Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Παραγουάης: Ταξιδιωτικός οδηγός

Η εισαγωγή του νέου συστήματος ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες από την Παραγουάη. Το σύστημα αυτό, το οποίο θα εφαρμοστεί έως το 2024, αντικαθιστά το ισχύον πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και υποχρεώνει τους ταξιδιώτες να υποβάλλουν αίτηση για ETA πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Σε αυτόν τον οδηγό, θα μάθετε πώς λειτουργεί το σύστημα ETA, πώς να υποβάλετε αίτηση για ETA και τι να περιμένετε όταν ταξιδέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Παραγουάης;

Το νέο πρόγραμμα ETA εισάγεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας. Η ETA, ή Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια, αντικαθιστά το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Αν και πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα ψηφιακής άδειας ταξιδιού που χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι έμπειροι ταξιδιώτες μπορεί να είναι ήδη εξοικειωμένοι με παρόμοια συστήματα. Η ETA βασίζεται σε προγράμματα όπως το καναδικό ETA ή το ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρέχει στην κυβέρνηση ισχυρότερη εποπτεία των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα, επιτρέποντας μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η ETA δεν αποτελεί μορφή θεώρησης. Αντίθετα, πρόκειται για μια ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια. Οι ταξιδιώτες στους οποίους χορηγείται ETA θα έχουν άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα παραμείνουν εκεί έως και έξι μήνες. Το σύστημα θεωρήσεων θα παραμείνει σε ισχύ για τους ταξιδιώτες που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα ETA.

Πώς θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες της Παραγουάης;

Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με 92 χώρες. Η Παραγουάη περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο, πράγμα που σημαίνει ότι επί του παρόντος, οι κάτοχοι διαβατηρίου της Παραγουάης μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να χρειάζονται άλλα έγγραφα. Αυτό θα αλλάξει με την εισαγωγή του συστήματος ETA. Πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, οι εν λόγω ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες της Παραγουάης.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι Παραγουανοί επιλέγουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως:

– Τουρισμός
– Επαγγελματικά ταξίδια
– Μαθήματα σπουδών
– Επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς
– Ιατρική περίθαλψη

Ανεξάρτητα από τον λόγο που ταξιδεύουν, όλοι οι αιτούντες θα χρησιμοποιούν το ίδιο έντυπο αίτησης, το οποίο είναι “ενιαίο για όλους”. Η ETA παρέχει στους αιτούντες άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως έξι μηνών. Δεν μπορούν να εργαστούν όσο βρίσκονται στη χώρα.

Ορισμένοι Παραγουανοί ταξιδεύουν για άλλους λόγους. Μπορεί να σχεδιάζουν να ζήσουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εργαστούν εκεί (προσωρινά ή μόνιμα) ή να παραμείνουν στη χώρα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Αυτό ισχύει σήμερα και θα παραμείνει αμετάβλητο με την εισαγωγή του συστήματος ETA.

Πώς θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες της Παραγουάης;

Πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι κάτοικοι της Παραγουάης θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο αίτησης ETA. Αυτό είναι διαθέσιμο μόνο μέσω διαδικτύου. Επειδή το σύστημα ETA είναι πλήρως ψηφιακό, δεν θα διατίθενται εναλλακτικές λύσεις εκτός σύνδεσης. Στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αίτησης, οι αιτούντες πρέπει να καταβάλουν ένα τέλος. Και πάλι, αυτό μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις απαιτήσεις για την αίτηση ETA. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να μεταβληθούν καθώς το σύστημα εισάγεται. Ωστόσο, δίνει στους επισκέπτες μια ιδέα για το τι θα πρέπει να προετοιμάσουν για την αίτησή τους. Ορισμένες από τις απαιτήσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις χώρες του καταλόγου επιλεξιμότητας.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου.
– Προσωπικές πληροφορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως ημερομηνία γέννησης, πληροφορίες απασχόλησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
– Ο σκοπός της επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα.
– Χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για το τέλος αίτησης ETA.
– Αποκάλυψη ποινικού μητρώου, παρελθόντων μεταναστευτικών αδικημάτων και συμμετοχής (στο παρελθόν ή στο παρόν) σε απαγορευμένες ομάδες ή οργανώσεις.

Το τελευταίο σημείο περιλαμβάνεται επειδή ένας από τους στόχους του συστήματος ETA είναι η βελτίωση των συστημάτων διασφάλισης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αίτηση των αιτούντων που θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου ή των πολιτών του θα απορριφθεί.

Το έντυπο αίτησης πρέπει να συμπληρωθεί σωστά και το τέλος πρέπει να καταβληθεί πλήρως πριν από την έναρξη της επεξεργασίας της αίτησης.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Παραγουάης

Σε άλλες χώρες με ψηφιακά συστήματα ταξιδιωτικών αδειών, οι μεταφορείς έχουν γενικά υιοθετήσει την εγκεκριμένη άδεια ως όρο μεταφοράς. Αυτό το προηγούμενο υποδηλώνει ότι το ίδιο θα συμβεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι ταξιδιώτες δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς εγκεκριμένη βρετανική ETA για τους πολίτες της Παραγουάης. Η επιβίβαση μπορεί να απαγορευτεί σε επιβάτες που δεν μπορούν να επιδείξουν την ETA τους στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ΕΤΑ τους με αρκετό χρόνο για την επεξεργασία και την έγκρισή της πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Το ETA αναμένεται να διαρκέσει έως και 72 ώρες για να επεξεργαστεί πλήρως.

Η άρνηση χορήγησης ETA δεν απαγορεύει απαραίτητα στον αιτούντα να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αιτούντες των οποίων οι αρχικές αιτήσεις ΕΤΑ απορρίπτονται μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Εάν η έφεσή τους απορριφθεί επίσης, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση. Αυτή θα είναι μια μακρύτερη και πιο περίπλοκη διαδικασία.

Ταξίδι με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Παραγουάης

Ένας Παραγουανός στον οποίο χορηγείται ETA μπορεί να παραμείνει έως και έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορούν να εγγραφούν σε ένα πρόγραμμα σπουδών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, αλλά δεν επιτρέπεται να εργαστούν. Μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των τεσσάρων συστατικών χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Η ανεξάρτητη Δημοκρατία της Ιρλανδίας έχει τις δικές της απαιτήσεις εισόδου και το ETA δεν είναι έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο εκεί.

Οι κάτοικοι της Παραγουάης που θέλουν να επισκεφθούν άλλες χώρες κατά την παραμονή τους στην Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσουν τις σχετικές προϋποθέσεις εισόδου. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί μέρος της κοινής ταξιδιωτικής ζώνης Σένγκεν και η ETA δεν έχει ισχύ σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία εισαγωγής της δικής της ψηφιακής ταξιδιωτικής άδειας, γνωστής ως ETIAS.

Πολλοί πολίτες της Παραγουάης έχουν διπλή υπηκοότητα με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή η Γερμανία λόγω της καταγωγής τους. Οι ταξιδιώτες αυτοί θα πρέπει επίσης να περάσουν από το σύστημα υποβολής αιτήσεων ETA. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων δεν έχουν πλέον την ελευθερία κίνησης για να εισέλθουν.