Παρουσίαση της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Μπαρμπάντος

Από το 2024, κάθε άτομο που σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκειται στο νέο σύστημα ETA. Η αίτηση για ETA πρέπει να υποβληθεί πριν από το ταξίδι και το σύστημα εφαρμόζεται καθολικά, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτών που πληρούν επί του παρόντος τις προϋποθέσεις για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης. Εδώ, παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με το πώς θα επηρεαστούν από την ETA οι πολίτες από τα Μπαρμπάντος που θέλουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και πώς να υποβάλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πολίτες από τα Μπαρμπάντος.

Τι είναι το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Παρόμοια με τα συστήματα ESTA των ΗΠΑ και ETA του Καναδά, το πρόγραμμα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής εξουσιοδότησης (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2024, χάρη στις αλλαγές στο νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την ιθαγένεια και τα σύνορα. Σύμφωνα με τη νέα αυτή νομοθεσία, όλα τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου θα ψηφιοποιηθούν.

Η ETA θα χρησιμεύει ως ψηφιακή άδεια που θα δίνει άδεια και θα επιτρέπει στους επισκέπτες να εισέρχονται και στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Επί του παρόντος, υπάρχουν 92 χώρες που δεν απαιτούν βίζα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κατάλογος επιλεξιμότητας ETA μπορεί να προβληθεί εδώ και περιλαμβάνει τα Μπαρμπάντος.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Μπαρμπάντος ισχύει για όλους τους λόγους ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων του τουρισμού, της επίσκεψης σε φίλους ή συγγενείς, των επαγγελματικών ταξιδιών, των σπουδών και της ιατρικής περίθαλψης. Η ETA θα ισχύει για όλα τα μέσα ταξιδιού και άφιξης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα τα λιμάνια εισόδου θα διαθέτουν το ψηφιακό σύστημα – αεροδρόμια, θαλάσσια λιμάνια και σιδηροδρομικά λιμάνια Eurostar.

Πώς θα επηρεάσει το νέο σύστημα τους πολίτες του Μπαρμπάντος;

Πριν από την εισαγωγή της ETA, ως χώρα της Κοινοπολιτείας, οι πολίτες των Μπαρμπάντος που πληρούσαν τις απαιτήσεις για τους τυπικούς επισκέπτες δεν χρειάζονταν θεώρηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2024, η πρόσβαση χωρίς θεώρηση θα καταργηθεί και οι κάτοικοι του Μπαρμπάντι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA. Όπως και στην περίπτωση της πρόσβασης χωρίς θεώρηση, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες του Μπαρμπάντος χορηγείται για περίοδο έξι μηνών. Για ταξίδια διάρκειας άνω των έξι μηνών, απαιτείται θεώρηση σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης για ETA;

Αν και οι πληροφορίες για το νέο σύστημα ETA δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, η κυβέρνηση έχει δημοσιεύσει διάφορες πληροφορίες και ορισμένες γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Δύο τομείς που απασχολούν κυρίως τους ταξιδιώτες από τα Μπαρμπάντος είναι η επιλεξιμότητα και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Έχει επιβεβαιωθεί ότι τα Μπαρμπάντος είναι μία από τις επιλέξιμες χώρες και όλοι οι επισκέπτες από τα Μπαρμπάντος θα χρειάζονται ETA. Με την επιφύλαξη αλλαγών, αναμένεται ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους πολίτες του Μπαρμπάντος θα είναι πλήρως ψηφιακή. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι αιτήσεις ΕΤΑ πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε χαρτί. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να έχουν όλα τα στοιχεία τους στη διάθεσή τους πριν αρχίσουν να συμπληρώνουν το έντυπο, καθώς και μια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για την πληρωμή του τέλους.

Τι απαιτείται για ένα ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι απαιτούμενες πληροφορίες θα περιλαμβάνουν τα εξής:

– έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο που έχει εκδοθεί από μία από τις 92 επιλέξιμες χώρες
– Πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου
– Προσωπικά στοιχεία
– Πλήρη ονόματα
– Ημερομηνία γέννησης
– Διεύθυνση κατοικίας
– Στοιχεία διαβατηρίου
– Αριθμός επικοινωνίας
– Χώρα έκδοσης
– Ημερομηνία έκδοσης
– Λεπτομέρειες απασχόλησης
– Όνομα εργοδότη
– Διεύθυνση του εργοδότη
– Στοιχεία επικοινωνίας του εργοδότη
– Λεπτομέρειες ταξιδιού
– Σκοπός της επίσκεψης
– Διεύθυνση κατά την παραμονή στη χώρα

Ο αιτών θα πρέπει επίσης να αποκαλύψει ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν του. Αυτό θα περιλαμβάνει την απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με το μεταναστευτικό ιστορικό, το ποινικό μητρώο και τις σχέσεις με απαγορευμένες ομάδες ή τη συμμετοχή σε αυτές. Οι τελευταίες αυτές πληροφορίες θα ελέγχονται σε εθνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τις συνοριακές δυνάμεις. Εάν ένας αιτών θεωρείται ότι αποτελεί απειλή ή κίνδυνο για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, η χορήγηση ETA θα απορρίπτεται.

Πώς γίνεται η επεξεργασία της αίτησης;

Μόλις συμπληρωθεί το έντυπο, ο αιτών πρέπει να καταβάλει ένα μη επιστρεπτέο τέλος – γίνονται δεκτές χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Αιτήσεις χωρίς πληρωμή δεν θα διεκπεραιώνονται. Ο εκτιμώμενος χρόνος επεξεργασίας είναι μεταξύ 48 και 72 ωρών.

Καθώς η ETA θα είναι νομική αναγκαιότητα, οι αιτήσεις για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες του Μπαρμπάντος θα πρέπει να υποβάλλονται εγκαίρως, ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία τους. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα χορηγηθεί ΕΤΑ, και εάν μια αίτηση απορριφθεί, ενδέχεται να υπάρξει διαδικασία προσφυγής. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση μέσω μιας πολύ πιο χρονοβόρας διαδικασίας.

Πώς θα επηρεάσει η ETA τη διαδικασία εισόδου;

Όταν εγκρίνεται μια ETA, χορηγείται ως ψηφιακή άδεια που συνδέεται με διαβατήριο. Τα στοιχεία των ETA θα κατατίθενται στη βάση δεδομένων Advanced Passenger Information. Οι μεταφορείς διατηρούν την ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι επιβάτες τους διαθέτουν έγκυρη άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Οι επιβάτες που δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν εγκεκριμένο ETA ενδέχεται να μην μπορούν να επιβιβαστούν σε αεροσκάφος, πλοίο ή τρένο. Κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ETA θα ελεγχθεί από τους συνοριακούς υπαλλήλους. Η είσοδος μπορεί ακόμη να απορριφθεί εάν οι υπάλληλοι πιστεύουν ότι ο ταξιδιώτης είναι απαράδεκτος σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ποια είναι η χρονική περίοδος που καλύπτει μια ETA;

Το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για 180 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής του, εκτός εάν το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται λήξει κατά τη διάρκεια αυτής της εξάμηνης περιόδου. Κανείς δεν επιτρέπεται να παραμείνει μετά τη λήξη του διαβατηρίου του, ακόμη και αν έχει έγκυρη ETA. Ομοίως, εάν η ETA λήξει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, απαιτείται νέα ETA για τη συνέχιση της επίσκεψης.

Για την παράταση της επίσκεψης πέραν της περιόδου ισχύος της ETA, απαιτείται θεώρηση. Ανάλογα με τις περιστάσεις, ο ταξιδιώτης μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του για να υποβάλει την αίτηση θεώρησης. Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών, δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επισκέψεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και, όσο βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κάτοχος ETA έχει ελεύθερη κυκλοφορία και στις τέσσερις χώρες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για πολίτες του Μπαρμπάντος μπορείτε να βρείτε στην ενότητα συχνές ερωτήσεις.