Επεξήγηση της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ

Από το 2024, κάθε άτομο που σχεδιάζει να ταξιδέψει σε οποιαδήποτε από τις χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκειται σε ένα νέο σύστημα ETA. Η αίτηση για ETA πρέπει να υποβάλλεται πριν από την έναρξη κάθε ταξιδιού προς το Ηνωμένο Βασίλειο και ισχύει για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτών που μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης.

Το παρακάτω άρθρο θα παραθέσει όλες τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν τους πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πώς μπορεί να επηρεαστούν από την ETA. Επίσης, εξετάζει τις λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο υποβολής αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι είναι το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Ένα σύστημα μετανάστευσης παρόμοιο με τα συστήματα ESTA των ΗΠΑ και ETA του Καναδά, το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα πρόσφατα ανεπτυγμένο πρόγραμμα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας (ETA). Προβλέπεται η πλήρης ανάπτυξή του μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό είναι αποτέλεσμα βασικών αλλαγών στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την ιθαγένεια και τα σύνορα.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή νομοθεσία, όλα τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ψηφιοποιηθούν πλήρως, με την ETA να λειτουργεί ως ψηφιακή άδεια για τους ξένους επισκέπτες. Η άδεια επιτρέπει την είσοδο και στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε κατάλογο των χωρών των οποίων οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA. Υπάρχουν 92 χώρες στον κατάλογο (επί του παρόντος), και το Ανατολικό Τιμόρ περιλαμβάνεται. Η βρετανική ETA για τους πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ απαιτείται για οποιονδήποτε λόγο ταξιδιού, όπως τουρισμός, επίσκεψη σε οικογένεια ή φίλους, επαγγελματικές δραστηριότητες, σπουδές ή ιατρική περίθαλψη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ETA θα ισχύει για όλες τις πιθανές μεθόδους νόμιμου ταξιδιού και άφιξης στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2024. Κάθε επίσημο λιμάνι εισόδου θα διαθέτει ψηφιακό σύστημα, δηλαδή αεροδρόμια, θαλάσσια λιμάνια και λιμάνια τρένων Eurostar.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα τους πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ;

Πριν από την προβλεπόμενη εισαγωγή της ETA, κάθε πολίτης του Ανατολικού Τιμόρ που επιθυμούσε να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουριστικούς σκοπούς ήταν ελεύθερος να το πράξει χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει αίτηση για θεώρηση εφόσον πληρούσε τις ακόλουθες προϋποθέσεις τυπικός επισκέπτης απαιτήσεις και η διαμονή τους ήταν διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών.

Από το 2024, όλοι οι ταξιδιώτες από το Ανατολικό Τιμόρ που επιθυμούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομη διαμονή θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA, ανεξάρτητα από τον λόγο. Οι κανόνες δεν έχουν αλλάξει, ούτε πρόκειται να αλλάξουν, για οποιονδήποτε πολίτη από το Ανατολικό Τιμόρ που θέλει να εργαστεί ή να περάσει πάνω από έξι μήνες στη χώρα. Αυτό θα εξακολουθήσει να απαιτεί αίτηση θεώρησης για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης για ETA;

Αν και ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές πριν από την τελική εφαρμογή, υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με το νέο σύστημα ETA. Για να δώσουμε στους πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ μια ιδέα για το τι πρέπει να περιμένουν, τα ακόλουθα θα απαιτηθούν για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο Ανατολικού Τιμόρ.
– Μια πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου σε ψηφιακή μορφή.
– Προσωπικά στοιχεία – ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και τρέχουσα διεύθυνση κατοικίας.
– Στοιχεία διαβατηρίου – αριθμός, ημερομηνία έκδοσης και χώρα έκδοσης.
– Στοιχεία απασχόλησης – όνομα, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας του εργοδότη.
– Λεπτομέρειες ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένου του σκοπού της επίσκεψης και της διεύθυνσης που θα χρησιμοποιηθεί κατά την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αιτούντες ΕΤΑ από το Ανατολικό Τιμόρ θα πρέπει επίσης να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με ορισμένα στοιχεία της προσωπικής τους ζωής και ιστορίας. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν ερωτήσεις σχετικά με την ένταξη σε απαγορευμένες ομάδες, το μεταναστευτικό ιστορικό και το ποινικό μητρώο.

Οι πληροφορίες αυτές θα ελέγχονται σε εθνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων για λογαριασμό των συνοριακών δυνάμεων και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν θα εγκρίνεται ETA για οποιονδήποτε αιτούντα που θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Εάν η ETA απορριφθεί, μπορεί να χορηγηθεί θεώρηση, αλλά αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές συνθήκες.

Πώς γίνεται η επεξεργασία της αίτησης;

Μόλις ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική αίτηση, απαιτείται η πληρωμή. Το μη επιστρεπτέο τέλος μπορεί να καταβληθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Οποιαδήποτε αίτηση χωρίς συνοδευτική πληρωμή δεν θα διεκπεραιώνεται. Η τυπική επεξεργασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 48 έως 72 ώρες. Συνιστάται να υποβάλλεται αίτηση για ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ αρκετά πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία άφιξης.

Πώς θα επηρεάσει η ETA τη διαδικασία εισόδου;

Εάν η αίτηση ETA εγκριθεί, χορηγείται στον ταξιδιώτη με τη μορφή ψηφιακής άδειας που συνδέεται με το διαβατήριό του. Τα στοιχεία κάθε εγκεκριμένου ETA θα καταγράφονται στις προηγμένες πληροφορίες επιβατών και θα είναι ευθύνη των ταξιδιωτικών φορέων σε όλο τον κόσμο να διασφαλίζουν ότι οι επιβάτες τους διαθέτουν έγκυρες άδειες για να μπορούν να εισέλθουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στους ταξιδιώτες από το Ανατολικό Τιμόρ που δεν είναι σε θέση να προσκομίσουν εγκεκριμένο ETA μπορεί να απαγορευτεί η πρόσβαση σε οποιοδήποτε τρένο, πλοίο ή αεροσκάφος που διασχίζει το έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρόσβαση μπορεί ακόμη να αρνηθεί στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν οι υπάλληλοι πιστεύουν ότι ο κάτοχος της ΕΤΑ είναι απαράδεκτος σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ποια είναι η χρονική περίοδος που καλύπτει μια ETA;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για περίοδο 180 ημερών από την ημερομηνία έκδοσής της. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι εάν το συνδεδεμένο διαβατήριο λήγει πριν από το τέλος της εν λόγω περιόδου. Κανένας επισκέπτης από οποιαδήποτε από τις 92 χώρες του προαναφερθέντος καταλόγου, συμπεριλαμβανομένου του Ανατολικού Τιμόρ, δεν θα επιτρέπεται να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο πέραν της ημερομηνίας λήξης του διαβατηρίου του, ανεξάρτητα από το χρόνο που μπορεί να απομένει για την ETA του.

Εάν η ETA λήξει κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τότε θα πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση για την παράταση της παραμονής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ταξιδιώτες μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους για να ξανακάνουν την αίτηση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Ανατολικού Τιμόρ, επισκεφθείτε την ενότητα συχνές ερωτήσεις.

Σημειώστε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της ETA, ο κάτοχος έχει ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Το συνοριακό σημείο εισόδου, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται, καλύπτει και τις τέσσερις χώρες. Δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα μεταξύ Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες από το Ανατολικό Τιμόρ που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από οποιαδήποτε από τις άλλες συνιστώσες χώρες θα πρέπει να επιδεικνύουν το διαβατήριό τους.