Τι να περιμένετε όταν ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο με ETA

| 8 Μαΐου, 2024
Τι να περιμένετε όταν ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο με ETA

Καθώς η Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σχετικά νέα, πολλοί ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη χώρα έχουν συνήθως ερωτήσεις σχετικά με το πώς λειτουργεί το σύστημα και πώς θα επηρεάσει το ταξίδι τους.

Το ETA είναι ένα νέο ψηφιακό σύστημα ταξιδιωτικών αδειών για ταξιδιώτες που μπορούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση. Κοστίζει 10 λίρες ανά αίτηση και ισχύει για πολλαπλές επισκέψεις σε διάστημα δύο ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται.

Ακολουθούν ορισμένες αλλαγές που προβλέπουμε για τους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν ETA:

1. Θα λάβετε τα αποτελέσματα της αίτησής σας για ETA μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός τριών ημερών από την υποβολή της.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου χορηγείται συνήθως εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η παραλαβή μιας άρνησης ETA θα διαρκέσει επίσης περίπου τον ίδιο χρόνο.

Οι αιτούντες θα λάβουν απόφαση σχετικά με την αίτησή τους για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική φόρμα αίτησης.

Ορισμένοι αιτούντες ενδέχεται να λάβουν απόφαση εντός λίγων ωρών από την υποβολή της αίτησης. Άλλοι μπορεί να περιμένουν περισσότερες από τρεις ημέρες.(Μάθετε γιατί μια αίτηση ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να υπό εξέταση και να διαρκέσει περισσότερο.)

Οι αιτήσεις ETA είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακές και ολοκληρώνονται μέσω του δικτυακού τόπου ή της εφαρμογής της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι αιτούντες μπορούν να παρέχουν προσωπικά στοιχεία, να απαντούν σε ερωτήσεις ασφαλείας και να πληρώνουν την αίτηση ETA ηλεκτρονικά. Δεν χρειάζεται να επισκεφθούν κέντρα θεωρήσεων για να υποβάλουν αίτηση ή να διεκδικήσουν την ΕΤΑ τους.

Παρόλα αυτά, οι αιτούντες ETA συνιστάται να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν κλείσουν το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι τους.

2. Μπορείτε ακόμα να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο αν η αίτησή σας για ETA έχει απορριφθεί.

Οι αιτούντες στους οποίους δεν χορηγήθηκε ΕΕΤΑ δεν απαγορεύεται απαραιτήτως να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημαίνει απλώς ότι το σύστημα ETA δεν μπόρεσε να καθορίσει εάν είναι επιλέξιμοι για να επισκεφθούν τη χώρα.

Όσοι δεν λαμβάνουν ΕΤΑ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να αξιολογηθεί περαιτέρω η επιλεξιμότητά τους. Οι εναλλακτικές λύσεις για μια ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια τυπική θεώρηση επισκέπτη, μια θεώρηση προσωρινής δημιουργικής εργασίας ή μια θεώρηση διέλευσης.

3. Η εγκεκριμένη ETA σας θα συνδεθεί ψηφιακά με το διαβατήριό σας.

Οι αιτούντες στους οποίους χορηγείται ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα μετά την έγκριση. Η ETA θα συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριό τους.

Οι ταξιδιώτες μπορούν ακόμα να εκτυπώσουν το email της απόφασης ETA και να το έχουν μαζί τους όταν ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα. Ωστόσο, αυτό είναι προαιρετικό.

Όταν λήξει η ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου ή το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται, ο κάτοχος πρέπει να υποβάλει εκ νέου αίτηση για νέα ΕΤΑ για να συνεχίσει να επιτρέπεται η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εάν οι ταξιδιώτες αλλάξουν τα στοιχεία τους, όπως το όνομα, το φύλο κ.λπ., πρέπει επίσης να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για νέο ETA.

4. Ο τρόπος με τον οποίο θα ελεγχθεί η ETA σας στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται από τον τρόπο μεταφοράς σας.

Τρόπος μεταφοράς στο Ηνωμένο ΒασίλειοΠώς θα ελέγχεται η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου
Ερχόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο με αεροπλάνοΟι αεροπορικές εταιρείες θα επαληθεύουν την ETA των επιβατών πριν από την επιβίβαση.
Άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο με πλοίοΟι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα επαληθεύουν την ETA των επιβατών πριν από την επιβίβαση.
Η διέλευση από σύνορα με αντιπαρατιθέμενους ελέγχους, όπως
– Πλοία από Γαλλία προς Ντόβερ
– Τρένα Eurostar προς Λονδίνο
– Eurotunnel Shuttle προς Folkstone
Οι αξιωματικοί των βρετανικών συνοριακών δυνάμεων θα ελέγχουν την ETA των ταξιδιωτών πριν από την αναχώρηση, ενώ βρίσκονται ακόμη εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του κοινού ταξιδιωτικού χώρου (CTA) ή της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, του Γκέρνσεϊ, του Τζέρσεϊ και της Νήσου του Μαν.Οι υπήκοοι που δεν διαθέτουν βίζα αναμένεται να έχουν ETA, αν και δεν διενεργούνται συνήθεις έλεγχοι μετανάστευσης όταν ταξιδεύουν με το CTA.

Για πολλούς ταξιδιώτες, οι μεταφορείς, όπως οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, είναι υπεύθυνοι για την επαλήθευση των ETA των επιβατών πριν τους επιτρέψουν να επιβιβαστούν σε πτήση ή πλοίο με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τους ταξιδιώτες που θα διέλθουν από σύνορα με παράλληλους ελέγχους, όπως τα πορθμεία από τη Γαλλία προς το Ντόβερ, τα τρένα Eurostar προς το Λονδίνο και τα λεωφορεία του Eurotunnel προς το Φόλκιστον, οι αξιωματικοί της βρετανικής συνοριοφυλακής θα ελέγχουν τις ETA των ταξιδιωτών πριν από την αναχώρηση και ενώ βρίσκονται ακόμη εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Όσοι ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας δεν υπόκεινται σε συνήθεις μεταναστευτικούς ελέγχους. Αυτό οφείλεται στη Συμφωνία για τον Κοινό Ταξιδιωτικό Χώρο (ΚΤΧ), η οποία επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, του Γκέρνσεϊ, του Τζέρσεϊ και της Νήσου Μαν.

Ωστόσο, οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα αναμένεται να έχουν έγκυρη ETA. Αυτό περιλαμβάνει τουρίστες που ταξιδεύουν στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και άλλους υπηκόους που δεν έχουν βίζα και ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο έλεγχος του εάν οι ταξιδιώτες έχουν έγκυρη ETA πριν από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο διασφαλίζει ότι όλοι οι ταξιδιώτες έχουν την απαραίτητη άδεια πριν πατήσουν το έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

5. Οι μεταφορείς και οι υπάλληλοι των συνόρων μπορούν να επαληθεύσουν την ETA σας σαρώνοντας το διαβατήριό σας.

Οι μεταφορείς, όπως οι αεροπορικές εταιρείες, οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και οι υπάλληλοι των συνόρων, μπορούν να ελέγχουν τις άδειες των ταξιδιωτών, όπως τις ETA, τις θεωρήσεις και τις καταστάσεις μετανάστευσης, σαρώνοντας τα διαβατήριά τους.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιεί το σύστημα Advance Passenger Information (API) για να ελέγχει τις άδειες των ταξιδιωτών που έρχονται στη χώρα. Το ίδιο σύστημα ενημερώνει επίσης τους μεταφορείς και τους συνοριοφύλακες για τις άδειες των επιβατών.

Οι αερομεταφορείς μπορούν να επιτρέψουν την επιβίβαση μόνο σε ταξιδιώτες με έγκυρο ETA, διαφορετικά μπορεί να τους επιβληθεί ποινή. Όσοι δεν έχουν ETA ή βίζα δεν θα μπορούν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, το πλοίο ή το τρένο και να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα άτομα που έχουν υποβάλει αίτηση για ETA αλλά περιμένουν ακόμη την απόφαση επί της αίτησής τους, δεν θα τους επιτραπεί επίσης η επιβίβαση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υποβολή αίτησης για ETA πριν από την κράτηση ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ζωτικής σημασίας.

Πώς μπορούν οι ταξιδιώτες να αποδείξουν την απαλλαγή από την ETA;

Ταξιδιώτες που απαλλάσσονται από την ETAΑπόδειξη απαλλαγής
Βρετανοί, Ιρλανδοί και πολίτες των Βρετανικών Υπερπόντιων ΕδαφώνΙσχύοντα βρετανικά, ιρλανδικά και βρετανικά υπερπόντια διαβατήρια
Όσοι διαθέτουν eVisa ή ψηφιακό αρχείο του καθεστώτος μετανάστευσης του Ηνωμένου ΒασιλείουΈγκυρο διαβατήριο που συνδέεται με τον λογαριασμό τους στο UKVI
Όσοι έχουν φυσικό καθεστώς μετανάστευσης στο Ηνωμένο ΒασίλειοΈγκυρες βιομετρικές άδειες διαμονής (BRP), σφραγίδες υγρής μελάνης ή αυτοκόλλητες βινιέτες στο διαβατήριό τους
*Μετάβαση στο eVisa με τη δημιουργία λογαριασμού UKVI το συντομότερο δυνατόν.
Νόμιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας που δεν έχουν βίζα και ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της ΣΕΣ.Έγκυρο αποδεικτικό νόμιμης διαμονής στην Ιρλανδία:
– Ιρλανδική άδεια οδήγησης
– Ιρλανδική άδεια μαθητή
– ιατρική κάρτα
– Κάρτα επίσκεψης GP
– Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας
– Ιρλανδική άδεια διαμονής
– Πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας
– Εθνική κάρτα ηλικίας

Τα άτομα με βρετανικά, ιρλανδικά και βρετανικά υπερπόντια εδάφη χρειάζεται να προσκομίσουν το διαβατήριό τους μόνο για να αποδείξουν την απαλλαγή τους από την ΕΤΑ.

Τα άτομα που διαθέτουν ψηφιακό ηλεκτρονικό αρχείο της μεταναστευτικής τους κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή eVisa, μπορούν επίσης να αποδείξουν την εξαίρεσή τους από το σύστημα ETA μέσω του διαβατηρίου τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όσοι διαθέτουν eVIsas θα πρέπει να έχουν συνδέσει τα διαβατήριά τους με τον λογαριασμό τους UK Visa and Immigration (UKVI) και να ενημερώνουν τον λογαριασμό τους για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στο ταξίδι.

Όσοι έχουν μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν επίσης να επιδείξουν φυσικά έγγραφα που αποδεικνύουν την άδεια εισόδου και παραμονής τους στη χώρα. Αυτές περιλαμβάνουν βιομετρικές άδειες διαμονής (BRP) και άλλα φυσικά αρχεία, όπως σφραγίδες υγρής μελάνης ή αυτοκόλλητα βινιέτας.

Ωστόσο, αυτά τα φυσικά έγγραφα θα είναι σύντομα παρωχημένα και θα πρέπει να εργαστούν για την εξασφάλιση ενός eVisa το συντομότερο δυνατό.

Ειδική απαλλαγή ETA προβλέπεται επίσης για τους νόμιμους κατοίκους της Ιρλανδίας που δεν χρειάζονται θεώρηση για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ταξιδεύουν μέσω του κοινού ταξιδιωτικού χώρου.

Πρέπει να αποδείξουν ότι είναι νόμιμοι κάτοικοι της Ιρλανδίας, προσκομίζοντας οποιοδήποτε από τα ακόλουθα έγγραφα:

  • Ιρλανδική άδεια οδήγησης
  • Ιρλανδική άδεια μαθητή
  • ιατρική κάρτα
  • Κάρτα επίσκεψης GP
  • Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας
  • Ιρλανδική άδεια διαμονής
  • Πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας
  • Εθνική κάρτα ηλικίας

Τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν χρειάζεται να παρέχουν κανένα από τα παραπάνω. Ωστόσο, οι συνοριακές αρχές μπορούν να ανακρίνουν τα παιδιά ή έναν ενήλικα που ταξιδεύει μαζί τους για να διαπιστώσουν αν είναι κάτοικοι της Ιρλανδίας.

6. Οι προκαταρκτικές πληροφορίες για τους επιβάτες (API) χρησιμοποιούνται για να επιβεβαιωθεί εάν ένας ταξιδιώτης έχει έγκυρη άδεια να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι προκαταρκτικές πληροφορίες επιβάτη (API) περιέχουν το ονοματεπώνυμο, το φύλο, την ημερομηνία γέννησης, την εθνικότητα, τον τύπο του ταξιδιωτικού εγγράφου και τον αριθμό του, τη χώρα που εξέδωσε το έγγραφο και την ημερομηνία λήξης.

Μετά τη σάρωση των διαβατηρίων των ταξιδιωτών, οι μεταφορείς θα λάβουν επιβεβαίωση από το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την άδεια μεταφοράς του κάθε ατόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιβεβαίωση θα αναφέρει εάν:

  • το άτομο έχει την άδεια και μπορεί να μεταφερθεί,
  • το άτομο δεν έχει άδεια και δεν μπορεί να μεταφερθεί- ή
  • ο μεταφορέας πρέπει να καθορίσει την άδεια του ατόμου.

Όσοι διαθέτουν έγκυρη ETA, θεώρηση ή eVisa συνδεδεμένη με το διαβατήριό τους θα λάβουν επιβεβαίωση ότι μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια, ο αερομεταφορέας πρέπει να επαληθεύσει την ταυτότητα των ταξιδιωτών πριν από την επιβίβαση.

Όταν το API προτρέπει να προσδιοριστεί η άδεια κάποιου, ο αερομεταφορέας πρέπει να ελέγξει για φυσική απόδειξη της άδειας του ταξιδιώτη πριν επιτρέψει στον επιβάτη να επιβιβαστεί.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει στη συνέχεια να αποδείξουν το δικαίωμά τους να εισέλθουν και να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο όσοι μπορούν να προσκομίσουν έγκυρο έγγραφο που αποδεικνύει τα δικαιώματά τους ή την εξαίρεσή τους από το σύστημα ETA θα τους επιτραπεί η επιβίβαση.

Το ίδιο ισχύει και για τους ταξιδιώτες των οποίων η επιβεβαίωση API αναφέρει ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

7. Η κατοχή ETA δεν εγγυάται την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταξιδιώτες με ETA πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο ταυτότητας και διαβατηρίου από τους υπαλλήλους της βρετανικής συνοριοφυλακής.

Μπορεί ακόμη να τους απορρίψουν ή να τους αρνηθούν την είσοδο στη χώρα, εάν δεν περάσουν από συνοριακό έλεγχο ή εάν δεν πληρούν άλλες προϋποθέσεις εισόδου.

Παρόλο που είναι απίθανο να αρνηθούν την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν ταξιδιώτη με έγκυρο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, η τελική απόφαση εναπόκειται στη βρετανική συνοριοφυλακή.

Εάν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ταυτότητα του ταξιδιώτη, το διαβατήριό του ή την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει πιθανότητα κράτησης και απέλασης στο σημείο προέλευσης. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ταξιδιώτης μπορεί ακόμη και να συλληφθεί και να κατηγορηθεί.