Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και πώς λειτουργεί

| 21 Οκτωβρίου, 2023
Πώς λειτουργεί το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία εισαγωγής μιας νέας μεθόδου προελέγχου των υποψήφιων επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόμοια με τη βίζα, το σύστημα ETA έχει ως στόχο να προσδιορίσει αν οι εισερχόμενοι αλλοδαποί αποτελούν ή όχι απειλή για την εγκληματικότητα ή την ασφάλεια, συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον επισκέπτη και χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες για να καθορίσει αν θα πρέπει να επιτραπεί στο εν λόγω πρόσωπο να εισέλθει ή να διέλθει από οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Το νέο σύστημα ονομάζεται UK ETA, που σημαίνει United Kingdom Electronic Travel Authorisation (ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου), και είναι παρόμοιο στη φύση του με άλλα παρόμοια συστήματα προελέγχου που λειτουργούν σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η ηλεκτρονική εξουσιοδότηση ταξιδιού χρησιμοποιείται από:

  • Ηνωμένες Πολιτείες (ESTA: Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας)
  • Καναδάς (eTA: Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια)
  • Αυστραλία (ETA: Electronic Travel Authority)

Ένα άλλο σύστημα προ-ταξιδιωτικού ελέγχου που εισάγεται επί του παρόντος είναι το ETIAS της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών, το οποίο θα καταστεί υποχρεωτικό έως το τέλος του 2025.

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία την ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το τέλος του 2023 και να την θέσει σε πλήρη λειτουργία κάποια στιγμή το 2024.

Ποια είναι η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να θεωρηθεί ως το σύγχρονο ψηφιακό ισοδύναμο μιας τυπικής χάρτινης θεώρησης και αποτελεί μέρος του σχεδίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων με τον έλεγχο του ιστορικού των υποψήφιων ξένων επισκεπτών. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά ή μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και ο αιτών θα πρέπει να παράσχει:

  • Μια πρόσφατη φωτογραφία
  • Αριθμός διαβατηρίου και ημερομηνία λήξης
  • Προσωπικά στοιχεία
  • Στοιχεία επικοινωνίας

Επιπλέον, οι αιτούντες πρέπει επίσης να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με καταδίκες για ποινικά αδικήματα και ιστορικό πρόσφατων ταξιδιών στα οποία χρησιμοποιήθηκε θεώρηση. Τα στοιχεία που παρέχονται στο έντυπο αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα διασταυρώνονται με τις βάσεις δεδομένων της βρετανικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας και της αστυνομίας και, εάν προκύψει οποιαδήποτε κόκκινη σημαία, η αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα απορρίπτεται. Το διαβατήριο που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι βιομετρικό και να ισχύει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία ημερομηνία παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο εγγύς μέλλον, η διαδικασία υποβολής αίτησης θα περιλαμβάνει επίσης σάρωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων του αιτούντος, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη εφικτό.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι έγγραφο αλλά ψηφιακή έγκριση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνδέεται με το διαβατήριο του κατόχου. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτείται πριν από την έναρξη του ταξιδιού προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς πρέπει να εμφανίζεται κατά τον έλεγχο στο αεροδρόμιο, το λιμάνι ή άλλο σημείο αναχώρησης.

Στα άτομα που φθάνουν σε σημείο αναχώρησης χωρίς την απαιτούμενη έγκριση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα αρνηθούν την άδεια ταξιδιού ή, αν καταφέρουν με κάποιο τρόπο να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα τους απαγορευτεί η είσοδος και θα επιστραφούν στο σημείο προέλευσής τους.

Ποιος χρειάζεται ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Βρετανοί πολίτες μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ, χωρίς να απαιτείται θεώρηση ή άλλου είδους έγκριση. Αυτή η συμφωνία για τα ταξίδια χωρίς θεώρηση σήμαινε ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούσαν επίσης να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας απλώς ένα έγκυρο διαβατήριο. Μετά το Brexit η εν λόγω αμοιβαία συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης παρέμεινε σε ισχύ, αλλά σύντομα θα λήξει.

Κάποια στιγμή το 2024 ή το 2025, οι Βρετανοί πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ ή του χώρου Σένγκεν θα χρειάζονται ETIAS για να το πράξουν. Σε αντάλλαγμα, η βρετανική κυβέρνηση θα απαιτεί από κάθε επισκέπτη της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαθέτει βρετανική ETA πριν από την άφιξή του σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βασικά, οι πολίτες οποιασδήποτε χώρας που έχει σήμερα πρόσβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα θα πρέπει σύντομα να έχουν υποβάλει αίτηση και να έχουν λάβει βρετανική ETA και αυτό περιλαμβάνει χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.

Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση στην επερχόμενη απαίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, οι πολίτες της οποίας θα εξαιρεθούν από την εντολή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μια μακροχρόνια συμφωνία κοινού ταξιδιωτικού χώρου, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας ταξιδεύουν εύκολα μεταξύ των δύο δικαιοδοσιών.

Έλεγχοι στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο πρωταρχικός λόγος πίσω από την εισαγωγή της ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να αποτρέψει την είσοδο ανεπιθύμητων ή ανεπιθύμητων προσώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι κάθε επισκέπτης που προτίθεται να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ελέγχεται για την ETA πριν φτάσει σε οποιαδήποτε χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτό πρέπει να γίνεται στο σημείο αναχώρησης του επισκέπτη.

Για το σκοπό αυτό, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει από τις αεροπορικές ή ναυτιλιακές εταιρείες να ελέγχουν ότι οι ταξιδιώτες προς το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν την απαραίτητη βρετανική ETA και ότι αυτή εξακολουθεί να ισχύει. Επιπλέον, προσωπικό της βρετανικής συνοριακής ασφάλειας θα σταθμεύει στα γαλλικά λιμάνια και στη σήραγγα του τρένου Eurostar για τον έλεγχο των επισκεπτών που ταξιδεύουν από ή μέσω της Γαλλίας.

Αναμένεται ότι πολύ λίγοι ταξιδιώτες θα μπορέσουν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς την κατάλληλη έγκριση, αλλά οι ταξιδιώτες που φτάνουν μπορεί να ελεγχθούν και να ερωτηθούν σε περίπτωση που προκύψουν αμφιβολίες ή υποψίες. Ακόμα και στους ταξιδιώτες που φθάνουν με το διαβατήριο και το συνδεδεμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου σε τάξη μπορεί να αρνηθούν την είσοδο, καθώς η τελική απόφαση θα επαφίεται στους πράκτορες των βρετανικών συνοριακών δυνάμεων που εκτελούν υπηρεσία.

Η διαφορά ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο, και ειδικότερα το αεροδρόμιο Heathrow, αποτελεί σημαντικό διεθνή κόμβο και πύλη μεταξύ της Μέσης και της Άπω Ανατολής και των Ηνωμένων Πολιτειών. Εξαιτίας αυτού, πολλοί αλλοδαποί ταξιδιώτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απλώς διερχόμενοι καθ’ οδόν προς άλλον προορισμό.

Ενώ χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς επιτρέπουν τη διέλευση επισκεπτών από την επικράτειά τους και δεν απαιτούν από αυτούς να διαθέτουν αμερικανική ESTA ή καναδική eTA, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν το κάνει και απαιτεί ακόμη και από όσους περνούν σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα αεροδρόμιο ή λιμάνι να διαθέτουν βρετανική ETA.

Υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τρίτο των επιβατών που φθάνουν στο αεροδρόμιο Χίθροου είναι transit και, εξαιτίας αυτού του επιπλέον επιπέδου γραφειοκρατίας και του κόστους που συνεπάγεται, οι βρετανικές τουριστικές αρχές φοβούνται ότι πολλοί αλλοδαποί θα επιλέξουν εναλλακτική διαδρομή, όπου είναι δυνατόν, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η απόκτηση της απαιτούμενης βρετανικής ETA για ένα τόσο απλό θέμα. Οι αρχές του Χίθροου, καθώς και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Virgin Atlantic και η British Airways, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την απώλεια επιχειρήσεων και εσόδων, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο κανονισμός αυτός θα τροποποιηθεί ή θα καταργηθεί.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει σταθερή

Η βρετανική κυβέρνηση, ενώ αναγνωρίζει την πιθανή απώλεια εσόδων για το Χίθροου και τις αεροπορικές εταιρείες, παραμένει σταθερή στην απόφασή της να απαιτεί οι επιβάτες που διέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο να διαθέτουν βρετανικό ETA. Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι να κλείσει μια πιθανή δίοδος για την παράνομη μετανάστευση, καθώς θα ήταν δυνατό για ανεπιθύμητα στοιχεία να ισχυριστούν ότι βρίσκονται σε διαμετακόμιση και έτσι να αποφύγουν τους ελέγχους ασφαλείας που αποτελούν τον πυρήνα της διαδικασίας υποβολής αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Heathrow και οι αεροπορικές εταιρείες επισημαίνουν ότι είναι δυνατή η διέλευση από τα καναδικά και αμερικανικά αεροδρόμια με την ελάχιστη δυνατή φασαρία, αλλά η διαφορά εδώ είναι ότι οι επιβάτες που φθάνουν διεκπεραιώνονται μέσω της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ ή της Υπηρεσίας Συνοριακών Υπηρεσιών του Καναδά και πρέπει να έχουν την απαραίτητη ηλεκτρονική έγκριση για τον τελικό προορισμό.

Αυτό δεν συμβαίνει στο αεροδρόμιο Χίθροου, όπου το βρετανικό προσωπικό ασφαλείας δεν ελέγχει τους επιβάτες που φθάνουν και έχουν διεθνή σύνδεση. Με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αρνείται να μετακινηθεί από τη θέση της και τις επιχειρήσεις να φοβούνται την οικονομική καταστροφή, η εισαγωγή της βρετανικής ETA δεν ήταν μια ομαλή διαδικασία και πιθανότατα θα υπάρξουν μερικές ακόμη προσκρούσεις στο δρόμο πριν γίνει τελικά υποχρεωτική απαίτηση.

Ένα άλλο ζήτημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς είναι η κατάσταση των διεθνών επισκεπτών που επιθυμούν να επισκεφθούν τόσο τη Βόρεια Ιρλανδία όσο και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Οι ταξιδιώτες που φθάνουν στο Βορρά θα χρειάζονται ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ όσοι φθάνουν πρώτα στη Δημοκρατία δεν θα χρειάζονται. Τι γίνεται λοιπόν με τους επισκέπτες που φτάνουν στο Δουβλίνο, το Σάνον ή το Κορκ και θέλουν να ταξιδέψουν μέχρι τη Βόρεια Ιρλανδία με αυτοκίνητο, πούλμαν ή τρένο; Τα σύνορα μεταξύ βορρά και νότου δεν υφίστανται πλέον, καθώς δεν υπάρχουν σημεία ελέγχου ή συνοριακοί σταθμοί διέλευσης. Οι επίσημοι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να ελέγχουν αν οι επιβάτες έχουν βρετανικό ETA, αλλά οι ιδιώτες μπορούν εύκολα να διασχίσουν τα (ανύπαρκτα πλέον) σύνορα χωρίς ποτέ να ελεγχθούν για οποιαδήποτε μορφή εγγράφων.

Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί προτού το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου τεθεί σε λειτουργία σωστά και αποτελεσματικά και η προθεσμία του 2024 μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ευσεβής πόθος των βρετανικών αρχών.