Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες της Λιχτενστάιν: Πλήρης οδηγός

Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να γνωρίσετε το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2023 και μετά. Αυτό το νέο σύστημα απαιτεί από πολλούς επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων του Λιχτενστάιν, να υποβάλουν αίτηση για άδεια επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη μορφή ETA. Μάθετε πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα και πώς να υποβάλλετε αίτηση για ETA για τους πολίτες της Λιχτενστάιν σε αυτόν τον οδηγό.

Ποια είναι η ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για υπηκόους Liechtensteiner;

Το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, με πλήρη εφαρμογή έως το τέλος του 2024. Η ETA, που σημαίνει Electronic Travels Authorisation, είναι ένα σύστημα αδειών που απαιτείται για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για όσους έχουν εμπειρία σε ταξίδια στις ΗΠΑ, το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να είναι παρόμοιο με το σύστημα ESTA (Electronic System for Travel Authorization) των Ηνωμένων Πολιτειών που απαιτείται για την πρόσβαση.

Η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου δρομολογήθηκε στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου της χώρας για την ιθαγένεια και τα σύνορα. Αυτό το νέο νομοσχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, στον καλύτερο έλεγχο του αριθμού των μεταναστών και στην ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας για ανέπαφη πρόσβαση. Για τους επισκέπτες από τη Λιχτενστάιν, αυτό σημαίνει ότι η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί πριν από την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι νέοι κανόνες ΕΤΑ επηρεάζουν συνολικά 92 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της ΕΕ, εκτός από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τα κράτη μέλη του ΕΟΧ, όπως το Λιχτενστάιν. Οι χώρες αυτές δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και επιτρέπεται να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για έως και 180 ημέρες για σύντομες διαμονές, όπως τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα ETA τους πολίτες της Λιχτενστάιν;

Οι νέοι κανόνες ETA προσθέτουν ένα επιπλέον βήμα στη διαδικασία προγραμματισμού όταν επισκέπτεστε το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κάτοικοι του Λιχτενστάιν δεν μπορούν πλέον να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ETA, φτάνοντας απλώς στα σύνορα. Αντίθετα, πρέπει να προγραμματίσουν εκ των προτέρων τη διαμονή τους, συμπληρώνοντας και λαμβάνοντας ένα ETA πριν από το ταξίδι. Χωρίς ETA, θα του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. Αυτό καθιστά το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο εύκολο από ό,τι σε όλη την ΕΕ και τις περιοχές Σένγκεν. Για την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτείται πλέον και διαβατήριο μαζί με την ETA, ενώ μέχρι το 2021 απαιτούνταν μόνο εθνική ταυτότητα.

Ενώ η ETA πρέπει πλέον να συμπληρώνεται πριν από την άφιξη, οι κάτοικοι του Λιχτενστάιν δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση θεώρησης. Αντ’ αυτού, το ETA είναι μια γρήγορη ηλεκτρονική φόρμα που απαιτεί βασικές πληροφορίες και στοιχεία διαβατηρίου. Δεν απαιτούνται φυσικά έγγραφα ή προσωπικές επισκέψεις στο προξενείο για μια ETA. Όσοι σκοπεύουν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή παντρεύονται, εγκαθίστανται ή ξεκινούν εργασία πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση.

Υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες της Λιχτενστάιν

Το σύστημα ETA βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της οριστικοποίησης, αλλά οι βασικές απαιτήσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί. Πρώτον, έχουν ανακοινωθεί όλοι οι αναμενόμενοι υπήκοοι που είναι πλέον επιλέξιμοι για ETA. Σε αυτές περιλαμβάνονται περίπου 92 χώρες χωρίς βίζα, συμπεριλαμβανομένου του Λιχτενστάιν. Δημοσιεύθηκε ένας περαιτέρω κατάλογος απαιτήσεων για όσους προετοιμάζουν μια αίτηση. Αυτά μπορεί να αλλάξουν, καθώς η ETA δοκιμάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 πριν από την πλήρη εφαρμογή της το 2024.

Για να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση για ETA, ο Liechtensteiner πρέπει να το κάνει μέσω της επίσημης πύλης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αίτηση έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώνεται ηλεκτρονικά σε 10 λεπτά το πολύ. Για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, ο αιτών θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του τα ακόλουθα στοιχεία:

– Έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από επιλέξιμη χώρα, όπως το Λιχτενστάιν.
– Μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου.
– Προσωπικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν το(τα) ονοματεπώνυμο(α) του αιτούντος, την ημερομηνία γέννησης, το επάγγελμα και τα στοιχεία επικοινωνίας.
– Ο σκοπός και οι λεπτομέρειες των ταξιδιωτικών ρυθμίσεων εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως οι ημερομηνίες.
– Πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την πληρωμή του τέλους αίτησης ETA.

Συμπληρώνεται επίσης ένα έντυπο αποκάλυψης για να επιβεβαιωθεί ότι ο αιτών δεν έχει ποινικό μητρώο, δεν έχει διαπράξει κανένα μεταναστευτικό αδίκημα και δεν είναι μέλος (είτε στο παρελθόν είτε στο παρόν) απαγορευμένης ομάδας ή οργάνωσης. Αυτές οι ερωτήσεις ασφαλείας μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μιας ΕΤΑ, και οι υποψήφιοι με ποινικό μητρώο, για παράδειγμα, μπορεί να κληθούν να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση.

Επεξεργασία της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες Liechtensteiner

Η ETA έχει σχεδιαστεί να μην διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Ωστόσο, ο χρόνος επεξεργασίας μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτούντες πρέπει να διαθέτουν αρκετό χρόνο για να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν το ETA τους πριν ταξιδέψουν. Ο αιτών θα ειδοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν επιβεβαιωθεί η ETA του. Μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις και πιθανές απορρίψεις, με διαδικασία προσφυγής για τις τελευταίες. Αν και ο χρόνος αυτός επεξεργασίας δεν επιτρέπει ταξίδια αυθημερόν, μπορεί να υποβληθεί αίτηση από οπουδήποτε εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, επιτρέποντας ταξίδια της τελευταίας στιγμής.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ο αιτών εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έγκυρη ETA πρέπει να σαρωθεί ή να παρουσιαστεί στα σύνορα. Οι μεταφορείς, όπως οι αεροπορικές εταιρείες, θα πρέπει να ελέγχουν τους επιβάτες τους για να διασφαλίζουν ότι διαθέτουν έγκυρο ETA. Η μη προσκόμιση ETA μπορεί να οδηγήσει σε άρνηση επιβίβασης του επιβάτη. Κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ETA πρέπει να σαρώνονται στις ηλεκτρονικές πύλες στα αεροδρόμια ή να προσκομίζονται στην ασφάλεια των συνόρων για όσους ταξιδεύουν με θαλάσσιο πλοίο.

Ταξίδι με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες της Λιχτενστάιν

Η βρετανική ETA για τους πολίτες της Λιχτενστάιν θα ισχύει για ταξίδια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντάς τους να ταξιδεύουν σε όλη την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία. Αυτό περιλαμβάνει τις εξαρτήσεις του στέμματος, όπως η Νήσος του Μαν, το Τζέρσεϊ ή το Γκέρνσεϊ. Οι ταξιδιώτες από το Λιχτενστάιν ενθαρρύνονται να ανατρέξουν στις Συχνές ερωτήσεις για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πρόσθετες πληροφορίες.

Λιχτενστάιν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι κάτοικοι του Λιχτενστάιν ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και το μόνο που χρειάζεται είναι να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για ETA πριν ταξιδέψουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει πληθώρα αξιοθέατων που απευθύνονται σε επισκέπτες από το Λιχτενστάιν, όπως ο Πύργος του Λονδίνου, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου και το Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθενται ιστορικά χαρακτικά από το Λιχτενστάιν. Παρά τον μικρό πληθυσμό του, που ανέρχεται σε 38.254 κατοίκους, οι κάτοικοι του Λιχτενστάιν ταξιδεύουν συχνά στο Ηνωμένο Βασίλειο για αναψυχή και για επαγγελματικούς λόγους, ενώ το Λιχτενστάιν είναι μεταξύ των πρώτων υπογραφόντων των εμπορικών συμφωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.