, αντικαθιστώντας το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επισκέπτες από τη Σαμόα είναι μεταξύ εκείνων που θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν τους επιτραπεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για το νέο σύστημα, πώς λειτουργεί και πώς να υποβάλετε αίτηση για ETA.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Σάμο;

Τα ψηφιακά συστήματα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι έμπειροι ταξιδιώτες μπορεί να είναι ήδη εξοικειωμένοι με αυτά τα προγράμματα, τα οποία περιλαμβάνουν το ETA στον Καναδά και το ESTA στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το επερχόμενο σύστημα ETA είναι η εκδοχή της ψηφιακής ταξιδιωτικής άδειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Σχεδιάστηκε στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος για την ψηφιοποίηση των συνόρων. Επιτρέπει μεγαλύτερη εποπτεία και έλεγχο των εισόδων στη χώρα. Με τη σειρά του, αυτό θα βελτιώσει την ασφάλεια.

Η ETA εισάγεται ως αντικατάσταση του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης που ισχύει σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν πρόκειται για βίζα. Μάλλον πρόκειται για ταξιδιωτική άδεια. Όταν χορηγείται ETA σε έναν επισκέπτη, έχει την άδεια να παραμείνει έως και έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες από τη Σάμο;

Η Σαμόα είναι μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 92 χωρών με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνάψει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Προς το παρόν, οι ταξιδιώτες από τη Σαμόα δεν χρειάζονται κανένα επιπλέον έγγραφο για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτός από το διαβατήριό τους. Αυτό θα αλλάξει όταν τεθεί σε ισχύ το σύστημα ETA. Στο εξής, οι κάτοικοι της Σάμο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι Σαμοανοί επιλέγουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Μαθήματα σπουδών
– Επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Σαμόα είναι ένα σύστημα “ενιαίου μεγέθους” που καλύπτει όλους αυτούς τους λόγους και ακόμη περισσότερους. Όλοι οι Σαμοανοί που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίοδο μικρότερη των έξι μηνών θα συμπληρώσουν το έντυπο αίτησης ETA, το οποίο παραμένει το ίδιο, ανεξάρτητα από τον λόγο του ταξιδιού τους.

Πολλοί κάτοικοι της Σάμο έχουν διαβατήριο της Νέας Ζηλανδίας. Θα πρέπει επίσης να υποβάλουν αίτηση για ETA στο πλαίσιο του νέου συστήματος.

Το σύστημα ETA δεν έχει καμία επίπτωση στο πρόγραμμα θεωρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ορισμένοι Σαμοανοί χρειάζονται σήμερα βίζα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό δεν θα αλλάξει και θα εξακολουθούν να χρειάζονται θεώρηση όταν τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα. Οι κάτοικοι της Σάμο που χρειάζονται βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι όσοι θέλουν να ζήσουν μόνιμα στη χώρα, όσοι σκοπεύουν να περάσουν πάνω από έξι μήνες εκεί και όσοι επιθυμούν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποβολή αίτησης για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Σάμο

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για το ETA συμπληρώνοντας ένα ηλεκτρονικό έντυπο. Πρέπει επίσης να καταβληθεί ένα τέλος αίτησης, το οποίο μπορεί να καταβληθεί ηλεκτρονικά. Καθώς η ETA αποτελεί μέρος ενός ψηφιακού συστήματος, δεν θα υπάρξουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις εκτός σύνδεσης.

Έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις της ETA. Αυτό μπορεί να αλλάξει ακόμη, καθώς το σύστημα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί όλες οι λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η τιμή του τέλους υποβολής αίτησης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Άλλες απαιτήσεις ενδέχεται να τροποποιηθούν πριν από την έναρξη του προγράμματος.

Παρόλο που οι πληροφορίες αυτές μπορεί να μην είναι τελικές, αξίζει να τις εξετάσετε, καθώς προετοιμάζουν τους ταξιδιώτες για το τι να περιμένουν από το σύστημα. Ορισμένες απαιτήσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο σκοπός της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
– Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και συμμετοχής (στο παρελθόν ή στο παρόν) σε απαγορευμένες ομάδες ή οργανώσεις.

Η ΕΤΑ αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Για το λόγο αυτό, οι ταξιδιώτες καλούνται να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με το ποινικό μητρώο κ.λπ. Οι αιτήσεις των αιτούντων με διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατικές οργανώσεις ή συμμορίες ενδέχεται να απορριφθούν, καθώς θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Οι ελλιπείς αιτήσεις δεν θα διεκπεραιώνονται. Το τέλος πρέπει επίσης να καταβληθεί πλήρως πριν αρχίσει η επεξεργασία.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Σάμο

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να αποτελέσει όρο μεταφοράς. Αυτό έχει συμβεί σε άλλες χώρες με τις δικές τους ψηφιακές ταξιδιωτικές άδειες και οι αερομεταφορείς μπορούν να αρνηθούν την επιβίβαση σε επιβάτες που δεν διαθέτουν άδεια. Με αυτό κατά νου, είναι σημαντικό οι Σαμοανοί που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμπληρώσουν την αίτησή τους για ETA εγκαίρως. Πρέπει να έχει υποβληθεί σε πλήρη επεξεργασία και να έχει εγκριθεί πριν φτάσουν στην πύλη επιβίβασης.

Ο χρόνος διεκπεραίωσης της ETA είναι πολύ ταχύτερος από ό,τι η θεώρηση. Η επεξεργασία μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Στη συνέχεια, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδείξουν το εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Σάμο στην πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου αναχώρησης και εκ νέου στον συνοριακό έλεγχο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα υπάρχει σύστημα προσφυγών για τις απορριφθείσες αιτήσεις ΕΤΑ. Εάν η προσφυγή απορριφθεί, ο ταξιδιώτης μπορεί να έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για θεώρηση.

Ταξίδια με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Σάμο

Ένας πολίτης της Σάμο με εγκεκριμένη ETA έχει άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και παραμονής εκεί έως και έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούν να εγγραφούν σε μαθήματα σπουδών, αλλά δεν μπορούν να εργαστούν. Οι ταξιδιώτες μπορούν να μετακινούνται μεταξύ της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, των τεσσάρων συστατικών χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως επιθυμούν. Η ΕΤΑ δεν τους δίνει την άδεια να εισέλθουν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι ανεξάρτητη χώρα.

Η ETA δεν έχει καμία ισχύ σε καμία χώρα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της κοινής ταξιδιωτικής ζώνης Σένγκεν ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε οι ταξιδιώτες δεν μπορούν να εισέλθουν ελεύθερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι κάτοικοι της Σάμο που θα ήθελαν να επισκεφθούν άλλα μέρη της Ευρώπης θα πρέπει να εξετάσουν τις προϋποθέσεις εισόδου πριν ταξιδέψουν. Το ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών της ΕΕ, το ETIAS, πρόκειται να εισαχθεί σύντομα, γεγονός που πιθανότατα θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες από τη Σάμο.