Επιλεξιμότητα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου: Ποιος χρειάζεται ETA για να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Όλοι οι ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) πρέπει σύντομα να λάβουν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) πριν ταξιδέψουν στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου κοστίζει 10 λίρες ανά αίτηση και ισχύει για δύο χρόνια, επιτρέποντας πολλαπλές σύντομες επισκέψεις έως και έξι μηνών.

Αυτό περιλαμβάνει επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για αναψυχή, επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες και σύντομες σπουδές. Οι διερχόμενοι ταξιδιώτες και οι προσωρινοί δημιουργικοί εργαζόμενοι που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως και τριών μηνών στο πλαίσιο της παραχώρησης θεώρησης για δημιουργικούς πρέπει επίσης να διαθέτουν ETA.

Ακόμα δεν είστε σίγουροι αν χρειάζεστε ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο; Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος χρειάζεται ETA ή απαλλάσσεται και αν χρειάζεται βίζα.

Ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα;

Στους ταξιδιώτες χωρίς βίζα περιλαμβάνονται οι πολίτες χωρών με καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό περιλαμβάνει πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και πολίτες άλλων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), ο Καναδάς, η Αυστραλία και άλλες.

Ο τελικός κατάλογος των χωρών των οποίων οι πολίτες χρειάζονται ETA δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Αρχικά, οι ταξιδιώτες από τα ακόλουθα 92 κράτη πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν έγκυρη βρετανική ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επί του παρόντος, μόνο οι πολίτες της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Ομάν, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) πρέπει να έχουν έγκυρη ETA για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύσσει σταδιακά το ETA με βάση την ιθαγένεια, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση. Σύντομα θα ανακοινώσει ποιες εθνικότητες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ΕΤΑ και χρειάζονται για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα υπάρξει επαρκής ειδοποίηση ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα που χρειάζονται ΕΤΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζουν τη νέα απαίτηση εγκαίρως.

Ποιος δεν χρειάζεται ETA για να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Μόλις το σύστημα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένει 30 εκατομμύρια αιτήσεις ETA ετησίως. Παρόλα αυτά, ορισμένα άτομα δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν ETA όταν ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά περιλαμβάνουν:

Κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου

Οι ταξιδιώτες με βρετανικά διαβατήρια δεν χρειάζονται ETA για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι με έγκυρο βρετανικό διαβατήριο εξαιρούνται από το σύστημα ETA.

Κάτοχοι διαβατηρίων πολιτών Βρετανικών Υπερπόντιων Εδαφών

Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση για τις εξαιρέσεις ETA περιλαμβάνει τώρα και όσους έχουν διαβατήριο πολίτη βρετανικού υπερπόντιου εδάφους.

Κάτοχοι ιρλανδικού διαβατηρίου

Οι ταξιδιώτες με ιρλανδικά διαβατήρια δεν χρειάζονται βρετανική ETA λόγω της Συμφωνίας για τον Κοινό Ταξιδιωτικό Χώρο (ΚΤΧ) μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και των εξαρτημένων από το Στέμμα περιοχών Guernsey, Jersey και Isla of Man.

Επιλέξτε νόμιμους κατοίκους της Ιρλανδίας

Οι νόμιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας εξαιρούνται από το σύστημα ETA μόνο εάν πληρούν και τις τρεις προϋποθέσεις. Αυτά είναι:

  • Είναι νόμιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
  • Είναι υπήκοοι χωρίς βίζα ή δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, του Γκέρνσεϊ, του Τζέρσεϊ ή της Νήσου Μαν.

Όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας 17 ετών και άνω πρέπει να προσκομίζουν πρωτότυπα και έγκυρα έγγραφα απόδειξης διαμονής που εκδίδονται από την ιρλανδική κυβέρνηση. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ιρλανδική άδεια οδήγησης
  • Ιρλανδική άδεια μαθητή
  • Ιατρική κάρτα
  • Κάρτα επίσκεψης GP
  • Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας
  • Ιρλανδική άδεια διαμονής
  • Πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας
  • Εθνική κάρτα ηλικίας

Ταξιδιώτες με βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι πολίτες χωρών που υποχρεούνται να λάβουν θεώρηση για σύντομα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως έξι μηνών δεν χρειάζονται ETA. Εξαιρούνται επίσης από το καθεστώς τα άτομα που χρειάζονται βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου για να εργαστούν, να ζήσουν ή να παραμείνουν στη χώρα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Ταξιδιώτες με καθεστώς μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όσοι έχουν μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν εγκατασταθεί και προεγκατασταθεί στο πλαίσιο του συστήματος εγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSS), εξαιρούνται επίσης από το σύστημα ETA.

Η απόδειξη της μεταναστευτικής κατάστασης του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει ένα ψηφιακό αρχείο ή ένα eVisa που συνδέεται με τα διαβατήρια των ταξιδιωτών. Τα φυσικά αποδεικτικά στοιχεία, όπως οι βιομετρικές άδειες διαμονής (BRP), οι σφραγίδες υγρής μελάνης ή οι αυτοκόλλητες βινιέτες στα διαβατήρια, είναι επίσης έγκυρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φυσικές αναπαραστάσεις ενός καθεστώτος μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σύντομα παρωχημένες. Οι ταξιδιώτες που εξακολουθούν να τα έχουν μαζί τους πρέπει να εξασφαλίσουν μια ηλεκτρονική βίζα το συντομότερο δυνατό για να αποφύγουν τις ταξιδιωτικές επιπλοκές.

Χρειάζεστε βρετανική ETA ή βρετανική βίζα;

Ανεξάρτητα από τη χώρα που εξέδωσε το διαβατήριό σας, εάν σκοπεύετε να εργαστείτε, να ζήσετε ή να μείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να μείνετε για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για τη χορήγηση της κατάλληλης βίζας του Ηνωμένου Βασιλείου.